Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΝΕ: Η σπίθα του Νοέμβρη δε σβήνει! Λεύκωμα για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου!

Μην χάσε­τε το καλαί­σθη­το ιστο­ρι­κό ντο­κου­μέ­ντο, που κυκλο­φο­ρεί από τις οργα­νώ­σεις της ΚΝΕ παράλ­λη­λα με τον επε­τεια­κό “Οδη­γη­τή”. Με γνω­στά και άγνω­στα κομ­μα­τι­κά ντο­κου­μέ­ντα, τρικ αφί­σες κλπ. για την αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη στο εσω­τε­ρι­κό και στο εξω­τε­ρι­κό και την πορεία προς την πτώ­ση της χού­ντας. Φυσι­κά με φύλ­λα του “σύντρο­φου στη δρά­ση και στους αγώ­νες”, του παρά­νο­μου “Οδη­γη­τή”.
_               KΝΕ _Κομμουνιστική Νεο­λαία Ελλάδας

(εισα­γω­γή)
Η έκδο­ση που κρα­τάς στα χέρια σου είναι αφιε­ρω­μέ­νη στη συμπλή­ρω­ση 50 χρό­νων από τον φοι­τη­τι­κό και εργα­τι­κό-λαϊ­κό ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου. Στο Πολυ­τε­χνείο «μίλη­σε ο λαός». Η εργα­τι­κή τάξη, ο λαός και η νεο­λαία έγι­ναν πρω­τα­γω­νι­στές των εξε­λί­ξε­ων, άφη­σαν ανε­ξί­τη­λο το σημά­δι τους και έδει­ξαν τη δυνα­μι­κή τους απέ­να­ντι σε έναν ισχυ­ρό αντί­πα­λο, τη στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία και συνο­λι­κά απέ­να­ντι στην εξου­σία της αστι­κής τάξης.

Ο ξεση­κω­μός του Πολυ­τε­χνεί­ου ανέ­δει­ξε ότι η ελπί­δα για τους λαούς βρί­σκε­ται στον δρό­μο του αγώ­να και όχι στη μοι­ρο­λα­τρία, την υπο­τα­γή στον αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων, τον συμ­βι­βα­σμό με το “μικρό­τε­ρο κακό”, την ανα­ζή­τη­ση “σωτή­ρων”.

Απέ­δει­ξε ότι κανέ­νας αντί­πα­λος δεν είναι παντο­δύ­να­μος όσο ακλό­νη­τος κι αν φαί­νε­ται ανά δια­στή­μα­τα και ας πραγ­μα­το­ποιεί για να δια­τη­ρή­σει την εξου­σία του τις μεγα­λύ­τε­ρες φρι­κα­λε­ό­τη­τες και εγκλή­μα­τα. Τελι­κά, ότι απέ­να­ντι στο “σκό­τος” της καπι­τα­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας πάντο­τε γεν­νιέ­ται και δυνα­μώ­νει το “φως του μέλλοντος”.

Αυτό το φως, την υπό­θε­ση του σοσια­λι­σμού-κομ­μου­νι­σμού, την πίστη στο δίκιο του λαού, έφε­ραν οι αλύ­γι­στοι, οι κομ­μου­νι­στές εξό­ρι­στοι και πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι της Χού­ντας. Γι’ αυτό μπό­ρε­σαν και άντε­ξαν στις πιο δύσκο­λες συν­θή­κες, στά­θη­καν γεν­ναία απέ­να­ντι στον θάνα­το και τα βασα­νι­στή­ρια της δικτα­το­ρί­ας, δημιούρ­γη­σαν από την πέτρα τέχνη και από τις κακου­χί­ες δύναμη.

Αυτό το “φως” φέρει η Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Ελλά­δας, που φέτος συμπλη­ρώ­νει 55 χρό­νια από την ίδρυ­σή της. Συνε­χί­ζο­ντας και σήμε­ρα τον ρόλο της ως πρω­το­πο­ρία στις γραμ­μές της νεο­λαί­ας, παλεύ­ο­ντας για να μη συμ­βι­βα­στεί η νέα γενιά με τον κόσμο της βαρ­βα­ρό­τη­τας, να παλέ­ψει για την ανα­τρο­πή του.

Το λεύ­κω­μα είναι αφιε­ρω­μέ­νο σε όλους αυτούς που στα χρό­νια της επτα­ε­τούς στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας σήκω­σαν τον λαό μας ένα μπόι ψηλό­τε­ρα. Εμπνευ­σμέ­νοι από το αγώ­να τους, βαδί­ζο­ντας στον ίδιο δρό­μο, δίνου­με την υπό­σχε­ση για νέους μεγά­λους εργα­τι­κούς-λαϊ­κούς, νεο­λαι­ί­στι­κους αγώ­νες, για να γκρε­μί­σου­με τον κόσμο της φτώ­χειας, της αδι­κί­ας, των πολέ­μων, τον γερα­σμέ­νο κόσμο της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης και να χτί­σου­με τη νέα κοι­νω­νία της πραγ­μα­τι­κής ελευ­θε­ρί­ας, της ζωής με δικαιώ­μα­τα, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Το Σάβ­βα­το κυκλο­φο­ρεί ο “Οδη­γη­τής” Νοεμβρίου!

(οπι­σθό­φυλ­λο Λευκώματος)
Η έκδο­ση αυτή είναι αφιε­ρω­μέ­νη στα 50 χρό­νια από τον ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου και στα 55 χρό­νια της ΚΝΕ που συμπλη­ρώ­νο­νται φέτος. Απευ­θύ­νε­ται σε κάθε μέλος της ΚΝΕ, σε κάθε φίλο του ΚΚΕ και της νεο­λαί­ας του, σε κάθε νέο και νέα που προ­βλη­μα­τί­ζε­ται, αμφι­σβη­τεί τη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση, ανα­ζη­τά τον τρό­πο να την αλλάξει.

Χωρίς να επι­διώ­κει να καλύ­ψει τα γεγο­νό­τα με όρους ιστο­ρι­κής πλη­ρό­τη­τας, η έκδο­ση μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει αφορ­μή και έναυ­σμα για μια πιο συστη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια γνω­ρι­μί­ας της ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, της επτα­ε­τούς περιό­δου της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας. Είναι ένα βιβλίο γεμά­το με στιγ­μές από τη ζωή και τη δρά­ση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα χρό­νια που η Οργά­νω­σή μας ήταν παρά­νο­μη, δηλα­δή από την ίδρυ­ση της το 1968 ως το 1974, χρο­νιά που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ επέ­βα­λαν τη νόμι­μη δρά­ση τους μετά και την πτώ­ση της δικτατορίας.

Στην έκδο­ση περιέ­χο­νται ντο­κου­μέ­ντα από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ που αφο­ρούν στην αντί­στοι­χη περίοδο.

ΚΝΕ _web: www.kne.gr \ e‑mail: [email protected]

(σύντο­μη παρου­σί­α­ση _αποσπάσματα)

Στις 21 Απρί­λη 1967 πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Ελλά­δα στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα από 200 αξιω­μα­τι­κούς που είχαν υπό τις δια­τα­γές τους Α000 οπλί­τες. Κατέ­λα­βαν καί­ρια σημεία της Αθή­νας, ανέ­στει­λαν βασι­κά άρθρα του Συντάγ­μα­τος και κήρυ­ξαν τη χώρα οε «κατά­στα­ση πολιορκίας».
(Φωτο του Γ. Παπα­δό­που­λου με τον μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τία Αρι­στο­τέ­λη Ωνάση)

Με τη Χού­ντα η εξου­σία δεν άλλα­ξε χέρια. Άλλα­ξε μορ­φή υπη­ρε­τώ­ντας τα ίδια συμ­φέ­ρο­ντα, των καπι­τα­λι­στών και των διε­θνών τους συμ­μά­χων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Χού­ντα από τη μία διεύ­ρυ­νε τα προ­νό­μια και τη στή­ρι­ξη στα κέρ­δη των εφο­πλι­στών, των τρα­πε­ζι­τών, των βιο­μη­χά­νων και από την άλλη χαντά­κω­νε το λαϊ­κό εισό­δη­μα, έβα­λε τους λαϊ­κούς αγώ­νες στον “γύψο”. Βασά­νι­ζε, δολο­φο­νού­σε, φυλά­κι­ζε, έστελ­νε εξο­ρία τους κομ­μου­νι­στές κι άλλους αγωνιστές.
(φωτο Παπα­δό­που­λου με τον αμε­ρι­κα­νό πρέ­σβη Φίλι­πς Τάλ­μποτ και τον αμε­ρι­κα­νό βοη­θό υπΕξ Ρόκγουελ).

Η πάλη του ΚΚΕ ενάντια στη δικτατορία

To KKE από την πρώ­τη στιγ­μή, με ανα­κοί­νω­ση του ΠΓ και προ­κή­ρυ­ξη της ΚΕ, κάλε­σε σε δρά­ση για την ανα­τρο­πή της δικτατορίας.

Προ­κή­ρυ­ξη του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ για την στρα­τιω­τι­κή δικτατορία.

Με την επι­βο­λή της δικτα­το­ρί­ας έγι­νε ακό­μα πιο ανα­γκαία η δημιουρ­γία παρά­νο­μων Κομ­μα­τι­κών Οργα­νώ­σε­ων του ΚΚΕ, που απο­τέ­λε­σαν την ψυχή της αντι­δι­κτα­το­ρι­κής πάλης.
Τον Ιού­νιο του 1967 συγκρο­τή­θη­κε το Γρα­φείο της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Αθή­νας και τον Αύγου­στο του 1967 κυκλο­φό­ρη­σε η “Αδού­λω­τη Αθή­να”. Τέλος Ιου­νί­ου-αρχές Ιου­λί­ου 1967 συγκρο­τή­θη­κε το Γρα­φείο της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Θεσσαλονίκης.
Μέλη και στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος, που είχαν δια­φύ­γει τη σύλ­λη­ψη, ρίχτη­καν αμέ­σως στη μάχη για δημιουρ­γία αντι­δι­κτα­το­ρι­κών και αυτο­τε­λών οργα­νώ­σε­ων του ΚΚΕ. Σε αυτή την προ­σπά­θεια πήραν μέρος πολ­λοί νέοι που δεν είχαν φάκε­λο στην ασφά­λεια, νέοι εργά­τες, φοι­τη­τές ακό­μα και μαθητές.

12η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής
_        Η αναγέννηση του ΚΚΕ

Η επι­βο­λή της δικτα­το­ρί­ας βρή­κε το ΚΚΕ οργα­νω­τι­κά και ιδε­ο­λο­γι­κο­πο­λι­τι­κά ανέ­τοι­μο να την αντι­με­τω­πί­σει. Με από­φα­ση της 8ης Ολο­μέ­λειας (1958) είχαν δια­λυ­θεί οι Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις στην Ελλά­δα και οι κομ­μου­νι­στές είχαν εντα­χθεί στην ΕΔΑ. Συνο­λι­κό­τε­ρα, το Κόμ­μα βρι­σκό­ταν κάτω από την επί­δρα­ση της επι­θε­τι­κής προ­σπά­θειας της δεξιάς οπορ­του­νι­στι­κής ομά­δας (που λει­τουρ­γού­σε επί πολ­λά χρό­νια, πριν το πρα­ξι­κό­πη­μα, στην ΚΕ, στο ΠΓ, στο Κλι­μά­κιο της ΚΕ στην Ελλά­δα) να οδη­γή­σει το ΚΚΕ σε σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή μετάλ­λα­ξη και οργα­νω­τι­κή διά­χυ­ση σε ένα αντί­στοι­χο φορέα.

Η ιστο­ρι­κή 12η Πλα­τιά Ολο­μέ­λεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5–15 Φλε­βά­ρη 1968)

Η αλύγιστη στάση των κομμουνιστών

Από την πρώ­τη νύχτα της δικτα­το­ρί­ας ξεκί­νη­σαν χιλιά­δες συλ­λή­ψεις. Οι πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι κλεί­στη­καν στον Ιππό­δρο­μο του Φαλή­ρου και σε άλλους χώρους σε όλη την Ελλά­δα και στη συνέ­χεια στάλ­θη­καν στο ξερο­νή­σι της Γυά­ρου. Οι κομ­μου­νι­στές απο­τέ­λε­σαν τη συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των κρα­του­μέ­νων της Χούντας.

Ανα­κοί­νω­ση του ΠΓ της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Ο Υπουρ­γός Δημό­σιας Τάξης ανήγ­γει­λε την σύλ­λη­ψη από την Ασφά­λεια της Αθή­νας του Νίκου Καλού­δη, μέλους του Πολί­τι­κου Γρα­φεί­ου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, του Ζήνω­να Ζορ­ζο­βί­λη, μέλους της Κ.Ε. του κόμ­μα­τός μας και του Γιάν­νη Γιάν­να­ρη, επί­σης μέλους της Κ.Ε. του Κόμ­μα­τός μας. Πρό­κει­ται γιό καθο­δη­γη­τι­κά στε­λέ­χη του ΚΚΕ και του Πατριω­τι­κού Μετώπου.

Η χού­ντα έσπευ­σε να πανη­γυ­ρί­σει, υπο­λο­γί­ζο­ντας πώς με τις συλ­λή­ψεις στε­λε­χών του κόμ­μα­τός μας, πού βρί­σκε­ται στις πρώ­τες γραμ­μές του αγώ­να για την ανα­τρο­πή της λαο­μί­ση­της τυραν­νί­ας — θα κάμ­ψει τον αγώ­να του ελλη­νι­κού λαού, μα θα βγεί γελα­σμέ­νη. ΤΟ κόμ­μα μας έχει βαθειές ρίζες στην εργα­τι­κή τάξη, σ’ όλο τον ελλη­νι­κό λαό- ανε­ξά­ντλη­τη πηγή δύνα­μης. Δια­θέ­τει μέλη και οπα­δούς αφο­σιω­μέ­νους που δίνουν ολο­κλη­ρω­τι­κά τον εαυ­τό τους στον ιερό αγώ­να κατά της διχτα­το­ρί­ας. Και η αντί­θε­ση προς την δικτα­το­ρία καθη­με­ρι­νό ανε­βαί­νει, μετα­τρέ­πε­ται σε ενιαία πόλη γιό την ανα­τρο­πή της.

  • Καλού­με όλα τα μέλη και στε­λέ­χη του κόμ­μα­τός μας, σ’ όλη την Ελλά­δα να περι­φρου­ρή­σουν τις οργα­νώ­σεις τους, να δυνα­μώ­σουν τούς δεσμούς τους με την εργα­τι­κή τάξη και όλους τους πατριώ­τες, να ανα­πτύ­ξουν την πάλη τους για την ανα­τρο­πή της λαο­μί­ση­της χούντας.
  • Κάνου­με θερ­μή έκκλη­ση προς τον ελλη­νι­κό λαό, προς όσους μισούν τη δικτα­το­ρία, προς την Διε­θνή Κοι­νή Γνώ­μη να σώσουν τούς θαρ­ρα­λέ­ους αγω­νι­στές πού κιν­δυ­νεύ­ουν, να αγω­νι­στούν για την απε­λευ­θέ­ρω­ση τους. Η πάλη για την σωτη­ρία τους είναι και πάλη για την ανα­τρο­πή της χού­ντας, για την απο­κα­τά­στα­ση της δημοκρατίας.

12/5/1970 _το Πολι­τι­κό Γρα­φείο της ΚΕ του Κ.Κ.Ε.
Ανα­κοί­νω­ση του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ στις 12 Μαΐ­ου του 1970 για τη σύλ­λη­ψη του Νίκου Καλού­δη, μέλους του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου της Κ.Ε. του ΚΚΕ και των Ζήνω­να Ζορ­ζο­βί­λη και Γιάν­νη Γιαν­νά­ρη, μελών της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Ανα­κοί­νω­ση του Γρα­φεί­ου Αθή­νας της ΚΝΕ, τον Μάιο του 1970, ως απά­ντη­ση στις συλ­λή­ψεις και την τρο­μο­κρα­τί­ας της χούντας.
Στις 13—5 συνήλ­θε έκτα­κτα το Γρα­φείο της ΚΝΕ ’Αθή­νας με θέμα: “Απά­ντη­ση στην τρο­μο­κρα­τία και τις συλ­λή­ψεις” και εξέ­δω­σε την παρα­κά­τω ανακοίνωση:

Νέοι, εργά­τες, υπάλ­λη­λοι, σπουδαστές,

Η χού­ντα για να δώσει μεγα­λύ­τε­ρη έμφα­ση στις φέστες της για τα τρία χρό­νια σκλα­βιάς πού επέ­βα­λε στην πατρί­δα μας, ανα­κοί­νω­σε τη σύλ­λη­ψη ηγε­τι­κών στε­λε­χών τον ΚΚΕ.

Οι νεο­λαί­οι κομ­μου­νι­στές της Αθή­νας απα­ντούν στο όργιο της τρο­μο­κρα­τί­ας : ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ— ΖΗΤΩ οι θαρ­ρα­λέ­οι κομ­μου­νι­στές που μάχο­νται στις πρώ­τες γραμ­μές του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού αγώ­να! Η τρο­μο­κρα­τία σας δεν μάς φοβί­ζει! Τα αδού­λω­τα ελλη­νι­κά νιά­τα οι νεο­λαί­οι κομ­μου­νι­στές της Αθή­νας εφαρ­μό­ζο­ντας τις απο­φά­σεις της έκτα­κτης συνε­δρί­α­σης του Γρα­φεί­ου της ΚΝΕ Αθή­νας —κυκλο­φό­ρη­σαν αμέ­σως 20.000 τρικ στο κέντρο και τις συνοι­κί­ες με σύν­θη­μα: ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ— ΖΗΤΩ Η ΚΝΕ! Έβα­λαν έκτα­κτα πλά­να για το μήνα από τις 9 τον Μάη που συνε­λή­φθη­καν οι αγω­νι­στές μέχρι τις 9 τον Ιούνη:

  1. Αύξη­ση των μελών της ΚΝΕ.
  2. Αύξη­ση των μελών του ΠAM.
  3. Αύξη­ση της κυκλο­φο­ρί­ας τον «‘Οδη­γη­τή».
  4. Αύξη­ση των οικονομικών.
  5. Δυνά­μω­μα της καμπά­νιας για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των κρατουμένων.
    Οι τρεις θαρ­ρα­λέ­οι κομ­μου­νι­στές πού συνε­λή­φθη­καν άφη­σαν πίσω τους χιλιά­δες άλλους πού αγω­νί­ζο­νται με πίστη και θάρ­ρος μέχρι πού στην πατρί­δα μας θα ανα­τεί­λει ο ήλιος της λευτεριάς.

Σύντρο­φοι νεο­λαί­οι, εμπρός να καλύ­ψου­με τα πλά­να πού όλοι εμείς προ­τεί­να­με όταν ακού­σα­με τα φερέ­φω­να της χού­ντας να πανηγυρίζουν.

  • Εμπρός, με την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και την πάλη μας να στα­μα­τή­σου­με τούς φασί­στες από τα εγκλη­μα­τι­κά τους σχέδια.
  • Σήμε­ρα πού σ’ όλο την κόσμο γιορ­τά­ζο­νται τα 25άχρονα από τη συντρι­βή τον φασι­σμού, εμείς οι και­νούρ­γιοι άνθρω­ποι πού ακού­με να μιλού­νε για τα φρι­χτά εκεί­να εγκλή­μα­τα των φασι­στών, δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψου­με να ξανα­ζω­ντα­νέ­ψουν στη γλυ­κιά μας πατρίδα.
  • Εσύ, νεο­λαίε αντι­φα­σί­στα, πού δεν συν­δέ­θη­κες με το ΠΑΜΝ ενέρ­γη­σε με πρω­το­βου­λία και μπες επι­κε­φα­λής τον περι­βάλ­λο­ντος σου, τηρώ­ντας όλα τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης. Η αντι­δι­κτα­το­ρι­κή νεο­λαία με επι­κε­φα­λής την ΚΝΕ είναι παντού — θα σε βρει.
  • Εμπρός αδέλ­φια, πίστη μας ή Λευ­τε­ριά ας γίνει! Οι στρα­το­κρά­τες δεν μας φοβί­ζουν! Ό αγώ­νας μας ανδρώ­νει! Εμείς τα ελλη­νι­κά νιά­τα θέλου­με να ζήσου­με και να οικο­δο­μή­σου­με μια Ελλά­δα λεύ­τε­ρη! Το απαι­τού­με και θα το πετύχουμε!·

ΖΗΤΩ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΚΚΕ! _ ΖΗΤΩ Η ΚΝΕ!
Κάτω τα χέρια από τους ηρω­ι­κούς αγω­νι­στές κομ­μου­νι­στές! _Μάης 1970
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Γ  ΤΗΣ Κ.Ε., ΤΟΥ Κ,Κ.Ε.
___.…

Η προ­ε­δρι­κή δημο­κρα­τία της χού­ντας έδει­ξε όσο ποτέ άλλο­τε το πραγ­μα­τι­κό της πρό­σω­πο, το πρό­σω­πο της στυ­γνής στρα­τιω­τι­κής φασι­στι­κές δικτα­το­ρί­ας. Ανή­συ­χος από το μεγα­λειώ­δες ξεσή­κω­μα τού δημο­κρα­τι­κού λαού ο δικτά­το­ρας Παπα­δό­που­λος ματο­κύ­λη­σε και εξα­κο­λου­θεί να ματο­κυ­λά­ει τα φοι­τη­τι­κά νιά­τα και το λαό της Αθή­νας που ζητούν Ψωμί-Παι­δεία-Ελευ­θε­ρία- Εθνι­κή Ανε­ξαρ­τη­σία. Νεκροί και εκα­το­ντά­δες τραυ­μα­τί­ες σκέ­πα­σαν με τα κορ­μιά τους τα πεζο­δρό­μια και τις πλα­τεί­ες της ηρω­ϊ­κής πρω­τεύ­ου­σας. Ένα ανε­ξί­τη­λο στίγ­μα συνο­δεύ­ει και τον πρω­θυ­πουρ­γό μαριο­νέ­τα Μαρ­κε­ζί­νη. Το μαχη­τι­κό λαϊ­κό ξέσπα­σμα αυτών των ημε­ρών έδει­ξε πόσο γυμνή από λαϊ­κό έρει­σμα παρα­μέ­νει η δικτα­το­ρία, πόσο αβυσ­σα­λέο μίσος για τούς τυράν­νους και πόσος πόθος για τη λευ­τε­ριά, για την απαλ­λα­γή από την αμε­ρι­κα­νο­κρα­τία, για την εθνι­κή ανε­ξαρ­τη­σία συμπυ­κνώ­θη­κε στην ψυχή του λαού, πόσο έντο­να λ λαός μας ποθεί την ενό­τη­τα κατά των τυράν­νων του και την πραγ­μα­το­ποιεί και πόσο βαθειά έγι­νε ή κρί­ση του καθε­στώ­τος των Τόμ Πάπας, των Ωνά­ση­δων, της ακρί­βειας και του αίμα­τος. 0 λαός ανε­μο­σκόρ­πι­σε τα κηρύγ­μα­τα των λογής-λογής συμ­βι­βα­στών. Ο Παπα­δό­που­λος πέτα­ξε τη μάσκα καί εβα­λε σε ενέρ­γεια με σύνερ­γό του τον Μαρ­κε­ζί­νη τα πιο βίαια μέτρα για να ανα­κό­ψει και να κατα­πνί­ξει το ξεσή­κω­μα των εργα­τών, των φοι­τη­τών και όλου του λαού για τα δίκαιά του, επέ­βαλ­λε καί πάλι σ΄ όλη τη χώρα το στρα­τιω­τι­κό νόμο και τη λογο­κρι­σία. Τα στρα­το­δι­κεία ξανα­μπή­καν σε ενέρ­γεια. Πολυά­ριθ­μες είναι οι συλ­λή­ψεις κι οι απάν­θρω­ποι βασα­νι­σμοί πατριω­τών. Η χού­ντα και οι αμε­ρι­κα­νοί υπο­στη­ρι­χτές της νόμι­σαν πώς με τη μεταμ­φί­ε­σή της θα ξεγε­λά­σουν το λαό και θα απο­κρύ­ψουν το πραγ­μα­τι­κό τους σχέ­διο διαιώ­νι­σης της τυραν­νι­κής εξου­σί­ας. Ελπί­ζουν ν’ ανα­κό­ψουν το δημο­κρα­τι­κό ξεσή­κω­μα και να στε­ρε­ώ­σουν τη κλο­νι­σμέ­νη φασι­στι­κή τάξη. Τρέ­μουν οι ένο­χοι τούς αγώ­νες για το Μερο­κά­μα­το, για τη ζωή και τη λευτεριά.
(…)
18 του Νοέμ­βρη 1973 — το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Τρικ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!! _Για να βάλου­με φραγ­μό στις ομα­δι­κές δολο­φο­νί­ες _ ΚΑΤΩ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΤΥΡΑΝΙΑ κάτω οι μασκο­φό­ροι δήμιοι του λαού μας ΕΞΩ ΟΙ ΑΤΙΜΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ _ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το ΚΚΕ χαρα­κτή­ρι­σε τον λαϊ­κό ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου ως το κορυ­φαίο γεγο­νός της αντι­δι­κτα­το­ρι­κής πάλης.

Τρικ — κάρ­τα του ΠΑΜ Νέων στη μνή­μη του δολο­φο­νη­μέ­νου από τη Χού­ντα Διο­νύ­ση Κομνηνού.

Η πορεία προς την πτώση της δικτατορίας

Στις 4 — 10 Δεκέμ­βρη 1973 στη Γερ­μα­νι­κή Λαο­κρα­τι­κή Δημο­κρα­τία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το 9° Συνέ­δριο του ΚΚΕ που ασχο­λή­θη­κε ιδιαί­τε­ρα με τα ζητή­μα­τα της αντι­δι­κτα­το­ρι­κής πάλης. Πριν από το Συνέ­δριο είχε προη­γη­θεί εσω­κομ­μα­τι­κή συζή­τη­ση για τις θέσεις της ΚΕ και προ­συ­νε­δρια­κός διά­λο­γος, στον οποίο πήραν μέρος και παρά­νο­μοι κομ­μου­νι­στές από την Ελλάδα
Στο συνέ­δριο ψηφί­στη­κε νέο Πρό­γραμ­μα και Καταστατικό.

Δεκέμ­βρης 1973: Το 9ο Συνέ­δριο του ΚΚΕ

🔴  Μην χάσε­τε το καλαί­σθη­το ιστο­ρι­κό ντο­κου­μέ­ντο, που κυκλο­φο­ρεί από τις οργα­νώ­σεις της ΚΝΕ παράλ­λη­λα με τον επε­τεια­κό “Οδη­γη­τή”.

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο