Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Τι πρέπει να κάνουμε κάθε φορά που μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας

Η παγκό­σμια παν­δη­μία του νέου κορο­ναϊ­ού μας επη­ρε­ά­ζει όλους. Η απλού­στε­ρη συμ­βου­λή προ­κει­μέ­νου να παρα­μεί­νει κάποιος ασφα­λής και να περιο­ρι­στεί η διά­δο­ση, είναι να απο­φύ­γει τις μετα­κι­νή­σεις και να μεί­νει σπί­τι. Τι γίνε­ται όμως αν επι­βάλ­λε­ται η μετα­κί­νη­ση με το αυτο­κί­νη­το; Η επι­κε­φα­λής των ιατρι­κών υπη­ρε­σιών της Skoda, συμ­βου­λεύ­ει για τις ανα­πό­φευ­κτες μετα­κι­νή­σεις με αυτο­κί­νη­το αυτές τις μέρες.

«Ελα­χι­στο­ποι­ή­σε­τε την επα­φή με άλλους, ιδα­νι­κά μην βγεί­τε από το σπί­τι. Αν όμως πρέ­πει να πάτε κάπου, πηγαί­νε­τε μόνοι σας — μην μοι­ρά­ζε­στε το αυτο­κί­νη­το με άλλον. Αν αυτό δεν γίνε­ται, βεβαιω­θεί­τε ότι ο συνε­πι­βά­της σας δεν έχει έντο­να συμ­πτώ­μα­τα ανα­πνευ­στι­κής νόσου. Χρη­σι­μο­ποι­ή­στε του­λά­χι­στον μάσκα προ­σώ­που για όλους. Βεβαιω­θεί­τε ότι έχε­τε τα στοι­χεία επι­κοι­νω­νί­ας όλων των επι­βα­τών, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρεί­τε τους ειδο­ποι­ή­σε­τε αν τυχόν ανα­κα­λύ­ψε­τε ότι μολυν­θή­κα­τε. Είναι σημα­ντι­κό να έχε­τε κατά νου ότι ακό­μα κι αν ένα αυτο­κί­νη­το είναι ένα είδος κινη­τής μονά­δας απο­μό­νω­σης, δεν παύ­ει να εγκυ­μο­νεί κιν­δύ­νους», επι­ση­μαί­νει η επι­κε­φα­λής ιατρός της τσέ­χι­κης εται­ρεί­ας, JanaParmová.

Η ίδια ανα­φέ­ρει ότι: «αν δεν μπο­ρεί­τε να απο­φύ­γε­τε να έρθε­τε σε επα­φή με άλλους και να πάτε κάπου με το αυτο­κί­νη­το, δώστε προ­σο­χή στα προ­λη­πτι­κά μέτρα υγιει­νής. Απο­λυ­μά­νε­τε όλες τις επι­φά­νειες που αγγί­ζε­τε πριν και μετά το ταξί­δι, ειδι­κά εάν μοι­ρά­ζε­στε το αυτο­κί­νη­το με κάποιον ή εάν ταξι­δέ­ψε­τε μαζί του».

Ενας οδη­γός ωστό­σο δεν θα πρέ­πει να ξεχά­σει την απο­λύ­μαν­ση του τιμο­νιού, του επι­λο­γέα ταχυ­τή­των, του χει­ρό­φρε­νου, των χει­ρο­λα­βών στις πόρ­τες, των χει­ρι­στη­ρί­ων του ηχο­συ­στή­μα­τος και του συστή­μα­τος infotainment, τους μοχλο­δια­κό­πτες στην κολό­να του τιμο­νιού (φλας και υαλο­κα­θα­ρι­στή­ρες, πιθα­νά cruisecontrol), τα υπο­βρα­χιό­νια, τους δια­κό­πτες ρύθ­μι­σης των καθι­σμά­των, τα πλαί­σια των θυρών και τις εξω­τε­ρι­κές τους χει­ρο­λα­βές, καθώς και τη χει­ρο­λα­βή του πορ­τμπα­γκάζ. Οι αρχές αυτές είναι ακό­μη πιο σημα­ντι­κές για τους οδη­γούς ταξί και άλλους οδη­γούς που μετα­κι­νούν επιβάτες.

Από την άλλη ο οργα­νι­σμός Consumer Reports συμ­βου­λεύ­ει τη χρή­ση ορι­σμέ­νων προ­ϊ­ό­ντων καθα­ρι­σμού που έχε­τε ήδη στο σπί­τι. Διά­λυ­μα αλκο­ό­λης με περιε­κτι­κό­τη­τα του­λά­χι­στον 70% όπως και η ισο­προ­πυ­λι­κή αλκο­ό­λη (γνω­στή και ως οινό­πνευ­μα 99,5%) είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κά ενά­ντια στον κορο­νο­ϊό και δεν θα βλά­ψουν τις κύριες επι­φά­νειες του αυτο­κι­νή­του. ‘Αλλω­στε αυτό το διά­λυ­μα χρη­σι­μο­ποιούν οι κατα­σκευα­στές αυτο­κι­νή­των και οι υπερ­γο­λά­βοι τους για την απο­λύ­μαν­ση εξαρτημάτων.

Για να είστε ακό­μα πιο ήσυ­χοι, μπο­ρεί­τε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σε­τε οινό­πνευ­μα προ­κει­μέ­νου να σκου­πί­σε­τε τις επεν­δύ­σεις των καθι­σμά­των καθώς και άλλες μαλα­κές επι­φά­νειες του αυτο­κι­νή­του. Προ­σέξ­τε όμως να μην χρη­σι­μο­ποι­ή­σε­τε μεγά­λη ποσό­τη­τα και απο­φύ­γε­τε την απορ­ρό­φη­σή του. Το αλκο­όλ υπό φυσιο­λο­γι­κές συν­θή­κες δεν θα επη­ρε­ά­σει ούτε το δέρ­μα ούτε τη δερ­μα­τί­νη όμως η υπερ­βο­λι­κή χρή­ση του μπο­ρεί να ξεβά­ψει το υλικό.

Σε καμιά περί­πτω­ση ο οδη­γός δεν θα πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει υπε­ρο­ξεί­διο του υδρο­γό­νου (οξυ­ζε­νέ), το οποίο πιθα­νό­τα­τα θα βλά­ψει τις επι­φά­νειες του αυτο­κι­νή­του. Επί­σης θα πρέ­πει ο οδη­γός να αερί­σει καλά το αυτο­κί­νη­τό του.

Ειδι­κά αν ταξι­δεύ­ε­τε με επι­βά­τες και ένας από αυτούς πιθα­νά έχει έρθει σε επα­φή με μολυ­σμέ­νο άτο­μο, χρη­σι­μο­ποι­ή­στε προ­στα­τευ­τι­κά μέτρα, δηλα­δή μάσκες και ανα­πνευ­στή­ρες. Μια κλα­σι­κή μάσκα από ύφα­σμα δεν προ­στα­τεύ­ει αυτόν που τη φορά από τον ιό, αλλά μπο­ρεί να μειώ­σει σημα­ντι­κά τον κίν­δυ­νο του να μολύ­νει άλλους. Έτσι, ακό­μη και μια απλή μάσκα προ­σώ­που απο­τε­λεί μια ένδει­ξη σεβα­σμού προς τους άλλους στο αυτο­κί­νη­το και μπο­ρεί να μειώ­σει τον κίν­δυ­νο μόλυν­σης. Για ολι­κή προ­στα­σία, χρειά­ζε­στε ανα­πνευ­στή­ρες του­λά­χι­στον κατη­γο­ρί­ας FFP3.

Θα πρέ­πει να είστε προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι ότι αργά ή γρή­γο­ρα θα χρεια­στεί­τε καύ­σι­μο. Δεν πρέ­πει να ξεχά­σε­τε να είστε πολύ προ­σε­κτι­κοί με τις συν­θή­κες υγιει­νής στα πρα­τή­ρια βεν­ζί­νης. Ελα­χι­στο­ποι­ή­στε την επα­φή με το προ­σω­πι­κό. Ιδα­νι­κά επι­λέξ­τε ένα σταθ­μό πλη­ρω­μής με self service εάν μπο­ρεί­τε. Χρη­σι­μο­ποι­ή­στε μια από τις σύγ­χρο­νες μεθό­δους για την πλη­ρω­μή του καυ­σί­μου σας. Για παρά­δειγ­μα, πλη­ρω­μή με ανέ­πα­φη κάρ­τα ή με κινη­τό τηλέ­φω­νο. Ορι­σμέ­να πρα­τή­ρια επι­τρέ­πουν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σε­τε ανέ­πα­φες μεθό­δους πλη­ρω­μής απευ­θεί­ας στην αντλία, οπό­τε δεν θα χρεια­στεί να μπεί­τε μέσα στο κατάστημα.

Αφού βάλε­τε καύ­σι­μο στο αυτο­κί­νη­τό σας, πλύ­νε­τε αμέ­σως τα χέρια σας ή του­λά­χι­στον απο­λυ­μά­νε­τέ τα με ειδι­κό διά­λυ­μα. Επί­σης, μην αμε­λή­σε­τε καθ’ όλη την επί­σκε­ψη σε πρα­τή­ριο ανε­φο­δια­σμού να φορά­τε γάντια μιας χρή­σης που αμέ­σως μετά θα απορ­ρί­ψε­τε στον κάδο.

Αν και ορι­σμέ­να από τα μέτρα για την πρό­λη­ψη της εξά­πλω­σης του κορο­νοϊ­ού μπο­ρεί να φαί­νο­νται υπερ­βο­λι­κά, η προ­σο­χή είναι υψί­στης σημα­σί­ας. Όσο περισ­σό­τε­ρο τηρού­με αυτά τα μέτρα, τόσο περισ­σό­τε­ρο μειώ­νου­με τον κίν­δυ­νο της διά­δο­σης της λοί­μω­ξης και τόσο πιο γρή­γο­ρα η ζωή μας θα επα­νέλ­θει στους φυσιο­λο­γι­κούς της ρυθμούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο