Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Το καπιταλιστικό σύστημα, ο πραγματικός ένοχος, θυσιάζει κοινωνικές ανάγκες και προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του με αφορ­μή την Παγκό­σμια Μέρα Περι­βάλ­λο­ντος καλεί «τους εργα­ζό­με­νους, το λαό, τη νεο­λαία, να δυνα­μώ­σουν τον αγώ­να ενά­ντια στις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες που υπο­βαθ­μί­ζουν και κατα­στρέ­φουν το περιβάλλον».

Επι­ση­μαί­νει, μετα­ξύ άλλων, ότι οι «υπο­κρι­τι­κές δηλώ­σεις των αστι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων ενο­χο­ποιούν γενι­κά την επί­δρα­ση του ανθρώ­που στη φύση και τη βιο­μη­χα­νι­κή ανά­πτυ­ξη. Με προ­ε­ξάρ­χο­ντα το νέο πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, που δια­κη­ρύσ­σει την επι­στρο­φή των ΗΠΑ στην «πρά­σι­νη» μετά­βα­ση, προ­σπα­θούν να συσκο­τί­σουν τον πραγ­μα­τι­κό ένο­χο, το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, που θυσιά­ζει τις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες και την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος στο βωμό της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφαλαίου».

«Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αυτό για το οποίο νοιά­ζο­νται οι κυβερ­νή­σεις είναι να βρουν διέ­ξο­δο για νέες κερ­δο­φό­ρες επεν­δύ­σεις. Προς το σκο­πό αυτό αξιο­ποιούν τη δια­χεί­ρι­ση περι­βαλ­λο­ντι­κών προ­βλη­μά­των, τα οποία ωστό­σο γεν­νά το ίδιο το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα και η πολι­τι­κή τους. Γι’ αυτό κι όλες μαζί οι φιλε­λεύ­θε­ρες, “πρά­σι­νες” και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις προ­ω­θούν απο­φα­σι­στι­κά τις κατευ­θύν­σεις της “Ευρω­παϊ­κής Πρά­σι­νης Συμ­φω­νί­ας” στην ΕΕ και στην Ευρω­ζώ­νη και στο πλαί­σιο αυτής της στρα­τη­γι­κής» ανα­φέ­ρει η ανακοίνωση.

Προ­σθέ­τει ότι «την ίδια ώρα που διο­χε­τεύ­ουν πακτω­λούς χρη­μα­το­δο­τή­σε­ων στις επεν­δύ­σεις της “πρά­σι­νης” οικο­νο­μί­ας, συνε­χί­ζουν την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και την υπο­στε­λέ­χω­ση των ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών και των μηχα­νι­σμών πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, την έλλει­ψη ολο­κλη­ρω­μέ­νης προ­στα­σί­ας και δια­χεί­ρι­σης των δασών».

«Είναι οι ίδιες δυνά­μεις που στη­ρί­ζουν τα επι­κίν­δυ­να ιμπε­ρια­λι­στι­κά πολε­μι­κά σχέ­δια και τις επεμ­βά­σεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που, εκτός από την κατα­στρο­φή χωρών, τους χιλιά­δες νεκρούς, τα εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες, επι­φέ­ρουν τερά­στιο πλήγ­μα στο φυσι­κό και πολι­τι­στι­κό περι­βάλ­λον. Την ίδια στιγ­μή η δια­πά­λη μετα­ξύ ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων, αλλά και στο εσω­τε­ρι­κό ισχυ­ρών κρα­τών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερ­μα­νία, για την επι­κρά­τη­ση των σχε­δί­ων της “πρά­σι­νης” ανά­πτυ­ξης συνε­χί­ζε­ται. Απο­τε­λεί μία ακό­μη πλευ­ρά των ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων, για το μοί­ρα­σμα και τον έλεγ­χο των αγο­ρών, εδα­φών, πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών, απει­λώ­ντας το μέλ­λον της ανθρω­πό­τη­τας» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ.

Η ανα­κοί­νω­ση υπο­γραμ­μί­ζει ότι «η ουσια­στι­κή έλλει­ψη κάθε προ­στα­σί­ας επι­βε­βαιώ­νει ότι το κέρ­δος, η οικο­νο­μία της αγο­ράς, η αντί­λη­ψη του κόστους-οφέ­λους, δεν “αντέ­χουν” ούτε το ελά­χι­στο νομι­κό πλαί­σιο πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας που αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως “πάρερ­γο”».

«Στη χώρα μας και εν μέσω παν­δη­μί­ας, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, πήρε τη σκυ­τά­λη απ’ την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις και έγρα­ψε ένα νέο αντι­λαϊ­κό-αντι­πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό κεφά­λαιο. Δια­μορ­φώ­νει ένα ακό­μη πιο κερ­δο­φό­ρο πλαί­σιο για τους “πρά­σι­νους καπι­τα­λι­στές”, εκχω­ρώ­ντας τους γη, δάση, αέρα, θάλασ­σα, παρα­λί­ες, για κάθε είδους εκμε­τάλ­λευ­ση κι υπο­βαθ­μί­ζο­ντας κι αυτό ακό­μη το υπο­τυ­πώ­δες πλαί­σιο προ­στα­σί­ας που υπήρ­χε» επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ.

«Ο σημε­ρι­νός δρό­μος ανά­πτυ­ξης υπο­νο­μεύ­ει την ισόρ­ρο­πη σχέ­ση που μπο­ρεί να υπάρ­ξει ανά­με­σα στην ανθρώ­πι­νη, βιο­μη­χα­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και τη φύση, προς όφε­λος των λαϊ­κών ανα­γκών. Αυτός ο ένο­χος δεν μπο­ρεί να μετα­τρα­πεί σε “σωτή­ρα”, με την “πρά­σι­νη” καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη και με στό­χο δήθεν την εξα­σφά­λι­ση της “κλι­μα­τι­κής ουδετερότητας”.

Διέ­ξο­δος για τους λαούς είναι ένας ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κός δρό­μος ανά­πτυ­ξης, όπου κρι­τή­ριο της κοι­νω­νι­κής παρα­γω­γής θα είναι η διευ­ρυ­μέ­νη ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών. Είναι ο δρό­μος της κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, του επι­στη­μο­νι­κού κεντρι­κού σχε­δια­σμού της παρα­γω­γής, ο δρό­μος της εργα­τι­κής εξου­σί­ας» υπο­γραμ­μί­ζει η ανακοίνωση.

«Μόνο αυτό το πλαί­σιο επι­τρέ­πει να λαμ­βά­νο­νται υπό­ψη συν­δυα­σμέ­να οι πραγ­μα­τι­κές επι­πτώ­σεις κάθε δρα­στη­ριό­τη­τας στο περι­βάλ­λον και οι συνο­λι­κές ανά­γκες του λαού. Ο επι­στη­μο­νι­κός κεντρι­κός σχε­δια­σμός στον σοσια­λι­σμό μπο­ρεί να δια­σφα­λί­σει την ισόρ­ρο­πη σχέ­ση ανθρώ­που και φύσης, να συνυ­πο­λο­γί­σει τις ανά­γκες του εργα­ζό­με­νοι ανθρώ­που, τις δυνα­τό­τη­τες της κοι­νω­νι­κής παρα­γω­γής και την ανά­γκη φιλο­λαϊ­κής δια­χεί­ρι­σης του φυσι­κού περιβάλλοντος.

Ο κεντρι­κός σχε­δια­σμός, θα εξα­σφα­λί­ζει φθη­νή και επαρ­κή ενέρ­γεια με ελα­χι­στο­ποί­η­ση των περι­βαλ­λο­ντι­κών επι­πτώ­σε­ων. Η δια­χεί­ρι­ση του νερού θα δια­σφα­λί­ζει φθη­νό, άφθο­νο και υψη­λής ποιό­τη­τας νερό για τις λαϊ­κές ανά­γκες και όχι νερό — πανά­κρι­βο εμπό­ρευ­μα για το λαό. Θα εξα­σφα­λί­ζει την ολο­κλη­ρω­μέ­νη προ­στα­σία και δια­χεί­ρι­ση των δασών, αλλά και την ορθο­λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση των απο­βλή­των, βασι­κός όρος για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και των οικο­συ­στη­μά­των του.

Σ’ αυτόν τον αγώ­να που σημα­δεύ­ει τον πραγ­μα­τι­κό ένο­χο, το σύστη­μα που κατα­στρέ­φει το περι­βάλ­λον και εμπο­ρεύ­ε­ται την προ­στα­σία του, οι δυνά­μεις του ΚΚΕ βρί­σκο­νται στα­θε­ρά στην πρώ­τη γραμ­μή» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του κόμματος.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο