Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ — Θεσσαλονίκη: Να ακυρωθεί η εγκατάσταση υποδομών αποθήκευσης και επαναεροποίησης LNG στον Θερμαϊκό

Να ακυ­ρω­θεί η εγκα­τά­στα­ση υπο­δο­μών απο­θή­κευ­σης και επα­να­ε­ρο­ποί­η­σης LNG στον Θερ­μαϊ­κό ζητά η ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, τονί­ζο­ντας πως η εγκα­τά­στα­ση πλω­τού σταθ­μού απο­θή­κευ­σης και επα­να­ε­ριο­ποι­η­σης (FSRU) δεν είναι κεραυ­νός εν αιθρία.

Σημειώ­νει πως «η τρο­πο­ποί­η­ση της αρχι­κής άδειας της ΡΑΕΕΥ είναι δυνα­τό να διπλα­σιά­σει τη δυνα­μι­κό­τη­τα της μονά­δας φτά­νο­ντας τα 250.000 κ.μ. και να γίνει αντί­στοι­χη με αυτή της Ρεβυ­θού­σας, που πρό­σφα­τα επε­κτά­θη­κε» και πως όλα αυτά δεν συμ­βαί­νουν στο κενό.

Αντί­θε­τα, «απο­τε­λούν ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι της ενερ­γεια­κής μετά­βα­σης και “Ευρω­παϊ­κής Πρά­σι­νης Συμ­φω­νί­ας”, που βαφτί­ζει πρά­σι­νο το φυσι­κό αέριο (και στη μορ­φή του LNG) και το έχει ανα­γά­γει σε στρα­τη­γι­κό καύ­σι­μο για την ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γή και στη χώρα μας. Η ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γή από φυσι­κό αέριο είναι “δεμέ­νη” με την πορεία “απε­λευ­θέ­ρω­σης” της αγο­ράς Ενέρ­γειας και το Χρη­μα­τι­στή­ριο Ενέρ­γειας, με την απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση, με την πολι­τι­κή της ΕΕ για Ενιαία Αγο­ρά Ενέρ­γειας. Με όλη αυτή τη στρα­τη­γι­κή δηλα­δή, που στη­ρί­ζουν δια­χρο­νι­κά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΜέΡΑ 25 και έχει εκτι­νά­ξει στα ύψη τα τιμο­λό­για για τη λαϊ­κή κατα­νά­λω­ση». Επί­σης, πρό­κει­ται για κομ­μά­τι του ενερ­γεια­κού πολέ­μου που συνο­δεύ­ει την ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση μετα­ξύ ΝΑΤΟ — ΗΠΑ και Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία και του σχε­δια­σμού για τη μετα­τρο­πή και της περιο­χής μας σε ενερ­γεια­κό κόμ­βο. Σε αυτές τις συν­θή­κες προ­ω­θεί­ται ακό­μα πιο γρή­γο­ρα ο στό­χος της ΕΕ και των ΗΠΑ, για απε­ξάρ­τη­ση της ΕΕ από το ρώσι­κο φυσι­κό αέριο, μετα­τρέ­πο­ντας και τις ενερ­γεια­κές υπο­δο­μές της χώρας μας που συμ­με­τέ­χουν σε αυτό το σχε­δια­σμό σε μαγνή­τη μεγά­λων κινδύνων».

Παράλ­λη­λα, επι­ση­μαί­νει πως «συνο­δεύ­ο­νται και από μεγά­λους περι­βαλ­λο­ντι­κούς κιν­δύ­νους. Αυξά­νει τις διαρ­ρο­ές μεθα­νί­ου, που επι­δρά περισ­σό­τε­ρο στην υπερ­θέρ­μαν­ση του πλα­νή­τη σε σχέ­ση με το CO2, αλλά και οι εκπο­μπές CO2 κατά τη μετα­φο­ρά του. Η αεριο­ποί­η­ση του LNG ρυπαί­νει το θαλασ­σι­νό νερό με τοξι­κούς για τους υδρό­βιους οργα­νι­σμούς ρύπους. Η ύπαρ­ξη τέτοιων μονά­δων αυξά­νει τον κίν­δυ­νο ατυ­χή­μα­τος μεγά­λης έκτα­σης. Τέτοιες αρνη­τι­κές περι­βαλ­λο­ντι­κές επι­πτώ­σεις θα προ­στε­θούν στην ήδη επι­βα­ρυ­μέ­νη θαλάσ­σια περιο­χή του Θερ­μαϊ­κού Κόλ­που» και προ­σθέ­τει ότι αυτή η πορεία έχει οδη­γή­σει σε όξυν­ση της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας για το λαό και σε πολ­λα­πλα­σια­σμό των κερ­δών ενερ­γεια­κών ομί­λων, εφο­πλι­στών που το μετα­φέ­ρουν, άλλων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Γι’ αυτό «τώρα πρέ­πει να δυνα­μώ­σει η σύγκρου­ση με έναν εγκλη­μα­τι­κό ενερ­γεια­κό σχε­δια­σμό που αυξά­νει την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, την ενερ­γεια­κή εξάρ­τη­ση της χώρας και τους περι­βαλ­λο­ντι­κούς κιν­δύ­νους είτε από το LNG είτε από την άναρ­χη επέ­κτα­ση ορι­σμέ­νων ΑΠΕ» και ο λαός της πόλης να διεκ­δι­κή­σει ακό­μα πιο μαχη­τι­κά το επό­με­νο διάστημα:

Την ακύ­ρω­ση όχι μόνο της επέ­κτα­σης της εγκα­τά­στα­σης LNG στο Θερ­μα­ΐ­κό, αλλά και την ίδια την εγκα­τά­στα­ση, καθώς και να μην προ­χω­ρή­σουν τα σχέ­δια εγκα­τά­στα­σης αντί­στοι­χων υπο­δο­μών και σε άλλες περιοχές.

Την αξιο­ποί­η­ση όλων των ενερ­γεια­κών πηγών κόντρα στο εμπό­ριο ρύπων της ΕΕ.

Κατάρ­γη­ση του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου Ενέρ­γειας και όλων των συμ­βά­σε­ων που καθο­ρί­ζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Από­συρ­ση της χώρας από τις κυρώ­σεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελι­κά τις πλη­ρώ­νει ο λαός, ενώ τμή­μα­τα του κεφα­λαί­ου θησαυ­ρί­ζουν από τη μετα­φο­ρά του πανά­κρι­βου αμε­ρι­κα­νι­κού LNG.

Κατάρ­γη­ση του Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης και του ΦΠΑ σε πετρέ­λαιο, βεν­ζί­νη, φυσι­κό αέριο και ηλε­κτρι­κή ενέργεια.

Γεν­ναία μεί­ω­ση και πλα­φόν στην τιμή του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και του φυσι­κού αερίου.

Κατάρ­γη­ση της χρέ­ω­σης του χαρα­τσιού των ΑΠΕ στους λογα­ρια­σμούς ρεύματος.

Καμία δια­κο­πή ρεύ­μα­τος σε όσους δεν μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στους υπέ­ρο­γκους λογα­ρια­σμούς. Δια­γρα­φή χρε­ών για τα εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά και τους επαγγελματίες.

Κατα­λή­γο­ντας υπο­γραμ­μί­ζει πως «το ΚΚΕ προ­τεί­νει έναν ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό ενερ­γεια­κό σχε­δια­σμό. Πρώ­τη προ­ϋ­πό­θε­ση είναι να βγει το κέρ­δος των λίγων από τη μέση με την κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία στις ενερ­γεια­κές πηγές και τα μέσα παρα­γω­γής Ενέρ­γειας, με τους εργα­ζό­με­νους στην εξου­σία. Έτσι κατο­χυ­ρώ­νε­ται η Ενέρ­γεια ως κοι­νω­νι­κό αγα­θό. Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση προ­βλέ­πε­ται η αξιο­ποί­η­ση όλων των ενερ­γεια­κών πηγών της χώρας (λιγνί­της, υδροη­λε­κτρι­κά, άλλες ΑΠΕ, υδρο­γο­νάν­θρα­κες) εφαρ­μό­ζο­ντας τεχνο­λο­γί­ες αντι­με­τώ­πι­σης της ρύπαν­σης και δέσμευ­σης του διο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα στην πηγή, η ολο­κλη­ρω­μέ­νη  προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, θέσεις εργα­σί­ας με σύγ­χρο­να δικαιώματα».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο