Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λες και ήταν χτες…

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Με αφορ­μή την για μία ακό­μη φορά όξυν­ση των Ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων παρου­σιά­ζου­με το πρω­το­σέ­λι­δο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 45 χρό­νια πριν (24/1/1975) που θα μπο­ρού­σε κάλ­λι­στα να είναι και σημερινό.

Δείγ­μα ότι όλα αυτά τα χρό­νια οι κυβερ­νή­σεις και στις δύο πλευ­ρές του Αιγαί­ου μπο­ρεί ν’ αλλά­ζουν, και οι δύο χώρες να είναι «σύμ­μα­χες» στο πλαί­σιο του ΝΑΤΟ, όμως η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει κρί­σι­μη και επι­κίν­δυ­νη για­τί παρα­μέ­νουν οι αιτί­ες πάνω στο έδα­φος των οποί­ων «πατά­νε» και σημε­ρι­νές εξελίξεις!

Το ΚΚΕ (σε άρθρο της σύντα­ξης, μια μέρα μετά 25/1) ανα­φέ­ρει (δεί­χνο­ντας τη στα­θε­ρό­τη­τα και τη ορθό­τη­τα των θέσε­ων αυτών αλλά και την επι­βε­βαί­ω­σή τους , ανά­με­σα στ’ άλλα:

«…Μία είναι η βασι­κή αιτία: η επί­μο­νη προ­σπά­θεια του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού με την επι­κου­ρία του βρε­τα­νι­κού να επι­βάλ­λουν στο Κυπρια­κό λύση Νατοϊ­κή για να μετα­τρέ­ψουν την Μεγα­λό­νη­σο σε δική τους πολε­μι­κή βάση. Και να εμπο­δί­σουν την Ελλά­δα να βρει μια αυτο­τε­λή εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή. Οι Τούρ­κοι σωβι­νι­στές σε μία σύμ­πτω­ση συμ­φε­ρό­ντων προ­χω­ρούν στο σχέ­διο διχο­τό­μη­σης της Κύπρου. Και ταυ­τό­χρο­να προ­βά­λουν απαι­τή­σεις στο Αιγαίο που έρχο­νται σε αντί­θε­ση με τους διε­θνείς κανό­νες και το συμ­φέ­ρον της Ελλά­δας, της ειρή­νης και της ειρη­νι­κής συνερ­γα­σί­ας των δύο λαών.

Ποιος δεν βλέ­πει σήμε­ρα πως πίσω απ’ αυτή τη στά­ση βρί­σκο­νται τα αμε­ρι­κα­νι­κά τραστ πετρε­λαί­ου και το στρα­τιω­τι­κο­βιο­μη­χα­νι­κό συγκρό­τη­μα των ΗΠΑ, οι κύκλοι που αντι­στρα­τεύ­ο­νται την ύφε­ση και θέλουν με κάθε τρό­πο να ανα­κτή­σουν χαμέ­νες θέσεις του ιμπε­ρια­λι­σμού στη εύφλε­κτη περιο­χή της Μέσης Ανατολής….Για να βγει (σ.σ η Ελλά­δα) από το αδιέ­ξο­δο που της δημιουρ­γεί η τρα­γι­κή αντί­φα­ση της επί­ση­μης πολι­τι­κής της: να ανή­κει στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό συνα­σπι­σμό των λύκων του ΝΑΤΟ και να εισπράτ­τει κάθε τόσο από τους Νατοϊ­κούς συμ­μά­χους της πλήγ­μα­τα προ­δο­σί­ες και ταπεινώσεις…Οι αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις παρα­μέ­νουν άθι­κτες στη χώρα μας και η παρου­σία τους και μόνο αυξά­νει τους κιν­δύ­νους να εμπλα­κεί η χώρα μας σε ενδε­χό­με­νη νέα σύρ­ρα­ξη στη Μέση Ανατολή….Είναι ανά­γκη η Ελλά­δα να απα­γκι­στρω­θεί από τη μέγ­γε­νη του ΝΑΤΟ…»

Τα συμπε­ρά­σμα­τα – επί­και­ρα για τους αγώ­νες και του σήμε­ρα ‑εύλο­γα!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο