Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για τη ΛΑΡΚΟ: Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»

βρο­ντο­φώ­να­ξαν οι εργα­ζό­με­νοι της επι­χεί­ρη­σης που ήρθαν στην Αθή­να για να συμ­με­τά­σχουν στο μεγά­λο συλλαλητήριο.

Στο πλευρό τους διαδήλωσαν εργαζόμενοι από σωματεία και φορείς της Στερεάς και της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής, που έστειλαν μήνυμα ταξικής αλληλεγγύης.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΚΟ

  • Στο συλ­λα­λη­τή­ριο παρα­βρέ­θη­κε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας (βλ |> δήλω­ση <| Στη­ρί­ζου­με όλα τα αιτή­μα­τα των εργα­ζό­με­νων, η ΛΑΡΚΟ πρέ­πει να είναι κοι­νω­νι­κή περιου­σία)

Κουτσούμπας Λάρκο

Η πορεία ξεκί­νη­σε από την Ομό­νοια και κατέ­λη­ξε στο Σύνταγ­μα, όπου έγι­ναν ομι­λί­ες και χαι­ρε­τι­σμοί. Στη δια­δρο­μή προς το Σύνταγ­μα, η πορεία πύκνω­νε όλο και περισ­σό­τε­ρο, καθώς έμπαι­ναν οι προ­συ­γκε­ντρώ­σεις από τα σωμα­τεία και τους φορείς της Αττι­κής (βλ. |> Συγκλο­νι­στι­κό το συλ­λα­λη­τή­ριο για τη ΛΑΡΚΟ«Παρών» και ο αδι­κο­χα­μέ­νος συνά­δελ­φός τους <|)

  • Στην Ομόνοια έφτασαν τα λεωφορεία με τους εργαζόμενους 

10.30 |> Στην Ομό­νοια έφτα­σαν τα λεω­φο­ρεία με τους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ που θα δια­δη­λώ­σουν στην Αθή­να. Μαζί τους βρί­σκο­νται και εργα­ζό­με­νοι από σωμα­τεία και…

Προς το Σύνταγμα κατευθύνεται η πορεία
Μέρα αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης στην Αθήνα

|> 11.30 Στο ύψος της Παλιάς Βου­λής έχει φτά­σει η μεγά­λη πορεία για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία κατευ­θύ­νε­ται προς το Σύνταγ­μα. Στη δια­δρο­μή προς την πλα­τεία Συντάγματος…

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για τη ΛΑΡΚΟ Σύνταγμα

Πλησιάζει προς το Σύνταγμα η πορεία

Όσο η πορεία πλη­σιά­ζει στο Σύνταγ­μα, τα συν­θή­μα­τα δυνα­μώ­νουν, στην τελι­κή ευθεία για το χώρο της μεγά­λης συγκέντρωσης.

Η κεφα­λή της πορεί­ας κοντεύ­ει στο Σύνταγ­μα και η προ­συ­γκέ­ντρω­ση της Κλαυθ­μώ­νος δεν έχει κατα­φέ­ρει ακό­μα να μπει μέσα στον κύριο όγκο της διαδήλωσης.

Ο κόσμος που βρί­σκε­ται στο κέντρο της Αθή­νας στα­μα­τά­ει για να δει την πορεία, ρωτά­ει για τη για τη μεγά­λη δια­δή­λω­ση και ενη­με­ρώ­νε­ται από τους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ για τα δίκαια αιτή­μα­τά τους.

Η μεγά­λη πορεία μπαί­νει σιγά-σιγά από την Όθω­νος στην Αμα­λί­ας, μέσα σε χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και συν­θή­μα­τα από τους εργα­ζό­με­νους και τα συν­δι­κά­τα της Αθή­νας που τους υπο­δέ­χο­νται αγωνιστικά

Στην πλατεία Συντάγματος η μεγάλη πορεία, μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα

Στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος έφτα­σε η μεγά­λη πορεία, μέσα σε έντο­να χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και συν­θή­μα­τα από τους εργα­ζό­με­νους που ήδη βρί­σκο­νταν εκεί για να συμπα­ρα­στα­θούν στους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ.

Από τα μεγά­φω­να ακού­στη­κε το καλω­σό­ρι­σμα των συν­δι­κά­των της Αττι­κής. Το κλί­μα στο Σύνταγ­μα είχε «ζεστα­θεί» από  τα τρα­γού­δια του αγώ­να και τα συν­θή­μα­τα που ακού­γο­νταν κατά μήκος της λεω­φό­ρου Αμαλίας.

Με τη σει­ρά τους τα σωμα­τεία της ΛΑΡΚΟ, από το βήμα της εξέ­δρας που έχει στη­θεί στο Σύνταγ­μα, ευχα­ρί­στη­σαν όλους τους φορείς που δήλω­σαν τη στή­ρι­ξή τους και δια­δη­λώ­νουν σήμε­ρα μαζί τους.

Στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ βρέ­θη­κε πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον ΓΓ της, Δημή­τρη Κου­τσου­μπα, καθώς και βου­λευ­τές του Κόμματος.

για τη ΛΑΡΚΟ Κουτσούμπας Παφίλης

Στη συγκέ­ντρω­ση συμ­με­τεί­χαν Συν­δι­κά­τα, Εργα­τι­κά Κέντρα, Ομο­σπον­δί­ες, Αγρο­τι­κοί Σύλ­λο­γοι, Σύλ­λο­γοι Γυναι­κών, οι Δήμαρ­χοι Διρ­φυων — Μεσ­σα­πί­ας και Λοκρών, βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

  • Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς εργάτες 

Λίγο πριν ξεκι­νή­σουν οι ομι­λί­ες και οι χαι­ρε­τι­σμοί στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος, ολό­κλη­ρη η συγκέ­ντρω­ση κρα­τά­ει ενός λεπτού σιγή για όλους τους συνα­δέλ­φους που έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους στη ΛΑΡΚΟ.

«Το αίμα τους είναι οδη­γός για εμάς», ακού­γε­ται από τα μεγά­φω­να και στην πλα­τεία απλώ­νε­ται μία τερά­στια σιω­πή. «Αθά­να­τοι», φωνά­ζουν στη συνέ­χεια από τα μεγά­φω­να και ακο­λου­θεί ένα παρα­τε­τα­μέ­νο χειροκρότημα.

Με ομιλίες και χαιρετισμούς συνεχίζεται η μεγάλη συγκέντρωση 

Με τις ομι­λί­ες και τους χαι­ρε­τι­σμούς, συνε­χί­ζε­ται στο Σύνταγ­μα το μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο με κεντρι­κό σύν­θη­μα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ». Γύρω από την πλα­τεία έχει σχη­μα­τι­στεί ένα ανθρώ­πι­νο ποτά­μι από τους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ, αλλά και εργα­ζό­με­νους της Στε­ρε­άς, της Εύβοιας και της Αττι­κής που τους συμπα­ρα­στέ­κο­νται και εκφρά­ζουν ταξι­κή αλληλεγγύη.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη Βουλή

Οι ομι­λί­ες της συγκέ­ντρω­σης στο Σύνταγ­μα ολο­κλη­ρώ­θη­καν με το σύν­θη­μα «Κάτω τα χέρια από την ΛΑΡΚΟ» και την ανά­γνω­ση του ψηφί­σμα­τος. Αντι­προ­σω­πεία των…

Από τη συνά­ντη­ση με το ΚΚΕ

Με τα κοινοβουλευτικά κόμματα συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής

Αντι­προ­σω­πεία της Οργα­νω­τι­κής Επι­τρο­πής επέ­δω­σε ψήφι­σμα με τα αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων στην προ­ε­δρεία της βου­λής και ξεκί­νη­σε τις συνα­ντή­σεις με τα κοι­νο­βου­λευ­τι­κά κόμ­μα­τα αρχί­ζο­ντας πρώ­τα από το ΚΚΕ καθώς όπως ανα­φέρ­θη­κε από τους συν­δι­κα­λι­στές της αντι­προ­σω­πεί­ας είναι το πρώ­το Κόμ­μα «που συμπα­ρα­στά­θη­κε στον αγώ­να που κάνου­με και είναι χρέ­ος να συνε­χί­σου­με μαζί». Ακό­μα από τους εργα­ζό­με­νους ανα­φέρ­θη­κε ότι σε μια τελευ­ταία εξέ­λι­ξη τους στάλ­θη­κε τελε­σί­γρα­φο από τον υπουρ­γό Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας Κ. Χατζη­δά­κη ότι την 1η Φλε­βά­ρη η ΔΕΗ θα κλεί­σει τους δια­κό­πτες του ρεύ­μα­τος στο εργοστάσιο.

Εκ μέρους της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του ΚΚΕ τους εργα­ζό­με­νους υπο­δέ­χτη­καν οι βου­λευ­τές Γ. Μαρί­νος ο οποί­ος είναι και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του Κόμ­μα­τος Θανά­σης Παφί­λης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βου­λευ­τής Χρή­στος Κατσώ­της επί­σης μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Μιλώ­ντας προς τους εργα­ζό­με­νους της αντι­προ­σω­πεί­ας ο Γ. Μαρί­νος επι­σή­μα­νε ότι: «Εσείς θα ξέρε­τε ότι όπως και πριν έτσι και τώρα και στη συνέ­χεια, στα­θε­ρά, οργα­νω­μέ­να το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει να εκφρά­ζει την αμέ­ρι­στη στή­ρι­ξη στον αγώ­να, να συμ­με­τέ­χει στον αγώ­να παίρ­νο­ντας υπό­ψη και το μήνυ­μα που στέλ­νει σήμε­ρα αυτή η μεγα­λειώ­δης συγκέ­ντρω­ση, η μεγα­λειώ­δης κινη­το­ποί­η­ση των εργα­ζο­μέ­νων. Και να στεί­λου­με ένα μήνυ­μα και στη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και στον κ. Χατζη­δά­κη και στον κ. Σταϊ­κού­ρα και σε όλους αυτούς τους ερα­στές της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και του κλει­σί­μα­τος του εργο­στα­σί­ου, να ξέρουν ότι οι εργά­τες της ΛΑΡΚΟ, οι εργα­ζό­με­νοι της περιο­χής, με την αμέ­ρι­στη αλλη­λεγ­γύη της εργα­τι­κής τάξης και του ΚΚΕ θα τους βάλουν όλα τα εμπό­δια που χρειά­ζο­νται και θα συγκρου­στούν με αυτά τα αντερ­γα­τι­κά, αντι­λαϊ­κά τους σχέ­δια, ενά­ντια στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση, ενά­ντια στο σχέ­διο για εκκα­θά­ρι­ση εν λει­τουρ­γία, κλεί­σι­μο ‑για­τί το σχέ­διό τους περι­λαμ­βά­νει πολ­λά άθλια μέτρα- για άμε­ση χρη­μα­το­δό­τη­ση, να πλη­ρω­θούν οι εργα­ζό­με­νοι, να συνε­χι­στεί η απρό­σκο­πτη λει­τουρ­γία της επι­χεί­ρη­σης, με τήρη­ση, με εφαρ­μο­γή της ΣΣΕ, δια­τή­ρη­ση των θέσε­ων εργα­σί­ας και όλων των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, με αυστη­ρά μέτρα προ­στα­σί­ας της ασφά­λειας και της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων. Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση, με τη δύνα­μη που μας δίνει και η σημε­ρι­νή κινη­το­ποί­η­ση θα συνε­χί­σου­με. Αν κάνουν το έγκλη­μα και επι­χει­ρή­σουν να κλεί­σουν το ρεύ­μα, να ξέρε­τε ότι οι εργα­ζό­με­νοι θα αντι­δρά­σουν ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά και θα δυνα­μώ­σουν την αλλη­λεγ­γύη τους».

Οι εργα­ζό­με­νοι συνα­ντή­θη­καν στη συνέ­χεια με αντι­προ­σω­πεία της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο βου­λευ­τής Β. Απο­στό­λου ανέ­φε­ρε ότι ως κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπο­ρού­σα­με να κάνου­με πολ­λά για τη ΛΑΡΚΟ λόγων μνη­μο­νί­ων»...ενώ χαρα­κτή­ρι­σε τον Κ. Χατζη­δά­κη …«εμμο­νι­κό» προ­σφέ­ρο­ντας ουσια­στι­κά κάλυ­ψη στα αντι­λαϊ­κά σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, τα οποία άλλω­στε φέρουν τη σφρα­γί­δα και της προη­γού­με­νης του ΣΥΡΙΖΑ. Συνά­ντη­ση έγι­νε και με βου­λευ­τές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ όπου ο γραμ­μα­τέ­ας της ΚΟ αυτού του κόμ­μα­τος, Β. Γκε­γκέ­ρο­γλου, είπε ότι θα ανα­λά­βουν «πρω­το­βου­λί­ες για ουσια­στι­κό διά­λο­γο με την κυβέρνηση»…

Παρά την ανοι­χτή επι­στο­λή που είχε στα­λεί από την οργα­νω­τι­κή Επι­τρο­πή καλώ­ντας τον πρω­θυ­πουρ­γό τους αρμό­διους υπουρ­γούς και τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές να είναι παρό­ντες στη Βου­λή, οι πόρ­τες του πρω­θυ­πουρ­γι­κού γρα­φεί­ου, όπως και αυτές της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας της ΝΔ ήταν κλει­δα­μπα­ρω­μέ­νες. Την ώρα που χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι δια­δή­λω­ναν έξω από τη βου­λή «κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», δεν υπήρ­ξε ούτε ένας κυβερ­νη­τι­κός βου­λευ­τής να παρα­λά­βει έστω το ψήφι­σμα των εργα­ζο­μέ­νων, για να κατα­δει­χθούν με τον πιο ανά­γλυ­φο τρό­πο οι προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ.

Κλει­στές ήταν ακό­μα η πόρ­τες των κομ­μά­των του Κ. Βελό­που­λου και του Γ. Βαρουφάκη.

Στο πλευρό των γονιών τους μαθητές και νεολαίοι

Ένα μάθη­μα δια­φο­ρε­τι­κό από τα …συνη­θι­σμέ­να, είχαν σήμε­ρα οι μαθη­τές και άλλοι νέοι που δια­δή­λω­σαν μαζί με τους γονείς τους στο συλ­λα­λη­τή­ριο για τη ΛΑΡΚΟ.

Οι μαθη­τές του Λυκεί­ου Μαρ­τί­νου Λάρυ­μνας, με από­φα­ση του 15μελούς, συμ­με­τεί­χαν στη σημε­ρι­νή κινη­το­ποί­η­ση. Επί­σης, Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι της Αθή­νας, εξέ­φρα­σαν την αλλη­λεγ­γύη τους, μαζί με τους άλλους φορείς του λαϊ­κού κινή­μα­τος και τα συνδικάτα.

Το «παρών» στο συλ­λα­λη­τή­ριο έδω­σε και η ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα της Λάρυ­μνας, η οποία με από­φα­ση του ΔΣ ανέ­βα­λε τον σημε­ρι­νό αγώ­να, προ­κει­μέ­νου να συμ­με­τά­σχει στη συγκέντρωση.

Οι επαγ­γελ­μα­τί­ες στον οικι­σμό της ΛΑΡΚΟ και στη Λάρυ­μνα κρά­τη­σαν κλει­στά τα κατα­στή­μα­τα τους σήμε­ρα, παίρ­νο­ντας θέση στο πλευ­ρό των εργαζομένων.

Επιστρέφουν στις περιοχές τους οι εργαζόμενοι, έχοντας πάρει δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα 

Το δρό­μο της επι­στρο­φής πήραν γύρω στις 2 το μεση­μέ­ρι οι εργα­ζό­με­νοι στη ΛΑΡΚΟ, τα μέλη των οικο­γε­νειών τους που δια­δή­λω­σαν μαζί τους, τα σωμα­τεία και οι φορείς από τη Φθιώ­τι­δα και την Εύβοια, τις πόλεις και τα χωριά της Στε­ρε­άς Ελλάδας.

Με την επι­βί­βα­ση στα λεω­φο­ρεία ‑μετά την ολο­κλή­ρω­ση ενός μεγά­λου συλ­λα­λη­τη­ρί­ου, με επί­κε­ντρο τα αιτή­μα­τα και τις διεκ­δι­κή­σεις τους- πήραν μαζί τους «απο­σκευή» για τις επό­με­νες μάχες την πλα­τιά αλλη­λεγ­γύη, την υπο­στή­ρι­ξη στα δίκαια αιτή­μα­τά τους, τη δύνα­μη που τους δίνει να συνεχίσουν.

Αυτό απο­τυ­πώ­θη­κε και στη διά­θε­ση με την οποία ανα­χώ­ρη­σαν, έχο­ντας ήδη το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στα επό­με­να βήμα­τα τους.

«Την επό­με­νη φορά να δεις πόσοι θα είμα­στε», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ένας από τους εργα­ζό­με­νους, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως με αφε­τη­ρία την κινη­το­ποί­η­ση ετοι­μά­ζο­νται να δώσουν αγω­νι­στι­κή συνέχεια.

Ένας ακόμη νέος εργάτης σκοτώθηκε σε εργατικό «δυστύχημα»

Ένας ακό­μη νέος εργα­ζό­με­νος της ΛΑΡΚΟ προ­στέ­θη­κε στη μαύ­ρη λίστα των θανα­τη­φό­ρων εργα­τι­κών «ατυ­χη­μά­των» που έχουν συμ­βεί στην επιχείρηση.

Ο 35χρονος εργά­της ήταν χει­ρι­στής εξο­ρυ­κτι­κού μηχα­νή­μα­τος και σκο­τώ­θη­κε το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής στο μεταλ­λείο της Εύβοιας.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, κατά τη διάρ­κεια των εργα­σιών υπο­χώ­ρη­σε το έδα­φος, με απο­τέ­λε­σμα να ανα­πο­δο­γυ­ρί­σει το εξο­ρυ­κτι­κό μηχά­νη­μα και να βρει τρα­γι­κό θάνα­το. Ο εργα­ζό­με­νος ήταν πατέ­ρας δύο παι­διών. Η είδη­ση του θανά­του του, προ­κά­λε­σε ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη οργή στους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ που κατευ­θύ­νο­νταν στην Αθή­να, για να συμ­με­τά­σχουν στο σημε­ρι­νό συλλαλητήριο.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΚΟ

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο