Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Παλλαϊκή απαίτηση να μην κατατεθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας «χαι­ρε­τί­ζει τους δίκαιους, μαζι­κούς αγώ­νες, μέσα από συλ­λο­γι­κές δημο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, των χιλιά­δων φοι­τη­τών, μαθη­τών, εκπαι­δευ­τι­κών, γονιών, εργα­ζό­με­νων στα πανε­πι­στή­μια που, κόντρα στον αυταρ­χι­κό κατή­φο­ρο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, απο­φα­σί­ζουν και δια­δη­λώ­νουν ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο για την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων. Είναι πια δεδο­μέ­νο ότι η κυβέρ­νη­ση έχει ήδη χάσει, παρά την ουσια­στι­κή συναί­νε­ση που της δίνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ!».

Όπως ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος «η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ δεν κατά­φε­ρε να πεί­σει με τα ψέμα­τα της, ότι δήθεν είναι εκσυγ­χρο­νι­σμός η μετα­τρο­πή της πανε­πι­στη­μια­κής εκπαί­δευ­σης σε αγο­ρά πτυ­χί­ων, με φοι­τη­τές-πελά­τες και μαθη­τές που δια­χω­ρί­ζο­νται ανά­λο­γα με την τσέ­πη τής οικο­γέ­νειας» και σημειώ­νει: «Γι’ αυτό επι­διώ­κει “να πετά­ξει τη μπά­λα στην εξέ­δρα”, τρο­φο­δο­τώ­ντας μια συζή­τη­ση μακριά και έξω από τις ανά­γκες των φοι­τη­τών, των μαθη­τών, των οικο­γε­νειών τους. Η επι­στρά­τευ­ση των δια­φό­ρων κον­δυ­λο­φό­ρων, που ανα­πα­ρά­γουν τα ψέμα­τα περί “κέντρων ανο­μί­ας” και δήθεν παρά­νο­μων κατα­λή­ψε­ων ένα πράγ­μα απο­δει­κνύ­ουν: Η κυβέρ­νη­ση είναι απο­μο­νω­μέ­νη και δεν μπο­ρεί να υπε­ρα­σπι­στεί το άδι­κο νομο­σχέ­διο της».

«Η “ομα­λή ακα­δη­μαϊ­κή λει­τουρ­γία”, για την οποία δήθεν κόπτο­νται, δια­τα­ράσ­σε­ται από την πολι­τι­κή της υπο­στε­λέ­χω­σης, της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης των δημό­σιων πανε­πι­στη­μί­ων, κι όχι από τους φοι­τη­τές που ζητούν τα αυτο­νό­η­τα. Από αυτή την πολι­τι­κή κιν­δύ­νε­ψαν να χαθούν εξά­μη­να, αφού σε πολ­λά πανε­πι­στη­μια­κά τμή­μα­τα δεν υπήρ­χε εκπαι­δευ­τι­κός για να διδά­ξει μαθή­μα­τα που βρί­σκο­νται στα προ­γράμ­μα­τα σπουδών!

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, που κατέ­χει το ρεκόρ κλει­στών σχο­λών τα δυο χρό­νια της παν­δη­μί­ας, υπο­κρι­τι­κά μιλά για χαμέ­νες εξε­τα­στι­κές και εξά­μη­να. Φοβά­ται το γεγο­νός ότι πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται οι φοι­τη­τές, οι μαθη­τές, που συζη­τούν, αγω­νί­ζο­νται, απο­φα­σί­ζουν, δρουν συλ­λο­γι­κά και μπο­ρούν να ανα­τρέ­ψουν τα σχέ­δια της» σημειώ­νει Το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η νεο­λαία, ο κόσμος της εκπαί­δευ­σης, παλεύ­ο­ντας ενά­ντια στην ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων, δυνα­μώ­νουν τον αγώ­να απέ­να­ντι στις πραγ­μα­τι­κές “ανορ­θο­γρα­φί­ες” της εκπαί­δευ­σης που δια­χρο­νι­κά έχουν δια­μορ­φω­θεί από όλα τα κόμ­μα­τα που έχουν κυβερ­νή­σει (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και διεκ­δι­κούν τα δικαιώ­μα­τα τους στη μόρφωση.

- Απέ­να­ντι στο επι­χει­ρη­μα­τι­κό δημό­σιο πανε­πι­στή­μιο της επι­λε­κτι­κής υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης για τις ανά­γκες φοι­τη­τών-εργα­ζο­μέ­νων, το “δίκαιο και εφι­κτό” είναι η σύγ­χρο­νη, απο­κλει­στι­κά δημό­σια και πραγ­μα­τι­κά δωρε­άν πανε­πι­στη­μια­κή εκπαί­δευ­ση, με κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση που θα κατευ­θύ­νε­ται στις ανά­γκες για στε­λέ­χω­ση με διδα­κτι­κό και λοι­πό προ­σω­πι­κό, για φοι­τη­τι­κή μέρι­μνα, για σύγ­χρο­νες αίθου­σες, εργα­στή­ρια κ.ά.

- Απέ­να­ντι στα πτυ­χία-δια­βα­τή­ρια για την ετε­ρο­α­πα­σχό­λη­ση, την ανερ­γία και το κυνή­γι πανά­κρι­βων πιστο­ποι­ή­σε­ων, το “δίκαιο και εφι­κτό” είναι τα πτυ­χία να εξα­σφα­λί­ζουν δου­λειά στο αντι­κεί­με­νο σπου­δών με σύγ­χρο­να εργα­σια­κά δικαιώματα.

- Απέ­να­ντι στο σχο­λείο εξε­τα­στι­κό κέντρο με τρι­πλές πανελ­λα­δι­κές και ταξι­κούς φραγ­μούς, το “δίκαιο και εφι­κτό” είναι σχο­λεία δημιουρ­γι­κά, της μάθη­σης, της πολύ­πλευ­ρης μόρ­φω­σης για όλους και όλες χωρίς δια­κρί­σεις, με επαρ­κείς καθη­γη­τές, αίθου­σες, υπο­δο­μές για τέχνη, αθλη­τι­σμό, δημιουργία».

«Ο αγώ­νας είναι δίκαιος και θα συνε­χι­στεί. Ούτε με κατα­στο­λή, ούτε με κοροϊ­δία, μπο­ρούν να στα­μα­τή­σουν αυτό το ποτά­μι που γίνε­ται όλο και πιο ορμη­τι­κό και απαι­τεί το αντι­δρα­στι­κό νομο­σχέ­διο να μην κατατεθεί!

Οι μορ­φω­τι­κές ανά­γκες των πολ­λών μπο­ρούν να βρουν ικα­νο­ποί­η­ση και διέ­ξο­δο στην πάλη για μια εκπαί­δευ­ση απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν, πραγ­μα­τι­κά ανα­βαθ­μι­σμέ­νη όπου το κρι­τή­ριο του κέρ­δους των λίγων θα ανή­κει στο παρελ­θόν και στο επί­κε­ντρο της κοι­νω­νί­ας θα τεθεί η κοι­νω­νι­κή ευη­με­ρία και ο επι­στη­μο­νι­κός κεντρι­κός σχε­δια­σμός για την αξιο­ποί­η­ση όλων των αποφοίτων.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, στη­ρί­ζο­ντας τον δίκαιο αγώ­να που δίνε­ται σήμε­ρα, θα δώσου­με όλες μας τις δυνά­μεις για να χαρα­χτεί αυτός ο δρό­μος» τονί­ζει, κατα­λή­γο­ντας, η ανα­κοί­νω­ση του κόμματος.

Λεπτο­μέ­ρειες στη συν­δρο­μη­τι­κή σελί­δα τ

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο