Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάχη ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση που μαίνεται στην Ουκρανία

Στον δρόμο στέλνουν μήνυμα:
Όχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή!
Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί

Τη Δευ­τέ­ρα 14/3 στην Αθή­να, αντι­πο­λε­μι­κή συγκέ­ντρω­ση στα Προ­πύ­λαια και συναυ­λία στο Σύνταγμα.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, συλ­λα­λη­τή­ριο στο Άγαλ­μα Βενιζέλου

Με αντι­πο­λε­μι­κές συγκε­ντρώ­σεις και πορεί­ες την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα 14 Μάρ­τη, μαθη­τές και φοι­τη­τές ενώ­νουν τις φωνές τους και στέλ­νουν μήνυ­μα: Οχι στον πόλε­μο, καμία συμ­με­το­χή! Ειρή­νη και φιλία ζητά­νε οι λαοί!

Στην Αθή­να, σε συγκέ­ντρω­ση στα Προ­πύ­λαια στις 12 μ. και μεγά­λη αντι­πο­λε­μι­κή συναυ­λία στο Σύνταγ­μα στη 1.30 μ.μ. καλούν οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι Τουρ­κι­κών Σπου­δών, Δασκά­λων, Νηπια­γω­γών και Ιστο­ρι­κού — Αρχαιο­λο­γι­κού ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ο Σύλ­λο­γος Οικο­τρό­φων ΝΦΕΕΜΠ και η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Αθή­νας. Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών καλεί σε αντι­πο­λε­μι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στη 1.30 μ.μ. στο Αγαλ­μα Βενιζέλου.

Μαθη­τές και φοι­τη­τές συνε­χί­ζουν την πολύ­μορ­φη δρά­ση που έχουν ανα­πτύ­ξει όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, με τις συγκε­ντρώ­σεις την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα. Οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι παίρ­νουν τη σκυ­τά­λη από το μεγά­λο αντι­πο­λε­μι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο που διορ­γά­νω­σαν την 1η Μάρ­τη, καλώ­ντας «τώρα να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για απε­μπλο­κή από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς». Οι μαθη­τές και οι μαθή­τριες, με τα 5μελή και τα 15μελή τους, εδώ και μέρες δεί­χνουν την ενα­ντί­ω­σή τους στον πόλε­μο, σχη­μα­τί­ζουν αντι­πο­λε­μι­κά μηνύ­μα­τα στα προ­αύ­λια, φτιά­χνουν πανό και κολάζ, οργα­νώ­νουν καλ­λι­τε­χνι­κές δρά­σεις ενά­ντια στον πόλε­μο. Εξάλ­λου, η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Αθή­νας καλεί τους μαθη­τές αύριο Παρα­σκευή σε μέρα δρά­σης ενά­ντια στον πόλε­μο, μέσα σε κάθε σχο­λείο. «Φτιά­χνου­με πανό, συν­θή­μα­τα, ζωγρα­φιές. Τρα­γου­δά­με και δια­βά­ζου­με ποι­ή­μα­τα. Συζη­τά­με και απο­κα­λύ­πτου­με τις αιτί­ες και τους υπεύ­θυ­νους του πολέ­μου!», σημειώνει.

«Δεί­χνου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στον λαό της Ουκρα­νί­ας δυνα­μώ­νο­ντας τον αγώ­να για να στα­μα­τή­σει ο πόλε­μος, κατα­δι­κά­ζο­ντας τη στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση της Ρωσί­ας, τις ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ που πυρο­δο­τούν τον πόλε­μο, όλοι τους να έχουν το “πάνω χέρι” στην Ουκρα­νία για να εξυ­πη­ρε­τή­σουν δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα, να αυξή­σουν τη δύνα­μη και την κυριαρ­χία τους, να έχουν πρό­σβα­ση σε κρί­σι­μα και πλού­σια εδά­φη, στους δρό­μους και αγω­γούς φυσι­κού αερί­ου», σημειώ­νουν οι μαθη­τές και τονίζουν:

«Οσο θυμό­μα­στε τους εαυ­τούς μας γίνο­νται πόλε­μοι, επι­θέ­σεις, βομ­βαρ­δι­σμοί, κάθε φορά με άλλη δικαιο­λο­γία και αφορ­μή, όσο κι αν μαθαί­νου­με πως ζού­με ειρη­νι­κά και προ­στα­τευ­μέ­να. Αντι­πα­ρα­θέ­σεις και οικο­νο­μι­κά — στρα­τιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα βασα­νί­ζουν τους λαούς σε όλο τον κόσμο. Δεν ξεχνά­με το Αφγα­νι­στάν, την Παλαι­στί­νη, τη Συρία και άλλες χώρες, δεν μπο­ρού­με να ξεχά­σου­με τις εικό­νες παι­διών και των οικο­γε­νειών τους να θαλασ­σο­πνί­γο­νται, τους συμ­μα­θη­τές μας που είναι θύμα­τα πολέμων.

Παίρ­νου­με τη σωστή μεριά στην Ιστο­ρία. Είμα­στε με τους λαούς που δοκι­μά­ζο­νται. Γρά­φου­με τις δικές μας σελί­δες στην Ιστο­ρία του τόπου μας με το δικό μας ΟΧΙ στον πόλε­μο — καμία συμ­με­το­χή — ειρή­νη και φιλία αξί­ζουν οι λαοί! Αυτή είναι η μεγα­λύ­τε­ρη αλλη­λεγ­γύη στους χιλιά­δες ανθρώ­πους που έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τα σπί­τια τους, που σκο­τώ­νο­νται, που βομ­βαρ­δί­ζο­νται, που αγω­νιούν. Εμείς θέλου­με ο λαός της Ουκρα­νί­ας, οι λαοί όλοι του κόσμου να ζουν ειρη­νι­κά και αδελ­φω­μέ­να, όπως τους αξί­ζει και μπο­ρούν τον 21ο αιώ­να, χωρίς φτώ­χεια, δυστυ­χία, προσφυγιά!».

«Να στα­μα­τή­σει τώρα η εμπλο­κή της Ελλά­δας στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία! Οχι στους πολέ­μους των ιμπε­ρια­λι­στών», τονί­ζουν στην ανα­κοί­νω­σή τους οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, επι­ση­μαί­νο­ντας: «Η Ελλά­δα με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, με την ουσια­στι­κή συμ­φω­νία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων, εμπλέ­κε­ται άμε­σα στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και την πολε­μι­κή ανα­μέ­τρη­ση στην Ουκρα­νία! Μάλι­στα η κυβέρ­νη­ση κλι­μα­κώ­νει την εμπλο­κή της χώρας μας, στέλ­νο­ντας όπλα, εντάσ­σο­ντας φρε­γά­τες στη συνο­δεία γαλ­λι­κών και αμε­ρι­κα­νι­κών αερο­πλα­νο­φό­ρων στο Αιγαίο και προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας μέχρι και απο­στο­λή ενό­πλων δυνά­με­ων! Βάζουν τον ελλη­νι­κό λαό στο στό­μα του λύκου! Μας μπλέ­κουν σε μια αντι­πα­ρά­θε­ση με απρό­βλε­πτες δια­στά­σεις όπως απο­δει­κνύ­ει η εκτό­ξευ­ση των στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών σε όλες τις χώρες, η τερά­στια συγκέ­ντρω­ση ΝΑΤΟι­κών στρα­τευ­μά­των στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, οι απει­λές της Ρωσί­ας για χρή­ση πυρη­νι­κών! Η Ελλά­δα γίνε­ται έτσι θύτης άλλων λαών και χωρών, αλλά και ο ελλη­νι­κός λαός μετα­τρέ­πε­ται σε θύμα, αφού γίνε­ται στό­χος βαριών αντι­ποί­νων! Ο ελλη­νι­κός λαός πλη­ρώ­νει κάθε χρό­νο 4 δισ. ευρώ κάθε χρό­νο για ΝΑΤΟι­κές δαπά­νες, που δεν έχουν καμία σχέ­ση με την άμυ­να της χώρας, την ίδια ώρα που εκτι­νάσ­σο­νται η ακρί­βεια και η φτώχεια!».

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!

Η αφί­σα της καμπά­νιας της ΠΟΔΝ για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των δύο Ουκρα­νών κομμουνιστών

«Η ΚΝΕ κατα­δι­κά­ζει τη σύλ­λη­ψη του Α’ Γραμ­μα­τέα της Λενι­νι­στι­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Ενω­σης Νεο­λαί­ας της Ουκρα­νί­ας, Μιχα­ήλ Κονο­νό­βιτς, και του αδελ­φού του Αλε­ξά­ντερ, από το αντι­λαϊ­κό καθε­στώς της Ουκρα­νί­ας εκφρά­ζο­ντας σοβα­ρές ανη­συ­χί­ες για τις καταγ­γε­λί­ες που θέλουν τις ζωές των δύο κομ­μου­νι­στών να βρί­σκο­νται υπό απει­λή», επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ και τονί­ζει: Απαι­τού­με την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­σή τους!

Στην ανα­κοί­νω­ση, ακό­μα, υπογραμμίζεται:

«Ενώ­νου­με τη φωνή μας με τα εκα­τομ­μύ­ρια νέους και νέες σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου, που συσπει­ρώ­νο­νται μέσα από τις γραμ­μές των οργα­νώ­σε­ων — μελών της Παγκό­σμιας Ομο­σπον­δί­ας Δημο­κρα­τι­κών Νεο­λαιών στην πάλη ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και εκφρά­ζουν την αλλη­λεγ­γύη τους στους δύο Ουκρα­νούς κομ­μου­νι­στές, στα μέλη και τους φίλους της Λενι­νι­στι­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Ενω­σης Νεο­λαί­ας της Ουκρα­νί­ας και του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ουκρανίας.

Ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, που πάει πάντα χέρι χέρι με τους αντι­λαϊ­κούς σχε­δια­σμούς του κεφα­λαί­ου, οξύ­νε­ται στις συν­θή­κες του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, στο­χεύ­ο­ντας στη χει­ρα­γώ­γη­ση του λαού και της νεο­λαί­ας, στη στοί­χι­σή τους πίσω από τα συμ­φέ­ρο­ντα των αστι­κών τάξε­ων. Διό­λου τυχαία ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία συνο­δεύ­τη­κε από τόνους αντι­κομ­μου­νι­σμού και από τα δύο αντι­μα­χό­με­να στρα­τό­πε­δα, με στό­χο — εκτός όλων των άλλων — και τη δια­γρα­φή της συλ­λο­γι­κής μνή­μης δύο λαών, του ουκρα­νι­κού και του ρωσι­κού, που στο πλαί­σιο της ΕΣΣΔ έζη­σαν ειρη­νι­κά για δεκαετίες.

Στην Ουκρα­νία εφαρ­μό­ζε­ται το απα­ρά­δε­κτο αντι­κομ­μου­νι­στι­κό, νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο, που ανι­στό­ρη­τα και προ­κλη­τι­κά εξι­σώ­νει τον κομ­μου­νι­σμό με τον φασι­σμό και απα­γο­ρεύ­ει τα κομ­μου­νι­στι­κά σύμ­βο­λα, ενώ ήδη από το 2015 το ΚΚ Ουκρα­νί­ας βρί­σκε­ται εκτός νόμου. Στις συν­θή­κες του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, το αντι­δρα­στι­κό καθε­στώς της Ουκρα­νί­ας αξιο­ποιεί και εντεί­νει τον αντι­κομ­μου­νι­σμό, που απο­τε­λεί επί­ση­μη πολι­τι­κή της, προ­χω­ρά σε διώ­ξεις κομ­μου­νι­στών και άλλων αγω­νι­στών, με πρό­σχη­μα αστή­ρι­κτους ισχυ­ρι­σμούς για κατα­σκο­πεία, επι­διώ­κο­ντας να σωπά­σει κάθε φωνή που αντι­τάσ­σε­ται στον πόλε­μο, παλεύ­ει για την ειρή­νη και τη φιλία των λαών.

Την ίδια στιγ­μή, η αστι­κή τάξη στην Ουκρα­νία (και σε άλλες χώρες) δεν διστά­ζει να στη­ρί­ζει ακό­μα και νοσταλ­γούς του Χίτλερ, προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα και να υπη­ρε­τή­σει τους αντα­γω­νι­σμούς της, πάντα σε βάρος των λαών. Σήμε­ρα, φασι­στι­κές — νεο­να­ζι­στι­κές ομά­δες δρουν ως τμή­μα του ουκρα­νι­κού στρα­τού, όπως το περι­βό­η­το “τάγ­μα Αζόφ”, ενώ ήταν οι ίδιες δυνά­μεις που αξιο­ποι­ή­θη­καν στα γεγο­νό­τα του 2014, κατά τη διάρ­κεια της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέμ­βα­σης των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στην Ουκρα­νία και την πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κή ανα­τρο­πή της τότε κυβέρνησης.

Οι κομ­μου­νι­στές στην Ελλά­δα εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στον ουκρα­νι­κό λαό που είναι θύμα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και για ακό­μη μια φορά τονί­ζου­με: Κάτω τα χέρια από τους κομ­μου­νι­στές! Να απε­λευ­θε­ρω­θούν τώρα!».

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Ερώτηση για τη σύλληψη των δύο στελεχών
της Λενινιστικής
Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Ουκρανίας

Τη σύλ­λη­ψη δύο στε­λε­χών της Λενι­νι­στι­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Ένω­σης Νεο­λαί­ας της Ουκρα­νί­ας καταγ­γέλ­λει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με κατε­πεί­γου­σα Ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος Κώστας Παπα­δά­κης προς τον ύπα­το εκπρό­σω­πο Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Συγκε­κρι­μέ­να ανα­φέ­ρε­ται στην Ερώτηση:

«Σοβα­ρές ανη­συ­χί­ες γεν­νά η σύλ­λη­ψη του Α’ Γραμ­μα­τέα της Λενι­νι­στι­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Ενω­σης Νεο­λαί­ας της Ουκρα­νί­ας, Μιχα­ήλ Κονο­νό­βιτς, και του αδελ­φού του Αλε­ξά­ντερ, από τις αρχές της Ουκρα­νί­ας, ενώ υπάρ­χουν καταγ­γε­λί­ες ότι απει­λεί­ται η ζωή τους.Την ώρα που μαί­νε­ται η ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση μετά από την εισβο­λή της Ρωσί­ας στη βάση των αντα­γω­νι­σμών της με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση προ­χω­ρά στην αναί­τια δίω­ξη των δύο νεο­λαί­ων κομ­μου­νι­στών. Αξιο­ποιεί τον αντι­κομ­μου­νι­σμό, που απο­τε­λεί επί­ση­μη πολι­τι­κή της όσο και της ΕΕ και εφαρ­μό­ζει το απα­ρά­δε­κτο αντι­κομ­μου­νι­στι­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που ανι­στό­ρη­τα και προ­κλη­τι­κά εξι­σώ­νει τον φασι­σμό με τον κομ­μου­νι­σμό. Την ίδια στιγ­μή, φασι­στι­κές — νεο­να­ζι­στι­κές ομά­δες δρουν ανε­νό­χλη­τα ως τμή­μα μάλι­στα του στρα­τού της Ουκρα­νί­ας, και επι­τί­θε­νται σε Ουκρα­νούς κατα­τρεγ­μέ­νους ενώ αξιο­ποιού­νται εδώ και χρό­νια σε βάρος του ουκρα­νι­κού λαού, τόσο το 2014 με την ανοι­χτή ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στη χώρα όσο και μέχρι σήμερα.

Ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, που πάντα συνο­δεύ­ει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, οξύ­νε­ται ιδιαί­τε­ρα στις συν­θή­κες του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, επι­διώ­κο­ντας να στοι­χη­θούν οι λαοί πίσω από το ένα ή το άλλο ιμπε­ρια­λι­στι­κό στρα­τό­πε­δο. Ιδιαί­τε­ρα σήμε­ρα επι­διώ­κε­ται να σβη­στεί η συλ­λο­γι­κή μνή­μη του ουκρα­νι­κού και του ρωσι­κού λαού που για δεκα­ε­τί­ες ζού­σαν ειρη­νι­κά στις συν­θή­κες του σοσια­λι­σμού στην ΕΣΣΔ».

Με βάση τα παρα­πά­νω ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ κατέ­θε­σε το παρα­κά­τω ερώτημα:

«Πώς τοπο­θε­τεί­ται ο αντι­πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής / ύπα­τος εκπρό­σω­πος της Ενω­σης για Θέμα­τα Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής και Πολι­τι­κής Ασφά­λειας στο κατε­πεί­γον αίτη­μα για την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­ση των δύο νέων κομ­μου­νι­στών συλ­λη­φθέ­ντων, αλλά και την άρση όλων των αντι­κομ­μου­νι­στι­κών διώ­ξε­ων και απα­γο­ρεύ­σε­ων στη χώρα;».

Προχωρά η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ
«Μπροστάρης» στην εμπλοκή και την κοροϊδίαΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ετοιμάζεται το εφ’ όλης της ύλης παζάρι «ως εταίροι στο ΝΑΤΟ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο