Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούφια λόγια από το ΓΓ του ΟΗΕ για τον πόλεμο: Ο κόσμος μπαίνει σε εποχή χάους…

Ο ρόλος του ΟΗΕ –ειδι­κά μετά τις ανα­τρο­πές και την καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσια­λι­στι­κές χώρες και φυσι­κά ο σημε­ρι­νός, έχει να κάνει πρω­ταρ­χι­κά με τον (αρνη­τι­κό για τους λαούς) συσχε­τι­σμό δύναμης

ℹ️  Ο Οργα­νι­σμός Ηνω­μέ­νων Εθνών συγκρο­τή­θη­κε πριν 79 χρό­νια, με νωπό το μακε­λειό του Β’ Παγκό­σμιου Πολέ­μου και δια­κή­ρυσ­σε στον Κατα­στα­τι­κό του Χάρ­τη, αφ’ ενός, την ανά­γκη επί­λυ­σης των διε­θνών δια­φο­ρών απο­κλει­στι­κά με ειρη­νι­κά μέσα και, αφ’ ετέ­ρου, την παραί­τη­ση των μελών του, στο πλαί­σιο των διε­θνών σχέ­σε­ων, από την τακτι­κή της απει­λής ή της χρή­σης βίας. Σαν από τρα­γι­κή ειρω­νεία της τύχης, ακρι­βώς την ίδια ημε­ρο­μη­νία μετά από 5 χρό­νια (25- Ιουν- 1950), ο ΟΗΕ παρέ­σχε τη σημαία του ως άλλο­θι στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ στην Κορέα… (περισ­σό­τε­ρα στο τέλος της ανάρτησης)

Γρά­φει ο \\ Αστέ­ρης Αλα­μπής _Μίδας, 

(António Guterres)
Πόλε­μοι στη Γάζα και την Ουκρα­νία _πόλεμος κατά της φύσης_ Κυβερ­νή­σεις αγνο­ούν και υπο­νο­μεύ­ουν τις ίδιες τις αρχές της πολυ­μέ­ρειας, χωρίς καμιά ευθύ­νη… Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας, κύριο εργα­λείο για την παγκό­σμια ειρή­νη, βρί­σκε­ται σε αδιέ­ξο­δο λόγω των γεω­πο­λι­τι­κών ρωγ­μών και στο βάθος χάος: λύση; “κρί­σι­μες μεταρ­ρυθ­μί­σεις”!

Τα παι­δία παί­ζει… στο Σουρινάμ!

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες παρου­σιά­ζο­ντας ενώ­πιον της ΓΣ τις προ­τε­ραιό­τη­τές του για το 2024, ανέ­φε­ρε πως “Δεν είναι η πρώ­τη φορά που το Συμ­βού­λιο είναι διχα­σμέ­νο. Αλλά αυτή είναι η χει­ρό­τε­ρη. Η τωρι­νή δυσλει­τουρ­γία είναι πιο βαθιά και πιο επι­κίν­δυ­νη… κατά τη διάρ­κεια του ψυχρού πολέ­μου, καλά εδραιω­μέ­νοι μηχα­νι­σμοί βοή­θη­σαν στη δια­χεί­ρι­ση των σχέ­σε­ων μετα­ξύ των υπερ­δυ­νά­με­ων”, όμως “στον σημε­ρι­νό πολυ­πο­λι­κό κόσμο, τέτοιοι μηχα­νι­σμοί απου­σιά­ζουν. Ο κόσμος μας εισέρ­χε­ται σε μια επο­χή χάους”.

Και βλέ­που­με τα απο­τε­λέ­σμα­τα: ένας επι­κίν­δυ­νος και απρό­βλε­πτος ανε­λέ­η­τος αντα­γω­νι­σμός, σε από­λυ­τη ατι­μω­ρη­σία, κατήγ­γει­λε ο γγ, ανη­συ­χώ­ντας για την ανά­πτυ­ξη “νέων μέσων αλλη­λο­σφα­γής αλλά και αυτο­ε­ξό­ντω­σης της ίδιας της ανθρω­πό­τη­τας”.

Ανα­φε­ρό­με­νος ειδι­κά στη σύγκρου­ση μετα­ξύ “Ισρα­ήλ – Χαμάς” “και όχι Ισρα­ήλ Παλαι­στί­νης” γρά­φει: “η κατά­στα­ση στη Γάζα είναι μια πλη­γή στη συλ­λο­γι­κή μας συνεί­δη­ση που απει­λεί ολό­κλη­ρη την περιο­χή. Τίπο­τα δεν δικαιο­λο­γεί τις φρι­κτές τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις που εξα­πέ­λυ­σε η Χαμάς ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ στις 7 Οκτω­βρί­ου ανα­πα­ρά­γο­ντας το γνω­στό αφή­γη­μα της δύσης και συμπλη­ρώ­νο­ντας “ούτε υπάρ­χει καμία δικαιο­λο­γία για τη συλ­λο­γι­κή τιμω­ρία του παλαι­στι­νια­κού λαού”.

Προει­δο­ποί­η­σε για “πιθα­νή ισραη­λι­νή χερ­σαία επί­θε­ση στη Ράφα, όπου εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εκτο­πι­σμέ­νοι Παλαι­στί­νιοι συνω­στί­ζο­νται στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, στα σύνο­ρα με την Αίγυ­πτο”, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι “Μια τέτοια ενέρ­γεια θα μπο­ρού­σε να αυξή­σει εκθε­τι­κά αυτό που είναι ήδη ένας ανθρω­πι­στι­κός εφιάλ­της, με ανυ­πο­λό­γι­στες περι­φε­ρεια­κές συνέ­πειες”, επέ­μει­νε, ζητώ­ντας για άλλη μια φορά την “άμε­ση ανθρω­πι­στι­κή κατά­παυ­ση του πυρός” και την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομήρων.

Προτεραιότητες:🥑 κλίμα
τεχνητή νοημοσύνη και ??

“Από τη Γάζα μέχρι την Ουκρα­νία, από το Σου­δάν μέχρι τη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό, από την Υεμέ­νη μέχρι τη Μιαν­μάρ, παράλ­λη­λα με τον πολ­λα­πλα­σια­σμό των συγκρού­σε­ων, οι παγκό­σμιες ανθρω­πι­στι­κές ανά­γκες βρί­σκο­νται σε επί­πε­δο ρεκόρ αλλά οι χρη­μα­το­δο­τή­σεις δεν συνε­χί­ζο­νται”, δήλω­σε ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός της Πορτογαλίας.
“Υπάρ­χει τόσος θυμός και μίσος και θόρυ­βος στον κόσμο σήμε­ρα. Κάθε μέρα, και με την παρα­μι­κρή ευκαι­ρία, είναι σαν πόλε­μος. Πόλε­μοι λέξε­ων. Πόλε­μοι για εδά­φη. Πόλε­μοι πολι­τι­σμών”, τόνισε.

Οι Λου­δί­τες της κοι­νω­νι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης και ο δρό­μος του σοσιαλισμού

Σε αυτό το πλαί­σιο, ο Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες ενθάρ­ρυ­νε τις κυβερ­νή­σεις να αδρά­ξουν την ευκαι­ρία της “Συνό­δου κορυ­φής του μέλ­λο­ντος” που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τον Σεπτέμ­βριο στη Νέα Υόρ­κη στο περι­θώ­ριο της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης για να “δια­μορ­φώ­σει την πολυ­μέ­ρεια για τα επό­με­να χρό­νια”. (!!) Ανά­με­σα στις αλλα­γές «τις οποί­ες ο κόσμος πράγ­μα­τι χρειά­ζε­ται», επα­νέ­λα­βε την έκκλη­σή του για μεί­ζο­νες μεταρ­ρυθ­μί­σεις του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας, του διε­θνούς χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού συστή­μα­τος και για τη δημιουρ­γία ενός “εργα­λεί­ου έκτα­κτης ανά­γκης για τη βελ­τί­ω­ση των διε­θνών απα­ντή­σε­ων στους περί­πλο­κους παγκό­σμιους τριγ­μούς” όπως η παν­δη­μία Covid-19.

Επί­σης για άλλη μια φορά στην κορυ­φή των προ­τε­ραιο­τή­των του για το 2024 ειναι η κατα­πο­λέ­μη­ση της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής. «Η κλι­μα­τι­κή κρί­ση παρα­μέ­νει η πρό­κλη­ση που καθο­ρί­ζει την επο­χή μας», τόνι­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας, καλώ­ντας τα κρά­τη να κάνουν περισ­σό­τε­ρα όσον αφο­ρά τη μεί­ω­ση των εκπο­μπών αερί­ων του θερ­μο­κη­πί­ου και τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της βοή­θειας προς τις φτω­χό­τε­ρες χώρες.

“Η ανθρω­πό­τη­τα ξεκί­νη­σε έναν πόλε­μο που δεν μπο­ρού­με παρά να χάσου­με: τον πόλε­μό μας κατά της φύσης”, επέ­μει­νε _“Ανατινάζουμε τα συστή­μα­τα που μας κρα­τούν στη ζωή: εκτο­ξεύ­ο­ντας τις εκπο­μπές που δια­λύ­ουν το κλί­μα μας, δηλη­τη­ριά­ζο­ντας τη γη, τη θάλασ­σα και τον αέρα με ρύπαν­ση και απο­δε­κα­τί­ζο­ντας τη βιο­ποι­κι­λό­τη­τα, προ­κα­λώ­ντας την κατάρ­ρευ­ση των οικο­συ­στη­μά­των” _όλα στο γνω­στό “απρό­σω­πο” πρώ­το πλη­θυ­ντι­κό. Ζήτη­σε επί­σης να εφαρ­μο­στούν “επαρ­κείς ασφα­λι­στι­κές δικλεί­δες και ηθι­κά πρό­τυ­πα” στην ταχεία ανά­πτυ­ξη των εργα­λεί­ων τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης _ “Η τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη δημιουρ­γεί ήδη κιν­δύ­νους που σχε­τί­ζο­νται με την παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση, την ιδιω­τι­κό­τη­τα, τις προ­κα­τα­λή­ψεις. Η τεχνη­τή νοη­μο­σύ­νη θα επη­ρε­ά­σει όλη την ανθρω­πό­τη­τα, επο­μέ­νως χρεια­ζό­μα­στε μια καθο­λι­κή προ­σέγ­γι­ση” _μπορείτε να δεί­τε τα υπό­λοι­πα μπλα-μπλα εδώ.

🤔  Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

Ο “ανθρω­πι­σμός” και “φιλει­ρη­νι­σμός” του ΟΗΕ της δεκα­ε­τί­ας του ’50, απο­τύ­πω­νε τον τότε συσχε­τι­σμό δύνα­μης σε διε­θνές επί­πε­δο (σαφώς υπέρ των δυνά­με­ων του καπι­τα­λι­σμού και του μιλι­τα­ρι­σμού της Δύσης). Αντί­πα­λο δέος οι δυνά­μεις του σοσια­λι­σμού και των χωρών που αγω­νί­ζο­νταν για την απο­τί­να­ξη του αποι­κιο­κρα­τι­κού ζυγού.
Σήμε­ρα, η φυσιο­γνω­μία του ΟΗΕ, η τακτι­κή του, οι “παρεμ­βά­σεις” του, κατα­γρά­φουν, το μέγε­θος του πισω­γυ­ρί­σμα­τος με αξιο­ποί­η­ση του ως κέντρου “καθα­γί­α­σης” των διε­θνών σταυ­ρο­φο­ριών του κεφα­λαί­ου και των πολυ­ε­θνι­κών για την κατά­κτη­ση νέων αγο­ρών και την ανα­διά­τα­ξη του χάρ­τη των σφαι­ρών επιρ­ρο­ής τους, για νέα ιμπε­ρια­λι­στι­κά “κεκτη­μέ­να”.

76 χρό­νια από την έγκρι­ση της λεγό­με­νης “Οικου­με­νι­κής Δια­κή­ρυ­ξης για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα” (10-Δεκ-1948), που επί­σης σκόρ­πι­σε φρού­δες ελπί­δες σε πολ­λούς για σεβα­σμό των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των — που έμει­ναν χωρίς αντί­κρι­σμα, όπως βλέ­που­με και στην πρό­σφα­τη σφα­γή αμά­χων και χιλιά­δων παι­διών από τον ισραη­λι­νό στρα­τό στη Γάζα, στον εκτο­πι­σμό εκα­τομ­μυ­ρί­ων Παλαι­στι­νί­ων, στο καθε­στώς απαρτ­χάιντ που βιώ­νουν από το κρά­τος — δολο­φό­νο Ισραήλ.

Το 1973 έγι­νε η “Διά­σκε­ψη για την Ασφά­λεια και Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη”, η οποία αργό­τε­ρα μετο­νο­μά­στη­κε σε Οργα­νι­σμό για την Ασφά­λεια και Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη (ΟΑΣΕ), καταρ­τί­ζο­ντας “περι­φε­ρεια­κά συστή­μα­τα ασφα­λεί­ας” και νέες “Χάρ­τες» ειρήνης.

Φιλε­λεύ­θε­ροι, σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και οπορ­του­νι­στές μέχρι σήμε­ρα “στά­ζουν μέλι” για όλες αυτές τις «ειρη­νευ­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες», ήταν όμως οι ίδιοι που στή­ρι­ξαν τον πόλε­μο του ΝΑΤΟ κατά της Γιου­γκο­σλα­βί­ας και τώρα, και από τις δυο μεριές του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία, με φανα­τι­σμό στη­ρί­ζουν τη συνέ­χι­σή του και τα διά­φο­ρα προ­σχή­μα­τα που αξιο­ποιούν οι αστι­κές τάξεις γι’ αυτόν.

“Πυλώνας ασφάλειας
και σταθερότητας” ή __ 
“παλάτια στην άμμο”;

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με τη στή­ρι­ξη και των άλλων κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­κού τόξου (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, “Νέα Αρι­στε­ρά”, εθνι­κι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα), έχει μπλέ­ξει τη χώρα μας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας, ενώ στέ­κε­ται αρω­γός και στη δολο­φο­νία του λαού της Παλαι­στί­νης από το Ισρα­ήλ. Με την επέ­κτα­ση των βάσε­ων των ΗΠΑ έχει ανα­λά­βει να “κου­βα­λά το λάδι στη φωτιά” των δύο πολέ­μων, που ήδη καί­νε λαούς και μπο­ρεί να γενι­κευ­τούν, ή να ανοί­ξουν νέες πολε­μι­κές “πλη­γές”.

Η πρό­σφα­τη «μελι­στά­λα­χτη» συνά­ντη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Κυρ. Μητσο­τά­κη με τον Τούρ­κο Πρό­ε­δρο Ρ. Τ. Ερντο­γάν διέ­γει­ρε τις φαντα­σιώ­σεις πρώ­τα απ’ όλα των κυβερ­νη­τι­κών παρα­γό­ντων και των ΜΜΕ, που έκα­ναν λόγο για “θεμε­λί­ω­ση καλού κλί­μα­τος”. Η αλή­θεια είναι ότι σε ανά­λο­γα “θεμέ­λια” τα προη­γού­με­να χρό­νια όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις είχαν κάτι να επι­δεί­ξουν. Η παλαιό­τε­ρη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έθε­τε “θεμέ­λια” με κου­μπα­ριές, η κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ με ζεϊ­μπε­κιές, εκεί­νη του “αρι­στε­ρού” ΣΥΡΙΖΑ με κοι­νές “χορω­δί­ες” των υπΕξ στο περι­θώ­ριο της Συνό­δου του ΝΑΤΟ. Πάνω σε αυτό το “καλό κλί­μα” οικο­δο­μή­θη­καν τα “ανώ­τα­τα κοι­νά υπουρ­γι­κά συμ­βού­λια”, στή­θη­καν “μέτρα οικο­δό­μη­σης εμπι­στο­σύ­νης”, τρα­βή­χτη­καν “κόκ­κι­νες τηλε­φω­νι­κές γραμ­μές”, υπο­γρά­φτη­καν εμπο­ρι­κές και οικο­νο­μι­κές συμ­φω­νί­ες για τα συμ­φέ­ρο­ντα των καπι­τα­λι­στών των δύο χωρών.

Aνα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για την συνά­ντη­ση Μητσο­τά­κη – Ερντογάν

Τα “θεμέ­λια” τέτοιων σχέ­σε­ων είναι όπως αυτά του γεφυ­ριού της Άρτας, για­τί η “Pax NATOicana” δεν μπο­ρεί να βάλει τέλος στον αντα­γω­νι­σμό των αστι­κών τάξε­ων, στις συνε­χι­ζό­με­νες τουρ­κι­κές διεκ­δι­κή­σεις σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας και της Κύπρου. Αντί­θε­τα, με έννοιες όπως ΝΑΤΟι­κό έδα­φος ή ΝΑΤΟι­κή θάλασ­σα, που λέγο­νται και γρά­φο­νται, αυτές οι διεκ­δι­κή­σεις απο­κτούν παρα­πέ­ρα υπό­στα­ση. Ανοί­γο­νται έτσι επι­κίν­δυ­νες ατρα­ποί για τη λεγό­με­νη «συνεκ­με­τάλ­λευ­ση — συν­δια­χεί­ρι­ση» στο Αιγαίο και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, προς όφε­λος όχι των λαών αλλά των ενερ­γεια­κών και άλλων ομί­λων, με σοβα­ρούς κιν­δύ­νους για την κυριαρ­χία και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, σε βάρος των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων των δύο λαών και του περιβάλλοντος.

Είναι αβά­σι­μο και ψεύ­τι­κο το δίλημ­μα «ειρη­νι­κή διευ­θέ­τη­ση και συμ­βι­βα­σμός ή πολε­μι­κή ανα­μέ­τρη­ση», που διαρ­κώς επα­να­φέ­ρουν οι κυβερ­νώ­ντες. Κι αυτό για­τί η «συνεκ­με­τάλ­λευ­ση», οι συμ­φω­νί­ες χωρίς αρχές και για τις ανά­γκες της νοτιο­α­να­το­λι­κής πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ και των μονο­πω­λί­ων, θα γεν­νή­σουν τους όρους νέων εντά­σε­ων, θα οργώ­σουν το έδα­φος των επό­με­νων «θερ­μών επει­σο­δί­ων» ή και πιο γενι­κευ­μέ­νων συγκρούσεων.

Αιτίες _ λύση

Καμία εμπι­στο­σύ­νη δεν μπο­ρούν να έχουν οι εργα­ζό­με­νοι της χώρας μας και άλλων χωρών ότι μπο­ρεί να επι­κρα­τή­σει η ειρή­νη μέσα από «στρογ­γυ­λά τρα­πέ­ζια», δήθεν με την «ανα­μόρ­φω­ση» του ΟΗΕ, ή με τον εξαν­θρω­πι­σμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ή με τον «πολυ­πο­λι­κό κόσμο». Μπα­ρού­τι θα βρού­νε οι καπι­τα­λι­στές για να φτια­χτούν νέες σφαί­ρες και πύραυ­λοι και να συνε­χι­στούν οι πόλε­μοι, που τους χρυ­σο­πλη­ρώ­νουν με τον ιδρώ­τα και το αίμα τους οι λαοί όσο υπάρ­χει καπι­τα­λι­σμός. Μάταια θα περι­μέ­νουν κάποιοι να φέρουν την ειρή­νη οι BRICS, οι οποί­οι τώρα έχουν προ­σκα­λέ­σει για συμ­με­το­χή τους Σαου­δά­ρα­βες πρί­γκι­πες, τους εμί­ρη­δες των ΗΑΕ, το θεο­κρα­τι­κό Ιράν και τον «παρά­ξε­νο τύπο» με το πριό­νι ο οποί­ος ανέ­λα­βε τα προ­ε­δρι­κά «σκή­πτρα» στην Αργε­ντι­νή. Δεν υπάρ­χουν, ούτε μπο­ρεί αντι­κει­με­νι­κά να υπάρ­ξουν «αντι­ι­μπε­ρια­λι­στές» πρί­γκι­πες, εμί­ρη­δες ή «αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κά τέκνα» της αντε­πα­νά­στα­σης, για­τί αυτοί μέλη­μά τους έχουν να αυξή­σουν τα κέρ­δη των δικών τους καπι­τα­λι­στών, να ενι­σχύ­σουν το σύστη­μα του μονο­πω­λια­κού καπι­τα­λι­σμού, που είναι ο ορι­σμός του ιμπεριαλισμού.

💥  Η λύση λοι­πόν δεν βρί­σκε­ται εκεί, και ματαιο­πο­νούν όσοι περι­μέ­νουν από αυτούς, προ­σφέ­ρουν άσχη­μες υπη­ρε­σί­ες στους λαούς όσοι καλ­λιερ­γούν τέτοιες αυταπάτες!
🎈 Η λύση βρί­σκε­ται στην πάλη για να σπά­σει ο φαύ­λος κύκλος των κοι­νω­νι­κών αδιε­ξό­δων του καπι­τα­λι­σμού, που παρά­γει εξα­θλί­ω­ση και πολέ­μους για τα κέρ­δη των λίγων. Για­τί ο καπι­τα­λι­σμός, το κυνή­γι του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, βρί­σκε­ται κάτω από όποια πέτρα κι αν σηκώ­σου­με στις σύγ­χρο­νες πολε­μι­κές συγκρούσεις.

Και αυτό για τον λαό μας μετα­φρά­ζε­ται σε παρα­πέ­ρα ενί­σχυ­ση της συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ, ενί­σχυ­ση του ριζο­σπα­στι­κού ρεύ­μα­τος που αμφι­σβη­τεί την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή και παλεύ­ει για τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα του λαού, ενά­ντια στην εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και σχε­δια­σμούς. Για να γυρί­σουν πίσω οι φρε­γά­τες που είναι στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και στον Περ­σι­κό, καθώς και όλα τα τμή­μα­τα των ελλη­νι­κών δυνά­με­ων που βρί­σκο­νται εκτός συνό­ρων. Να κλεί­σουν οι βάσεις του θανά­του. Να δυνα­μώ­σει η πάλη του λαού για ρήξη και ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, για την απο­δέ­σμευ­ση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, από κάθε ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία, για να περά­σουν ο λαός μας και οι άλλοι λαοί στην αντε­πί­θε­ση ενά­ντια στις πολι­τι­κές των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων κάθε από­χρω­σης και να διεκ­δι­κή­σουν το μέλ­λον που τους ανή­κει, ώστε να καρ­πω­θούν τον πλού­το που παρά­γουν και να ζήσουν ειρηνικά.

 

 

  Αντό­νιο Μανου­έλ ντε Ολι­βέι­ρα Γκου­τέ­ρες (António Manuel de Oliveira Guterres: Πορ­το­γά­λος πολι­τι­κός και διπλω­μά­της, ο οποί­ος έχει εκλε­γεί γγ του ΟΗΕ (2016 & 2022–28). Πρω­θυ­πουρ­γός της Πορ­το­γα­λί­ας από το 1995 μέχρι το 2002 και ηγέ­της του “Σοσια­λι­στι­κού” Κόμ­μα­τος και πρό­ε­δρος της “Σοσια­λι­στι­κής” Διε­θνούς από το 1999 μέχρι το 2005. “Το αίμα νερό δε γίνε­ται” λέει ο λαός (όπως επί­σης “ο κατάλ­λη­λος άνθρω­πος στην κατάλ­λη­λη θέση”)

 

 

Κούφια λόγια Γκουτέρες για τον πόλεμο

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο