Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κύριε Τσίπρα: «Και μια και μπήκατε στον κόπο…»

Σχο­λιά­ζει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Λίγο μετά το δημο­ψή­φι­σμα του 2015 ο πρω­θυ­πουρ­γός είχε δηλώ­σει: «Τους εξή­γη­σα ότι αν στό­χος τους είναι να βάλουν στην Ακρό­πο­λη πωλη­τή­ριο, εγώ δεν υπογράφω».

Αφού πρώ­τα συνέ­βα­λε τα μάλα,  η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, στη μετα­τρο­πή του πολι­τι­σμού σε πεδίο καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας (υλο­ποιώ­ντας κεντρι­κή κατεύ­θυν­ση της ΕΕ), ήρθε η ώρα να «ξεπου­λή­σει» την ιστο­ρία και τον πολι­τι­σμό αυτής της χώρας. Εκω­χρού­νται, με από­φα­ση του κ. Τσα­κα­λώ­του (19.6.2018), στο Υπερ­τα­μείο (στους δανει­στές) για 99 χρό­νια, και άρα είναι ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να εκποι­η­θούν ή να παρα­χω­ρη­θούν, 10.119 αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι και μνη­μεία. Ανά­με­σά τους μου­σεία, δικα­στι­κά μέγα­ρα, κτί­ρια όπου στε­γά­ζο­νται έδρες Περι­φε­ρειών, κοι­νό­χρη­στοι χώροι και γήπε­δα, αλλά και ακί­νη­τα σύμ­βο­λα άρρη­κτα συν­δε­δε­μέ­να με την ιστο­ρία κάθε τόπου: Κνωσ­σός, Μου­σείο Ηρα­κλεί­ου, Αρχαίο Θέα­τρο Λάρι­σας κλπ. Παρά τις πάρα πολ­λές ανα­φο­ρές δεν έχει δια­ψευ­στεί αν μέσα στη λίστα των εκχω­ρού­με­νων στους δανει­στές είναι η Ακρό­πο­λη (Στη σχε­τι­κή από­φα­ση εμφα­νί­ζο­νται πίνα­κες με 10.119 Κωδι­κούς Αριθ­μούς Κτηματολογίου).

Μετά τη δημο­σιο­ποί­η­ση της καταγ­γε­λί­ας, τα υπουρ­γεία Οικο­νο­μι­κών και Πολι­τι­σμού προ­χώ­ρη­σαν σε διευ­κρι­νι­στι­κές ανα­κοι­νώ­σεις και δηλώ­σεις, οι οποί­ες όμως γεν­νούν περισ­σό­τε­ρα ερω­τή­μα­τα, αφού αφή­νουν όλα τα ενδε­χό­με­να ανοιχτά!

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η σημε­ρι­νή δήλω­ση της νυν υπουρ­γού Πολι­τι­σμού Μ. Ζορ­μπά: «Υπο­θέ­τω ότι η κυρία Κονιόρ­δου έκα­νε μια συνεν­νό­η­ση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω».

Τελι­κά κ. Τσί­πρα πόσο προ­φη­τι­κός ήταν ο κομ­μου­νι­στής Σαρα­μά­γκου; «Και μια και μπή­κα­τε στον κόπο, ιδιω­τι­κο­ποι­ή­στε στο φινά­λε και την που­τά­να την μάνα που σας γέν­νη­σε». Είστε ικα­νός για όλα…

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης —  Δημοσιογράφος — Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο