Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραγωδία στην Πύλο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το πολύνεκρο ναυάγιο

Για ακό­μη μια φορά η Μεσό­γειος μετα­τρά­πη­κε σε υγρό τάφο για τους ξερι­ζω­μέ­νους, που αντί για μια καλύ­τε­ρη ζωή βρή­καν τον θάνα­το. Οι «αξί­ες» της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, των κυβερ­νή­σε­ων και των κομ­μά­των τους σπρώ­χνουν τους κολα­σμέ­νους όλης της Γης στα ταξί­δια του τρό­μου που κατα­λή­γουν σε τραγωδίες.

Όχι δεν θα συμ­βι­βα­στού­με με αυτή τη βαρ­βα­ρό­τη­τα, δεν μπο­ρού­με να δεχθού­με ως «κανο­νι­κό­τη­τα» ότι οι θάλασ­σές μας θα είναι νεκρο­τα­φεία για τα θύμα­τα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων, της φτώ­χειας και της εξαθλίωσης.

Οι έρευ­νες συνε­χί­ζο­νται στα ανοι­χτά της Πύλου, χωρίς να υπάρ­χει κάποια εξέ­λι­ξη εδώ και ώρες. Έχουν βρε­θεί 78 νεκροί και έχουν δια­σω­θεί 104 μετανάστες.

Οι μαρ­τυ­ρί­ες για τον αριθ­μό των αγνο­ου­μέ­νων συγκλο­νί­ζουν. Εάν επι­βε­βαιω­θούν, θα πρό­κει­ται για μια ανεί­πω­τη τρα­γω­δία. Οι δια­σω­θέ­ντες είπαν ότι στο δου­λε­μπο­ρι­κό σκά­φος που βυθί­στη­κε στα ανοι­χτά της Πύλου, στο πιο βαθύ σημείο της Μεσο­γεί­ου, επέ­βαι­ναν περί­που 750 άτομα.

Οι άνδρες ήταν στο κατά­στρω­μα και τα γυναι­κό­παι­δα στο αμπά­ρι. Όσοι έχουν δια­σω­θεί είναι μόνο άντρες, ηλι­κί­ας 16–40 ετών, γεγο­νός που εντεί­νει τους φόβους για την τύχη των γυναι­κό­παι­δων. Δια­σω­θέ­ντες είπαν σε για­τρούς στο Νοσο­κο­μείο της Καλα­μά­τας ότι στα αμπά­ρια του σκά­φους βρί­σκο­νταν περί­που 100 παιδιά.

Ορι­σμέ­να μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετέ­δω­σαν ότι ανά­με­σα στους δια­σω­θέ­ντες εντο­πί­στη­καν και οι Αιγύ­πτιοι δια­κι­νη­τές. Πάντως, μέχρι στιγ­μής, το Λιμε­νι­κό δεν επι­βε­βαιώ­νει ότι έχει γίνει κάποια σύλληψη.

Αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους

Κάποιοι από τους συγ­γε­νείς έφτα­σαν στο λιμά­νι της Καλα­μά­τας, ανα­ζη­τώ­ντας τους δικούς τους ανθρώ­πους. Προ­σπα­θούν ενα­γω­νί­ως να μάθουν κάποιο νέο, αν είναι στο νοσο­κο­μείο, αν τους είδε κάποιος…

Ο Μάλεκ, από τη Συρία, που εδώ και 6 χρό­νια ζει στη Γερ­μα­νία, σήμε­ρα το πρωί πήγε στο λιμά­νι της Καλα­μά­τας, ανα­ζη­τώ­ντας τον 18χρονο αδερ­φό του Μοχά­μεντ. Είχαν να μιλή­σουν εδώ και 6 μέρες και το μόνο που γνώ­ρι­ζε είναι ότι είχε ξεκι­νή­σει από τη Συρία για να πάει Ιταλία.

Ο Μάριος, από τη Συρία, που ζει στην Κύπρο, ανα­ζη­τά τον ανι­ψιό του που επέ­βαι­νε στο δου­λε­μπο­ρι­κό. Δεν βρί­σκε­ται στους δια­σω­θέ­ντες που έχουν φτά­σει στο λιμά­νι της Καλα­μά­τας ούτε σε κάποιο νοσοκομείο.

Το Νοσο­κο­μείο της Καλα­μά­τας δέχθη­κε «βρο­χή» τηλε­φω­νη­μά­των από την Αίγυ­πτο, αλλά και ευρω­παϊ­κές χώρες. Κόσμος έστελ­νε ονό­μα­τα και φωτο­γρα­φί­ες αγνο­ου­μέ­νων, ρωτού­σε για συγκε­κρι­μέ­να ονό­μα­τα παιδιών.

Οι δια­σω­θέ­ντες θα μετα­φερ­θούν στη δομή της Μαλακάσας.

Οι για­τροί του Νοσο­κο­μεί­ου Καλα­μά­τας και οι δια­σώ­στες λένε ότι οι μετα­νά­στες που σώθη­καν ήταν φοβι­σμέ­νοι, πολ­λοί από αυτούς βρί­σκο­νταν σε σύγ­χυ­ση επει­δή ταξί­δευαν για μέρες στο πλοίο και κυρί­ως αγω­νιού­σαν για τους δικούς τους ανθρώ­πους που αγνοούνται.

«Ένα άτο­μο μου έπια­σε το χέρι και μου είπε ”περι­μέ­νω την οικο­γέ­νειά μου”. Ήταν μέσα στο πλοίο… Ένα δεύ­τε­ρο άτο­μο με ρώτη­σε για τη γυναί­κα του», είπε στους τηλε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς ένας από τους άνδρες του ΕΚΑΒ.

Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες που έγινε το ναυάγιο

Το αλιευ­τι­κό σκά­φος «Αντριά­να» φέρε­ται να είχε απο­πλεύ­σει από το Τομπρούκ της Λιβύ­ης με προ­ο­ρι­σμό την Ιτα­λία. Οι επι­βαί­νο­ντες ήταν σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες από το Αφγα­νι­στάν, το Πακι­στάν, τη Συρία, την Αίγυ­πτο και την Παλαι­στί­νη. Να σημειω­θεί ότι κατά τον εντο­πι­σμό τους κανέ­νας από τους δια­σω­θέ­ντες δεν έφε­ρε σωσίβιο.

Πολ­λά ερω­τή­μα­τα προ­κύ­πτουν και μετά την επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση του Γρα­φεί­ου Τύπου του πρω­θυ­πουρ­γού, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ περι­γρά­φε­ται ότι το αλιευ­τι­κό με τους εκα­το­ντά­δες ανθρώ­πους στοι­βαγ­μέ­νους, να κρέ­μο­νται κυριο­λε­κτι­κά, είχε εντο­πι­στεί από το μεση­μέ­ρι της Τρί­της, δηλα­δή προχτές!

Συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με το Λιμε­νι­κό, το πρωί της Τρί­της γύρω στις 11.00, από το Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων Ρώμης της Frontex ενη­με­ρώ­θη­κε το Ενιαίο Κέντρο Συντο­νι­σμού Έρευ­νας και Διά­σω­σης του ΛΣ ότι υπάρ­χει ένα αλιευ­τι­κό σκά­φος με μεγά­λο αριθ­μό μετα­να­στών (στα διε­θνή ύδα­τα νοτιο­δυ­τι­κά της Πελο­πον­νή­σου) σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρία που δόθη­κε στις ιτα­λι­κές αρχές έπει­τα από κλή­ση ακτι­βί­στριας ΜΚΟ. Στις 2 μ.μ. υπήρ­ξε επι­κοι­νω­νία και στις 3.35 μ.μ. εντο­πί­στη­κε στη θάλασ­σα. Επί ώρες λοι­πόν το αλιευ­τι­κό έπλεε και η εικό­να που είχαν οι ελλη­νι­κές αρχές για την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα ήταν προ­φα­νής, αν και σύμ­φω­να με το Λιμε­νι­κό κατά τις επι­κοι­νω­νί­ες, οι χει­ρι­στές του ασύρ­μα­του δεν ζητού­σαν συν­δρο­μή, αλλά «να συνε­χί­σουν το ταξί­δι για την Ιτα­λία». Το ναυά­γιο έγι­νε στις 2.05 τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τετάρ­της, δηλα­δή περί­που 12 ώρες μετά τον εντο­πι­σμό του αλιευ­τι­κού από το Λιμενικό…

Άγνω­στο υπό ποιες συν­θή­κες το πλοίο ανε­τρά­πη ανοι­χτά της Πύλου, περί­που 47–50 ναυ­τι­κά μίλια νοτιο­δυ­τι­κά της πόλης, σε τερά­στιο βάθος. Ο εκπρό­σω­πος του Λιμε­νι­κού, Ν. Αλε­ξί­ου, μιλώ­ντας στην ΕΡΤ υπο­στή­ρι­ξε πως ‑με βάση τις μαρ­τυ­ρί­ες- χθες τα ξημε­ρώ­μα­τα το αλιευ­τι­κό σκά­φος «έχα­σε τη μηχα­νή του», «οι άνθρω­ποι που ήταν μέσα μετα­κι­νή­θη­καν», «άλλα­ξε το κέντρο βάρους και έγι­νε το μοιραίο». 

Την ίδια ώρα, και ενώ σε ισχύ βρί­σκο­νται τα παζά­ρια για το νέο, ακό­μα πιο αντι­δρα­στι­κό Σύμ­φω­νο Μετα­νά­στευ­σης της ΕΕ, που οδη­γεί με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια και σε νέες τρα­γω­δί­ες, ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ) έδι­νε στοι­χεία σύμ­φω­να με τα οποία στη Λιβύη βρί­σκο­νται πάνω από 600.000 μετα­νά­στες, απο­τέ­λε­σμα της φτώ­χειας και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων στη χώρα, όπως και στην υπο­σα­χά­ρια Αφρική.

Πάνω από 7.000 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες έχουν ανα­χαι­τι­στεί στη θάλασ­σα και οδη­γη­θεί πίσω στη Λιβύη από την αρχή της χρο­νιάς, ενώ μόνο το πρώ­το τρί­μη­νο της χρο­νιάς χάθη­καν στη Μεσό­γειο 441 άνθρω­ποι. Κατά τον ΔΟΜ, από το 2014 μέχρι σήμε­ρα έχουν κατα­γρα­φεί περισ­σό­τε­ροι από 20.000 θάνα­τοι στη Μεσό­γειο. Κατά την Ύπα­τη Αρμο­στεία των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR), πάνω από 54.000 μετα­νά­στες έχουν φτά­σει στις ιτα­λι­κές ακτές, από τους οποί­ους πάνω από 22.000 ανα­χώ­ρη­σαν από τη Λιβύη.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο