Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Λαϊκή Συσπείρωση» Σερρών: Δεν ξεχνάμε τον μικρό Βασίλη — Εδώ και τώρα σχολεία απολύτως ασφαλή!

Έναν σχε­δόν χρό­νο μετά την εγκλη­μα­τι­κή έκρη­ξη του καυ­στή­ρα στο 9ο Δημο­τι­κό Σχο­λείο Σερ­ρών, που στοί­χι­σε τη ζωή σε έναν μαθη­τή και τραυ­μά­τι­σε σοβα­ρά άλλους δύο, οι έρευ­νες συνε­χί­ζο­νται και όλο και περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία βλέ­πουν το φως της δημοσιότητας.

Η έκθε­ση των εμπει­ρο­γνω­μό­νων δεί­χνει την τρα­γι­κή κατά­στα­ση στην οποία βρι­σκό­ταν το σχο­λι­κό κτή­ριο. «Η ανε­ξέ­λεγ­κτη και συνε­χό­με­νη λει­τουρ­γία του καυ­στή­ρα, σε συν­δυα­σμό με την υδραυ­λι­κή απο­μό­νω­ση του λέβη­τα από την εγκα­τά­στα­ση θέρ­μαν­σης και τις δια­τά­ξεις ασφα­λεί­ας του, προ­κά­λε­σαν την έκρη­ξη, αφού δεν υπήρ­χαν δικλεί­δες όπως βαλ­βί­δα ασφα­λεί­ας, θερ­μο­στά­της κλπ. πάνω στον λέβη­τα αλλά σε λάθος σημείο και είχαν απο­μο­νω­θεί». Δια­πι­στώ­νο­νται οι ευθύ­νες του εργο­λά­βου, της δημο­τι­κής αρχής και των αρμο­δί­ων του υπουρ­γεί­ου Παιδείας.

Σε ανα­κοί­νω­σή της η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» τονί­ζει, μετα­ξύ άλλων:

«Από την αρχή είχα­με κάνει λόγο για έγκλη­μα απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής που έχει αφή­σει σχο­λεία, μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς στο έλε­ος της υπο­βάθ­μι­σης, της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, των διά­φο­ρων “υπευ­θυ­νο-ανεύ­θυ­νων” παρα­γό­ντων των δήμων και των υπουρ­γεί­ων, των ελλεί­ψε­ων ακό­μη και σε στοι­χειώ­δεις κανό­νες προ­στα­σί­ας κι ασφά­λειας. Τονί­σα­με την ευθύ­νη του δήμου για την ασφά­λεια των σχο­λι­κών κτι­ρί­ων, κάποια εκ των οποί­ων είναι υπε­ραιω­νό­βια και ασυ­ντή­ρη­τα. Η γεω­θερ­μία δεν θα λει­τουρ­γή­σει ούτε αυτή τη σχο­λι­κή χρο­νιά στο σχο­λείο. Για πόσο ακό­μη τα παι­διά μας θα ζεσταί­νο­νται με κλι­μα­τι­στι­κά που τοπο­θε­τή­θη­καν από τη δημο­τι­κή αρχή ως λύση έκτα­κτης ανά­γκης; Τι έκα­νε η δημο­τι­κή αρχή για την ασφα­λή λει­τουρ­γία του λέβη­τα πετρε­λαί­ου; Είναι επι­τα­κτι­κή η ανά­γκη επί­λυ­σης του προ­βλή­μα­τος θέρμανσης.

Δεν σιω­πού­με.

Δεν ξεχνά­με τον μικρό Βασι­λη και τα δύο τραυ­μα­τι­σμέ­να παιδιά.

  • Απαι­τού­με την αυστη­ρό­τα­τη τιμω­ρία των υπευ­θύ­νων, σε όποια ιεραρ­χία και αν βρίσκονται.
  • Απαι­τού­με τη απο­κα­τά­στα­ση της θέρ­μαν­σης και τη συντή­ρη­ση των καυ­στή­ρων σε όλα τα σχολεία.
  • Παλεύ­ου­με για σύγ­χρο­να και ασφα­λή σχο­λεία, όταν όλοι οι άλλοι αλλη­λο­κα­λύ­πτο­νται ή σιω­πούν απέ­να­ντι στο κρα­τι­κό έγκλημα.

Δεν έχου­με άλλο χρό­νο για χάσι­μο. Μόλις που άρχι­σε η σχο­λι­κή χρο­νιά και ήδη οι καταγ­γε­λί­ες για την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα στις εγκα­τα­στά­σεις των σχο­λεί­ων είναι πολ­λές και αφο­ρούν πολ­λά σχο­λεία στον Δήμο Σερ­ρών. Και η δημο­τι­κή αρχή σφυ­ρί­ζει αδιάφορα.

Καλού­με τον σερ­ραϊ­κό λαό να μη σιω­πή­σει, να μη δεχτεί αυτή την εγκλη­μα­τι­κή αδια­φο­ρία για την κατά­στα­ση στα σχο­λεία μας που απει­λεί τις ζωές των παι­διών μας. Τον καλού­με να οργα­νώ­σει μέτω­πο αντί­στα­σης και διεκ­δί­κη­σης των απα­ραί­τη­των έργων προ­στα­σί­ας της ασφά­λειας των παι­διών, με άμε­σο εκσυγ­χρο­νι­σμό των σχο­λι­κών μονάδων.

Η “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση” Σερ­ρών είναι στο πλευ­ρό κάθε γονιού, μαθη­τή και εκπαι­δευ­τι­κού, που αγω­νιά και παλεύ­ει για να λάμ­ψει η αλή­θεια για το έγκλη­μα αυτό, να απο­δο­θούν οι τιμω­ρί­ες σε κάθε υπεύ­θυ­νο και να τηρη­θούν οι προ­δια­γρα­φές για ασφα­λή σχολεία.

Συνε­χί­ζου­με να παλεύ­ου­με, μαζί με τον σερ­ραϊ­κό λαό, στα­θε­ρά και ατα­λά­ντευ­τα, για να έχου­με μια πόλη που θα προ­στα­τεύ­ει την ανθρώ­πι­νη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα των ανθρώ­πων της και δεν θα τα θυσιά­ζει για τα κέρ­δη των εργολάβων!».

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο