Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Οι άρχοντες του χάους την πάτησαν κανονικά

Ενώ ο κόσμος αντι­με­τω­πί­ζει μια επο­χή ανα­τα­ρά­ξε­ων και πολέ­μων που προ­κα­λού­νται από τη συστη­μι­κή κρί­ση του νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρου καπι­τα­λι­σμού, το νησί της επα­νά­στα­σης διε­ξά­γει επί­σης έναν απα­ρά­μιλ­λο αγώ­να ενά­ντια σε αυτούς που έχουν αυτο­α­να­κη­ρυ­χτεί, με λόγια και _κυρίως πρά­ξεις, ως οι πιο σκλη­ροί εχθροί της. Αυτή τη φορά το κύριο πλήγ­μα θα ήταν στο Σαντιά­γο, τον ιερό τόπο, την πόλη που κρα­τά τόση τιμή και δόξα μέσα της, την εξε­γερ­μέ­νη, επα­να­στά­τρια, πατριώτισσα.

«Ο θία­σος των δια­βό­η­των θέλη­σε να βγει χθες να χορέ­ψει με τον πόνο των Κου­βα­νών… Έμει­ναν στον άσσο»- την πάτη­σαν, έγρα­ψε στο κοι­νω­νι­κό δίκτυο x ο πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας και πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Miguel Díaz ‑Canel Bermúdez.

Οι κυβερνο_μισθοφόροι πει­ρα­τές (Cybersicarios) και άλλα δείγ­μα­τα στην ψηφια­κή σφαί­ρα, με βάση τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που τους παρεί­χαν οι ειδι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες, ΗΠΑ και CIA εργά­στη­καν ακού­ρα­στα για εβδο­μά­δες, σε αδυ­να­μί­ες και ελλεί­ψεις, σε εντο­πι­σμέ­νους πολί­τες κοι­νω­νι­κού αυτο­μα­τι­σμού, αξιο­ποιώ­ντας φόβους και στε­ρε­ό­τυ­πα. Από τις ανα­παυ­τι­κές καρέ­κλες των σπι­τιών τους, ή κρυμ­μέ­νοι πίσω από τις web κάμε­ρες των υπο­λο­γι­στών τους, μακριά από τους δρό­μους που ήθε­λαν να «ζεστα­θούν», προ­σπά­θη­σαν να σπεί­ρουν το χάος στις πόλεις και τις κωμο­πό­λεις μας, εκμε­ταλ­λευό­με­νοι τη δυσα­ρέ­σκεια για τα μπλακ άουτ και τις ελλεί­ψεις που προ­κα­λεί το άθλιο εμπάρ­γκο τους. Επι­δί­ω­ξαν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τη συκο­φα­ντία και τα ψέμα­τα ως πυραύ­λους για να αμβλύ­νουν τις άμυ­νες και να κατα­λά­βουν αυτό το απόρ­θη­το προ­πύρ­γιο που είναι η ψυχή του έθνους μας.

Ναι, ο κόσμος βγή­κε στους δρό­μους για να δια­μαρ­τυ­ρη­θεί, ειρη­νι­κά, χωρίς βία. Όποιος βλέ­πει τις εικό­νες των αστυ­νο­μι­κών μας, χωρίς ασπί­δες, χωρίς κρά­νη, χωρίς όπλα για εκτό­ξευ­ση δακρυ­γό­νων, χωρίς υδρο­φό­ρες και “Αία­ντες”, δίπλα στον κόσμο, κατα­λα­βαί­νει τη δια­φο­ρά που υπάρ­χει ανά­με­σα σε αυτούς που κάλε­σαν για βία και στο λαό που παρε­νέ­βη με προ­σο­χή αλλά δυναμικά.

Εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια των φορο­λο­γου­μέ­νων των ΗΠΑ δαπα­νή­θη­καν, μέσω μιας σκλη­ρής εκστρα­τεί­ας απα­ξί­ω­σης, για να χει­ρα­γω­γή­σουν την εσω­τε­ρι­κή κοι­νή γνώ­μη στο νησί, να μπερ­δέ­ψουν, να σπεί­ρουν φόβο, ανα­σφά­λεια και δυσπι­στία στην επα­να­στα­τι­κή ηγε­σία. Με “granjas de bots” ηλε­κτρο­νι­κά παρά­σι­τα + κυβερ­νο­ε­πί­θε­ση (σσ. βλ ανα­λυ­τι­κά στο τέλος της ανάρ­τη­σης) που δημιουρ­γή­θη­καν στα εργα­στή­ρια της CIA, κυκλο­φό­ρη­σαν χιλιά­δες fake news, με ψεύ­τι­κους κλι­κα­δό­ρους _κλακαδόρους, για να κορε­στεί ο παρα­λή­πτης _θύμα, περιο­ρί­ζο­ντας την ικα­νό­τη­τά του για ανά­λυ­ση και αντι­κει­με­νι­κή απόκριση.

Αν ανα­λύ­σου­με τη συμπε­ρι­φο­ρά των ψηφια­κών ιστο­σε­λί­δων, ιδιαί­τε­ρα των κοι­νω­νι­κών δικτύ­ων, θα δού­με ότι τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες έχουν πολ­λα­πλα­σια­στεί «ειδή­σεις» που σχε­τί­ζο­νται με βίαια γεγο­νό­τα, δήθεν «μαζι­κές πρά­ξεις δια­φθο­ράς», «λαϊ­κές δια­μαρ­τυ­ρί­ες» κ.λπ. Από την άλλη πλευ­ρά, η σχε­δια­σμέ­νη εκστρα­τεία που προ­ω­θή­θη­κε από το έδα­φος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών συν­δυά­στη­κε με κυβερ­νο­ε­πί­θε­ση, από την πρε­σβεία των Γιάν­κι στην Αβά­να, γεγο­νός που οδή­γη­σε σε κάθε­τη απά­ντη­ση του κου­βα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, με διπλω­μα­τι­κή γλώσσα.

«Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ πρέ­πει να σέβε­ται τα ελά­χι­στα πρό­τυ­πα ευπρέ­πειας και εντι­μό­τη­τας που ανα­μέ­νο­νται από μια διπλω­μα­τι­κή απο­στο­λή», δήλω­σε ο ΥπΕξ της Κού­βας και μέλος του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου του Κόμ­μα­τος, Μπρού­νο Ροντρί­γκες Παρί­για, στο x_Twitter. Όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, μπρο­στά στις τόσες παρεμ­βα­τι­κές εκτρο­πές, το κου­βα­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών κάλε­σε τον επι­τε­τραμ­μέ­νο των ΗΠΑ για να δια­μαρ­τυ­ρη­θεί για την παρα­βα­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά της κυβέρ­νη­σής του.

Το αίμα δεν κύλη­σε, όπως ήθε­λαν, στους δρό­μους του νησιού. Οι πόλεις και οι δρό­μοι μας δεν κάη­καν. Εμείς οι Κου­βα­νοί δεί­χνου­με τον εαυ­τό μας με πλή­ρη ιππο­τι­σμό, αλλά ποτέ δεν τα παρα­τά­με, πάντα αξιο­πρε­πείς, ενω­μέ­νοι, μεγα­λω­μέ­νοι και αβλα­βείς μπρο­στά στη συκο­φα­ντία και το ψέμα.

Οι άρχο­ντες του χάους την πάτη­σαν κανονικά
_Πηγή granma.cu

Ένας ψηφιακός στρατός

Εάν χρη­σι­μο­ποιεί­τε το Δια­δί­κτυο, πιθα­νό­τα­τα έχε­τε ακού­σει ή δια­βά­σει για κυβερνο_μισθοφόρους πει­ρα­τές, που δρουν με δια­φο­ρε­τι­κούς τρό­πους, απο­κτώ­ντας “αμέ­τρη­τους” οπα­δούς και προ­βάλ­λο­ντας με επα­να­λαμ­βα­νό­με­να fake _δήθεν έκτα­κτες ειδή­σεις κλπ. Και όσο δεν χοντραί­νει το παι­χνί­δι (δλδ δεν αυξά­νε­ται κατα­κό­ρυ­φα η επι­σκε­ψι­μό­τη­τα και οι followers) μπαί­νουν τα “μεγά­λα μέσα”, τα bots.

Οι δεξα­με­νές μπο­ρούν να προ­έρ­χο­νται από έναν μόνο σού­περ δια­κο­μι­στή, ο οποί­ος, με τη σει­ρά του, μπο­ρεί να χωρι­στεί σε χιλιά­δες άλλους εικο­νι­κούς που δημιουρ­γούν ψεύ­τι­κα προ­φίλ ανύ­παρ­κτων ατό­μων σε δια­φο­ρε­τι­κά κοι­νω­νι­κά δίκτυα. Αυτοί οι εικο­νι­κοί δια­κο­μι­στές είναι με τη σει­ρά τους υπεύ­θυ­νοι για τη δημιουρ­γία μιας αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νης δια­δι­κα­σί­ας για πραγ­μα­τι­κές αλλη­λε­πι­δρά­σεις με άλλους πραγ­μα­τι­κούς χρή­στες του Διαδικτύου.

Αυτές οι δεξα­με­νές χρη­σι­μο­ποιού­νται πάντα για να ωφε­λη­θούν όσοι τις χρη­σι­μο­ποιούν, είτε πρό­κει­ται για έναν πολι­τι­κό που λαμ­βά­νει συνε­χώς θετι­κά σχό­λια στο δια­δί­κτυο είτε για (πχ.) έναν οικο­νο­μι­κό  παρά­γο­ντα με επιρ­ροή και χρειά­ζε­ται να φαί­νε­ται ότι έχει πολύ περισ­σό­τε­ρους ακό­λου­θους από αυτούς που πραγ­μα­τι­κά έχει.

Τα ρομπότ είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­να να μιλούν για ένα συγκε­κρι­μέ­νο θέμα, γεγο­νός που κάνει αυτό το θέμα να γίνε­ται τάση, κυρί­ως στο Twitter, βοη­θώ­ντας όλο και περισ­σό­τε­ρους ανθρώ­πους να δουν πόσο «ενδια­φέ­ρου­σα» ή «καλή» είναι η φιγού­ρα για την οποία μιλούν. Συνή­θως, οι αναρ­τή­σεις συνο­δεύ­ο­νται από ένα ή περισ­σό­τε­ρα hashtag που βοη­θά το όνο­μα ή την επω­νυ­μία που χρη­σι­μο­ποιεί­ται από τα ρομπότ.

Φυσι­κά, δεν χρη­σι­μο­ποιού­νται μόνο με «θετι­κό» τρό­πο απέ­να­ντι σε ένα άτο­μο ομά­δα, ακό­μη και χώρα ή περιο­χή του πλα­νή­τη, σε ιδε­ο­λο­γί­ες κλπ αλλά και για επι­λε­κτι­κή επί­θε­ση με μαζι­κή παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση πλη­θυ­σμών, δημιουρ­γώ­ντας χάος, αλλα­γές στις σκέ­ψεις του μέσου πολί­τη για ένα συγκε­κρι­μέ­νο θέμα με κορύ­φω­ση πραγ­μα­τι­κές επι­θέ­σεις με όπλα, βόμ­βες κλπ. προβοκάτσιες.

Δεί­τε και
ΚΟΥΒΑ: Οι αρχές θα επι­βά­λουν το νόμο φτά­νο­ντας στους υπο­κι­νη­τές και τους διοργανωτές
Η Κού­βα δεν είναι μόνη της! Με την αλλη­λεγ­γύη των λαών θα νική­σει! — ¡Hasta la Victoria Siempre!

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο