Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19

Ο αριθ­μός των μολύν­σε­ων από τον νέο κορο­νο­ϊό υπο­χω­ρεί στην Κού­βα, όπου οι αρχές χαλα­ρώ­νουν στα­δια­κά τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες επι­βε­βαιώ­θη­καν 712 κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2, τα λιγό­τε­ρα από τα μέσα Ιου­λί­ου. Τα λεγό­με­να ενερ­γά κρού­σμα­τα μειώ­θη­καν στα 4.109. Οι ασθε­νείς που νοση­λεύ­ο­νται σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ) είναι 119.

Ο επι­κε­φα­λής επι­δη­μιο­λό­γος του κου­βα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, ο Φραν­σί­σκο Ντου­ράν, απέ­δω­σε τη βελ­τί­ω­ση της επι­δη­μιο­λο­γι­κής κατά­στα­σης το τελευ­ταίο διά­στη­μα στη νήσο στο ότι προ­χώ­ρη­σε ο εμβο­λια­σμός. Πάνω από το 70% του πλη­θυ­σμού-στό­χου της εκστρα­τεί­ας ανο­σο­ποί­η­σης είχε λάβει μέχρι χθες δύο (από τις τρεις απαι­τού­με­νες) δόσεις των εγχω­ρί­ως παρα­γό­με­νων εμβο­λί­ων κατά της COVID-19, κατά το υπουργείο.

Οι αρχές πλέ­ον χαλα­ρώ­νουν τους περιο­ρι­σμούς, ανοί­γο­ντας στα­δια­κά θεμα­τι­κά πάρ­κα, αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις, καφε­τέ­ριες, παρα­λί­ες και πισί­νες, αν και συνε­χί­ζο­ντας να απευ­θύ­νουν συστά­σεις να τηρού­νται μέτρα και πρω­τό­κολ­λα προ­στα­σί­ας, όπως η χρή­ση μασκών και η τήρη­ση της λεγό­με­νης κοι­νω­νι­κής από­στα­σης. Αύριο Δευ­τέ­ρα, ξαναρ­χί­ζουν να κυκλο­φο­ρούν λεω­φο­ρεία, τρέ­να και πορ­θμεία. Επί­κει­ται η επα­νέ­ναρ­ξη παρα­δό­σε­ων με φυσι­κή παρου­σία στα πανεπιστήμια.

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στο κρά­τος της Καραϊ­βι­κής με 11,3 εκατ. κατοί­κους έχει φθά­σει τους 8.230 νεκρούς επί συνό­λου 951.325 μολύν­σε­ων από τον Μάρ­τιο του 2020.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι η Κού­βα που έχει τον ίδιο πλη­θυ­σμό με την Ελλά­δα δίνει τη μάχη ενά­ντια στον ιό έχο­ντας τερά­στιες ελλεί­ψεις σε ανα­γκαίο ιατρι­κό εξο­πλι­σμό εξαι­τί­ας του εγκλη­μα­τι­κού εμπάρ­γκο που της έχουν επι­βάλ­λει οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί της.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο