Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός — Ιταλία, Ισπανία και Ρωσία: Ανησυχητικοί οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων και νεκρών

Ανη­συ­χη­τι­κά τα σημε­ρι­νά νέα από το μέτω­πο της μάχης κατά του κορο­νοϊ­ού σε Ιτα­λία, Ισπα­νία και Ρωσία.

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των περι­στα­τι­κών κορο­νοϊ­ού στην Ιτα­λία είναι 226.699. Οι νεκροί έφτα­σαν τους 32.169. Παράλ­λη­λα, 129.401 άνθρω­ποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνο­λο κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού ήταν 225.886 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.007 άνθρω­ποι ενώ 127.326 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, δηλα­δή, έχα­σαν την ζωή τους 162 άνθρω­ποι και κατα­γρά­φη­καν 813 νέα κρού­σμα­τα. 2.075 ασθε­νείς έγι­ναν αρνη­τι­κοί στον ιό.

Στο μετα­ξύ, 716 ασθε­νείς βρί­σκο­νται σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας και, συνο­λι­κά, 9.991 έχουν εισα­χθεί σε νοσο­κο­μείο. Για 54.422 ανθρώ­πους έχει απο­φα­σι­στεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθ­μός μετά­δο­σης του ιού το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο αυξή­θη­κε με 362 περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα. Παρου­σιά­ζει αύξη­ση και ο αριθ­μός των νεκρών: έχα­σαν την ζωή τους 63 περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι σε σχέ­ση με την χθε­σι­νή ημέ­ρα. Οι δε ιασθέ­ντες είναι 75 λιγό­τε­ροι από χθες.

Οι ασθε­νείς στις μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας, για τεσ­σα­ρα­κο­στή τέταρ­τη ημέ­ρα, συνε­χί­ζουν να μειώ­νο­νται. Παράλ­λη­λα, περιο­ρί­ζε­ται και ο αριθ­μός ασθε­νών που βρί­σκο­νται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Μετά από τα ενθαρ­ρυ­ντι­κά στοι­χεία των δυο περα­σμέ­νων ημε­ρών, ο σημε­ρι­νός απο­λο­γι­σμός δεί­χνει ότι η πτω­τι­κή τάση των κρου­σμά­των και των θανά­των δεν έχει ακό­μη στα­θε­ρο­ποι­η­θεί. Θα πρέ­πει να εξα­κρι­βω­θεί, τώρα, και με τα στοι­χεία των επό­με­νων ημε­ρών, αν η αύξη­ση αυτή οφεί­λε­ται στην χαλά­ρω­ση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων, η οποία άρχι­σε, στην Ιτα­λία, πριν δυο εβδομάδες.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι απο­φά­σεις που ελή­φθη­σαν από κοι­νού απ’ την κυβέρ­νη­ση του Τζου­ζέ­πε Κόντε και τις περι­φέ­ρειες της χώρας προ­βλέ­πουν ότι αν οι μολύν­σεις αυξη­θούν, θα πρέ­πει να υιο­θε­τη­θούν και πάλι νέα μέτρα για την προ­στα­σία της δημό­σιας υγείας.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός δήλω­σε ότι “υπάρ­χει συγκρα­τη­μέ­νη αισιο­δο­ξία” και “η χώρα μειώ­νει τους περισ­σό­τε­ρους περιο­ρι­σμούς, αλλά εγγυά­ται την ασφά­λεια κάθε εμπο­ρι­κής και κοι­νω­νι­κής δραστηριότητας”.

Ισπανία: Αύξηση του ημερήσιου αριθμού των νεκρών από τον κορονοϊό

Ο ημε­ρή­σιος απο­λο­γι­σμός θανά­των στην Ισπα­νία από τη νόσο Covid-19 αυξή­θη­κε σήμε­ρα κατά 83 από 59 το προη­γού­με­νο 24ωρο, έγι­νε γνω­στό από το υπουρ­γείο Υγεί­ας της χώρας.

Πλέ­ον, το σύνο­λο των νεκρών ανέρ­χε­ται σε 27.778, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο, την ώρα που ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των αυξή­θη­κε σε 232.037.

Στα νοσοκομεία της Μόσχας νοσηλεύονται 18.000 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Περί­που 18.000 ασθε­νείς με κορο­νο­ϊό που νοση­λεύ­ο­νται σε νοσο­κο­μεία της Μόσχας είναι σε σοβα­ρή κατά­στα­ση, δήλω­σε σήμε­ρα ο δήμαρ­χος της Μόσχας Σερ­γκέι Σομπιά­νιν, μιλώ­ντας στην εκπο­μπή «60 λεπτά» του τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου «Ρωσία‑1».

«Το να πού­με ότι νική­σα­με τον κορο­νο­ϊό, θα ήταν μια ανεύ­θυ­νη δήλω­ση. Στα νοσο­κο­μεία σήμε­ρα βρί­σκο­νται περί­που 18.000 άνθρω­ποί, οι οποί­οι ασθε­νούν σοβα­ρά» δήλω­σε ο Σομπιάνιν.

Ο Σομπιά­νιν είπε ότι οι αρχές της Μόσχας πριν από τρεις-τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες, στις προ­βλέ­ψεις που έκα­ναν δεν είχαν απο­κλεί­σει το ενδε­χό­με­νο στα μέσα Μαΐ­ου, η εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού να φθά­σει σε τέτοια κορύ­φω­ση που το σύστη­μα ιατρι­κής περί­θαλ­ψης να μην ήταν σε θέση να αντα­πο­κρι­θεί. Ο ίδιος παρα­δέ­χθη­κε ότι βρι­σκό­ντου­σαν σε μια κατά­στα­ση μεγά­λου άγχους. Ωστό­σο όπως είπε, η πρό­βλε­ψη αυτή δεν επα­λη­θεύ­θη­κε και αυτό έγι­νε χάρη στους κατοί­κους της Μόσχας οι οποί­οι αντα­πο­κρί­θη­καν στις συστά­σεις των αρχών και τήρη­σαν τα μέτρα προστασίας.

Συνο­λι­κά στην Μόσχα μέχρι σήμε­ρα έχουν κατα­γρα­φεί 149.607 κρού­σμα­τα. Από τις 12 Μαΐ­ου οι κάτοι­κοι της ρωσι­κής πρω­τεύ­ου­σας πρέ­πει να φορούν υπο­χρε­ω­τι­κά μάσκες και γάντια στα μέσα μαζι­κή μετα­φο­ράς, στα κατα­στή­μα­τα και στις επιχειρήσεις.

Στην Ρωσία έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό τουλάχιστον 186 γιατροί και νοσηλευτές

Στην Ρωσία έχουν πεθά­νει του­λά­χι­στον 186 ιατροί και μέλη του νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, αριθ­μός που υπο­δη­λώ­νει ότι η θνη­τό­τη­τα των ιατρών στην χώρα εξαι­τί­ας του Covid-19, είναι κατά μέσο όρο 16 φορές μεγα­λύ­τε­ρη απ’ ότι σε χώρες με συγκρί­σι­μα μεγέ­θη επι­δη­μί­ας, σύμ­φω­να με δημο­σιο­γρα­φι­κή έρευ­να του γνω­στού ρωσι­κού ιστό­το­που Mediazona.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο