Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου: Καταγγέλλει την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των Κατεχομένων και τη σιωπή των αστικών κομμάτων

Την ανη­συ­χία της για την αυξα­νό­με­νη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των Κατε­χο­μέ­νων, μετά την από­φα­ση της λεγό­με­νης βου­λής των Κατε­χο­μέ­νων να παρα­χω­ρή­σει στις τουρ­κι­κές δυνά­μεις το παρά­νο­μο αερο­δρό­μιο του Λευ­κο­νοί­κου εκφρά­ζει η Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία Κύπρου, καταγ­γέλ­λο­ντας τη στά­ση της κυβέρ­νη­σης και των υπό­λοι­πων αστι­κών κομ­μά­των, που είτε σιω­πούν είτε υπο­βαθ­μί­ζουν τα πολύ επι­κίν­δυ­να τετελεσμένα.

Η ανα­κοί­νω­ση της Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας Κύπρου αναφέρει:

«Με ανη­συ­χία παρα­κο­λου­θού­με την όλο και αυξα­νό­με­νη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των Κατε­χο­μέ­νων, μετά και την πρό­σφα­τη από­φα­ση της λεγό­με­νης βου­λής των Κατε­χο­μέ­νων να παρα­χω­ρή­σει και επί­ση­μα πλέ­ον, για χρή­ση από τις τουρ­κι­κές κατο­χι­κές δυνά­μεις, το παρά­νο­μο αερο­δρό­μιο του Λευ­κο­νοί­κου, το οποίο θα μετα­τρα­πεί σε τουρ­κι­κή αερο­πο­ρι­κή στρα­τιω­τι­κή βάση.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το λεγό­με­νο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο των Κατε­χο­μέ­νων είχε απο­φα­σί­σει τη χρή­ση του εν λόγω αερο­δρο­μί­ου από μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη (İHA) και μη επαν­δρω­μέ­να εξο­πλι­σμέ­να αερο­σκά­φη των τουρ­κι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων (SİHA) από τον Δεκέμ­βριο του 2019. Ωστό­σο κατ’ απαί­τη­ση της Τουρ­κί­ας, το συγκε­κρι­μέ­νο αερο­δρό­μιο μετα­τρέ­πε­ται πλέ­ον σε στρα­τιω­τι­κή αερο­πο­ρι­κή βάση του τουρ­κι­κού στρατού.

Σύσ­σω­μα τα τουρ­κο­κυ­πρια­κά κόμ­μα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού Τουρ­κι­κού Κόμ­μα­τος (ΡΤΚ), στή­ρι­ξαν τη συγκε­κρι­μέ­νη από­φα­ση. Το δε ΡΤΚ προ­σπά­θη­σε να δικαιο­λο­γή­σει την από­φα­σή του δηλώ­ντας υπο­κρι­τι­κά ότι ψήφι­σε υπέρ λόγω του ότι έλα­βε δια­βε­βαιώ­σεις ότι δεν θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως βάση και δεν θα ανα­πτυ­χθούν μαχη­τι­κά αερο­πλά­να. Οποια­δή­πο­τε προ­σπά­θεια καθη­συ­χα­σμού δεν πεί­θει, εφό­σον αυτή η βάση θα είναι πλή­ρως ελεγ­χό­με­νη από την κατο­χι­κή Τουρ­κία και τον κατο­χι­κό στρα­τό, ενώ σαν εξέ­λι­ξη έρχε­ται να προ­στε­θεί στους άλλους σχε­δια­σμούς που τρο­χιο­δρο­μού­νται για κατα­σκευή ναυ­τι­κής βάσης της Τουρ­κί­ας στο Τρί­κω­μο, η κατα­σκευή της οποί­ας δεν φαί­νε­ται να έχει ξεκι­νή­σει ακό­μα, αλλά και της εγκα­τά­στα­σης βάσης ρανταρ στην Καρ­πα­σία για παρα­κο­λού­θη­ση των κινή­σε­ων σε θάλασ­σα και αέρα.

Σε μια περιο­χή που φλέ­γε­ται, η ανά­πτυ­ξη στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων από την Τουρ­κία στρα­τιω­τι­κο­ποιεί ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τις κατε­χό­με­νες περιο­χές του νησιού, αλλά και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, δημιουρ­γώ­ντας κλί­μα απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης και ανα­σφά­λειας. Η εγκα­τά­στα­ση των βάσε­ων και ο κίν­δυ­νος να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί το νησί για στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις της Τουρ­κί­ας, αλλά και του ΝΑΤΟ δημιουρ­γεί επι­κίν­δυ­να τετε­λε­σμέ­να για τη λύση του κυπρια­κού προβλήματος.

Κατα­δι­κά­ζου­με τη στά­ση της Κυπρια­κής Κυβέρ­νη­σης και των υπό­λοι­πων αστι­κών κομ­μά­των, τα οποία είτε σιω­πούν μπρο­στά στις προ­σπά­θειες της Τουρ­κί­ας για στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των κατε­χό­με­νων εδα­φών, είτε υπο­βαθ­μί­ζουν τα πολύ επι­κίν­δυ­να τετε­λε­σμέ­να που δημιουρ­γού­νται για τη λύση του κυπρια­κού προ­βλή­μα­τος, με δεδο­μέ­νες μάλι­στα τις εξαγ­γε­λί­ες της κατο­χι­κής Τουρ­κί­ας και της τουρ­κο­κυ­πρια­κής ηγε­σί­ας για λύση δύο κρατών.

Η Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία Κύπρου κατα­δι­κά­ζει τις οποιεσ­δή­πο­τε προ­σπά­θειες για στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση του νησιού, την εμπλο­κή της χώρας μας σε στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις και τη δημιουρ­γία τετε­λε­σμέ­νων επί του εδά­φους. Δεν ξεχνού­με ότι το ίδιο το κυπρια­κό πρό­βλη­μα είναι ένα διε­θνές πρό­βλη­μα εισβο­λής και κατο­χής από την Τουρ­κία και ξένων ΝΑΤΟι­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων, οι οποί­ες εργα­λειο­ποί­η­σαν και ενί­σχυ­σαν τον εθνι­κι­σμό — σοβι­νι­σμό, με απο­κο­ρύ­φω­μα το δίδυ­μο έγκλη­μα του προ­δο­τι­κού φασι­στι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος και της τουρ­κι­κής εισβο­λής, το οποίο οδή­γη­σε στη βίαιη διαί­ρε­ση της χώρας και του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ.

Ως Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία Κύπρου παλεύ­ου­με για μια λύση όπου θα θεσπί­ζο­νται η καθιέ­ρω­ση αρχών και θεσμών που συγκρού­ο­νται με κάθε μορ­φή διά­κρι­σης και ιδιαί­τε­ρα του εθνο­τι­κού δια­χω­ρι­σμού, αλλά και μια λύση που θα θέτει ως προ­α­παι­τού­με­νο ο λαός να είναι κυρί­αρ­χος αφέ­ντης σε μια ακέ­ραιη, ανε­ξάρ­τη­τη, ελεύ­θε­ρη από εγγυ­η­τές, ξένα στρα­τεύ­μα­τα και δια­χω­ρι­σμούς, επα­νε­νω­μέ­νη πατρίδα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο