Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξερολιθιά, του Βασίλη Τσιράκη

Αθή­να, φθι­νό­πω­ρο 2004. Η Ολυ­µπιά­δα έχει τελειώ­σει, η Αθή­να έχει αλλά­ξει και µαζί της έχει αλλά­ξει, ή µάλ­λον καταρ­ρεύ­σει, η ζωή τεσ­σά­ρων κατοί­κων της.

Ο Άγγε­λος: Στέ­λε­χος του δηµιουρ­γι­κού τµή­µα­τος της δια­φη­µι­στι­κής R&B.

Η συγκολ­λη­τι­κή ουσία στα κοµµά­τια ενός σπα­σµέ­νου αγγεί­ου δεν µπο­ρεί να είναι ακρι­βό­τε­ρη από την αξία του…

Η Ηρώ: Επι­τυ­χη­µέ­νη ερµη­νεύ­τρια στον χώρο του τραγουδιού.

Οι Κινέ­ζοι χρη­σι­µο­ποιού­σαν ως συγκολ­λη­τι­κή ουσία τον χρυσό…

Η Σόνια: Οικο­νο­µι­κή µετα­νά­στρια από τη Σερβία.

Στην Ιαπω­νία µετά τη συγκόλ­λη­ση έβα­φαν µε έντο­νο χρώ­µα το ράγι­σµα για να το ξεχω­ρί­ζουν και να µην το λησµονούν…

Ο Παύ­λος: Μηχα­νι­κός στα ολυ­µπια­κά έργα.

Όµως εσύ, έτσι ή αλλιώς, τώρα δεν είσαι παρά ένας άνερ­γος που η συγκολ­λη­τι­κή του ουσία έχει σωθεί…

Και ένας συγκολ­λη­τής στο εργο­στά­σιο µεταλ­λουρ­γί­ας πασχί­ζει να ενώ­σει τα κοµµά­τια του κατα­κε­ρµα­τι­σµέ­νου κόσµου, ενώ από κοντά ο παλιός µάστο­ρας επι­µέ­νει: «Η ξερο­λι­θιά µάς διδά­σκει πως στη ζωή δεν έχου­με ανά­γκη το περιτ­τό και το ανού­σιο. Αρκεί η µια πέτρα δίπλα στην άλλη».

Όσο για το μικρό προ­σφυ­γό­που­λο, εμφα­νί­ζε­ται πάντα εκεί που δεν το σπέρ­νουν. Μήπως τελι­κά αυτό θα τους οδη­γή­σει στη λύτρωση;

xerolithia

***

XEROLITHIA2Ο Βασί­λης Τσι­ρά­κης γεν­νή­θη­κε στην Καρ­δί­τσα το 1961. Τα εφη­βι­κά του χρό­νια τα πέρα­σε στον Βόλο, ενώ από το 1980 ζει στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου και σπού­δα­σε στο Τµή­µα Φυσι­κής του ΑΠΘ. Εργά­ζε­ται στην ιδιω­τι­κή εκπαί­δευ­ση και αρθρο­γρα­φεί για θέµα­τα τέχνης και πολι­τι­σµού στον περιο­δι­κό Τύπο και στο διαδίκτυο.

Εργο­γρα­φία: Θεσ­σα­λο­νί­κη 2003 (ντο­κι­µα­ντέρ µικρού µήκους, 2003), Οι ποδη­λά­τες του χρό­νου, µυθι­στό­ρη­µα, εκδό­σεις Κοχλί­ας, 2004, Ακορ­ντε­όν, βιο­λί και φυσαρµόνι­κα, µυθι­στό­ρη­µα, εκδό­σεις ΚΨΜ, 2007, Μετε­ω­ρο­λο­γι­κό δελ­τίο, θεα­τρι­κό, Παρα­βά­τες της σκη­νής, 2009, Ένα συν ένα, ται­νία µικρού µήκους µυθο­πλα­σί­ας, 2010. Το παγκά­κι, ται­νία µικρού µήκους, 2014. Εναλ­λα­κτι­κή λύση, ται­νία µικρού µήκους µυθο­πλα­σί­ας, 2015 (Βρα­βείο δια­γω­νι­σµού σενα­ρί­ου London Greek Film Festival).

Ξερο­λι­θιά, του Βασί­λη Τσιράκη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο