Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Λαός και ηγεσία τίμησαν την 95η επέτειο της γέννησης του Τσε Γκεβάρα

Με εκδη­λώ­σεις στην Αβά­να, την Σάντα Κλά­ρα και άλλες πόλεις, η Κού­βα γιόρ­τα­σε στις 14 Ιού­νη την 95η επέ­τειο της γέν­νη­σης του κομ­μου­νι­στή επα­να­στά­τη Ερνέ­στο Τσε Γκεβάρα.

Όπως ανα­φέ­ρει η εφη­με­ρί­δα «Granma», στην κατά­με­στη από κόσμο αίθου­σα εκδη­λώ­σε­ων του Υπουρ­γεί­ου των Επα­να­στα­τι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων έλα­βε χώρα μεγά­λη πολι­τι­στι­κή εκδή­λω­ση, παρου­σία της πολι­τι­κής και στρα­τιω­τι­κής ηγε­σί­ας, προ­σω­πι­κο­τή­των των γραμ­μά­των και του πολι­τι­σμού, καθώς και μελών της οικο­γέ­νειας Γκεβάρα.

Μετα­ξύ άλλων παρα­βρέ­θη­καν ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας Μιγκέλ Ντιάς Κανέλ, ο Ραούλ Κάστρο, μέλη του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος, η σύζυ­γος του Τσε και διευ­θύ­ντρια του Κέντρου Μελε­τών Τσε Γκε­βά­ρα, Αλέι­δα Μαρτς, καθώς και οι κόρες του αλη­σμό­νη­του Κομα­ντά­ντε, Αλέι­δα και Σέλια Γκεβάρα.

Η εκδή­λω­ση περιε­λάμ­βα­νε πολι­τι­σμι­κό πρό­γραμ­μα με απαγ­γε­λία ποι­η­μά­των, τρα­γού­δια (με την συμ­με­το­χή, μετα­ξύ άλλων, του δημο­φι­λούς τρα­γου­δο­ποιού Σίλ­βιο Ροντρί­γκες), καθώς επί­σης και χορό από μέλη του διά­ση­μου Εθνι­κού Μπα­λέ­του της Κούβας.

Μεγά­λη εκδή­λω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και στην Σάντα Κλά­ρα, στη μεγά­λη πλα­τεία της Επα­νά­στα­σης, μπρο­στά από το εμβλη­μα­τι­κό μαυ­σω­λείο του Τσε, παρου­σία εκα­το­ντά­δων μαθη­τών, παι­διών και μελών της Ένω­σης Νέων Κομ­μου­νι­στών Κού­βας (UJC). Στην ίδια εκδή­λω­ση τιμή­θη­κε και ο ήρω­ας του αγώ­να για την Κου­βα­νι­κή Ανε­ξαρ­τη­σία, Αντό­νιο Μασέο (γεν­νη­μέ­νος στις 14 Ιού­νη 1845).

guevaristas.org

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο