Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέση Ανατολή: Πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης σε βάρος των λαών

Ολο και περισ­σό­τε­ρο μπλέ­κε­ται το «κου­βά­ρι» των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων στην περιο­χή της Μ. Ανα­το­λής, ενέ­χο­ντας σοβα­ρούς κιν­δύ­νους ανά­φλε­ξης μιας γενι­κό­τε­ρης σύρ­ρα­ξης, με θύμα­τα τους λαούς κι ενώ συνε­χί­ζε­ται η σφα­γή στη Γάζα και τη Δυτι­κή Οχθη, από το κρά­τος δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ, με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους που κι άλλο «λάδι στη φωτιά» σε όλα τα μέτω­πα, από τον Λίβα­νο και την Υεμέ­νη μέχρι το Ιράν.

Στο πλαί­σιο των αντι­δρά­σε­ων, η ΕΕ κατα­δί­κα­σε χθες την δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στην πόλη Κερ­μάν (νοτιο­α­να­το­λι­κά), η οποία στοί­χι­σε τη ζωή σε του­λά­χι­στον 103 ανθρώ­πους και τραυ­μά­τι­σε άλλους 200 και πλέ­ον, σύμ­φω­να με ιρα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης. Τις χαρα­κτή­ρι­σε «τρο­μο­κρα­τι­κές», ανα­φέ­ρο­ντας ότι οι δρά­στες τους «θα πρέ­πει να λογο­δο­τή­σουν». Ο επι­κε­φα­λής της ευρω­ε­νω­σια­κής διπλω­μα­τί­ας Ζ. Μπο­ρέλ είχε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Ιρα­νό ΥΠΕΞ.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, Μ. Μίλερ, κατα­δί­κα­σε τις επι­θέ­σεις, δηλώ­νο­ντας πως «είναι νωρίς» να πουν οι ΗΠΑ ποιοι τις προ­κά­λε­σαν, σπεύ­δο­ντας να δια­ψεύ­σει πως η Ουά­σιγ­κτον είναι πίσω από αυτές. Χαρα­κτή­ρι­σε αυτές τις φήμες «ανεύ­θυ­νες», ενώ πρό­σθε­σε «πως δεν έχου­με κανέ­ναν λόγο να πιστεύ­ου­με πως εμπλέ­κε­ται το Ισραήλ».

Λίγο αργό­τε­ρα, αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος ανέ­φε­ρε ότι η διπλή έκρη­ξη στην Κερ­μάν μοιά­ζει να ήταν «τρο­μο­κρα­τι­κή» ενέρ­γεια του είδους αυτών που διέ­πρατ­τε συχνά στο παρελ­θόν η τζι­χα­ντι­στι­κή οργά­νω­ση Ισλα­μι­κό Κρά­τος (ΙΚ).

Οι δυο εκρή­ξεις έγι­ναν κατά τη διάρ­κεια τελε­τής στη μνή­μη του στρα­τη­γού Σου­λεϊ­μά­νι, η πρώ­τη σε από­στα­ση περί­που 700 μέτρων από τον τάφο του και τη δεύ­τε­ρη περί­που ένα χιλιό­με­τρο από την πρώ­τη, σύμ­φω­να με το ιρα­νι­κό επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων IRNA. Η ιρα­νι­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση έκα­νε λόγο για 211 τραυ­μα­τί­ες, ορι­σμέ­νοι από τους οποί­ους βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Δεν έχει υπάρ­ξει ανά­λη­ψη της ευθύ­νης μέχρι στιγμής.

Ο στρα­τη­γός Σου­λεϊ­μά­νι σκο­τώ­θη­κε σε πλήγ­μα αμε­ρι­κα­νι­κού drone κατά δια­τα­γή του αμε­ρι­κα­νού τότε προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ στο αερο­δρό­μιο της Βαγδά­της το 2020.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ιράν — Τουρκία

Για το θέμα, τηλε­φω­νι­κή συν­διά­λε­ξη με τον πρό­ε­δρο του Ιράν Εμπρα­χίμ Ραϊ­σί είχε χθες το βρά­δυ ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου της Διεύ­θυν­σης Επι­κοι­νω­νί­ας της τουρ­κι­κής προ­ε­δρί­ας ανα­φέ­ρε­ται ότι ο πρό­ε­δρος Ερντο­γάν εξέ­φρα­σε τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του στον Εμπρα­χίμ Ραϊ­σί, και κατα­δί­κα­σε την «τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση με στό­χο αμά­χους». Κατά τη διάρ­κεια της συν­διά­λε­ξης, οι δύο ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν εξάλ­λου να ανα­βλη­θεί προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη επί­σκε­ψη του Ιρα­νού προ­έ­δρου στην Τουρ­κία για μετα­γε­νέ­στε­ρη ημερομηνία.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και για τη δολοφονία του Αλ Αρούρι

Χθες, αξιω­μα­τού­χος του Αμε­ρι­κα­νι­κού Υπουρ­γεί­ου Αμυ­νας δήλω­σε πως το Ισρα­ήλ διε­ξή­γα­γε το πλήγ­μα που σκό­τω­σε προ­χθές Τρί­τη τον δεύ­τε­ρο στην ιεραρ­χία της Χαμάς, τον Σάλεχ αλ Αρού­ρι, σε νότιο προ­ά­στιο της Βηρυτού.

Η δολο­φο­νία του Αλ Αρού­ρι προ­κά­λε­σε ντό­μι­νο αντι­δρά­σε­ων και απει­λών κατά του Ισρα­ήλ, με τον ηγέ­τη της λιβα­νι­κής σιι­τι­κής παρά­τα­ξης Χεζ­μπο­λά, Χασάν Νασ­ρά­λα, χθες το βρά­δυ να προει­δο­ποιεί το Ισρα­ήλ ενα­ντί­ον νέας κλι­μά­κω­σης, αντι­δρώ­ντας έντο­να στον θάνα­το του Σάλεχ αλ Αρούρι.

Ενταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο μετα­ξύ, οι ΗΠΑ και έντε­κα χώρες, έστει­λαν τελε­σί­γρα­φο προς τους Χού­θι της Υεμέ­νης να στα­μα­τή­σουν «αμέ­σως τις παρά­νο­μες επι­θέ­σεις» τους σε πλοία στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, προει­δο­ποιώ­ντας ότι σε αντί­θε­τη περί­πτω­ση θα υπο­στούν «συνέ­πειες».

Εκτός από τις ΗΠΑ, την ανα­κοί­νω­ση υπο­γρά­φουν επί­σης η Αυστρα­λία, το Μπα­χρέιν, ο Κανα­δάς, το Βέλ­γιο, η Γερ­μα­νία, η Ιτα­λία, η Ιαπω­νία, η Νέα Ζηλαν­δία, η Βρε­τα­νία, η Δανία και η Ολλανδία.

Στην Τουρκία το Σάββατο ο Μπλίνκεν

Την ώρα που ο πόλε­μος στη Μέση Ανα­το­λή κλι­μα­κώ­νε­ται, ενώ επι­τα­χύ­νο­νται και οι «διευ­θε­τή­σεις» με αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή σφρα­γί­δα στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας, Χ. Φιντάν, ανα­κοί­νω­σε χτες ότι ο Αμε­ρι­κα­νός ομό­λο­γός του, Αντ. Μπλίν­κεν, ανα­χω­ρεί από­ψε προ­κει­μέ­νου να βρε­θεί το Σάβ­βα­το στην Τουρ­κία για να συζη­τή­σουν «διμε­ρή και περι­φε­ρεια­κά ζητήματα».

Μέχρι αργά χτες ήταν άγνω­στο αν το δρο­μο­λό­γιο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα περι­λαμ­βά­νει το Ισρα­ήλ και την Ελλά­δα, με ανε­πι­βε­βαί­ω­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες να κάνουν λόγο για πιθα­νό­τη­τα στά­σης και στη χώρα μας και συνά­ντη­σή του με τον πρω­θυ­πουρ­γό. Οπως άλλω­στε μετα­δό­θη­κε χτες, ο πρω­θυ­πουρ­γός άλλα­ξε το πρό­γραμ­μά του και θα βρί­σκε­ται αύριο Παρα­σκευή στα Χανιά, όπου — θυμί­ζου­με — ο Μπλίν­κεν είχε κάνει ολι­γό­ω­ρη στά­ση και κατά την επι­στρο­φή του από την προη­γού­με­νη επί­σκε­ψή του στην Τουρκία.

Πηγή: 902.gr

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο