Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΡΗΤΗ: Κλιμάκια του ΚΚΕ σε εκδηλώσεις μνήμης για την περίοδο της Κατοχής

Κλι­μά­κια του ΚΚΕ στην Κρή­τη παρα­βρέ­θη­καν και κατέ­θε­σαν στε­φά­νι σε εκδη­λώ­σεις μνή­μης που έγι­ναν αυτές τις μέρες σε μαρ­τυ­ρι­κά μέρη και μέρη που συν­δέ­θη­καν με την ηρω­ι­κή αντί­στα­ση των κατοί­κων του νησιού ενά­ντια στους Γερμανούς.

Συγκε­κρι­μέ­να, στις εκδη­λώ­σεις για την επέ­τειο μνή­μης των 27 εκτε­λε­σθέ­ντων κατοί­κων του Σοκα­ρά από τα Γερ­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής, στις 17 Αυγού­στου του 1944, παρα­βρέ­θη­κε και κατέ­θε­σε στε­φά­νι εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώ­λης Καρ­κα­βά­τσος, μέλος της Τομε­α­κής Επι­τρο­πής Ηρα­κλεί­ου του ΚΚΕ και υπο­ψή­φιος περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Ο Μανώ­λης Καρ­κα­βά­τσος, σε δήλω­σή του, ανέ­φε­ρε: «Έχουν περά­σει 79 χρό­νια και ο λαός της περιο­χής δεν πρέ­πει να ξεχά­σει τις θηριω­δί­ες των Γερ­μα­νών ναζί και των ντό­πιων συνερ­γα­τών τους. Δεν πρέ­πει να αφή­σου­με να ξανα­γρα­φτεί η ιστο­ρία, όπως επι­τάσ­σουν οι σύγ­χρο­νες κατευ­θύν­σεις τις Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, να εξι­σω­θούν οι θύτες και τα θύμα­τα, οι ναζί κατα­κτή­τες από τη μία και όσοι πολέ­μη­σαν παλι­κα­ρί­σια για τη λεφτε­ριά, για έναν κόσμο χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση, από την άλλη.

Η θυσία των κατοίκων του Σοκαρά αλλά και των γύρω χωριών είναι εδώ για να θυμίζει ότι ο αντίπαλος, σε κάθε εποχή, δεν είναι ανίκητος, όσο μεγάλος κι αν φαίνεται.

Ενώ οι λαοί συνε­χί­ζουν να απο­τε­λούν κρέ­ας στη μηχα­νή των μεγά­λων συμ­φε­ρό­ντων, σήμε­ρα οι κίν­δυ­νοι ενός γενι­κευ­μέ­νου ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην περιο­χή με την εμπλο­κή της χώρας μας είναι μεγά­λη καθώς σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται ο πόλε­μος της Ουκρα­νί­ας με την συμ­με­το­χή του ΝΑΤΟ, των Η.Π.Α, της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης καθώς και της ελλη­νι­κής κυβέρνησης.

Ταυ­τό­χρο­να, η φτώ­χεια, η ανερ­γία, η κακο­πλη­ρω­μέ­νη δου­λειά, το ξεκλή­ρι­σμα του αγρο­τι­κού κόσμου είναι στην καθη­με­ρι­νή ατζέ­ντα των κυβερ­νώ­ντων και όσων υπη­ρε­τούν αυτές τις πολι­τι­κές στην Τοπι­κή Διοίκηση.

Γι’ αυτό και χρειά­ζε­ται οργα­νω­μέ­νος αγώ­νας για τη διεκ­δί­κη­ση της ζωής μας και η ενί­σχυ­ση του ρεύ­μα­τος αμφι­σβή­τη­σης μέσω των ψηφο­δελ­τί­ων της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης” σε Δήμους και Περι­φέ­ρειες στις εκλο­γές του Οκτώ­βρη θα συν­δρά­μει σε αυτή τη κατεύθυνση».

Αντί­στοι­χα στις εκδη­λώ­σεις για την επέ­τειο μνή­μης της Μάχης στο Τρα­χή­λι παρα­βρέ­θη­καν σήμε­ρα και κατέ­θε­σαν στε­φά­νι η Χαρά Λάπ­πα, στέ­λε­χος του ΚΚΕ και υπο­ψή­φια δήμαρ­χος Φαι­στού με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», η Γενο­βέ­φα Χου­στου­λά­κη, μέλος της ΕΠ Κρή­της του ΚΚΕ, περι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λος και εκ νέου υπο­ψή­φια, καθώς και η Νατα­λία Καρ­δά­ση και ο Στέ­λιος Νικο­λου­δά­κης, υπο­ψή­φιοι δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι στον Δήμο Φαιστού.

Οι κομ­μου­νι­στές εξό­ρι­στοι στη μάχη της Κρήτης

Οι υπο­ψή­φιοι της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» ανέ­φε­ραν: «Ογδό­ντα χρό­νια από την άνι­ση μάχη στο Τρα­χή­λι, μετα­ξύ των Γερ­μα­νών κατα­κτη­τών και του αγω­νι­ζό­με­νου λαού της περιο­χής που μάχο­νταν για την λευ­τε­ριά, είναι καθή­κον μας να μη σβή­σουν από τη συλ­λο­γι­κή μνή­μη οι ναζι­στι­κές θηριω­δί­ες. Το Ολο­καύ­τω­μα των Βορι­ζί­ων που ακο­λού­θη­σε, απο­τέ­λε­σμα του μένους των κατα­κτη­τών για τον ηρω­ι­σμό και την αντί­στα­ση των κατοί­κων της περιο­χής, διδά­σκει ότι ο αγώ­νας ενά­ντια σε κάθε είδους εκμε­τάλ­λευ­ση πρέ­πει να είναι συνεχής.

Σήμε­ρα που ο λαός μας δοκι­μά­ζε­ται από τις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές των κυβερ­νώ­ντων, με την εμπλο­κή της χώρας στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας, με τη συμ­με­το­χή του ΝΑΤΟ, της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, πρέ­πει να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για απε­μπλο­κή της χώρας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργανισμούς.

Ταυ­τό­χρο­να, ο αγώ­νας για επι­βί­ω­ση, η πάλη για τα προ­βλή­μα­τα της καθη­με­ρι­νό­τη­τας πρέ­πει να συν­δυα­στούν και με την απο­φα­σι­στι­κή ενί­σχυ­ση των ψηφο­δελ­τί­ων της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης” σε Δήμους και Περι­φέ­ρεια στις εκλο­γές του Οκτώβρη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο