Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Κρούσματα σε δομές μεταναστών και προσφύγων

Έξι, συνο­λι­κά, κρού­σμα­τα κορο­νοιού έχουν εντο­πι­στεί στο Σχι­στό, τη Μαλα­κά­σα και τον Ελαιώ­να, δομές που έχουν τεθεί σε υγειο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό από χτες μέχρι τις 21 Σεπτεμ­βρί­ου, με κοι­νή από­φα­ση των υπουρ­γών Μετα­νά­στευ­σης & Ασύ­λου, Υγεί­ας και Προ­στα­σί­ας του Πολίτη.

Συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης & Ασύ­λου, στο Σχι­στό εντο­πί­στη­καν τρία κρού­σμα­τα, στη Μαλα­κά­σα δύο και στον Ελαιώ­να ένα, ωστό­σο, όπως ανα­φέ­ρουν πηγές του υπουρ­γεί­ου στο ΑΠΕ — ΜΠΕ η ιχνη­λά­τη­ση των επα­φών των κρου­σμά­των συνεχίζεται.

Στον Ελαιώ­να, δομή που δια­χει­ρί­ζε­ται ο Δήμος Αθη­ναί­ων δια­μέ­νουν 2.415 άτο­μα, κι έχουν τεθεί από την πρώ­τη στιγ­μή σε καρα­ντί­να όλοι όσοι διέ­με­ναν στο ίδιο κοντέι­νερ με το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρούσμα.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι από τις δομές της ενδο­χώ­ρας σε υγειο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό βρί­σκο­νται επί­σης τα Οινό­φυ­τα (μέχρι και τις 16/9), όπου δια­μέ­νουν 590 άτο­μα, και η Ριτσώ­να (μέχρι και τις 15/9), όπου φιλο­ξε­νού­νται 2.923 άτο­μα. Στο Σχι­στό φιλο­ξε­νού­νται 1.212 άτο­μα και στη Μαλα­κά­σα 3.050.

Τα έκτα­κτα μέτρα που ισχύ­ουν στις δομές προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, πάντως, ήρθαν με μεγά­λη χρο­νι­κή καθυ­στέ­ρη­ση από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας και αφού εκδη­λώ­θη­καν τα πρώ­τα κρού­σμα­τα, παρό­τι εγκαί­ρως είχε επι­ση­μαν­θεί από φορείς, συλ­λό­γους και το ΚΚΕ η ανά­γκη λήψης μέτρων για την προ­στα­σία των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών αλλά και των τοπι­κών κοινωνιών.

Μόρια: Στα 24 ανέρχονται τα θετικά κρούσματα

Σε 24 ανέρ­χο­νται τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού στον καταυ­λι­σμό προ­σφύ­γων και αιτού­ντων άσυ­λο στη Μόρια της Λέσβου.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες τα νέα κρού­σμα­τα αφο­ρούν ασυμ­πτω­μα­τι­κούς φορείς, ενώ μέχρι στιγ­μής έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί έλεγ­χος 1.600 δειγ­μά­των σε σύνο­λο 2.000.

Η δειγ­μα­το­λη­ψία έγι­νε με από­φα­ση του ΕΟΔΥ, μετά την περί­πτω­ση ενός 40χρονου Σομα­λού, που διέ­με­νε σε σκη­νή στο ΚΥΤ και βρέ­θη­κε θετι­κός στον κορωνοϊό.

Σημειώ­νε­ται ότι όσοι πρό­σφυ­γες βρί­σκο­νται θετι­κοί στον ιό τίθε­νται σε απο­μό­νω­ση σε ειδι­κό χώρο στο ΚΥΤ, ενώ το σύνο­λο του καταυ­λι­σμού από την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη έχει τεθεί σε υγειο­νο­μι­κό αποκλεισμό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο