Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Κλείνουν το μάτι στην Τουρκία οι ΗΠΑ: Επίσπευση πωλήσεων όπλων στην Τουρκία

Να επι­σπευ­στούν οι πωλή­σεις όπλων στην Τουρ­κία προ­κει­μέ­νου να μην αγο­ρά­ζουν από τη Ρωσία ζήτη­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Άντο­νι Μπλίν­κεν, κατά τη χθε­σι­νή ενη­μέ­ρω­ση της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Σχέ­σε­ων της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων, λίγες εβδο­μά­δες πριν την επί­σκε­ψη του Κ. Μητσο­τά­κη στις ΗΠΑ.

Πρό­κει­ται για μία ακό­μα από­δει­ξη ότι οι δήθεν «εγγυ­η­τές» της ειρή­νης και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας φυσούν αέρα στα πανιά της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας και του ανα­θε­ω­ρη­τι­σμού στον όνο­μα της νατοϊ­κής συνο­χής και του τρα­βήγ­μα­τος κρα­τών από τη Ρωσία.

Κλη­θείς να απα­ντή­σει σε ερώ­τη­ση του βου­λευ­τή Τζο Γουίλ­σον σχε­τι­κά με το πώς μπο­ρούν να αρθούν οι περιο­ρι­σμοί και η γρα­φειο­κρα­τία για την πώλη­ση όπλων σε χώρες όπως η Τουρ­κία και η Ινδία, ο Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ είπε ότι συμ­φω­νεί με την παρα­τή­ρη­ση του και ανέ­φε­ρε ότι «πρέ­πει να τα πάμε καλύ­τε­ρα με τις ξένες πωλή­σεις», ειδι­κά σε εκεί­νες που επείγουν.

«Πιστεύω ότι μπο­ρού­με και πρέ­πει να τα πάμε καλύ­τε­ρα στις πωλή­σεις, ιδιαί­τε­ρα στην ταχύ­τη­τα με την οποία είμα­στε σε θέση να κάνου­με πράγ­μα­τα, να ανα­θε­ω­ρού­με τα πράγ­μα­τα. (…) Πιστεύω ότι πρέ­πει να βρού­με τρό­πους, μάλι­στα ήδη εξε­τά­ζου­με τρό­πους», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών δικαιο­λό­γη­σε τη στά­ση του λέγο­ντας ότι ορι­σμέ­νες χώρες επα­νε­ξε­τά­ζουν τις σχέ­σεις τους με τη Ρωσία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων χωρών που είχαν μακρο­χρό­νιες αμυ­ντι­κές σχέ­σεις με τη Ρωσία. «Εάν βρι­σκό­μα­στε στη θέση να είμα­στε εταί­ροι τους, με τρό­πους που ίσως δεν θα μπο­ρού­σα­με πριν μερι­κές δεκα­ε­τί­ες, νομί­ζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέ­πει να ανα­λά­βου­με δρά­ση. Βεβαί­ως, εάν δεν το κάνου­με εμείς, ξέρου­με ποιος πιθα­νόν θα το κάνει στη θέση μας», είπε χαρακτηριστικά.

Δήλω­σε ότι είναι κάτι για το οποίο εργά­ζε­ται ήδη του υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ και προ­σβλέ­πει και στη συνερ­γα­σία με το Κογκρέσο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η τοπο­θέ­τη­ση του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών έρχε­ται ενώ είναι σε εξέ­λι­ξη διμε­ρείς συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ Ουά­σιγ­κτον και Άγκυ­ρας σχε­τι­κά με την πώλη­ση περί­που 40 μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών F‑16 και 80 κιτ για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του υπάρ­χο­ντος στό­λου της Τουρκίας.

Και όλα αυτά την ώρα που οι τουρ­κι­κές παρα­βιά­σεις του ελλη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου σπά­νε καθη­με­ρι­νά ρεκόρ, ενώ οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις καλ­λιερ­γούν αυτα­πά­τες ότι δήθεν η συμ­με­το­χή μας στο ΝΑΤΟ και η στρα­τη­γι­κή συμ­μα­χία με τις ΗΠΑ, μπο­ρούν να δια­σφα­λί­σουν την προ­στα­σία των κυριαρ­χι­κών μας δικαιωμάτων…

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο