Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρεμλίνο: «Μεγαλύτερη και πιο οδυνηρή η σύγκρουση» εάν οι ΗΠΑ εφοδιάσουν την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου δήλω­σε σήμε­ρα ότι, οι υπο­σχέ­σεις των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών να εφο­διά­σουν την Ουκρα­νία με προηγ­μέ­να αντια­ε­ρο­πο­ρι­κά συστή­μα­τα το μόνο που θα κάνουν είναι να παρα­τεί­νουν την σύγκρου­ση και να προ­κα­λέ­σουν περισ­σό­τε­ρο πόνο στην Ουκρανία.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάϊ­ντεν υπο­σχέ­θη­κε χθες στον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα δώσουν στην Ουκρα­νία προηγ­μέ­να αντια­ε­ρο­πο­ρι­κά συστή­μα­τα μετά του κατα­στρο­φι­κούς μαζι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς με πυραύ­λους που εκτο­ξεύ­θη­καν από την Ρωσία.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ, είπε επί­σης ότι οι απο­στο­λές δεν θα μετα­βάλ­λουν τους στό­χους της Μόσχας στην στρα­τιω­τι­κή της επι­χεί­ρη­ση στην Ουκρανία.

Σύμ­φω­να με τον Vadym Prystaiko, πρε­σβευ­τή της Ουκρα­νί­ας στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, το Κίε­βο έδω­σε εντο­λή στους διπλω­μά­τες του στις δυτι­κές πρω­τεύ­ου­σες να πιέ­σουν ζητώ­ντας την παρά­δο­ση περισ­σο­τέ­ρων συστη­μά­των αεράμυνας.

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες πρό­κει­ται τους επό­με­νους μήνες να παρα­δώ­σουν στην Ουκρα­νία τα πρώ­τα δύο πρώ­τα από τα συνο­λι­κά οκτώ National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (Nasams) που έχουν δεσμευ­τεί να δώσουν. Η Γερ­μα­νία, από την άλλη πλευ­ρά, πρό­κει­ται να παρα­δώ­σει τις επό­με­νες ημέ­ρες το πρώ­το από τα τέσ­σε­ρα συστή­μα­τα αερά­μυ­νας Iris‑T.

Οι Ουκρα­νοί πολε­μούν, μέχρι στιγ­μής, με συστή­μα­τα S‑300, SA-11 Buk, Stinger κ.ά. Η ουκρα­νι­κή πλευ­ρά υπο­γραμ­μί­ζει ωστό­σο πως όσα έχει αυτήν την στιγ­μή στη διά­θε­σή της δεν είναι αρκετά.

«Σοβαρές καταστροφές» από ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

Η Ρωσία δήλω­σε σήμε­ρα ότι πραγ­μα­το­ποί­η­σε πυραυ­λι­κά χτυ­πή­μα­τα σε ενερ­γεια­κές και στρα­τιω­τι­κές υπο­δο­μές της Ουκρανίας.

«Σήμε­ρα, οι Ένο­πλες Δυνά­μεις της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας συνέ­χι­σαν το μαζι­κό χτύ­πη­μα με όπλα μεγά­λης εμβέ­λειας εκτο­ξευό­με­να από τον αέρα και τη θάλασ­σα κατά στρα­τιω­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων διοί­κη­σης και ελέγ­χου και του ενερ­γεια­κού συστή­μα­τος της Ουκρα­νί­ας. (…) Όλοι οι καθο­ρι­σμέ­νοι στό­χοι χτυ­πή­θη­καν», ανέ­φε­ρε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας σε ανα­κοί­νω­σή του.

Σύμ­φω­να με τις μέχρι τώρα πλη­ρο­φο­ρί­ες, εκρή­ξεις έχουν σημειω­θεί στο Κίε­βο, στη Ζαπο­ρί­ζια, στο Μικο­λά­γιεφ, στη Βίνι­τσα, στη Ρίβ­νε, στο Χμελ­νί­τσκι, στο Ντνι­τρο­πε­τρόφσκ και την Οδησσό.

Στην πρω­τεύ­ου­σα της Ουκρα­νί­ας σημειώ­θη­κε μπλακ άουτ για μια ώρα, λόγω ζημιών σε εγκα­τα­στά­σεις υπο­δο­μής. Επί­σης, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση των Ουκρα­νι­κών Σιδη­ρο­δρό­μων σε όλη τη χώρα έχουν δια­κο­πεί δρο­μο­λό­για και σημειώ­νο­νται καθυστερήσεις.

Τα νέα ρωσι­κά πλήγ­μα­τα προ­κά­λε­σαν «σοβα­ρές κατα­στρο­φές» στην περι­φέ­ρεια του Ντνι­προ­πε­τρόφσκ, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο περι­φε­ρεια­κός κυβερ­νή­της Βαλε­ντίν Ρεζ­νι­σέν­κο. «Οι Ρώσοι εκτό­ξευ­σαν πυραύ­λους ενά­ντια σε ενερ­γεια­κές εγκα­τα­στά­σεις στις περιο­χές Πάβλο­γκραντ και Καμιαν­σκέ: υπάρ­χει σοβα­ρή κατα­στρο­φή», σημεί­ω­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι «πολ­λά χωριά είναι χωρίς ηλε­κτρι­κό ρεύμα».

«Στην περιο­χή εφαρ­μό­ζε­ται ένας τρό­πος συνο­λι­κής εξοι­κο­νό­μη­σης ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας ώστε να μπο­ρούν να λει­τουρ­γούν νοσο­κο­μεία, μετα­φο­ρές και άλλες σημα­ντι­κές κοι­νω­νι­κές υπο­δο­μές», πρό­σθε­σε, ζητώ­ντας από τους κατοί­κους να «κάνουν εξοι­κο­νό­μη­ση ρεύματος».

Άλλες περιο­χές επλή­γη­σαν σήμε­ρα από ρωσι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς με στό­χο ενερ­γεια­κές υποδομές.

Ο δήμαρ­χος της Λβίβ, Andriy Sadovoy, δήλω­σε ότι περί­που το 30% της πόλης έμει­νε χωρίς ρεύ­μα μετά τα χτυ­πή­μα­τα των ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των. Δια­κο­πές υπάρ­χουν και στις κινη­τές επικοινωνίες.

Λαβρόφ: Η Μόσχα «είναι ανοικτή» σε συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν στη G20 το Νοέμβριο

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας Σερ­γκέι Λαβρόφ δήλω­σε ότι η Μόσχα είναι ανοι­κτή σε συνο­μι­λί­ες με την Δύση για τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, αλλά δεν έχει λάβει σοβα­ρή πρό­τα­ση για διαπραγματεύσεις.

Σε συνέ­ντευ­ξή του στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση, ο Λαβρόφ δήλω­σε ότι η Ρωσία είναι πρό­θυ­μη να μιλή­σει με τις ΗΠΑ ή την Τουρ­κία για τους τρό­πους τερ­μα­τι­σμού του πολέ­μου και πρό­σθε­σε ότι αξιω­μα­τού­χοι, ανά­με­σά τους και ο εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου Τζον Κίρ­μπι έχουν πει ότι οι ΗΠΑ είναι ανοι­κτές σε συνο­μι­λί­ες, αλλά η Ρωσία τις έχει αρνη­θεί. «Αυτό είναι ψέμα. Δεν έχου­με δεχτεί σοβα­ρές προ­τά­σεις για επαφή».

Ο Λαβρόφ είπε επί­σης ότι δεν θα απέρ­ρι­πτε πρό­τα­ση για συνά­ντη­ση ανά­με­σα στον Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν και τον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν κατά την διάρ­κεια της συνό­δου κορυ­φής της Ομά­δας των 20 (G‑20) στα μέσα του Νοεμ­βρί­ου στην Ινδο­νη­σία και ότι θα εξε­τά­σει την πρό­τα­ση αν την δεχθεί. «Εχου­με επα­νει­λημ­μέ­να πει ότι δεν αρνού­μα­στε ποτέ συνα­ντή­σεις. Αν υπάρ­ξει πρό­τα­ση, τότε θα την εξετάσουμε».

Σχο­λιά­ζο­ντας την πιθα­νό­τη­τα η Τουρ­κία να φιλο­ξε­νή­σει συνο­μι­λί­ες ανά­με­σα στην Δύση και την Ρωσία, ο Λαβρόφ δήλω­σε ότι η Μόσχα είναι πρό­θυ­μη να ακού­σει οποια­δή­πο­τε πρό­τα­ση, αλλά δεν μπο­ρεί να πει εκ των προ­τέ­ρων ότι αυτή θα έχει απο­τε­λέ­σμα­τα και πρό­σθε­σε ότι ο τούρ­κος πρό­ε­δρος Ταγίπ Ερντο­γάν θα έχει την ευκαι­ρία να δια­τυ­πώ­σει προ­τά­σεις προς τον Πού­τιν όταν θα συνα­ντη­θούν αύριο στην Αστά­να του Καζακστάν.

Οι δηλώ­σεις του έρχο­νται έπει­τα από την ουκρα­νι­κή αντε­πί­θε­ση που ξεκί­νη­σε στις αρχές του Σεπτεμ­βρί­ου με απο­τέ­λε­σμα οι ρωσι­κές δυνά­μεις να υπο­στούν σει­ρά από ήττες που ανέ­τρε­ψαν τα δεδο­μέ­να επί του πεδί­ου των επιχειρήσεων.

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις σε άμαχους και πολιτικές υποδομές

Οι ρωσι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί ενα­ντί­ον πολ­λών πόλε­ων στην Ουκρα­νία χθες Δευ­τέ­ρα «ενδέ­χε­ται να παρα­βί­α­σαν» το δίκαιο του πολέ­μου και να απο­τε­λούν εγκλή­μα­τα πολέ­μου, αν «στο­χο­θε­τή­θη­καν σκο­πί­μως» μη στρα­τιω­τι­κές υπο­δο­μές, εκτί­μη­σε σήμε­ρα ο ΟΗΕ.

«Ζητά­με από τη Ρωσία να απο­φύ­γει κάθε κλι­μά­κω­ση» της βίας, δήλω­σε η Ραβί­να Σαμντα­σά­νι εκπρό­σω­πος της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα από τη Γενεύη.

Παράλ­λη­λα ζήτη­σε από τη Μόσχα «να λάβει όλα τα δυνα­τά μέσα για να απο­φύ­γει τις απώ­λειες μετα­ξύ των αμά­χων και τις ζημιές σε πολι­τι­κές υποδομές».

«Οι άμε­σες επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον αμά­χων και πολι­τι­κών υπο­δο­μών, δηλα­δή μη στρα­τιω­τι­κών, απο­τε­λεί έγκλη­μα πολέ­μου», υπογράμμισε.

Σύμ­φω­να με τον απο­λο­γι­σμό της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας, του­λά­χι­στον 12 άμα­χοι σκο­τώ­θη­καν από τους χθε­σι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς και περισ­σό­τε­ροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν.

«Ανη­συ­χού­με σοβα­ρά ότι κάποιες από τις επι­θέ­σεις φαί­νε­ται να είχαν ως στό­χο κρί­σι­μες πολι­τι­κές υπο­δο­μές (…) γεγο­νός που κατα­δει­κνύ­ει ότι αυτά τα πλήγ­μα­τα ενδέ­χε­ται να έχουν παρα­βιά­σει τις αρχές για τη διε­ξα­γω­γή των εχθρο­πρα­ξιών, βάσει του διε­θνούς ανθρω­πι­στι­κού δικαί­ου», πρό­σθε­σε η Σαμντασάνι.

Μετα­ξύ των στό­χων των ρωσι­κών βομ­βαρ­δι­σμών ήταν «του­λά­χι­στον 12 ενερ­γεια­κές εγκα­τα­στά­σεις που υπέ­στη­σαν ζημιές ή κατα­στρά­φη­καν σε οκτώ περιο­χές» της Ουκρα­νί­ας, εξή­γη­σε η ίδια.

Οι ζημιές που προ­κλή­θη­καν σε κεντρι­κούς σταθ­μούς παρα­γω­γής ενέρ­γειας και σε γραμ­μές ηλε­κτρο­δό­τη­σης πριν τον χει­μώ­να «δημιουρ­γούν νέες ανη­συ­χί­ες για την προ­στα­σία των αμά­χων και κυρί­ως για τις επι­πτώ­σεις τους στους ευά­λω­τους πλη­θυ­σμούς», σημεί­ω­σε η Σαμντασάνι.

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο