Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Να συγκλη­θεί η Επι­τρο­πή Εθνι­κής Άμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής για να υπάρ­ξει ενη­μέ­ρω­ση για την απο­στο­λή τεθω­ρα­κι­σμέ­νων στην Ουκρα­νία ζητά το ΚΚΕ με Αίτη­μα που κατέ­θε­σαν οι βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος Γιώρ­γος Μαρί­νος, Νίκος Παπα­να­στά­σης, Θανά­σης Παφί­λης στον πρό­ε­δρο της Βου­λής Κων­στα­ντί­νο Τασούλα.

Στο Αίτη­μά τους αναφέρουν:

«Παίρ­νο­ντας υπό­ψη τις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις σχε­τι­κά με την απο­στο­λή τεθω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των BMP‑I και την περαι­τέ­ρω εμπλο­κή της Ελλά­δας στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία ζητά­με να συγκλη­θεί η Επι­τρο­πή Εθνι­κής Άμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής για ενημέρωση».

Την Πέμ­πτη το ΚΚΕ είχε κατα­θέ­σει Ερώ­τη­ση στη Βου­λή για την εμπλο­κή στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας με την απο­στο­λή πολε­μι­κού εξο­πλι­σμού και προσωπικού.

Ερώτηση για την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού και προσωπικού

Ερώ­τη­ση προς τους υπουρ­γούς Εξω­τε­ρι­κών και Εθνι­κής Άμυ­νας για την ελλη­νι­κή εμπλο­κή στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας με τις συμ­φω­νί­ες για απο­στο­λή πολε­μι­κού εξο­πλι­σμού και προ­σω­πι­κού κατέ­θε­σαν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Γιώρ­γος Μαρί­νος, Νίκος Παπα­να­στά­σης και Θανά­σης Παφίλης.

Η Ερώ­τη­ση έχει ως εξής:

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ εγκα­λεί­ται, διό­τι προ­σπά­θη­σε να απο­κρύ­ψει από τον ελλη­νι­κό λαό την πιο πρό­σφα­τη συμ­φω­νία της, για απο­στο­λή τεθω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των BMP‑1 του Ελλη­νι­κού Στρα­τού στην Ουκρα­νία. Η πρά­ξη αυτή συνι­στά ακό­μα βαθύ­τε­ρη και επι­κίν­δυ­νη συμ­με­το­χή της χώρας σε αυτό τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το ζήτη­μα έγι­νε γνω­στό από τον Γερ­μα­νό Καγκε­λά­ριο Σολτς, ανα­κοι­νώ­νο­ντας και ελλη­νο­γερ­μα­νι­κή συμ­φω­νία αντι­κα­τά­στα­σής τους, ενώ αντί­θε­τα το απέ­κρυ­ψε ο κ. Μητσο­τά­κης στη δική του συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

Αυτή η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης απο­τε­λεί μέρος μιας ακο­λου­θί­ας άλλων ανά­λο­γων απο­στο­λών στρα­τιω­τι­κού υλι­κού, από τα υπο­τι­θέ­με­να κατά την κυβέρ­νη­ση “απο­θέ­μα­τα” των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της χώρας, απο­κρύ­πτο­ντας σκό­πι­μα και παρα­πλα­νη­τι­κά ότι “άχρη­στα” ενερ­γά και λει­τουρ­γι­κά οπλι­κά συστή­μα­τα δεν υφί­στα­νται στις ελλη­νι­κές Ένο­πλες Δυνάμεις.

Στην ίδια ακο­λου­θία συμ­με­το­χής στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία είναι και η ύπαρ­ξη του δικτύ­ου των επι­θε­τι­κών αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών βάσε­ων στη χώρα μας καθώς και η συμ­με­το­χή ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων στην προ­στα­σία χερ­σαί­ων, ναυ­τι­κών και αερο­πο­ρι­κών αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών δυνά­με­ων που δρουν ή ασκού­νται σε περιο­χές κοντά έως πολύ κοντά στην εμπό­λε­μη ζώνη.

Είναι ήδη απο­φα­σι­σμέ­νο αυτή η στα­δια­κά αυξα­νό­με­νη ελλη­νι­κή εμπλο­κή στον πόλε­μο να ενι­σχυ­θεί το επό­με­νο διά­στη­μα κατ’ απαί­τη­ση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ήδη έχει αναγ­γελ­θεί η απο­στο­λή Ελλή­νων στρα­τιω­τι­κών και εξο­πλι­σμού για έντα­ξη και ενί­σχυ­ση του ΝΑΤΟι­κού συγκρο­τή­μα­τος μάχης που εδρεύ­ει στη Βουλ­γα­ρία, με απο­στο­λή είτε τη στρα­τιω­τι­κή άσκη­ση πίε­σης προς τη Ρωσία είτε και την άμε­ση εμπλο­κή σε πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις αν οι συν­θή­κες το απαιτήσουν.

Ήδη την περί­ο­δο που δια­νύ­ου­με, γίνο­νται πιο εμφα­νείς οι κίν­δυ­νοι των κυβερ­νη­τι­κών επι­λο­γών, στο πλαί­σιο της εμπλο­κής της Ελλά­δας στα σχέ­δια των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ. Τόσο οι συνε­χι­ζό­με­νες απει­λη­τι­κές δηλώ­σεις Ρώσων αξιω­μα­τού­χων εξαι­τί­ας αυτής, όσο και η κατα­δρο­μι­κή ενέρ­γεια κατά­λη­ψης των δύο ελλη­νό­κτη­των δεξα­με­νό­πλοιων από το Ιράν, δεί­χνουν πού οδη­γού­νται τα πράγ­μα­τα, με τη μετα­τρο­πή της Ελλά­δας σε “σημαιο­φό­ρο” των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών σχε­δια­σμών που ακο­λου­θεί η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση σε όλα τα μέτω­πα. Κυριο­λε­κτι­κά δια­μορ­φώ­νε­ται ένα εκρη­κτι­κό “κοκτέιλ”, με τα συστα­τι­κά του να υπο­νο­μεύ­ουν δρα­μα­τι­κά την ασφά­λεια του ελλη­νι­κού λαού κι όχι μόνο και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας.

Μέσα σε αυτό το “θερ­μο­κή­πιο” εκκο­λά­πτε­ται παράλ­λη­λα η πολύ­μορ­φη επι­θε­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης, με τις εξε­λί­ξεις να ξεμπρο­στιά­ζουν για πολ­λο­στή φορά την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα, που παρου­σιά­ζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως “εγγυ­η­τές” της ασφά­λειας της κυριαρ­χί­ας και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας μας.

Ερω­τώ­νται οι κ. υπουρ­γοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρ­νη­ση, ώστε να ενη­με­ρω­θεί ο ελλη­νι­κός λαός για:

- Το περιε­χό­με­νο της από­φα­σης για την απο­στο­λή των συγκε­κρι­μέ­νων τεθω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των, όπως για παρά­δειγ­μα από ποιες ελλη­νι­κές μονά­δες θα αφαι­ρε­θούν, συγκρι­τι­κά στοι­χεία για τις δυνα­τό­τη­τες και την κατά­στα­ση των προς παρά­δο­ση και προς παρα­λα­βή οχη­μά­των, καθώς και το προ­βλε­πό­με­νο χρο­νο­διά­γραμ­μα παράδοσης.

- Τις λεπτο­μέ­ρειες της ελλη­νο­γερ­μα­νι­κής συμφωνίας.

- Το περιε­χό­με­νο των μέχρι σήμε­ρα ανά­λο­γων απο­φά­σε­ων απο­στο­λής όπλων και οπλι­κών συστη­μά­των, από ποιες ελλη­νι­κές μονά­δες αφαι­ρέ­θη­καν, επι­πτώ­σεις και τα σχε­τι­κά χρονοδιαγράμματα.

- Άλλες ανά­λο­γες συμφωνίες».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο