Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Σχόλιο για την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Σε σχό­λιό του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχε­τι­κά με την επί­σκε­ψη του Γερ­μα­νού Υπ. Εξω­τε­ρι­κών στην Αθή­να, αναφέρει:

«Παρό­τι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ είχε σηκώ­σει ψηλά τον πήχη για την επί­σκε­ψη του Γερ­μα­νού Υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, οι τοπο­θε­τή­σεις μετά τη συνά­ντη­σή του με τον Ν. Δέν­δια, δεί­χνουν πως θέλουν τον λαό στο ίδιο έργο θεα­τή να παρα­κο­λου­θεί τα παι­χνί­δια που παί­ζο­νται στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή σκα­κιέ­ρα. Ο κος Μάας λει­τούρ­γη­σε σαν αγγε­λιο­φό­ρος, ο οποί­ος κομί­ζει προ­τά­σεις οδυ­νη­ρού συμ­βι­βα­σμού, στο πλαί­σιο του στό­χου της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης στην περιο­χή. Αυτό δεί­χνει και το γεγο­νός ότι ακο­λου­θεί η επί­σκε­ψη στην Τουρ­κία και η συνά­ντη­ση του με τον Τούρ­κο ΥΠΕΞ. Η κυβέρ­νη­ση είναι εκτε­θει­μέ­νη για άλλη μία φορά».

Συναντήσεις με Μητσοτάκη-Δένδια

Απο­κλι­μά­κω­ση στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και έπει­τα απευ­θεί­ας «διά­λο­γος» μετα­ξύ της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας με ορί­ζο­ντα τη συν­δια­χεί­ρι­ση και τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση είναι τα δυο βασι­κά βήμα­τα που περι­λαμ­βά­νει η πρό­τα­ση της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης όπως την ανέ­πτυ­ξε ο υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών Χάι­κο Μάας στον Έλλη­να ομό­λο­γό του Νίκο Δέν­διαο οποί­ος επα­νέ­λα­βε την ετοι­μό­τη­τα της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για «διά­λο­γο» υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση να μην παρα­βιά­ζο­νται τα κυριαρ­χι­κά δικαιώματα.

Στις δηλώ­σεις που έγι­ναν μετά τη συνά­ντη­ση ο Χ. Μάας ανέ­φε­ρε ότι μετέ­φε­ρε δύο μηνύ­μα­τα. Το πρώ­το πως «η Γερ­μα­νία και η ΕΕ στέ­κε­ται στο πλευ­ρό της Ελλά­δας» και το δεύ­τε­ρο ότι «αυτό που χρεια­ζό­μα­στε είναι δείγ­μα­τα απο­κλι­μά­κω­σης και βού­λη­ση για διά­λο­γο υπό τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις του Διε­θνούς Δικαί­ου» Μάλι­στα, εκτί­μη­σε πως η Άγκυ­ρα «φαί­νε­ται ότι είναι δια­τε­θει­μέ­νη να το πρά­ξει». Ανέ­φε­ρε ακό­μα ότι πρέ­πει να στα­μα­τή­σει «κάθε προκλητικότητα».

Δήλω­σε πως «θέλου­με να συμ­βά­λου­με και να αξιο­ποι­η­θεί κάθε ευκαι­ρία για διά­λο­γο, έναν ειλι­κρι­νή και δεσμευ­τι­κό διά­λο­γο με απευ­θεί­ας συνο­μι­λί­ες, όπως κάπο­τε είχε συμ­φω­νη­θεί». Πρό­σθε­σε ότι «η Γερ­μα­νία στη­ρί­ζει αυτή τη δια­δι­κα­σία διά­λο­γου και δια­με­σο­λά­βη­σης» για να υπάρ­ξει «βήμα-βήμα πρόοδος».

Ο Νίκος Δέν­διας δήλω­σε πως η Ελλά­δα «ήταν πάντο­τε έτοι­μη για διά­λο­γο» και σημεί­ω­σε πως «δεν νοεί­ται διά­λο­γος τη στιγ­μή που παρα­βιά­ζο­νται τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα και η κυριαρ­χία» της χώρας. Ανέ­φε­ρε ότι είναι «καθα­ρά προ­σχη­μα­τι­κές οι ανα­φο­ρές για διά­λο­γο» και πως χρειά­ζε­ται ένας «αξιό­πι­στος συνο­μι­λη­τής» προ­σθέ­το­ντας «εύχο­μαι αυτό να είναι κατα­νοη­τό στην Αγκυρα».

Υπο­στή­ρι­ξε πως το όλο θέμα σχε­τί­ζε­ται με «την αξιο­πι­στία της ΕΕ» και ισχυ­ρί­στη­κε ότι «δεν χωρούν διπλά σταθ­μά, διπλά στά­νταρτς» και επα­νέ­λα­βε ότι η Ελλά­δα «θα υπε­ρα­σπι­στεί την κυριαρ­χία και τα κυριαρ­χι­κά της δικαιώ­μα­τα, τα εθνι­κά και ευρω­παϊ­κά σύνορα».

Προη­γου­μέ­νως, ο Χ. Μάας είχε συνα­ντη­θεί με τον πρω­θυ­πουρ­γό Κ. Μητσο­τά­κη, με το επί­κε­ντρο της συζή­τη­σης να είναι η επι­δί­ω­ξη της Γερ­μα­νί­ας για «διά­λο­γο» μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας σχε­τι­κά με τις δια­φο­ρές σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο