Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση: Συμφωνία με την Τουρκία σε βάρος των κατατρεγμένων

Επί­ση­μη επί­σκε­ψη του υπουρ­γού Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, Δημή­τρη Και­ρί­δη, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χτες στην Τουρ­κία μετά από πρό­σκλη­ση του υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας, Αλί Γερ­λι­κά­για. Κατά τη διάρ­κεια της συνά­ντη­σης «συμ­φώ­νη­σαν να εργα­στούν από κοι­νού στον αγώ­να κατά της παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης μεταναστών».

Οι επα­φές αυτές διε­ξά­γο­νται σε περί­ο­δο που οι κυβερ­νή­σεις Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, υπό την αιγί­δα της ΕΕ, απερ­γά­ζο­νται τη νέα, ακό­μα πιο αντι­δρα­στι­κή εκδο­χή της Κοι­νής Δήλω­σης ΕΕ — Τουρ­κί­ας, με επα­νε­νερ­γο­ποί­η­ση απε­λά­σε­ων, ενί­σχυ­ση διωγ­μών και κατα­στο­λής σε βάρος των ξερι­ζω­μέ­νων των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων, που προ­στί­θε­νται στη σημε­ρι­νή άθλια κατά­στα­ση με εγκλω­βι­σμούς, πνιγ­μούς στο Αιγαίο, τις επα­να­προ­ω­θή­σεις, τη δρά­ση των δου­λε­μπο­ρι­κών κυκλω­μά­των. Παζά­ρι που απο­τε­λεί και τμή­μα του ευρύ­τε­ρου παζα­ριού, που αφο­ρά και ζητή­μα­τα κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των στο πλαί­σιο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών και «κολι­γιών».

Σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, «οι συνο­μι­λί­ες διε­ξή­χθη­σαν μέσα σε θετι­κό κλί­μα. Ο Τούρ­κος υπουρ­γός παρου­σί­α­σε την πρό­ο­δο που έχει σημειώ­σει η χώρα του στην πάτα­ξη της παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης και εξέ­φρα­σε την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα της κυβέρ­νη­σής του στην αντι­με­τώ­πι­ση της παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης. Ο Δ. Και­ρί­δης εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για την πρό­ο­δο που έχει σημειω­θεί στον Εβρο αλλά επέ­στη­σε την προ­σο­χή στον αριθ­μό των παρά­νο­μων ανα­χω­ρή­σε­ων από τη μικρα­σια­τι­κή ακτή προς τα ελλη­νι­κά νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου». Και οι δύο παρέ­πεμ­ψαν στη σύγκλη­ση του Ανώ­τα­του Συμ­βου­λί­ου Συνερ­γα­σί­ας που θα διε­ξα­χθεί στη Θεσ­σα­λο­νί­κη τον Δεκέμβρη.

Στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψής του ο Ελλη­νας υπουρ­γός παρα­χώ­ρη­σε συνέ­ντευ­ξη στο τουρ­κι­κό ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο «Anadolu», όπου δήλω­σε: «Φαί­νε­ται τώρα ότι υπάρ­χουν πολ­λές συγκλί­σεις μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας. Αυτή η βελ­τί­ω­ση των σχέ­σε­ων αντι­κα­το­πτρί­ζε­ται επί­σης στην καλύ­τε­ρη συνερ­γα­σία μετα­ξύ των δύο χωρών κατά της παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης». Ερω­τη­θείς αν η υπό­λοι­πη ΕΕ, ιδί­ως οι χώρες της Δυτι­κής και Βόρειας Ευρώ­πης, συμ­με­ρί­ζε­ται την άπο­ψη της Ελλά­δας για την ανά­γκη καλύ­τε­ρης συνερ­γα­σί­ας με την Τουρ­κία στο ζήτη­μα αυτό, ο Δ. Και­ρί­δης τόνι­σε: «Η αλή­θεια είναι ότι η Τουρ­κία έχει σηκώ­σει μεγά­λο βάρος στο θέμα αυτό, με τους Σύρους πρό­σφυ­γες και άλλους. Και η Ευρώ­πη είναι εδώ για να βοη­θή­σει με την υπο­στή­ρι­ξη της Ελλά­δας, υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα κατα­φέ­ρου­με να συνεργαστούμε».

Την ίδια ώρα, τα επό­με­να βήμα­τα στο παζά­ρι στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά ώστε να προ­χω­ρή­σουν οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κής κοπής διευ­θε­τή­σεις στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, περιέ­γρα­ψε μιλώ­ντας στο «Πρώ­το Θέμα» ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Γ. Γεραπετρίτης.

«Σκο­πός μας είναι να προ­χω­ρού­με βήμα βήμα σε θέμα­τα που παρα­μέ­νουν εκκρε­μή επί μακρόν και να προ­λαμ­βά­νου­με τις κρί­σεις που μπο­ρεί να προ­κύ­πτουν από τις δια­φω­νί­ες μας», ανέ­φε­ρε, ενώ έστει­λε μήνυ­μα «δια­θε­σι­μό­τη­τας» για τις διευ­θε­τή­σεις λέγο­ντας: «Η δική μας διά­θε­ση είναι να αγγί­ξου­με τις μεγά­λες μας δια­φο­ρές με συνεί­δη­ση της ιστο­ρι­κό­τη­τας της στιγ­μής και με πλή­ρη αντί­λη­ψη της συν­θε­τό­τη­τάς τους. Προη­γεί­ται όμως να υπάρ­ξουν απτά και διαρ­κή δείγ­μα­τα συνέ­πειας και ειλικρίνειας».

Κάνο­ντας μια απο­τί­μη­ση της έναρ­ξης, την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα, του λεγό­με­νου «Πολι­τι­κού Δια­λό­γου» μετα­ξύ των δύο ΥΠΕΞ και της συνά­ντη­σης στην Αθή­να επί της λεγό­με­νης «Θετι­κής Ατζέ­ντας» με την Τουρ­κία (θεμα­το­λο­γία μπίζ­νες), σημεί­ω­σε ότι «αμφό­τε­ρες οι συνα­ντή­σεις διε­ξή­χθη­σαν σε καλό κλί­μα», ενώ ειδι­κά για τον «Πολι­τι­κό Διά­λο­γο» τόνι­σε ότι «συζη­τή­θη­κε ο τρό­πος για τον καλύ­τε­ρο συντο­νι­σμό στο θέμα της παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης, υπό το φως και των τελευ­ταί­ων εξε­λί­ξε­ων στη Μέση Ανα­το­λή, και στο θέμα της κλι­μα­τι­κής κρί­σης». «Σε μετα­γε­νέ­στε­ρο στά­διο θα αγγί­ξου­με και τη μεί­ζο­να δια­φο­ρά μας, τη μόνη που μπο­ρεί να αχθεί ενώ­πιον διε­θνούς δικαιο­δο­σί­ας, δηλα­δή την οριο­θέ­τη­ση της υφα­λο­κρη­πί­δας και της Απο­κλει­στι­κής Οικο­νο­μι­κής Ζώνης», είπε, την ώρα που η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη βάζει και μια σει­ρά από άλλα θέμα­τα στο τρα­πέ­ζι, που άπτο­νται της ελλη­νι­κής κυριαρ­χί­ας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο