Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μέση Ανατολή: Σοβαρός κίνδυνος κλιμάκωσης της κρίσης — Απειλές από Ισραήλ και ΗΠΑ

Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Λόιντ ‘Οστιν προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα ότι οι ΗΠΑ “δεν θα διστά­σουν να δρά­σουν” στρα­τιω­τι­κά ενα­ντί­ον οποιασ­δή­πο­τε “οργά­νω­σης” ή “χώρας” που θα προ­σπα­θή­σει να διευ­ρύ­νει τη σύγκρου­ση στη Μέση Ανα­το­λή μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και της Χαμάς και να εκμε­ταλ­λευ­τεί αυτή την εξαι­ρε­τι­κά άσχη­μη κατά­στα­ση”, χωρίς ωστό­σο να ανα­φέ­ρει το Ιράν ή τη Χεζ­μπο­λάχ που το Ισρα­ήλ κατη­γό­ρη­σε σήμε­ρα ότι “σύρουν τον Λίβα­νο στον πόλεμο”.

Λίγες ώρες μετά την ανα­κοί­νω­ση του Πεντα­γώ­νου για την ενί­σχυ­ση της στρα­τιω­τι­κής του δύνα­μης στην περιο­χή απέ­να­ντι στις πρό­σφα­τες κλι­μα­κώ­σεις από το Ιράν και τις συμ­μα­χι­κές του δυνά­μεις, ο ‘Οστιν δήλω­σε στο δίκτυο ABC News απευ­θυ­νό­με­νος σε “αυτούς που φέρε­ται να επι­διώ­κουν τη διεύ­ρυν­ση της σύγκρου­σης: Η συμ­βου­λή μας είναι ‘μην το κάνε­τε’. Δια­τη­ρού­με το δικαί­ω­μά μας στην αυτο­ά­μυ­να και δεν θα διστά­σου­με να ενερ­γή­σου­με ανάλογα”.

“Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αυτό που βλέ­που­με”, τόνι­σε ο υπουρ­γός Άμυ­νας, “είναι η προ­ο­πτι­κή μιας σημα­ντι­κής κλι­μά­κω­σης των επι­θέ­σε­ων κατά των στρα­τευ­μά­των μας και των πολι­τών μας στην περιοχή”.

“Για τους λόγους αυτούς, θα κάνου­με αυτό που πρέ­πει για να δια­σφα­λί­σου­με ότι τα στρα­τεύ­μα­τά μας βρί­σκο­νται σε καλή θέση, είναι προ­στα­τευ­μέ­να και ότι έχου­με την ικα­νό­τη­τα να απα­ντή­σου­με”, σε περί­πτω­ση που τα αμε­ρι­κα­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα απο­τε­λέ­σουν στό­χο, προει­δο­ποί­η­σε περαι­τέ­ρω ο Όστιν.

Για «δυνα­μι­κή κλι­μά­κω­σης της κρί­σης» στη Μέση Ανα­το­λή έκα­νε λόγο σήμε­ρα και ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίν­κεν, «φωτο­γρα­φί­ζο­ντας» το Ιράν. Οπως είπε μιλώ­ντας στο NBC «σε περί­πτω­ση που το Ιράν τρα­βή­ξει το σχοι­νί τότε οι δυνά­μεις των ΗΠΑ θα απα­ντή­σουν. Δεν θέλου­με να δού­με τις δυνά­μεις να βρί­σκο­νται σε κίν­δυ­νο ή να ανοί­γουν πυρ, όμως αν κλη­θούν να το κάνουν, θα το κάνουν, είμα­στε έτοι­μοι», συμπλή­ρω­σε, δεί­χνο­ντας μέσα σε τι λάκ­κο βάζει η κυβέρ­νη­ση τον ελλη­νι­κό λαό, παρα­δί­δο­ντας βάσεις και στέλ­νο­ντας πλοία στην Αν. Μεσό­γειο προς υπο­στή­ρι­ξη των δολο­φο­νι­κών σχε­δια­σμών ΗΠΑ — ΝΑΤΟ.

Στο μετα­ξύ ο Μπ. Νετα­νιά­χου μιλώ­ντας σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι σε ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες στα σύνο­ρα με τον Λίβα­νο εκτό­ξευε απει­λές προς τη γει­το­νι­κή χώρα λέγο­ντας πως «Δεν μπο­ρώ να σας πω αυτή τη στιγ­μή εάν η Χεζ­μπο­λάχ θα απο­φα­σί­σει να συμ­με­τά­σχει πλή­ρως στον πόλε­μο, αλλά εάν η Χεζ­μπο­λάχ απο­φα­σί­σει να μπει στον πόλε­μο, θα χάσει τον Δεύ­τε­ρο Πόλε­μο του Λιβά­νου», λέγο­ντας πως «θα τον σακα­τέ­ψου­με (σ.σ. τον Λίβα­νο) με μια δύνα­μη που δεν μπο­ρεί καν να φανταστεί».

Η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να βγει εκτός ελέγχου λέει το Ιράν

Την ίδια ώρα ο Ιρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Χοσε­ΐν Αμίρ-Αμπ­ντο­λα­χιάν προει­δο­ποιού­σε σήμε­ρα πως η κατά­στα­ση στη Μέση Ανα­το­λή θα βγει εκτός ελέγ­χου εάν το Ισρα­ήλ δεν στα­μα­τή­σει άμε­σα τη στρα­τιω­τι­κή του δρά­ση. «Προει­δο­ποιώ τις ΗΠΑ και τον πλη­ρε­ξού­σιό τους (σ.σ. το Ισρα­ήλ)… ότι αν δεν στα­μα­τή­σουν αμέ­σως το έγκλη­μα κατά της ανθρω­πό­τη­τας και τη γενο­κτο­νία στη Γάζα, όλα είναι πιθα­νά ανά πάσα στιγ­μή και η κατά­στα­ση στην περιο­χή θα βγει εκτός ελέγ­χου» τόνι­σε μιλώ­ντας στην Τεχε­ρά­νη όπως μετα­δί­δει το BBC.

Στο μετα­ξύ τη Δευ­τέ­ρα στην Τεχε­ρά­νη ανα­μέ­νε­ται να βρε­θεί ο Ρώσος υπουρ­γός των Εξω­τε­ρι­κών Σ. Λαβρόφ όπως μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA. Θυμί­ζου­με πως ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών είχε προει­δο­ποι­ή­σει πρό­σφα­τα πως υπάρ­χει σοβα­ρός κίν­δυ­νος η σύγκρου­ση στη Γάζα να εξε­λι­χθεί σε περι­φε­ρεια­κή σύγκρου­ση λέγο­ντας πως οι οι από­πει­ρες να κατη­γο­ρη­θεί το Ιράν για την κρί­ση στη Γάζα συνι­στούν προ­κλή­σεις, αλλά και πως η Ρωσία βρί­σκε­ται σε επα­φή με την Τουρ­κία για το θέμα αυτό.

Την ίδια ώρα σε ανάρ­τη­ση του ο επι­κε­φα­λής του εθνι­κι­στι­κού κόμ­μα­τος της Τουρ­κί­ας MHP και σύμ­μα­χος στην κυβέρ­νη­ση του Ερντο­γάν, Ντ. Μπα­χτσε­λί έλε­γε πως «Αν δεν επι­τευ­χθεί κατά­παυ­ση του πυρός μέσα σε 24 ώρες από σήμε­ρα, αν οι επι­θέ­σεις δεν στα­μα­τή­σουν, αν οι βόμ­βες συνε­χί­σουν να πέφτουν στους κατα­πιε­σμέ­νους, τότε η Τουρ­κία θα πρέ­πει να παρέμ­βει άμε­σα και να κάνει ό,τι είναι απα­ραί­τη­το βάσει των ιστο­ρι­κών, ανθρω­πι­στι­κών και θρη­σκευ­τι­κών ευθυ­νών της. Είναι η κλη­ρο­νο­μιά των προ­γό­νων μας η δια­φύ­λα­ξη και η προ­στα­σία της Γάζας.»

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο