Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες συνιστούν σύγχρονους δρόμους εκτίναξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων

Παρέμ­βα­ση στην κοι­νή συζή­τη­ση για τις «ψηφια­κές υπη­ρε­σί­ες και την τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη» στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου πραγ­μα­το­ποί­η­σε ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Λευ­τέ­ρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Στην ομι­λία του ανέ­φε­ρε, σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση, ότι «οι νέες ψηφια­κές τεχνο­λο­γί­ες, η τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη, συνι­στούν σύγ­χρο­νους δρό­μους εκτί­να­ξης της κερ­δο­φο­ρί­ας των μονο­πω­λί­ων. Είναι σφο­δρές οι αντι­πα­ρα­θέ­σεις ευρω­παϊ­κών ομί­λων με άλλους ‑κυρί­ως κινέ­ζι­κους, αμε­ρι­κα­νι­κούς- για την κυριαρ­χία στην αγο­ρά πάνω στο αβέ­βαιο έδα­φος της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης. Τα ευρω­παϊ­κά μονο­πώ­λια πρι­μο­δο­τού­νται με δεκά­δες δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και το ΠΔΠ, όλα τους χρή­μα­τα από το μόχθο των λαών, για να βγουν κερδισμένα».

«Τα περί αυτο­ε­λέγ­χου των ομί­λων, σεβα­σμού δικαιω­μά­των, προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων, ηθι­κής χρή­σης πλη­ρο­φο­ριών, μόνο ως ανέκ­δο­το μοιά­ζουν. Η εντει­νό­με­νη λογο­κρι­σία αναρ­τή­σε­ων, με ή χωρίς αλγό­ριθ­μους, ενά­ντια δήθεν στη ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση, απο­δει­κνύ­ουν ότι το καθε­στώς των νέων τεχνο­λο­γιών υπα­γο­ρεύ­ε­ται από τα συμ­φέ­ρο­ντα των ιδιο­κτη­τών, δηλα­δή από τους μεγά­λους ομί­λους που θησαυρίζουν.

Τα περί απο­τρο­πών πολε­μι­κών συρ­ρά­ξε­ων με την εφαρ­μο­γή νέων τεχνο­λο­γιών δεν πεί­θουν καθώς ομο­λο­γεί­ται ότι ήδη χρη­σι­μο­ποιού­νται νέου τύπου οπλι­κά συστή­μα­τα από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ για ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις σε βάρος των λαών, για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των γεω­πο­λι­τι­κών τους συμ­φε­ρό­ντων. Την ίδια ώρα οι εκθέ­σεις προ­ε­τοι­μά­ζουν το έδα­φος για να «“βγαί­νουν λάδι” σε κάθε περί­πτω­ση τα μονο­πώ­λια» επι­σή­μα­νε ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

Πρό­σθε­σε, επί­σης ότι «στην κούρ­σα του ανε­λέ­η­του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, τα μεγά­λα τεχνο­λο­γι­κά επι­τεύγ­μα­τα μετα­τρέ­πο­νται σε δεσμά, σε αύξη­ση της ανερ­γί­ας, της ανα­σφά­λειας, της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων, όπως η τηλερ­γα­σία. Απο­γειώ­νε­ται το ευρω­φα­κέ­λω­μα, η μαζι­κή συλ­λο­γή, απο­θή­κευ­ση, επε­ξερ­γα­σία κι εμπο­ρία προ­σω­πι­κών δεδομένων».

«Πραγ­μα­τι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των δυνα­το­τή­των τους μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν μόνο οι σοσια­λι­στι­κές σχέ­σεις παρα­γω­γής, χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση, μονο­πώ­λια και καπι­τα­λι­στι­κή κερ­δο­φο­ρία» κατέ­λη­ξε ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.

belogiannis ploumpidis banner

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο