Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊος: 243 κρούσματα στο Καρά Τεπέ — ΚΚΕ: Η υγειονομική βόμβα της Μόριας μεταφέρθηκε στη νέα δομή

Οι άθλιες συν­θή­κες στη Μόρια και ο απάν­θρω­πος εγκλω­βι­σμός των προ­σφύ­γων δημιούρ­γη­σαν μια υγειο­νο­μι­κή βόμ­βα που έχει αρχί­σει να εκρηγνύεται.

Σύμ­φω­να με όσα ανα­κοί­νω­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στ. Πέτσας, κατά την είσο­δο των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στην «προ­σω­ρι­νή» δομή φιλο­ξε­νί­ας στο Καρά Τεπέ διε­νερ­γού­νται τεστ σε όλους όσους εισέρ­χο­νται σε αυτή. Συγκε­κρι­μέ­να, έχουν διε­νερ­γη­θεί 7.064 τεστ και βρέ­θη­καν 243 κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού (ποσο­στό 3,44 %).

Ο μέσος όρος ηλι­κί­ας των ανθρώ­πων που βρέ­θη­καν θετι­κοί είναι στα 24 έτη και «πρό­κει­ται, κατά κανό­να, για ασυμ­πτω­μα­τι­κού», σύμ­φω­να με τον κυβερ­νη­τι­κό εκπρόσωπο.

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

Η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Λέσβου του ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει τα εξής: «Η ενη­μέ­ρω­ση του κυβερ­νη­τι­κού εκπρο­σώ­που σχε­τι­κά με τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που ”φιλο­ξε­νού­νται” στη νέα δομή του Καρά Τεπέ απο­κά­λυ­ψε πως η υγειο­νο­μι­κή βόμ­βα που υπήρ­χε στη Μόρια όχι μόνον δεν εξου­δε­τε­ρώ­θη­κε αλλά μετα­φέρ­θη­κε στη νέα δομή και είναι έτοι­μη να εκρα­γεί. Πέρα από τους 243 νοσού­ντες ‑ποσο­στό πάνω από 3% των ελεγ­χθέ­ντων- υπάρ­χουν και 2.334 παι­διά κάτω των 10 ετών που δεν έχουν ελεγ­χθεί, που είναι πολύ πιθα­νόν κάποια από αυτά να είναι φορείς και που κυκλο­φο­ρούν ελεύ­θε­ρα μέσα στη δομή.

Παράλ­λη­λα η Λεσβια­κή κοι­νω­νία, που ήταν ήδη υπερ­κο­ρε­σμέ­νη πριν τη φωτιά στη Μόρια και που γι αυτό το λόγο είχαν παρ­θεί πρό­σθε­τα μέτρα για το νησί, εξα­κο­λου­θεί να δίνει καθη­με­ρι­νά κρού­σμα­τα, ενώ ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κό είναι το γεγο­νός πως σήμε­ρα – πρώ­τη μέρα που το κου­δού­νι χτύ­πη­σε στα σχο­λεία του νησιού – παρου­σιά­στη­κε κρού­σμα σε εκπαι­δευ­τι­κό. Όλα δεί­χνουν πως η κοι­νω­νία του νησιού μας κάθε­ται πάνω σε μία υγειο­νο­μι­κή νάρ­κη, έτοι­μη να εκραγεί.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ αλλά και οι τοπι­κοί θεσμοί (δήμοι — Περι­φέ­ρεια) έχουν τερά­στιες ευθύ­νες για αυτή την κατά­στα­ση. Τους καλού­με, έστω και τώρα, την ύστα­τη ώρα, να πάρουν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να προ­φυ­λά­ξουν από τα χει­ρό­τε­ρα και τη λεσβια­κή κοι­νω­νία και τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες. Απαι­τού­με ΤΩΡΑ:

  • Άμε­ση πρό­σλη­ψη του απα­ραί­τη­του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού και ενί­σχυ­ση με την υπο­δο­μή που απαι­τεί­ται για να κάνουν όπως πρέ­πει τη δου­λειά τους.
  • Άμε­ση χορή­γη­ση στις υγειο­νο­μι­κές μονά­δες του νησιού επαρ­κών τεστ rapid για να κάνουν επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες εξε­τά­σεις σε όλους τους υγειο­νο­μι­κούς, την εκπαι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα, τους εργα­ζό­με­νους σε μεγά­λους εργα­σια­κούς χώρους του δημο­σί­ου και του ιδιω­τι­κού τομέα.
  • Επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες εξε­τά­σεις σε όλες τις προ­νοια­κές δομές και τις δομές υπερηλίκων».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο