Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΕ ΚΚΕ: Συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Την Τρί­τη 15 Φλε­βά­ρη στις 20.30, στο Δημο­τι­κό Μου­σι­κό Θέα­τρο «Μαρία Κάλ­λας» (Ολύ­μπια), η ΚΕ του ΚΚΕ διορ­γα­νώ­νει συναυ­λία με το έργο «Οι Ελεύ­θε­ροι Πολιορ­κη­μέ­νοι», σε ποί­η­ση Διο­νύ­σιου Σολω­μού και μου­σι­κή Γιάν­νη Μαρκόπουλου.

Η συναυ­λία πραγ­μα­το­ποιεί­ται στον από­η­χο της συμπλή­ρω­σης 200 χρό­νων από την Επα­νά­στα­ση του 1821. Μια συναυ­λία — αφιέ­ρω­μα στον μεγά­λο μας ποι­η­τή Διο­νύ­σιο Σολω­μό και στο εμβλη­μα­τι­κό του έργο. Μια συναυ­λία τιμής στον σπου­δαίο μου­σι­κο­συν­θέ­τη Γιάν­νη Μαρκόπουλο.

Συμ­με­τέ­χουν η Συμ­φω­νι­κή Ορχή­στρα και η Χορω­δία του δήμου Αθη­ναί­ων. Διευ­θύ­νει ο Ανα­στά­σιος Συμε­ω­νί­δης, στη διδα­σκα­λία χορω­δί­ας ο Σταύ­ρος Μπερής.

Ερμη­νεύ­ουν: Γιάν­νης Χρι­στό­που­λος, Τάσος Απο­στό­λου, Μανώ­λης Χατζη­μα­νώ­λης και η Ελε­να Κελεσίδη.

Αφη­γεί­ται η ηθο­ποιός Αιμι­λία Υψηλάντη.

Η είσο­δος θα γίνε­ται με προ­σκλή­σεις, που δια­τί­θε­νται από την Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αττι­κής του ΚΚΕ.

Ο διπλός δίσκος με το έργο «Ελεύ­θε­ροι πολιορ­κη­μέ­νοι» του Γιάν­νη Μαρ­κό­που­λου σε ποί­η­ση Διο­νυ­σί­ου Σολω­μού κυκλο­φό­ρη­σε από την Columbia το 1977, σε μορ­φή λαϊ­κής λει­τουρ­γί­ας για τρεις τρα­γου­δι­στές (δυο υψί­φω­νους κι έναν βαρύ­το­νο), αφη­γή­τρια, μικτή χορω­δία και ορχή­στρα. Τρα­γου­δούν ο Νίκος Ξυλού­ρης, ο Λάκης Χαλ­κιάς, ο Ηλί­ας Κλω­να­ρί­δης, η Μικτή, 40μελής Χορω­δία Πρέ­βε­ζας «Αρμο­νία» και αφη­γεί­ται η Ειρή­νη Παπ­πά. Η προ­ε­τοι­μα­σία της χορω­δί­ας έγι­νε από τον Γιώρ­γο Κακί­τση, ενώ η σύν­θε­ση, διδα­σκα­λία των ερμη­νευ­τών, ενορ­χή­στρω­ση και διεύ­θυν­ση της ορχή­στρας από τον Γιάν­νη Μαρκόπουλο.

Η επι­λο­γή στί­χων και κει­μέ­νων, η τοπο­θέ­τη­ση των τριών σχε­δια­σμά­των του ποι­η­τή, έγι­ναν από τον Γιάν­νη Μαρ­κό­που­λο. Για κάποια απο­σπά­σμα­τα, γραμ­μέ­να από τον ποι­η­τή στα Ιτα­λι­κά, ο συν­θέ­της χρη­σι­μο­ποί­η­σε τα μετα­φρα­στι­κά κεί­με­να του Ιάκω­βου Πολυ­λά. Η διεύ­θυν­ση παρα­γω­γής έγι­νε από τον Γιώρ­γο Πετσί­λα με βοη­θό τον Γιάν­νη Ιερω­νυ­μί­δη. Η ηχο­γρά­φη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο studio Columbia από τον Γιώρ­γο Κων­στα­ντό­που­λο, με βοη­θούς τους Γιώρ­γο Τζάν­νες και Γιάν­νη Παπαϊ­ω­άν­νου. Το Β2 ηχο­γρα­φή­θη­κε από τον Γιάν­νη Σμυρ­ναίο στο studio Polysound, ενώ τα Α1 και Α11 στο studio Action από τον Γιάν­νη Κιουρ­τσό­γλου. Το εικα­στι­κό εξω­φύλ­λου έγι­νε από τον Δημή­τρη Μυτα­ρά και ο σχε­δια­σμός του εξω­φύλ­λου της πρώ­της έκδο­σης από τον Δημή­τρη Αρβα­νί­τη. Οι φωτο­γρα­φί­ες ήταν του Γιώρ­γου Πασιά.

Ο συν­θέ­της σημειώ­νει σχε­τι­κά: Η μου­σι­κή εργα­σία πάνω στους Ελεύ­θε­ρους Πολιορ­κη­μέ­νους του Σολω­μού άρχι­σε πριν 14 χρό­νια. Έκτο­τε άφη­σα για και­ρό το έργο και το ’68 ξανα­δού­λε­ψα για μεγά­λο διά­στη­μα, πάνω στα τρία «σχε­διά­σμα­τα» του ποι­ή­μα­τος. Πολ­λές μου­σι­κές μου σκέ­ψεις υπα­γο­ρεύ­τη­καν από τους αγώ­νες της νεο­λαί­ας. Εμπνεύ­στη­κα από κει. Η επι­λο­γή του στί­χου και του πεζού που έκα­να, βασί­στη­κε στη νοη­μα­τι­κή γραμ­μή μιας αρχής (εισα­γω­γή), μιας μέσης (δρά­ση) και ενός τέλους (έξο­δος).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο