Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορυφώνεται η ρήξη Στίγκα — Κασιδιάρη – Μάχη για το πάνω χέρι στο φασιστικό μόρφωμα και την κρατική χρηματοδότηση

Σε εξέ­λι­ξη η σύρ­ρα­ξη στο φασι­στι­κό μόρ­φω­μα των «Σπαρ­τια­τών» με δια­κύ­βευ­μα το ποιος είναι έχει το πάνω χέρι στο κόμ­μα αλλά και την παχυ­λή κρα­τι­κή χρηματοδότηση.

Οι «μπρο­στι­νοί» του έγκλει­στου στο Δομο­κό χρυ­σαυ­γί­τη Ηλία Κασι­διά­ρη, υπό την καθο­δή­γη­σή του ζητούν να αλλά­ξει ο επι­κε­φα­λής του κόμ­μα­τος και έτσι ελέγ­χο­ντας το κόμ­μα από­λυ­τα, να βάλουν στο χέρι τους την κρα­τι­κή χρηματοδότηση.

Χτες ο (αμφι­σβη­τού­με­νος) πρό­ε­δρός τους, Β. Στί­γκας, εμφα­νί­στη­κε στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής στη συζή­τη­ση για τις πυρ­κα­γιές χωρίς την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή του ομά­δα. Εξη­γώ­ντας αυτήν την εικό­να έκα­νε λόγο για βου­λευ­τές «καθο­δη­γού­με­νους και ποδη­γε­τού­με­νους από ξένα κέντρα», που «παρα­πέ­μπουν σε Greek mafia και δον Κορ­λε­ό­νε». Είπε ακό­μα ότι εδώ η χώρα καί­γε­ται ενώ ως …μέγι­στα προ­βλή­μα­τα παρέ­θε­σε «τις ψηφια­κές ταυ­τό­τη­τες και το ψηφια­κό νόμι­σμα» και «κάποιοι επι­λέ­γουν να κάνουν το δικό τους».

Απα­ντώ­ντας στον Στί­γκα ο πρό­ε­δρος της Βου­λής, Κ. Τασού­λας, είπε ότι θεώ­ρη­σε την ομι­λία του ως το «κύκνειο άσμα της ύπαρ­ξης της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του κόμ­μα­τός σας. Περι­μέ­νω και εγγρά­φως τέτοια δια­τύ­πω­ση αυτής της εξε­λί­ξε­ως ώστε να εκδο­θεί η απα­ραί­τη­τη ληξιαρ­χι­κή πράξη».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός κατά την διάρ­κεια της δευ­τε­ρο­λο­γί­ας του τοπο­θε­τή­θη­κε στα όσα κατήγ­γει­λε από το βήμα της βου­λής ο Βασί­λης Στί­γκας. «Μετά το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα, γνω­ρί­ζα­με ότι πρα­κτι­κά στη Βου­λή υπάρ­χει ένα κόμ­μα χωρίς αρχη­γό. Σήμε­ρα δια­πι­στώ­σα­με ότι υπάρ­χει και αρχη­γός χωρίς κόμ­μα. Και νομί­ζω, κ. πρό­ε­δρε, ότι αυτά τα πολύ σοβα­ρά τα οποία ειπώ­θη­καν από τον πρό­ε­δρο των Σπαρ­τια­τών δεν θα πρέ­πει να περά­σουν ασχο­λί­α­στα. Και προ­φα­νώς θα υπάρ­χουν και κοι­νο­βου­λευ­τι­κές επι­πτώ­σεις για όλα όσα ακού­στη­καν», ανέ­φε­ρε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, αφή­νο­ντας ανοι­χτό παρά­θυ­ρο για θεσμι­κές παρεμ­βά­σεις σε επί­πε­δο Βουλής.

Στη συνέ­χεια ο Β. Στί­γκας σε επι­στο­λή που έστει­λε στον Κ. Τασού­λα γνω­στο­ποί­η­σε ότι οι βου­λευ­τές Ι. Δημη­τρο­κάλ­λης, Χ. Κατσι­βαρ­δάς και Ι. Κόντης «τίθε­νται εκτός της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας των “Σπαρ­τια­τών”» και ότι δεν «νοεί­ται σε καμία κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα αυτο­βού­λως και κατά μόνας, εκβιά­ζο­ντας τον πρό­ε­δρο της ΚΟ, ουσια­στι­κά εξυ­πη­ρε­τώ­ντας άλλους σκοπούς».

Για­τί τρεις; Η απά­ντη­ση δεν είναι ξεκά­θα­ρη. Προ­φα­νώς θεώ­ρη­σε πως αυτοί ελέγ­χο­νται 100% από τα κέντρα που κατήγ­γει­λε (Κασι­διά­ρη). Βάσει του κανο­νι­σμού της Βου­λής πάντως Κ.Ο. υφί­στα­ται από μίνι­μουμ πέντε βου­λευ­τές, που σημαί­νει πως ο κ. Στί­γκας θα κάνει προ­σπά­θεια να κρα­τή­σει την Κ.Ο. που σήμε­ρα αριθ­μεί μαζί με αυτόν 9 μέλη.

Ο ίδιος, μιλώ­ντας στους κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς συντά­κτες, αφού διευ­κρί­νι­σε ότι «με στή­ρι­ξε και στή­ρι­ξα» τον Κασι­διά­ρη, όταν ρωτή­θη­κε αν έχει τους απα­ραί­τη­τους βου­λευ­τές για να δια­τη­ρή­σει την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του είπε: «Και ναι και όχι».

Ακο­λού­θη­σε το από­γευ­μα ανα­κοί­νω­ση που υπέ­γρα­φαν οι βου­λευ­τές του μορ­φώ­μα­τος, οι μπρο­στι­νοί δηλα­δή του Κασι­διά­ρη, στην οποία έλε­γαν ότι «όποιος ανα­φέ­ρε­ται σε τακτι­κές μαφιό­ζων είναι για­τί τις γνω­ρί­ζει και τις εφαρ­μό­ζει ο ίδιος». Κάνουν λόγο «για παρά­στα­ση Στί­γκα στη Βου­λή που είχε σκη­νο­θε­τη­θεί από την κυβέρ­νη­ση, τον οποίο χρη­σι­μο­ποί­η­σε ως πιόνι».

Λένε ακό­μα ότι ο Β. Στί­γκας φοβά­ται το συνέ­δριο για­τί «είναι ο μόνος που έχει λει­τουρ­γή­σει και λει­τουρ­γεί εξω­θε­σμι­κά και παρά­νο­μα» και άλλα παρόμοια.

Η σημε­ρι­νή ημέ­ρα μπο­ρεί να φέρει και νέες εξε­λί­ξεις αφού ο Βασί­λης Στί­γκας σε δήλω­ση του στον ΑΝΤ1 υπο­γράμ­μι­σε ότι αν χρεια­στεί θα προ­χω­ρή­σει και σε άλλες δια­γρα­φές, ακό­μα κι αν αυτό σημαί­νει πως θα μεί­νει μόνος του, χωρίς κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα. Ο πρό­ε­δρος των Σπαρ­τια­τών χρη­σι­μο­ποί­η­σε βαριές εκφρά­σεις κατά των βου­λευ­τών, φτά­νο­ντας σε σημείο να λέει πως αν απο­κα­λύ­ψει όλα όσα του έλε­γαν πίσω από τις κλει­στές πόρ­τες τότε «ίσως χρεια­στεί ακό­μα και η επέμ­βα­ση εισαγ­γε­λέα». Παράλ­λη­λα, δηλώ­νει απο­φα­σι­σμέ­νος να μιλή­σει ανοι­χτά για όσα συνέ­βη­σαν στο εσω­τε­ρι­κό. Ουσια­στι­κά στο πλαί­σιο της εσω­κομ­μα­τι­κής δια­μά­χης απει­λεί για να επι­τύ­χει προ­φα­νώς συμβιβασμό.

Αυτό δεν απο­κλεί­ε­ται να συμ­βεί ακό­μη και σήμε­ρα, καθώς χθες ο Στί­γκας άφη­νε ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει συνέ­ντευ­ξη τύπου με απο­κα­λύ­ψεις για τις υπό­γειες δια­δρο­μές μετα­ξύ των βου­λευ­τών του κόμ­μα­τος και του Κασι­διά­ρη, ο οποί­ος κινεί τα νήμα­τα ακό­μα και μέσα από τις φυλα­κές του Δομο­κού. Στό­χος τους είναι, σύμ­φω­να με τον Στί­γκα, «να βάλουν “χέρι”» στην κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση που ξεπερ­νά το 1 εκα­τομ­μύ­ριο ευρώ το έτος.

για να χρη­μα­το­δο­τη­θεί ένα κόμ­μα από το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών πρέ­πει να έχει κατέ­βει στις εθνι­κές εκλο­γές. Και επει­δή τυχόν νέα κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα που θα συστα­θεί υπό την καθο­δή­γη­ση Κασι­διά­ρη δεν θα έχει προ­κύ­ψει μετά τις εκλο­γές, αλλά από τη δια­σπα­σμέ­νη ομά­δα των «Σπαρ­τια­τών» αυτό, δεν είναι εφι­κτό. Εκτός εάν οι «αντάρ­τες» κατα­φέ­ρουν να πάρουν μέσα από ένα συνέ­δριο – το οποίο επι­διώ­κουν αλλά αρνεί­ται ο κ. Στί­γκας- την ηγε­σία του κόμ­μα­τος και μόνο σε αυτή την περί­πτω­ση θα διεκ­δι­κού­σαν και την κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση. Ίδωμεν.

Το ρήγ­μα μετα­ξύ του Στί­γκα και των υπό­λοι­πων 11 μελών της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του μορ­φώ­μα­τος ήταν ότι ο πρώ­τος ήταν ο μόνος που δεν ήθε­λε να υπάρ­ξει ανοι­χτή και δημό­σια στή­ρι­ξη των «Σπαρ­τια­τών» στην υπο­ψη­φιό­τη­τα Κασι­διά­ρη για τον Δήμο της Αθή­νας, ενώ όλοι οι άλλοι είχαν δια­μη­νύ­σει ότι ήθε­λαν το αντίθετο.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι από το σύνο­λο των 12 βου­λευ­τών των «Σπαρ­τια­τών» οι 10 (μαζί τους και ο Στί­γκας) ήταν στε­λέ­χη των «Ελλή­νων ΓΤΠ» (του αρχι­κού μορ­φώ­μα­τος Κασι­διά­ρη) και ο 11ος ήταν στέ­λε­χος της ίδιας της Χρυ­σής Αυγής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο