Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κόσοβο: Το NATO ενισχύει την παρουσία του με 600 Βρετανούς στρατιωτικούς

Περί­που 600 Βρε­τα­νοί στρα­τιω­τι­κοί θα ανα­πτυ­χθούν στο Κόσο­βο για να ενι­σχύ­σουν την παρου­σία του NATO, μετά τη νέα όξυν­ση που παρα­τη­ρεί­ται με τα πρό­σφα­τα αιμα­τη­ρά γεγο­νό­τα στο χωριό Μπά­νι­σκο, όπου ένο­πλοι Σέρ­βοι συγκρού­στη­καν για ώρες με αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις της Πρί­στι­να, με απο­τέ­λε­σμα τον θάνα­το ενός αστυ­νο­μι­κού και του­λά­χι­στον τεσ­σά­ρων από τους ενόπλους.

«Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο θα ανα­πτύ­ξει περί­που 200 στρα­τιω­τι­κούς από το 1ο τάγ­μα του βασι­λι­κού συντάγ­μα­τος της πρι­γκί­πισ­σας της Ουα­λί­ας, που θα ενω­θούν με άλλους 400 Βρε­τα­νούς στρα­τιω­τι­κούς ήδη παρό­ντες στο Κόσο­βο για γυμνά­σια. Θα ακο­λου­θή­σουν ενι­σχύ­σεις και από άλλες χώρες της συμ­μα­χί­ας», ανα­κοί­νω­σε ο εκπρό­σω­πος του βορειο­α­τλα­ντι­κού Συμ­φώ­νου. Την ανά­πτυ­ξη επι­βε­βαί­ω­σε το βρε­τα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Η δε Πρί­στι­να, που το τελευ­ταίο διά­στη­μα αντι­με­τώ­πι­σε «δυτι­κές» επι­κρί­σεις για τη λιγό­τε­ρο συμ­βι­βα­στι­κή στά­ση της στα παζά­ρια με το Βελι­γρά­δι γύρω από το ευρω­ε­νω­σια­κό σχέ­διο «εξο­μά­λυν­σης», επι­διώ­κει να περά­σει στην «αντε­πί­θε­ση».

«Το Κόσο­βο δέχε­ται επί­θε­ση», υπο­στή­ρι­ξε η Πρό­ε­δρος του προ­τε­κτο­ρά­του Βιό­σα Οσμά­νι μιλώ­ντας στο πρα­κτο­ρείο «Reuters». Η ομά­δα ενό­πλων στο Μπά­νι­σκο, πρό­σθε­σε, «απλώς εφάρ­μο­σε και ακο­λού­θη­σε τις προ­θέ­σεις και τα κίνη­τρα της Σερ­βί­ας ως χώρας και του Βού­τσιτς ως ηγέ­τη αυτής».

«Αυτό που θα έλε­γα στον Πρό­ε­δρο Βού­τσιτς είναι να στα­μα­τή­σει να ανα­κα­τεύ­ε­ται με το Κόσο­βο», ανέ­φε­ρε, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «το Κόσο­βο θα υπε­ρα­σπι­στεί την ελευ­θε­ρία του, την ανε­ξαρ­τη­σία του και την κυριαρ­χία του με οποιο­δή­πο­τε τίμημα».

Αντι­στρέ­φο­ντας εξάλ­λου την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα της ΝΑΤΟι­κής ματω­μέ­νης αλλα­γής των συνό­ρων της πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βί­ας, η Οσμά­νι ανέ­φε­ρε ότι «προ­σπα­θούν να εφαρ­μό­σουν ένα μοντέ­λο της Κρι­μαί­ας στη Δημο­κρα­τία του Κοσ­συ­φο­πε­δί­ου, αλλά δεν θα επι­τρέ­ψου­με αυτό να συμ­βεί». Η ίδια εξέ­φρα­σε ανη­συ­χία για νέες «τέτοιες επι­θέ­σεις, ακό­μα και μεγα­λύ­τε­ρες» που «μπο­ρεί να συμ­βούν στο μέλ­λον αν η Σερ­βία δεν καταδικαστεί».

Ανα­φε­ρό­με­νη δε στις συνο­μι­λί­ες επί του σχε­δί­ου «εξο­μά­λυν­σης», είπε ότι «σε καμία περί­πτω­ση δεν μπο­ρού­με πλέ­ον να συνε­χί­σου­με σαν να μην έγι­νε τίπο­τε», αλλά και ότι «είμα­στε θύμα­τα επί­θε­σης από τη Σερ­βία και όλοι θα πρέ­πει να την αντι­με­τω­πί­ζουν έτσι (…) από δω και στο εξής».

Ο δε Αλβα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Εντι Ράμα ζήτη­σε «να ανα­λά­βει τον έλεγ­χο στο βόρειο Κόσο­βο η KFOR», προ­σθέ­το­ντας ότι «σήμε­ρα κάθε δικαιο­λο­γία του τύπου “δεν έχου­με αρκε­τά στρα­τεύ­μα­τα” μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη ανά­μει­ξη στρα­τευ­μά­των αύριο, αλλά και σε πρό­σθε­τες δυσκο­λί­ες». Είπε ακό­μα ότι «δεν έχω ακού­σει η Σερ­βία να είναι αντί­θε­τη σε αυτό».

Παράλ­λη­λα, δήλω­σε «χαρού­με­νος που η Οσμά­νι ζήτη­σε δημό­σια τη βοή­θεια των ΗΠΑ για το σχέ­διο της Ενω­σης Σερ­βι­κών Δήμων», μιλώ­ντας για «επι­τέ­λους ένα βήμα στη σωστή κατεύ­θυν­ση» και κατα­λή­γο­ντας ότι «οι κυβερ­νή­σεις έρχο­νται και παρέρ­χο­νται, αλλά οι σοβα­ρές χώρες όχι, εξα­κο­λου­θούν να εφαρ­μό­ζουν τις συμφωνίες».

Κόσο­βο και Σερ­βία έχουν συμ­φω­νή­σει εδώ και χρό­νια στον σχη­μα­τι­σμό της εν λόγω Ενω­σης, ωστό­σο η Πρί­στι­να αρνεί­ται να τον εφαρμόσει.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο