Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Πουτζντεμόν: Ο Ραχόι ξεκίνησε χειρότερη επίθεση κατά των Καταλανών και από το Φράνκο

Κλι­μα­κώ­νε­ται η κατα­λα­νι­κή κρί­ση αφού ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ισπα­νί­ας Μαριά­νο Ραχόι ανα­κοί­νω­σε την καθαί­ρε­ση της τοπι­κής κυβέρ­νη­σης, την οργά­νω­ση τοπι­κών εκλο­γών εντός έξι μηνών και την υπα­γω­γή στην κεντρι­κή διοί­κη­ση της Κατα­λο­νί­ας που βρί­σκε­ται στα πρό­θυ­ρα της απόσχισης.

Από την άλλη ο ηγέ­της της Κατα­λο­νί­ας Κάρ­λες Που­τζ­ντε­μόν στη δήλω­ση του αργά το βρά­δυ της Κυρια­κής είπε ότι οι κινή­σεις της ισπα­νι­κής κυβέρ­νη­σης για την Κατα­λο­νία είναι οι «χει­ρό­τε­ρες επι­θέ­σεις» από τη δικτα­το­ρία του Φραν­θί­σκο Φράν­κο. Ο λαός της Κατα­λο­νί­ας δεν μπο­ρεί να απο­δε­χθεί τα μέτρα που απο­φα­σί­σθη­καν από την ισπα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, πρόσθεσε.

Κατη­γό­ρη­σε την ισπα­νι­κή κυβέρ­νη­ση για τη διε­νέρ­γεια «εκκα­θά­ρι­σης της κατα­λα­νι­κής αυτο­διοί­κη­σης» και για την παρα­βί­α­ση της βού­λη­σης των Καταλανών.

  Ο πρό­ε­δρος της κατα­λα­νι­κής κυβέρ­νη­σης επέ­κρι­νε την προ­σπά­θεια της Μαδρί­της να “επι­βά­λει μια μορ­φή κυβέρ­νη­σης που δεν επέ­λε­ξαν οι πολί­τες”, την οποία δήλω­σε, “δεν είναι συμ­βα­τή με το κρά­τος δικαίου”.

“Αυτό που γίνε­ται στην Κατα­λο­νία είναι μια επί­θε­ση κατά της δημο­κρα­τί­ας που ανοί­γει την πόρ­τα σε άλλες κατα­χρή­σεις”, δήλωσε.

Ο Κάρ­λες Που­τζ­ντε­μόν ζήτη­σε από το κοι­νο­βού­λιο της Κατα­λο­νί­ας να συνε­δριά­σει για να συζη­τή­σει τα μέτρα που απο­φα­σί­σθη­καν από την ισπα­νι­κή κυβέρνηση.

Την Πέμ­πτη, ο Κάρ­λες Που­τζ­ντε­μόν είχε απει­λή­σει να συγκα­λέ­σει το τοπι­κό κοι­νο­βού­λιο για να κηρύ­ξει την ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Κατα­λο­νί­ας, εάν η ισπα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ενερ­γο­ποιού­σε το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Ομως από­ψε δεν πρό­φε­ρε καν τη λέξη «ανε­ξαρ­τη­σία» κατά την ομι­λία του που μετα­δό­θη­κε από την τηλεόραση.

Απευ­θυ­νό­με­νους στους Ευρω­παί­ους στα αγγλι­κά, ο Κάρ­λες Που­τζ­ντε­μόν δια­βε­βαί­ω­σε ότι «οι ευρω­παϊ­κές αξί­ες» βρί­σκο­νται «σε κίν­δυ­νο», ενώ προει­δο­ποί­η­σε τους ισπα­νούς, στα καστι­λιά­νι­κα, ότι θα πρέ­πει να περι­μέ­νουν και «νέες καταχρήσεις».

Ενεργοποίηση άρθρου 155

Επι­κα­λού­με­νος το άρθρο 155 του Συντάγ­μα­τος για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία, ο Μαριά­νο Ραχόι ζήτη­σε από τη Γερου­σία να του δώσει εξου­σιο­δό­τη­ση για τη διά­λυ­ση του κατα­λα­νι­κού κοι­νο­βου­λί­ου, ώστε να προ­κη­ρυ­χθούν εκλο­γές και να διε­ξα­χθούν εντός εξαμήνου.

Ο Ραχόι ζητεί επί­σης η κατα­λα­νι­κή κυβέρ­νη­ση υπό την ηγε­σία του Κάρ­λες Που­τζμντε­μόν να απεκ­δυ­θεί των εξου­σιών της, οι οποί­ες θα ασκού­νται «κατ΄αρχήν από τα (εθνι­κά) υπουρ­γεία για όσο χρό­νο διά­στη­μα θα διαρ­κέ­σει αυτή η έκτα­κτη κατάσταση».

«Ούτε η κατα­λα­νι­κή αυτο­νο­μία ούτε η αυτό­νο­μη δια­κυ­βέρ­νη­ση ανα­κα­λού­νται», δήλω­σε ο Μαριά­νο Ραχόι, σε μία προ­σπά­θεια να πεί­σει τους Κατα­λα­νούς, που είναι πολύ προ­ση­λω­μέ­νοι στην αυτο­νο­μία που απέ­κτη­σαν μετά το τέλος της δικτα­το­ρί­ας του Φραν­θί­σκο Φράν­κο το 1975.

Αλλά οι λεπτο­μέ­ρειες των μέτρων, που δημο­σιεύ­θη­καν αργό­τε­ρα από τις υπη­ρε­σί­ες του, δεί­χνουν ότι η Μαδρί­τη θέλει να ανα­λά­βει τα ηνία της διοί­κη­σης της αυτό­νο­μης κοι­νό­τη­τας, από την αστυ­νο­μία μέχρι τα δημό­σια ραδιο­φω­νι­κά και τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα και να θέσει υπό έλεγ­χο το τοπι­κό κοινοβούλιο.

Τα μέτρα αυτά πρέ­πει να εγκρι­θούν μέχρι τις 27 Οκτω­βρί­ου από τη Γερου­σία, όπου το Λαϊ­κό Κόμ­μα (PP) του Μαριά­νο Ραχόι έχει την πλειο­ψη­φία. Ο Ραχόι έχει εξα­σφα­λί­σει επί­σης την υπο­στή­ρι­ξη του Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος (PSOE) και των κεντρώ­ων Ciudadanos.

Διαδηλώσεις

Η αντί­δρα­ση στην Κατα­λο­νία δεν άργη­σε να έλθει. Συναυ­λί­ες από κατσα­ρό­λες ακού­στη­καν το μεση­μέ­ρι σε πολ­λές συνοι­κί­ες της Βαρκελόνης.

Το από­γευ­μα, ο Κάρ­λες Που­τζ­ντε­μόν ετέ­θη επι­κε­φα­λής μεγά­λης δια­δή­λω­σης στη Βαρ­κε­λώ­νη, η οποία αρχι­κά είχε οργα­νω­θεί με αίτη­μα την απε­λευ­θέ­ρω­ση των δύο ηγε­τι­κών στε­λε­χών του αυτο­νο­μι­στι­κού κινή­μα­τος της Κατα­λο­νί­ας που κατη­γο­ρού­νται για «στα­σια­σμό».

Περί τις 450.000 άνθρω­ποι, σύμ­φω­να με την κατα­λα­νι­κή αστυ­νο­μία, κατέ­βη­καν στους δρό­μους φωνά­ζο­ντας «ελευ­θε­ρία» και «ανε­ξαρ­τη­σία».

Η FC Barcelona από την πλευ­ρά της ανα­κοί­νω­σε ότι «υπο­στη­ρί­ζει τους δημο­κρα­τι­κούς θεσμούς της Κατα­λο­νί­ας που έχουν επι­λε­γεί από τους πολί­τες της». «Θέλου­με να εκφρά­σου­με την υπο­στή­ρι­ξη και την αλλη­λεγ­γύη μας απέ­να­ντι σε όλους τους τομείς που έχουν πλη­γεί», δήλω­σε ο πρό­ε­δρος της ομά­δας Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Χθες, ο βασι­λιάς της Ισπα­νία Φελί­πε δήλω­σε ότι το Κρά­τος έχει την ικα­νό­τη­τα να αντι­με­τω­πί­σει «αυτήν την απα­ρά­δε­κτη από­πει­ρα απόσχισης…με τους νόμι­μους δημο­κρα­τι­κούς θεσμούς του».

Πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου: «Πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας»

Η από­φα­ση του πρω­θυ­πουρ­γού της Ισπα­νί­ας Μαριά­νο Ραχόι να καθαι­ρέ­σει την κυβέρ­νη­ση της Κατα­λο­νί­ας και να οργα­νώ­σει νέες εκλο­γές απο­τε­λεί «πρα­ξι­κό­πη­μα» και «επί­θε­ση κατά της δημο­κρα­τί­ας», δήλω­σε η πρό­ε­δρος του κατα­λα­νι­κού κοινοβουλίου.

«Ο πρω­θυ­πουρ­γός Ραχόι θέλει το κοι­νο­βού­λιο της Κατα­λο­νί­ας να στα­μα­τή­σει να είναι ένα δημο­κρα­τι­κό κοι­νο­βού­λιο και εμείς δεν θα επι­τρέ­ψου­με να συμ­βεί αυτό», δήλω­σε η Κάρ­με Φορ­κα­ντέλ σε ομι­λία που μετα­δό­θη­κε από την τηλεόραση.

«Για αυτόν τον λόγο θέλου­με να στεί­λου­με στους πολί­τες αυτής της χώρας ένα μήνυ­μα απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας και ελπί­δας. Δεσμευό­μα­στε σήμε­ρα, έπει­τα από τη σοβα­ρό­τε­ρη επί­θε­ση κατά των κατα­λα­νι­κών θεσμών από συστά­σε­ώς τους, στην υπε­ρά­σπι­ση της κυριαρ­χί­ας του κοι­νο­βου­λί­ου της Κατα­λο­νί­ας», είπε.

 

Μ. Ραχόι: Διά­λυ­ση κατα­λα­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου και προ­κή­ρυ­ξη Εκλογών

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο