Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λιβύη: Τουλάχιστον 15 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο

Του­λά­χι­στον 15 μετα­νά­στες έχα­σαν τη ζωή τους στο ναυά­γιο του πλοια­ρί­ου στο οποίο επέ­βαι­ναν στ’ ανοι­χτά της Λιβύ­ης την Τρί­τη, ένα νέο δρά­μα στη Μεσό­γειο, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ).

“Του­λά­χι­στον 15 μετα­νά­στες θεω­ρού­νται νεκροί μετά το ναυά­γιο την Τρί­τη του πλοια­ρί­ου τους στ΄ανοιχτά της Σαμπρά­θας”, 70 χλμ. δυτι­κά της Τρί­πο­λης. “Πέντε επι­ζή­σα­ντες περι­συ­νε­λέ­γη­σαν από ψαρά­δες και μετα­φέρ­θη­καν πίσω στη στε­ριά”, έγρα­ψε σήμε­ρα στο Twitter ο Φεντε­ρί­κο Σόντα, ο επι­κε­φα­λής της απο­στο­λής του ΔΟΜ στη Λιβύη.

Χθες βρά­δυ, η ακτο­φυ­λα­κή ανα­χαί­τι­σε περισ­σό­τε­ρους από 70 άλλους μετα­νά­στες και τους μετέ­φε­ρε πίσω στο λιβυ­κό έδα­φος, πρό­σθε­σε ο Σόντα.

Παρά τα βίαια επει­σό­δια που συνε­χί­ζο­νται μετά την πτώ­ση το 2011 του καθε­στώ­τος του Μουά­μαρ Καντά­φι, η Λιβύη παρα­μέ­νει σημα­ντι­κό σημείο διέ­λευ­σης για τους μετα­νά­στες που εγκα­τα­λεί­πουν εξαι­τί­ας της αστά­θειας άλλα μέρη της Αφρι­κής και της Μέσης Ανα­το­λής και επι­διώ­κουν να φτά­σουν στην Ευρώπη.

Δια­κι­νη­τές και λαθρέ­μπο­ροι εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται το χάος που επι­κρα­τεί σε αυτήν τη μεσο­γεια­κή χώρα, η οποία απέ­χει σχε­δόν 300 χλμ. από τις ιτα­λι­κές ακτές και είναι χωρι­σμέ­νη σήμε­ρα μετα­ξύ δύο αντί­πα­λων αρχών: την Κυβέρ­νη­ση Εθνι­κής Συμ­φω­νί­ας (GNA), στη δυτι­κή πλευ­ρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρί­πο­λη και ανα­γνω­ρί­ζε­ται από τον ΟΗΕ και τις αρχές της ανα­το­λι­κής Λιβύ­ης, συμ­μα­χι­κές του στρα­τάρ­χη Χαλί­φα Χάφταρ.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η GNA ανα­κοί­νω­σε τη σύλ­λη­ψη ενός Λίβυου πρώ­ην ακτο­φύ­λα­κα, του Αμπντ αλ-Ράχ­μαν αλ-Μίλαντ, 30 ετών, κατά του οποί­ου έχουν επι­βλη­θεί κυρώ­σεις από τον ΟΗΕ και ο οποιος κατα­ζη­τεί­το για εμπο­ρία ανθρώπων.

Σε βάρος αυτού του πρώ­ην διοι­κη­τή μονά­δας της ακτο­φυ­λα­κής στη Ζάουια (45 χλμ. δυτι­κά της Τρί­πο­λης) και τοπι­κού βαρό­νου κάθε είδους δια­κί­νη­σης εκδό­θη­κε ειδο­ποί­η­ση από την Ιντερ­πόλ μετά το αίτη­μα της επι­τρο­πής κυρώ­σε­ων του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ τον Ιού­νιο του 2018.

Από τον Ιανουά­ριο του 2020, σχε­δόν 10.000 μετα­νά­στες ανα­χαι­τί­στη­καν στη θάλασ­σα και οδη­γή­θη­καν πίσω στη Λιβύη από τη λιβυ­κή ακτο­φυ­λα­κή, σύμ­φω­να με τον ΔΟΜ.

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο