Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Οκουγιάν: Είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε τον τουρκικό και τον ελληνικό λαό από το να χύσουν ο ένας το αίμα του άλλου, αν έρθει η μέρα

Είμα­στε έτοι­μοι να απο­τρέ­ψου­με τον τουρ­κι­κό και τον ελλη­νι­κό λαό από το να χύσουν ο ένας το αίμα του άλλου, αν έρθει η μέρα, επι­σή­μα­νε μετα­ξύ άλλων ο Κεμάλ Οκου­γιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρ­κί­ας στην κοι­νή συνέ­ντευ­ξη Τύπου, που δόθη­κε σήμε­ρα, στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο «Ναζίμ Χικ­μέτ» στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη με την αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ που παρα­βρί­σκε­ται στην Τουρκία.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση των δημο­σιο­γρά­φων σχε­τι­κά με τον συνε­χι­ζό­με­νο πόλε­μο στην Ουκρα­νία, ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του TKP είπε μετα­ξύ άλλων: “Ως TKP και ΚΚΕ, η προ­τε­ραιό­τη­τα και των δύο κομ­μά­των είναι να απο­τρέ­ψου­με την εμπλο­κή των χωρών μας σε μια θερ­μή σύγκρου­ση και να υψώ­σου­με τον αγώ­να ενά­ντια στο ΝΑΤΟ.

Ο Οκου­γιάν εξή­γη­σε ότι δεν πρό­κει­ται μόνο για τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία και πρό­σθε­σε: “Οι λαοί της Τουρ­κί­ας και της Ελλά­δας είναι επί­σης λαοί που προ­σπα­θούν να μετα­τρα­πούν σε εχθρούς όταν τα συμ­φέ­ρο­ντα κάποιου το επι­βάλ­λουν. Έχου­με πάρει πολύ ξεκά­θα­ρες απο­φά­σεις για το θέμα αυτό με τους Έλλη­νες συντρό­φους μας, έχου­με προ­ε­τοι­μα­σί­ες και αρχές. Αν έρθει στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη μια τέτοια σύγκρου­ση μετα­ξύ των δύο χωρών, θα αντι­τα­χθού­με με όλες μας τις δυνάμεις”.

Στην ειση­γη­τι­κή του τοπο­θέ­τη­ση, ο Κεμάλ Οκουρ­γιάν, ανα­φε­ρό­με­νος στην πολι­τι­κή ατμό­σφαι­ρα σχε­τι­κά με τις εκλο­γές στην Τουρ­κία, είπε: “Υπήρ­χε μια εκλο­γι­κή ατμό­σφαι­ρα στην Τουρ­κία για την οποία πάντα δια­μαρ­τυ­ρό­μα­σταν, για χρό­νια λέγα­με ότι “η Τουρ­κία καθα­ρί­ζει από την πολι­τι­κή, τα κόμ­μα­τα παύ­ουν να είναι κόμ­μα­τα, τα άτο­μα έρχο­νται στο προ­σκή­νιο”, αλλά κανείς μας δεν περί­με­νε την ατί­μω­ση που είδα­με σε αυτές τις εκλο­γές”. Ο ίδιος είπε πως το TKP “προ­σπα­θεί να προ­βάλ­λει την άπο­ψή του σε μια εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση όπου κανείς δεν είναι σε θέση να συζη­τή­σει. Κανείς δεν ξέρει τι λέει ο καθέ­νας. Και αυτό περι­λαμ­βά­νει και τα αρι­στε­ρά κόμ­μα­τα”. (…) “Οι μισοί από τους σημε­ρι­νούς υπο­ψη­φί­ους έχουν αλλά­ξει κόμ­μα τον τελευ­ταίο χρό­νο. Οι άνθρω­ποι μπο­ρούν να αλλά­ξουν τις πολι­τι­κές τους από­ψεις, αλλά θα πρέ­πει του­λά­χι­στον να μας πουν για­τί άλλα­ξαν, ώστε να ξέρου­με. Το πρό­βλη­μα δεν είναι μόνο ότι ο Hamza Dağ (υπο­ψή­φιος του ΑΚΡ σε μια πόλη όπου κυριαρ­χεί το CHP) δεν φόρε­σε σήμα κόμ­μα­τος, όλοι φόρε­σαν ένα γι’ αυτόν. Υπάρ­χουν κρυ­φά μέλη του CHP στο AKP, υπάρ­χουν κρυ­φά μέλη του İYİP (εθνι­κι­στι­κό κόμ­μα) στο CHP… Είναι ένα μεγά­λο χάος. Το TKP προ­σπα­θεί να στα­θεί όρθιο και να κάνει πολι­τι­κή μέσα σε αυτό το χάος, μας απο­κα­λούν “ξεπε­ρα­σμέ­νους”. Θα το δού­με. Θα δού­με ποιος είναι παλιο­μο­δί­της και ποιος είναι μοντέρνος”.

Σύμ­φω­να με τον Οκου­γιάν, το TKP κάνει πολύ καλά τη δου­λειά του ανά­με­σα στον κόσμο. “Δου­λεύ­ου­με σε όλη την Τουρ­κία. Αλλά προ­σπα­θού­με πολύ σκλη­ρά να μην είμα­στε μέρος αυτής της ατμό­σφαι­ρας της πολι­τι­κής κάτω από τη ζώνη”.

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο