Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Συγκίνηση για το θάνατο του πρώην ΥΠΕΞ Ρικάρντο Αλαρκόν

Με ευγνω­μο­σύ­νη για τις υπη­ρε­σί­ες του στην Επα­νά­στα­ση η Κού­βα απο­χαι­ρε­τά τον πρώ­ην υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Ρικάρ­ντο Αλαρ­κόν που πέθα­νε την Κυρια­κή σε ηλι­κία 84 ετών.

Σε δήλω­σή του, ο πρό­ε­δρος Μιγκέλ Ντιάς Κανέλ χαρα­κτή­ρι­σε τον Αλαρ­κόν ως «σπου­δαίο πατριώ­τη και εξαί­ρε­το διπλω­μά­τη της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, που υπο­στή­ρι­ζε πάντα με πάθος και επι­χει­ρή­μα­τα τις θέσεις του, κάνο­ντας τον λαό μας περήφανο».

Ως τον «κορυ­φαίο διπλω­μά­τη της γενιάς του», τον οποίο η Κού­βα θα θυμά­ται με «βαθύ σεβα­σμό και θαυ­μα­σμό», χαρα­κτή­ρι­σε τον εκπλι­πό­ντα η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ζοζε­φί­να Βιδάλ.

Σύμ­φω­να με τον δημο­σιο­γρά­φο Ουμπέρ­το Λόπες, ο Αλαρ­κόν υπήρ­ξε «πραγ­μα­τι­κός επα­να­στά­της» που θα μεί­νει στην ιστο­ρία «για τον αντι­ι­μπε­ρια­λι­σμό του, την αφο­σί­ω­σή του στον Φιντέλ και τον Ραούλ, στο κόμ­μα και το λαό».

Ο Αλαρ­κόν με τον Κομα­ντά­ντε Φιντέλ, 1960.

Έμπι­στος επί δεκα­ε­τί­ες του Κομα­ντά­ντε Φιντέλ Κάστρο, ο Ρικάρ­ντο Αλαρ­κόν υπη­ρέ­τη­σε την Επα­νά­στα­ση από πολ­λές θέσεις, με κύριες αυτές του Μόνι­μου Εκπρο­σώ­που της Κού­βας στον ΟΗΕ από το 1966 έως το 1978, υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών την περί­ο­δο 1992–1993 και πρό­ε­δρος της Κου­βα­νι­κής Εθνο­συ­νέ­λευ­σης από το 1993 έως το 2003.

Διε­τέ­λε­σε μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας, θέση που δια­τή­ρη­σε έως το 2013.

Όντας έμπει­ρος και κορυ­φαί­ος διπλω­μά­της, έπαι­ξε πρω­τεύ­ο­ντα ρόλο στην δημιουρ­γία διπλω­μα­τι­κών διαύ­λων επι­κοι­νω­νί­ας μετα­ξύ Κού­βας και Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών με στό­χο την απο­κα­τά­στα­ση των σχέ­σε­ων των δύο χωρών. Επί­σης, συμ­με­τεί­χε σε ποι­κί­λες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, όπως στην υπό­θε­ση του μικρού Κου­βα­νού Ελιάν Γκον­ζά­λες το 2000 αλλά και την καμπά­νια για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των Πέντε Κου­βα­νών πατριω­τών που είχαν άδι­κα συλ­λη­φθεί και φυλα­κι­στεί στις ΗΠΑ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο