Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κι άλλες «ασπιρίνες» για την ακρίβεια από τον Κυρ. Μητσοτάκη που επιβεβαιώνουν ότι ο λαός θα συνεχίσει να στενάζει

Ανα­κοι­νώ­σεις για νέα μέτρα «ασπι­ρί­νες» για την ακρί­βεια σε ορι­σμέ­να είδη έκα­νε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, επι­βε­βαιώ­νο­ντας αφε­νός την ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των προη­γού­με­νων κυβερ­νη­τι­κών παρεμ­βά­σε­ων για το λαϊ­κό εισό­δη­μα και αφε­τέ­ρου ότι ο λαός θα συνε­χί­σει να στε­νά­ζει από το βάρος της ακρίβειας.

Ο Κ. Μητσο­τά­κης ισχυ­ρί­στη­κε ότι «τα νέα μέτρα έχουν στό­χο να αντι­με­τω­πί­σουν χρό­νιες στρε­βλώ­σεις» που «έχουν συσ­σω­ρευ­τεί στην ελλη­νι­κή αγο­ρά», οι οποί­ες είναι «εντο­νό­τε­ρες λόγω της εισα­γό­με­νης πλη­θω­ρι­στι­κής κρί­σης». Και πρό­σθε­σε ότι οι «στρε­βλώ­σεις» αυτές, τις οποί­ες δεν κατο­νό­μα­σε, «έχουν οδη­γή­σει να πωλού­νται προ­ϊ­ό­ντα πολύ ακρι­βό­τε­ρα από άλλες χώρες».

Όσον αφο­ρά στα νέα μέτρα ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε ότι στό­χο έχουν «καθα­ρές τιμές τιμο­κα­τα­λό­γου, περιο­ρί­ζο­ντας τις συνο­λι­κές εκπτώ­σεις των προ­μη­θευ­τών κατά 30%, μετα­φέ­ρο­ντας παράλ­λη­λα το όφε­λος στον κατα­να­λω­τή». Το μέτρο αυτό αφο­ρά σε προ­ϊ­ό­ντα ευρεί­ας χρή­σης σπι­τιού και υγιει­νής, όπως καθα­ρι­στι­κά, απορ­ρυ­πα­ντι­κά, οδο­ντό­κρε­μες, πάνες κ.ά.

Όσο για το βρε­φι­κό γάλα, η τιμή του οποί­ου ανε­βαί­νει με ταχύ­τη­τες ράλι, ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νω­σε ότι θα τεθεί «πλα­φόν στο περι­θώ­ριο μει­κτού κέρ­δους» και όχι στην τιμή ώστε «να πάνε σε λογι­κά επί­πε­δα οι τιμές».

Μπο­ρεί ο Κ. Μητσο­τά­κης να επι­κα­λέ­στη­κε την πρό­θε­ση για «προ­στα­σία του κατα­να­λω­τή και για «εύρυθ­μη λει­τουρ­γία της αγο­ράς» η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ωστό­σο είναι ότι η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια «ματώ­νει» για τα κέρ­δη των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων σε κάθε τομέα, ανά­με­σά τους και οι εται­ρεί­ες τρο­φί­μων και τα σού­περ μάρ­κετ, που μετρούν τερά­στια αύξη­ση στην κερ­δο­φο­ρία τους, παρά το γεγο­νός ότι οι εργα­ζό­με­νοι δυσκο­λεύ­ο­νται πλέ­ον να προ­μη­θευ­τούν ακό­μα και τα πιο ανα­γκαία είδη.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά είναι τα στοι­χεία από έρευ­να της ICAP, που δημο­σιεύ­ει η εφη­με­ρί­δα «Πρώ­το Θέμα», η οποία δεί­χνει ότι είναι πάνω και από 100% τα κέρ­δη των εται­ρειών Τρο­φί­μων την ώρα που η ακρί­βεια καλ­πά­ζει και τσα­κί­ζει τα λαϊ­κά εισοδήματα.

Άλλω­στε και αυτά τα μέτρα στό­χο έχουν την εξα­σφά­λι­ση την κερ­δο­φο­ρί­ας των ομί­λων, αφή­νο­ντας στο απυ­ρό­βλη­το τις αιτί­ες της ακρί­βειας και της εξα­νέ­μι­σης του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος. Όπως άλλω­στε τόνι­σε το ΚΚΕ, με ανα­κοί­νω­ση του Γρα­φεί­ου Τύπου της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, «αν η κυβέρ­νη­ση ήθε­λε να αντι­με­τω­πί­σει την ακρί­βεια έστω και σε έναν βαθ­μό, θα είχε δεχτεί τις προ­τά­σεις που έχει κατα­θέ­σει το ΚΚΕ στη Βου­λή για επα­να­φο­ρά των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας, αφο­ρο­λό­γη­το στα 12.000 ευρώ προ­σαυ­ξη­μέ­νο για κάθε παι­δί, κατάρ­γη­ση των Ειδι­κών Φόρων Κατα­νά­λω­σης σε ρεύ­μα και καύ­σι­μα, κατάρ­γη­ση του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου Ενέρ­γειας και πλα­φόν στην τιμή του ρεύματος».

Πηγή: 902.gr

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο