Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Η εξέλιξη της πανδημίας ανά τον κόσμο — Συνεχίζει να «θερίζει» σε Ινδία, ΗΠΑ, Βραζιλία

Η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού έχει προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το του­λά­χι­στον 936.095 ανθρώ­πων σε όλο τον κόσμο από τότε που το γρα­φείο του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ) στην Κίνα ανέ­φε­ρε την εμφά­νι­ση της ασθέ­νειας στα τέλη Δεκεμ­βρί­ου, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμό που συνέ­τα­ξε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο με βάση επί­ση­μες πηγές στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Από την αρχή της παν­δη­μί­ας έχουν δια­γνω­στεί επι­σή­μως πάνω από 29.633.590 περι­στα­τι­κά μόλυν­σης, εκ των οποί­ων του­λά­χι­στον τα 19.787.400 θεω­ρού­νται σήμε­ρα ότι έχουν ιαθεί. Αυτός ο αριθ­μός των δια­γνω­σμέ­νων κρου­σμά­των δεν αντι­προ­σω­πεύ­ει παρά μόνο ένα τμή­μα του πραγ­μα­τι­κού αριθ­μού των περιστατικών.

Χθες, κατα­γρά­φη­καν παγκο­σμί­ως 6.257 νέοι θάνα­τοι και 296.401 νέα κρού­σμα­τα σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που κατέ­γρα­ψαν τους περισ­σό­τε­ρους νέους θανά­τους στον τελευ­ταίο απο­λο­γι­σμό τους είναι η Ινδία, με 1.290 νέους θανά­τους, οι ΗΠΑ (1.250) και η Βρα­ζι­λία (1.113).

Οι ΗΠΑ είναι η πλέ­ον πλη­γεί­σα χώρα στον κόσμο βάσει του αριθ­μού των κρου­σμά­των όσο και θανά­των, με 195.961 νεκρούς και 6.606.674 κατα­γε­γραμ­μέ­να περι­στα­τι­κά, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς. Του­λά­χι­στον 2.495.127 άνθρω­ποι θεω­ρού­νται ότι έχουν ιαθεί.

Ο απο­λο­γι­σμός αυτός συντάσ­σε­ται με βάση τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νουν τα γρα­φεία του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου από τις αρμό­διες εθνι­κές αρχές και τις πλη­ρο­φο­ρί­ες του ΠΟΥ. Λόγω των διορ­θώ­σε­ων που γίνο­νται από τις αρχές ή της καθυ­στε­ρη­μέ­νης δημο­σιο­ποί­η­σης δεδο­μέ­νων, τα στοι­χεία για τις αυξή­σεις σε 24ωρη βάση πιθα­νόν να μην συμ­βα­δί­ζουν από­λυ­τα με αυτά που δημο­σιεύ­θη­καν μία ημέ­ρα νωρίτερα.

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 37.017 νέα περιστατικά μόλυνσης και 1.105 νέοι θάνατοι από COVID-19

περι­στα­τι­κά μόλυν­σης από τον νέο κορω­νο­ϊό στις ΗΠΑ αυξή­θη­καν χθες του­λά­χι­στον κατά 37.017 στα 6,61 εκατομμύρια.

Την προη­γού­με­νη ημέ­ρα, ήταν στα 6,57 εκα­τομ­μύ­ρια περι­στα­τι­κά μόλυν­σης από την COVID-19, όπως δεί­χνει η κατα­μέ­τρη­ση του Reuters.

Οι θάνα­τοι από τον νέο κορω­νο­ϊό αυξή­θη­καν του­λά­χι­στον κατά 1.105 στους 195.699 θανάτους.

Την προη­γού­με­νη ημέ­ρα, είχαν κατα­με­τρη­θεί 194.594 θάνα­τοι, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του Reuters.

Βραζιλία: 1.113 νέοι θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες λόγω κορωνοϊού

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Βρα­ζι­λί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες Τρί­τη ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατα­γρά­φη­καν ακό­μη 1.113 θάνα­τοι ασθε­νών εξαι­τί­ας της Covid-19 και 36.653 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη γιγα­ντιαία λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη χώρα των 212 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων ανέρ­χε­ται σε 133.119 νεκρούς, ενώ το σύνο­λο των μολύν­σε­ων φτά­νει πλέ­ον τα 4.382.263 εκα­τομ­μύ­ρια, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του υπουργείου.

Σε από­λυ­τα μεγέ­θη, η Βρα­ζι­λία υφί­στα­ται σε αριθ­μό κρου­σμά­των το τρί­το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα στον κόσμο από την παν­δη­μία του κορω­νοϊ­ού, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, και κατα­με­τρά τους περισ­σό­τε­ρους θανά­τους εξαι­τί­ας του ιού παγκο­σμί­ως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Μεξικό: 629 θάνατοι και 4.771 κρούσματα Covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες Τρί­τη ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατέ­γρα­ψε 629 επι­πλέ­ον θανά­τους εξαι­τί­ας της Covid-19 και 4.771 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 71.678 νεκρούς επί συνό­λου 676.487 μολύνσεων.

Η μεξι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει σημειώ­σει επα­νει­λημ­μέ­να πως ο αριθ­μός των μολύν­σε­ων είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μάλ­λον πολύ υψη­λό­τε­ρος από αυτόν των επι­βε­βαιω­μέ­νων περιπτώσεων.

Ινδία: Ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια τα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19

Τα περι­στα­τι­κά μόλυν­σης από τον νέο κορω­νο­ϊό ξεπέ­ρα­σαν σήμε­ρα τα 5 εκα­τομ­μύ­ρια στην Ινδία, ενώ κατά το τελευ­ταίο 24ωρο κατα­γρά­φη­καν 90.123 νέα περι­στα­τι­κά μόλυν­σης, σύμ­φω­να με το Ομο­σπον­δια­κό Υπουρ­γείο Υγείας.

Η Ινδία είναι η δεύ­τε­ρη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, που ξεπέ­ρα­σε το όριο του συνο­λι­κού αριθ­μού των πέντε εκα­τομ­μυ­ρί­ων περι­στα­τι­κών μόλυνσης.

Ο αριθ­μός των θανά­των από την COVID-19 κατα­γρά­φε­ται στους 82.066 θανά­τους, ενώ κατά το τελευ­ταίο 24ωρο ανα­φέρ­θη­καν 1.290 θάνα­τοι, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ίδιου υπουργείου.

Κίνα: 12 νέα εισαγόμενα περιστατικά μόλυνσης COVID-19

Η ηπει­ρω­τι­κή Κίνα ανέ­φε­ρε 12 νέα περι­στα­τι­κά μόλυν­σης από την COVID-19 για την 15η Σεπτεμβρίου.

Την προη­γού­με­νη ημέ­ρα, είχαν ανα­φερ­θεί οκτώ περι­στα­τι­κά μόλυνσης.

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας ανέ­φε­ρε σε μία ανα­κοί­νω­σή της ότι όλα τα νέα περι­στα­τι­κά είναι εισα­γό­με­να, με την εμπλο­κή ταξι­διω­τών από το εξωτερικό.

Ο αριθ­μός των ασυμ­πτω­μα­τι­κών μολύν­σε­ων αυξή­θη­κε σε 16.

Την προη­γού­με­νη ημέ­ρα, είχαν ανα­φερ­θεί εννέα ασυμ­πτω­μα­τι­κά κρού­σμα­τα. Η Κίνα δεν προ­σμε­τρά τα ασυμ­πτω­μα­τι­κά κρού­σμα­τα στις επι­βε­βαιω­μέ­νες περι­πτώ­σεις μόλυνσης.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από την COVID-19 στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα κατα­με­τρή­θη­κε στα 85.214 περι­στα­τι­κά, ενώ ο αριθ­μός των θανά­των παρέ­μει­νε στα­θε­ρός στους 4.634 θανάτους.

Ρωσία: 5.670 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 132 θάνατοι

Η Ρωσία κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα 5.670 νέα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού ανε­βά­ζο­ντας τον εθνι­κό συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό των κρου­σμά­των σε 1.079.519, τον τέταρ­το μεγα­λύ­τε­ρο στον κόσμο.

Οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι το τελευ­ταίο 24ωρο κατα­γρά­φη­καν 132 νέοι θάνα­τοι, με τους οποί­ους ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών ανήλ­θε σε 18.917.

Ουκρανία: Αριθμός ρεκόρ 76 θανάτων από κορωνοϊό σε μία μέρα

Η Ουκρα­νία κατέ­γρα­ψε έναν αριθ­μό ρεκόρ 76 θανά­των από COVID-19 το 24ωρο που πέρα­σε, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το εθνι­κό συμ­βού­λιο ασφα­λεί­ας, ενώ το προη­γού­με­νο ρεκόρ συνο­λι­κά 72 θανά­των σε μία ημέ­ρα είχε ανα­φερ­θεί την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στη χώρα.

Το συμ­βού­λιο πρό­σθε­σε ότι το σύνο­λο των κρου­σμά­των νέου κορω­νοϊ­ού που έχουν κατα­γρα­φεί ως σήμε­ρα στη χώρα ανέρ­χε­ται σε 162.660 και των θανά­των από COVID-19 σε 3.340, ενώ 72.324 άνθρω­ποι έχουν αναρ­ρώ­σει από τη νόσο.

Τσεχία: Ανακοινώθηκαν 1.677 νέα κρούσματα Covid-19

Ο ημε­ρή­σιος αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των Covid-19 στην Τσε­χία ανήλ­θε χθες σε 1.677 και είναι ο υψη­λό­τε­ρος που έχει κατα­γρα­φεί έως τώρα μέσα σε μία ημέρα.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των ανήλ­θε σε 38.896 έως τις 15 Σεπτεμ­βρί­ου στη χώρα των 10,7 εκατ. κατοί­κων, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Υπουρ­γείο Υγείας.

Η Βιέννη θα κηρυχθεί επικίνδυνη περιοχή λόγω κορωνοϊού

Η Γερ­μα­νία θα κηρύ­ξει σήμε­ρα την πρω­τεύ­ου­σα της Αυστρί­ας επι­κίν­δυ­νη περιο­χή εξαι­τί­ας του αριθ­μού των κρου­σμά­των της Covid-19 στη Βιέν­νη, σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα της αυστρια­κής εφη­με­ρί­δας Der Standard, που επι­κα­λεί­ται γερ­μα­νι­κές κυβερ­νη­τι­κές πηγές.

Την ίδια πλη­ρο­φο­ρία δημο­σιεύ­ει το γερ­μα­νι­κό Focus Online επι­κα­λού­με­νο αυστρια­κά μέσα ενημέρωσης.

Αποκλείει νέα καραντίνα ο Μπόρις Τζόνσον — Σχεδόν 4.000 νέα κρούσματα στη Βρετανία

Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα 3.991 νέα κρού­σμα­τα της Covid-19, αριθ­μός σημα­ντι­κά αυξη­μέ­νος σε σύγκρι­ση με τα 3.105 κρού­σμα­τα που κατα­γρά­φη­καν χθες.

Άλλοι 20 άνθρω­ποι προ­στέ­θη­καν στον μακρύ κατά­λο­γο των θυμά­των της παν­δη­μί­ας μέσα στο τελευ­ταίο 24ωρο.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον δήλω­σε νωρί­τε­ρα ότι δεν θέλει να επι­βλη­θεί μια δεύ­τε­ρη πανε­θνι­κή καρα­ντί­να για να αντι­με­τω­πι­στεί ο νέος κορο­νο­ϊ­ός, σημειώ­νο­ντας ότι αυτό θα ήταν παντε­λώς λάθος και θα συνι­στού­σε οικο­νο­μι­κή κατα­στρο­φή για τη Βρετανία.

«Δεν θέλω μια δεύ­τε­ρη εθνι­κή καρα­ντί­να», είπε μιλώ­ντας σε μια επι­τρο­πή του κοι­νο­βου­λί­ου. «Πιστεύω ότι θα ήταν παντε­λώς λάθος για αυτή τη χώρα και θα κάνου­με ό,τι περ­νά­ει από το χέρι μας για να την απο­τρέ­ψου­με. Έχω την υπο­ψία ότι οι οικο­νο­μι­κές συνέ­πειες θα ήταν κατα­στρο­φι­κές», πρόσθεσε.

Δεκάδες νεαροί Βέλγοι θετικοί στον Covid-19 μετά την επιστροφή τους από την Πορτογαλία

Δεκά­δες νεα­ροί Βέλ­γοι που επέ­στρε­ψαν από δια­κο­πές στην Αλμπου­φέι­ρα (Πορ­το­γα­λία) δια­γνώ­στη­καν με τον νέο κορω­νο­ϊό και τους επι­βλή­θη­κε καρα­ντί­να, έγι­νε σήμε­ρα γνω­στό από τον κυβερ­νή­τη της επαρ­χί­ας της Δυτι­κής Φλάν­δρας Καρλ Ντεκαλουβέ.

Ο αξιω­μα­τού­χος μίλη­σε για 77 κρού­σμα­τα το μεση­μέ­ρι, εκ των οποί­ων σχε­δόν τα μισά προ­έρ­χο­νταν από τις δια­κο­πές που οργά­νω­σε το του­ρι­στι­κό πρα­κτο­ρείο Summer Bash, το οποίο ειδι­κεύ­ε­ται στα ταξί­δια για νέους ηλι­κί­ας 16–24 ετών.

Τα θετι­κά κρού­σμα­τα, νεα­ροί άνδρες και γυναί­κες ηλι­κί­ας 18–20 ετών, έχουν εκδη­λώ­σει γενι­κά ελα­φρά συμ­πτώ­μα­τα, διευ­κρί­νι­σε ο Ντε­κα­λου­βέ. Κανέ­να εξ αυτών, σε αυτή τη φάση, δεν χρειά­στη­κε να νοση­λευ­τεί, σύμ­φω­να με τον ίδιο.

Οι περισ­σό­τε­ροι νέοι προ­έρ­χο­νταν από το Βάρε­γκεμ, το Τιλτ ή τα περί­χω­ρα του Ρού­λερς, στην ολλαν­δό­φω­νη επαρχία.

Όλοι οι νέοι που προ­σβλή­θη­καν είχαν ταξι­δέ­ψει τις πρώ­τες 15 ημέ­ρες του Σεπτεμ­βρί­ου στην Αλμπου­φέι­ρα, την παρά­κτια πόλη του Αλγκάρ­βε (νότια Πορ­το­γα­λία), διά­ση­μη για τις παρα­λί­ες της και τη νυχτε­ρι­νή ζωή της.

Σύμ­φω­να με τον Τζόρ­ντι Στζόν­γκερς, υπεύ­θυ­νο επι­κοι­νω­νί­ας στο Summer Bash, τα 41 από τα 77 κρού­σμα­τα ήταν πελά­τες του πρακτορείου.

Ως προ­λη­πτι­κό μέτρο, σε συνο­λι­κά 130 νέους, που έκα­ναν δια­κο­πές στην Πορ­το­γα­λία με το Summer Bash, οι αρχές συνέ­στη­σαν να υπο­βλη­θούν σε τεστ και να μεί­νουν σε καρα­ντί­να 14 ημε­ρών, συμπλή­ρω­σε ο ίδιος.

Βάσει της κατά­τα­ξης από το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Βελ­γί­ου, η περιο­χή του Αλγκάρ­βε (όπως εκεί­νη της Λισα­βό­νας και του πορ­το­γα­λι­κού βορ­ρά) απο­τε­λούν «πορ­το­κα­λί» ζώνες, κάτι που σημαί­νει πως «συστή­νο­νται», δεν «είναι υπο­χρε­ω­τι­κά», όπως γίνε­ται στις «κόκ­κι­νες» ζώνες, τα τεστ και η καρα­ντί­να κατά την επι­στρο­φή των ταξι­διω­τών από εκεί.

Στοχευμένα lockdowns στη Μαδρίτη λόγω πολλών κρουσμάτων

Η περιο­χή της Μαδρί­της, μια από τις περισ­σό­τε­ρο πλη­γεί­σες στην Ισπα­νία, ανα­μέ­νε­ται να επι­βά­λει στο­χευ­μέ­να lockdowns και άλλους περιο­ρι­σμούς στις μετα­κι­νή­σεις σε περιο­χές με πολ­λά κρού­σμα­τα COVID-19, όπως ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα οι τοπι­κές αρχές.

Η Μαδρί­τη αντι­στοι­χεί περί­που στο ένα τρί­το των ενερ­γών περι­στα­τι­κών κορω­νοϊ­ού στην Ισπα­νία, με υψη­λό­τε­ρη συχνό­τη­τα σε πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες γει­το­νιές χαμη­λών εισο­δη­μά­των, κυρί­ως στο νότιο τμή­μα της πόλης.

«Λαμ­βά­νου­με μέτρα αλλά δεν είναι αρκε­τό… Τίπο­τα δεν θα λει­τουρ­γή­σει εάν δεν είμα­στε υπεύ­θυ­νοι» δήλω­σε σε δημο­σιο­γρά­φους ο Αντό­νιο Θαπα­τέ­ρο, επι­κε­φα­λής της ομά­δας για την αντι­με­τώ­πι­ση της COVID-19 στη Μαδρίτη.

«Έχει υπάρ­ξει μια χαλά­ρω­ση στη συμπε­ρι­φο­ρά που δεν μπο­ρού­με να αντέ­ξου­με». Ο ίδιος δήλω­σε ότι οι πολί­τες διορ­γα­νώ­νουν πάρ­τι και κατα­να­λώ­νουν αλκο­όλ στους δρό­μους και δεν σέβο­νται τους κανό­νες καρα­ντί­νας. Δεν έδω­σε λεπτο­μέ­ρειες για τα μέτρα που θα ανα­κοι­νω­θούν την Παρα­σκευή, αλλά δήλω­σε ότι το Υπουρ­γείο Υγεί­ας εξε­τά­ζει την περί­πτω­ση lockdown σε περιο­χές με μεγα­λύ­τε­ρη συχνό­τη­τα εμφά­νι­σης του ιού.

Από τότε που ήρθη­σαν κάποιοι περιο­ρι­σμοί στις μετα­κι­νή­σεις και ξεκί­νη­σαν τα μαζι­κά τεστ στα τέλη Ιου­νί­ου, τα κρού­σμα­τα στην Ισπα­νία αυξή­θη­καν από μερι­κές εκα­το­ντά­δες την ημέ­ρα σε χιλιά­δες, ξεπερ­νώ­ντας άλλες χώρες που έχουν επί­σης υπο­στεί σοβα­ρό πλήγ­μα, όπως η Βρε­τα­νία, η Ιτα­λία ή η Γαλλία.

Συνο­λι­κά η Ισπα­νία έχει κατα­γρά­ψει 603.167 κρού­σμα­τα, που είναι ο υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός περι­στα­τι­κών στη δυτι­κή Ευρώ­πη, ενώ οι νεκροί ξεπερ­νούν τις 30.000.

Οι αρχές στη Μαδρί­τη ελπί­ζουν ότι θα ξεκι­νή­σουν να χρη­σι­μο­ποιούν «γρή­γο­ρα τεστ» από την επό­με­νη εβδο­μά­δα, το οποίο θα βοη­θή­σει να εντο­πί­ζο­νται γρη­γο­ρό­τε­ρα τα κρού­σμα­τα και θα συμ­βά­λει στην αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Γαλλία: 81 σχολεία κλειστά — Κρούσματα κορωνοϊού σε 10 πανεπιστήμια

Δεκα­πέ­ντε μόνο ημέ­ρες μετά την έναρ­ξη της σχο­λι­κής χρο­νιάς στην Γαλ­λία, συνο­λι­κά 81 σχο­λεία είναι κλει­στά, ενώ σε δέκα περί­που πανε­πι­στή­μια, κυρί­ως ιατρι­κές σχο­λές, έχουν εντο­πι­στεί συρ­ρο­ές κρου­σμά­των της Covid-19.

Ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας Ζαν-Μισέλ Μπλαν­κέ διευ­κρί­νι­σε ότι περισ­σό­τε­ρες από 2.100 σχο­λι­κές τάξεις έχουν στα­μα­τή­σει τη λει­τουρ­γία τους, δηλα­δή «περί το 0,13% των 60.000 σχο­λι­κών ιδρυ­μά­των της χώρας».

«Οι αριθ­μοί αυτοί παρα­μέ­νουν πολύ περιο­ρι­σμέ­νοι. Η έναρ­ξη της νέα σχο­λι­κής χρο­νιάς είναι ικα­νο­ποι­η­τι­κή, η καλύ­τε­ρη δυνα­τή με δεδο­μέ­νη την υγειο­νο­μι­κή κρί­ση» δήλω­σε ο Γάλ­λος υπουρ­γός Παι­δεί­ας στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο LCI.

«Έχου­με περί τα 1.200 νέα κρού­σμα­τα της Covid-19 σε μαθη­τές σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα» διευ­κρί­νι­σε ο υπουρ­γός υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι ο γενι­κός κανό­νας είναι ότι «κλεί­νου­με μία τάξη όταν εμφα­νί­ζο­νται τρία κρούσματα».

Η υπουρ­γός αρμό­δια για την Ανώ­τα­τη Εκπαί­δευ­ση Φρε­ντε­ρίκ Βιντάλ ανα­κοί­νω­σε από την πλευ­ρά της κρού­σμα­τα της Covid-19, «τα οποία στην πλειο­νό­τη­τά τους συν­δέ­ο­νται με ιδιω­τι­κές συνα­θροί­σεις» (φοι­τη­τι­κές εκδη­λώ­σεις, ιδιω­τι­κή χρή­ση μπαρ…) σε δέκα περί­που πανε­πι­στη­μια­κά ιδρύ­μα­τα, «την ώρα που σε ορι­σμέ­να δεν έχει αρχί­σει ακό­μη το πανε­πι­στη­μια­κό έτος».

Στην Ιατρι­κή Σχο­λή του Μον­πε­λιέ, μέρος των μαθη­μά­των δια­κό­πη­κε από χθες και για δύο εβδο­μά­δες όταν περί τους 60 φοι­τη­τές δια­γνώ­στη­καν θετι­κοί στον κορω­νο­ϊό έπει­τα από φοι­τη­τι­κό πάρτι.

Στο Πανε­πι­στή­μιο Rennes 1 επι­βε­βαιώ­θη­καν 43 κρού­σμα­τα της Covid-19 μετα­ξύ των φοι­τη­τών της Ιατρι­κής, της Φαρ­μα­κευ­τι­κής και της Οδο­ντια­τρι­κής και απο­φα­σί­στη­κε η διε­ξα­γω­γή τεστ σε άλλους 500 φοι­τη­τές εντός της εβδο­μά­δας και η δια­κο­πή ορι­σμέ­νων μαθη­μά­των όπου δια­πι­στώ­θη­κε συρ­ροή κρουσμάτων.

Ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τη «δύσκο­λη συν­θή­κη» που απο­τε­λεί για όλους αυτούς τους νέους η στέ­ρη­ση της κοι­νω­νι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας», η υπουρ­γός απηύ­θυ­νε έκκλη­ση στη «συλ­λο­γι­κή δέσμευ­ση και την ατο­μι­κή ευθύνη».

Το φοι­τη­τι­κό συν­δι­κά­το Fage ανα­γνώ­ρι­σε την ανά­γκη για την ανά­λη­ψη ευθύ­νης εκ μέρους των φοι­τη­τών, αλλά ζήτη­σε περισ­σό­τε­ρα μέτρα προ­στα­σί­ας για τα πανε­πι­στη­μια­κά ιδρύ­μα­τα, καταγ­γέλ­λο­ντας την έλλει­ψη μασκών, τα πολυ­πλη­θή αμφι­θέ­α­τρα και ζητώ­ντας τη λει­τουρ­γία μονά­δων δια­γνω­στι­κών τεστ εντός των πανεπιστημίων.

Η Γαλ­λία ανα­κοί­νω­σε χθες 8.000 νέα κρού­σμα­τα, 2.713 νοση­λευό­με­νους ασθε­νείς τις τελευ­ταί­ες 7 ημέ­ρες και 470 περι­στα­τι­κά στην εντα­τι­κή. Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τον αριθ­μό των ασθε­νών που έχουν εξέλ­θει, 752 ασθε­νείς νοση­λεύ­ο­νται στην εντα­τι­κή στη Γαλ­λία, κυρί­ως στην περι­φέ­ρεια του Παρι­σιού και στο νοτιο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας. Στην κορύ­φω­ση της επι­δη­μί­ας στις αρχές του Απρι­λί­ου, 7.000 ασθε­νείς βρί­σκο­νταν στην εντα­τι­κή σε ολό­κλη­ρη τη Γαλλία.

Ισραήλ: Κλείνει για τρεις εβδομάδες η Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ λόγω κορωνοϊού

Η Πλα­τεία των Τεμε­νών, ο τρί­τος σημα­ντι­κό­τε­ρος ιερός τόπος του Ισλάμ, θα κλεί­σει για τρεις εβδο­μά­δες στο πλαί­σιο των μέτρων για την ανα­χαί­τι­ση της εξά­πλω­σης του νέου κορω­νοϊ­ού, ανέ­φε­ραν σήμε­ρα οι θρη­σκευ­τι­κές αρχές που είναι υπεύ­θυ­νες για τους μου­σουλ­μα­νι­κούς ιερούς τόπους στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το συμ­βού­λιο ισλα­μι­κών βακου­φί­ων της Ιερου­σα­λήμ πραγ­μα­το­ποί­η­σε έκτα­κτη συνά­ντη­ση και απο­φά­σι­σε να «ανα­στεί­λει την είσο­δο των πιστών από το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής και για περί­ο­δο τριών εβδο­μά­δων», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Χάτεμ Αμπ­ντέλ Κάντερ, μέλος του οργα­νι­σμού αυτού που δια­χει­ρί­ζε­ται την πλα­τεία και, για ιστο­ρι­κούς λόγους, εξαρ­τά­ται από την Ιορδανία.

Υπό την επω­νυ­μία ευγε­νές ιερό για τους μου­σουλ­μά­νους και Όρος του Ναού για τους Εβραί­ους, η Πλα­τεία των Τεμε­νών περι­λαμ­βά­νει επί­σης τον Τρού­λο (ή Θόλο) του Βρά­χου και το τέμε­νος Αλ Άκσα.

Είχε κλεί­σει για δύο μήνες στην αρχή της παν­δη­μί­ας της COVID-19, για πρώ­τη φορά μετά την κατά­λη­ψη από το Ισρα­ήλ της Ανα­το­λι­κής Ιερου­σα­λήμ, του παλαι­στι­νια­κού τμή­μα­τος της πόλης, το 1967 και την προ­σάρ­τη­σή της αργότερα.

Η αύξη­ση του αριθ­μού των μολύν­σε­ων στο Ισρα­ήλ και στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ οδή­γη­σε την κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου στην επι­βο­λή γενι­κού lockdown τριών εβδο­μά­δων στο Ισρα­ήλ από την Παρασκευή.

Με 166.794 κατα­γε­γραμ­μέ­να περι­στα­τι­κά μόλυν­σης εκ των οποί­ων 1.147 θάνα­τοι, το Ισρα­ήλ είναι η χώρα με τις περισ­σό­τε­ρες μολύν­σεις από COVID-19 ανά κάτοι­κο στη διάρ­κεια των δύο τελευ­ταί­ων εβδο­μά­δων, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία που συγκε­ντρώ­νει το Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

«Ελπί­ζου­με πως οι πολί­τες θα κατα­λά­βουν το μέτρο αυτό, που έχει σκο­πό τη δια­φύ­λα­ξη της υγεί­ας και της ευη­με­ρί­ας» του πλη­θυ­σμού, πρό­σθε­σε ο εκπρό­σω­πος του συμ­βου­λί­ου ισλα­μι­κών βακου­φί­ων, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως το κάλε­σμα για προ­σευ­χή θα δια­τη­ρη­θεί τις επό­με­νες τρεις εβδομάδες.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο