Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ, κέρδισε 1–2 τον Ολυμπιακό

Ο ΠΑΟΚ κατέ­κτη­σε το όγδοο τρό­παιο της ιστο­ρί­ας του και τέταρ­το τα τελευ­ταία πέντε χρό­νια, επι­κρα­τώ­ντας 2–1 του Ολυ­μπια­κού στον τελι­κό του ΟΑΚΑ. Ο Κρμέν­τσικ στο 90΄ πέτυ­χε το χρυ­σό γκολ του «Δικέ­φα­λου του Βορ­ρά» που προη­γή­θη­κε με πέναλ­τι του Βιεϊ­ρί­νια στο 36΄, ενώ είχε ισο­φα­ρί­σει για τους πρω­τα­θλη­τές ο Εμβι­λά στο 50΄.

Με τριά­δα στην άμυ­να παρα­τά­χθη­καν και οι δύο φινα­λίστ. Ο ΠΑΟΚ σε ένα ξεκά­θα­ρο 5–4‑1 που «βγή­κε» στον Γκαρ­σία, αφού σε οργα­νω­μέ­νο παι­χνί­δι είχαν «σφρα­γι­στεί» όλοι οι διά­δρο­μοι για τους παί­κτες του Ολυ­μπια­κού. Ίδια συντα­γή και για τους «ερυ­θρό­λευ­κους», που όμως χάλα­σε ανα­γκα­στι­κά με τον τραυ­μα­τι­σμό του Παπα­στα­θό­που­λου, ο οποί­ος πήρε το ρίσκο να αγω­νι­στεί όμως απο­χώ­ρη­σε νωρίς. Ο Μαρ­τίνς δεν άλλα­ξε σχη­μα­τι­σμό, αλλά η τριά­δα του περι­λάμ­βα­νε μόνο έναν «καθα­ρό­αι­μο» στό­περ (Σεμέ­δο) και δύο κατά συν­θή­κη (Εμβι­λά, Χολέμπας).

Η καλύ­τε­ρη στιγ­μή του Ολυ­μπια­κού στο α΄ ημί­χρο­νο ήταν μια ταχύ­τα­τη αντε­πί­θε­ση με τον Μασού­ρα να περ­νά­ει τη μπά­λα στον Μπρού­μα και τον Πασχα­λά­κη να νικά­ει τον Πορ­το­γά­λο σε τετ-α-τετ στο 13΄. Γενι­κά ο ΠΑΟΚ ήταν ανώ­τε­ρος στα πρώ­τα 45 λεπτά, πλη­σί­α­σε το γκολ με κεφα­λιά του Σβι­ντέρ­κι στο δοκά­ρι στο 26΄ και δέκα λεπτά αργό­τε­ρα άνοι­ξε το σκορ. Πολύ έξυ­πνα ο Σβαμπ βγή­κε πρώ­τος στη μπά­λα μέσα στην περιο­χή, ο Εμβι­λά «πέτυ­χε» το πόδι του Αυστρια­κού και ο διαι­τη­τής έδει­ξε την άσπρη βού­λα. Ο Σα έπε­σε σωστά, όμως ο Βιεϊ­ρί­νια εκτέ­λε­σε το τέλειο πέναλ­τι: δοκά­ρι και μέσα, ΠΑΟΚ-Ολυ­μπια­κός 1–0 στο ημίχρονο.

Όμως το προ­βά­δι­σμα αυτό «έσβη­σε» πολύ γρή­γο­ρα… Στο 50΄ ο Φορ­τού­νης εκτέ­λε­σε κόρ­νερ και ο Γιαν Εμβι­λά βρέ­θη­κε εντε­λώς μόνος στη μικρή περιο­χή. Με ένα πλα­σέ… προ­πό­νη­σης «τιμώ­ρη­σε» την… κοι­μώ­με­νη άμυ­να του ΠΑΟΚ και ισοφάρισε.

Το γρή­γο­ρο γκολ σε συν­δυα­σμό με την είσο­δο του Φορ­τού­νη, ανέ­βα­σαν τον Ολυ­μπια­κό και απο­συ­ντό­νι­σαν τους Θεσ­σα­λο­νι­κείς που κιν­δύ­νευ­σαν με ολι­κή ανα­τρο­πή, όταν στο 55΄ ο Πασχα­λά­κης πραγ­μα­το­ποί­η­σε σπου­δαία επέμ­βα­ση σε κεφα­λιά «ψαρά­κι» του Μασού­ρα. Η κυριαρ­χία των πρω­τα­θλη­τών συνε­χί­στη­κε, χωρίς όμως την «ορμή» που επέ­δει­ξαν στο ξεκί­νη­μα του β΄ ημιχρόνου.

Όσο κυλού­σε ο χρό­νςο και ωρί­μα­ζε στο σκε­πτι­κό των παι­κτών η ιδέα της παρά­τα­σης, τα ρίσκα γίνο­νταν όλο και λιγότερα.

Όμως από δύο κόντρες ο ΠΑΟΚ «άγγι­ξε» το τρό­παιο με τον Κρμέν­τσικ να χάνει δύο πολύ μεγά­λες ευκαι­ρί­ες λίγο πριν από το τέλος! Στο 84΄ βιά­στη­κε να «κρε­μά­σει» τον Σα και έστει­λε τη μπά­λα άουτ, ενώ στο 85΄ έφυ­γε μόνος του και πλά­σα­ρε για να απο­κρού­σει με την άκρη του ποδιού του ο Πορ­το­γά­λος γκολ­κί­περ. Τόσο, όσο χρεια­ζό­ταν για να περά­σει η μπά­λα δίπλα από το αρι­στε­ρό δοκάρι.

Ο Κρμέν­τσικ ανα­δεί­χθη­κε σε ήρω­ας του τελι­κού. Από φοβε­ρή ασίστ του Ζίβ­κο­βιτς έφυ­γε ξανά στην «πλά­τη» της άμυ­νας και αυτή τη φορά δεν αστό­χη­σε. Πλά­σα­ρε ψύχραι­μα τον Σα και χάρι­σε στον ΠΑΟΚ το τρό­παιο στο 90΄!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο