Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα και Βιετνάμ συμπλήρωσαν 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων

Λίγους μήνες μετά την εδραί­ω­ση της Επα­νά­στα­σης, στις 2 Δεκέμ­βρη 1960, η Κού­βα του Φιντέλ Κάστρο έγι­νε η πρώ­τη χώρα του δυτι­κού ημι­σφαι­ρί­ου που ανέ­πτυ­ξε πλή­ρεις διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις με την Σοσια­λι­στι­κή Δημο­κρα­τία του Βιετνάμ.

Φέτος οι δύο ηρω­ϊ­κοί λαοί συμπλή­ρω­σαν 60 χρό­νια ισχυ­ρών αδελ­φι­κών σχέσεων.

Στο πλαί­σιο αυτό υπήρ­ξε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία του Προ­έ­δρου του Βιετ­νάμ Νγκου­γιέν Φου Τρονγκ και του Πρώ­του Γραμ­μα­τέα του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Κού­βας Ραούλ Κάστρο, κατά την οποία επι­βε­βαιώ­θη­καν οι στε­νοί, ιστο­ρι­κοί δεσμοί φιλί­ας και συνερ­γα­σί­ας των δύο χωρών.

Ο Κου­βα­νός ηγέ­της σημεί­ω­σε πως η αδελ­φι­κή φιλία μετα­ξύ των δύο χωρών, της οποί­ας τα θεμέ­λια έθε­σαν οι ιστο­ρι­κοί κομ­μου­νι­στές ηγέ­τες Φιντέλ Κάστρο και Χο Τσι Μινχ, θα απο­τε­λούν για πάντα παρά­δειγ­μα διμε­ρών σχέ­σε­ων για τον σύγ­χρο­νο κόσμο.

Σημειώ­νε­ται ότι τον Σεπτέμ­βρη του 1973, ενώ η ιμπε­ρια­λι­στι­κή εισβο­λή των ΗΠΑ στην χώρα της νοτιο­α­να­το­λι­κής Ασί­ας βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη, ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ο πρώ­τος και μονα­δι­κός ηγέ­της που επι­σκέ­πτη­κε τα απευ­λευ­θε­ρω­μέ­να εδά­φη στο νότιο Βιετ­νάμ, προ­σφέ­ρο­ντας σημα­ντι­κή ηθι­κή υπο­στή­ρι­ξη στο βιετ­να­μέ­ζι­κο λαό που δοκι­μά­ζο­νταν από την αμε­ρι­κα­νι­κή κτηνωδία.

fidel vietnam 2

fidel vietnam 3

castro giap

Ο Φιντέλ Κάστρο με τον στρα­τη­γό Γκιάπ στο Μου­σείο Στρα­τιω­τι­κής Ιστο­ρί­ας του Βιετ­νάμ, Σεπτέμ­βρης 1973.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κές είναι οι φωτο­γρα­φί­ες του Κάστρο με στρα­τιώ­τες Βιετ­κονγκ αλλά και η εγκάρ­δια συνά­ντη­ση του αλη­σμό­νη­του Κου­βα­νού ηγέ­τη με τον θρυ­λι­κό στρα­τη­γό Βο Νγκιέν Γκιάπ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο