Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Βιομηχανία κατάπτυστων ψηφισμάτων για το ξέπλυμα των ισραηλινών θηριωδιών

Του \\ Κώστα Παπα­δά­κη
μέλους της ΚΕ και ευρω­βου­λευ­τή του ΚΚΕ

Αυτές τις ώρες, οι λαοί σε όλο τον κόσμο δια­τρα­νώ­νουν την απαί­τη­σή τους να στα­μα­τή­σει η ισο­πέ­δω­ση της μαρ­τυ­ρι­κής Λωρί­δας της Γάζας και η γενο­κτο­νία του Παλαι­στι­νια­κού λαού που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη από το Ισρα­ήλ με μαζι­κές δολο­φο­νί­ες αμά­χων, πάνω από 1.000 μικρών παι­διών, με το χτύ­πη­μα νοσο­κο­μεί­ων, σχο­λεί­ων. Όλων αυτών που βιώ­νουν τον απάν­θρω­πο απο­κλει­σμό από το κρά­τος δολο­φό­νο του Ισραήλ.

Τα δια­χρο­νι­κά εγκλή­μα­τα του Ισρα­ήλ σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού έχουν οδη­γή­σει σε ένα βίο αβί­ω­το στη Λωρί­δα της Γάζας, εξαι­τί­ας του απο­κλει­σμού από γη, αέρα και θάλασ­σα, χωρίς ρεύ­μα, νερό για ώρες καθη­με­ρι­νά, χωρίς στοι­χειώ­δη πρό­σβα­ση στην υγεία, σε φάρ­μα­κα. Με το ρατσι­στι­κό καθε­στώς απαρτ­χάιντ, τις εκτο­πί­σεις, τις κατα­σχέ­σεις σπι­τιών και περιου­σιών, τον περιο­ρι­σμό μετα­κί­νη­σης, τους εποι­κι­σμούς, τις εγκλη­μα­τι­κές επι­θέ­σεις εποί­κων, την αθλιό­τη­τα που ζουν εκα­τομ­μύ­ρια Παλαι­στί­νιοι στους προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς, αλλά και το τεί­χος του αίσχους στη Δυτι­κή Οχθη όπως και τους πάνω από 5.000 πολι­τι­κούς κρατούμενους.

Όλα τα παρα­πά­νω περι­γρά­φουν το τι ακρι­βώς εννο­εί δια­χρο­νι­κά το Ισρα­ήλ κι οι σύμ­μα­χοί του ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ όταν μιλούν προ­κλη­τι­κά για «δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην αυτο­ά­μυ­να». Αυτήν, την προ­κλη­τι­κή θέση που «βιά­ζει» την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στη­ρί­ζουν, ανα­λαμ­βά­νο­ντας πολύ βαριές ευθύ­νες η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ όπως και το φασι­στι­κό μόρ­φω­μα των «Σπαρ­τια­τών», όλες οι αστι­κές δυνά­μεις στην Ελλά­δα πλην ΚΚΕ.

Την ίδια στιγ­μή με το μακε­λειό στη Γάζα, ο κίν­δυ­νος γενι­κό­τε­ρης ανά­φλε­ξης στη Μέση Ανα­το­λή με την εμπλο­κή κι άλλων χωρών της περιο­χής είναι ορα­τός, ενώ τα «σκά­για» των εντει­νό­με­νων ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών ήδη κατα­γρά­φο­νται και σε μια σει­ρά ευρω­παϊ­κές πρω­τεύ­ου­σες αυτές τις μέρες. Πρό­κει­ται για επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις που σημα­το­δο­τούν την κλι­μά­κω­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων και πολέ­μων, την ενί­σχυ­ση των μέτρων κατα­στο­λής, της ξενο­φο­βί­ας όπως και τον εκφο­βι­σμό των λαών.

Στόχος τους η διεύρυνση 
της ισραηλινής κατοχής

Εδώ και χρό­νια, σχε­δια­σμέ­να το Ισρα­ήλ και οι ευρω­α­τλα­ντι­κοί σύμ­μα­χοί του δια­στρε­βλώ­νουν τον χαρα­κτή­ρα του παλαι­στι­νια­κού προ­βλή­μα­τος, απο­σιω­πώ­ντας και ξεπλέ­νο­ντας την ισραη­λι­νή κατο­χή. Κάνουν το άσπρο μαύ­ρο συκο­φα­ντώ­ντας τον λαό της Παλαι­στί­νης ως δήθεν τρο­μο­κρά­τη και δόλια θέτουν τον δίκαιο αγώ­να του στο στό­χα­στρο της λεγό­με­νης «αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής εκστρα­τεί­ας» που ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τους συμ­μά­χους τους ιδιαί­τε­ρα μετά το χτύ­πη­μα στους δίδυ­μους πύρ­γους στις 11/9/2001.

Όλοι αυτοί επι­χει­ρούν να συκο­φα­ντή­σουν τον παλαι­στι­νια­κό αγώ­να, να σβή­σουν από τη συνεί­δη­ση των λαών τις αιτί­ες και τις τερά­στιες ιστο­ρι­κές ευθύ­νες του Ισρα­ήλ για το παλαι­στι­νια­κό πρό­βλη­μα επι­κα­λού­με­νοι τη Χαμάς.

Αν, λοι­πόν, είναι έτσι τότε για­τί στη Δυτι­κή Όχθη που δεν είναι υπό τον έλεγ­χο της Χαμάς το Ισρα­ήλ έχει δολο­φο­νή­σει από την αρχή του έτους πάνω από 300 Παλαι­στί­νιους και του­λά­χι­στον 50 παι­διά; Ταυ­τό­χρο­να, η ισραη­λι­νή προ­πα­γαν­δι­στι­κή εκστρα­τεία περί «τρο­μο­κρα­τί­ας» έχει πάγιο και δια­χρο­νι­κό στό­χο να διευ­ρύ­νει τα κατε­χό­με­να εδά­φη, αμφι­σβη­τώ­ντας το δικαί­ω­μα των Παλαι­στι­νί­ων να διοι­κούν τη Λωρί­δα της Γάζας, ευθύ­νη που από το 2006 έχει η Χαμάς.

Ανά­λο­γος σχε­δια­σμός αμφι­σβή­τη­σης προ­σαρ­μο­σμέ­νος στην περί­πτω­ση της Φατάχ μεθο­δεύ­ε­ται εδώ και χρό­νια και για τη Δυτι­κή Οχθη με διά­φο­ρα προ­σχή­μα­τα. Τον ίδιο σχε­δια­σμό σιγο­ντά­ρει άλλω­στε και η ΕΕ, που τα όποια ανε­παρ­κή κον­δύ­λια προς τους Παλαι­στί­νιους δεν τα διο­χε­τεύ­ει ούτε μέσω της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής ούτε της διοί­κη­σης της Λωρί­δας της Γάζας αλλά μέσω ΜΚΟ και πρό­τζεκτ επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις «ελεύ­θε­ρες περιο­χές». Την ίδια στό­χευ­ση έχει άλλω­στε και η κίνη­ση των ΗΠΑ το 2017 επί κυβέρ­νη­σης του «δια­βο­λι­κά καλού» Τραμπ, που δια­τη­ρεί­ται κι επί Μπάι­ντεν, να ανα­γνω­ρί­σουν την Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα του Ισραήλ.

Άλλω­στε, κρι­τή­ριο για τη στά­ση και τις κινή­σεις των ιμπε­ρια­λι­στών δεν απο­τε­λού­σε ποτέ το δίκιο των λαών αλλά τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και σχέ­διά τους.

Στήριξη στην κατοχική βία 
και στα εγκλήματά της

Την ίδια ακρι­βώς ώρα που στην έκτα­κτη τηλε­διά­σκε­ψη του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου οι κυβερ­νή­σεις της ΕΕ, ανά­με­σά τους κι αυτή της ΝΔ, έδι­ναν κυνι­κή στή­ρι­ξη στη απάν­θρω­πη κατο­χι­κή βία του Ισρα­ήλ, το κρά­τος δολο­φό­νος βομ­βάρ­δι­ζε νοσο­κο­μείο στη Γάζα με εκα­το­ντά­δες νεκρούς Παλαιστίνιους.

Στη δε τελευ­ταία Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου κι ενώ βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη ο σφα­για­σμός του Παλαι­στι­νια­κού λαού στη Γάζα υπερ­ψη­φί­στη­κε ένα κατά­πτυ­στο κοι­νό ψήφι­σμα από Λαϊ­κό Κόμ­μα, Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, Φιλε­λεύ­θε­ρους, Πρά­σι­νους, Ακρο­δε­ξιούς που επι­χει­ρεί να ξεπλύ­νει το Ισρα­ήλ και προ­κλη­τι­κά να δώσει κάλυ­ψη στις φρι­κα­λε­ό­τη­τές του στη Γάζα. Το ψήφι­σμα αυτό υπερ­ψή­φι­σαν σύσ­σω­μοι οι ευρω­βου­λευ­τές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κι Ελ. Λύση, επι­λέ­γο­ντας την ελε­ει­νή θέση του συνε­νό­χου των ισραη­λι­νών εγκλη­μά­των σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού.

Αυτή η αθλιό­τη­τα απο­σιω­πά την ισραη­λι­νή κατο­χή κι ανα­γνω­ρί­ζει «δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην αυτο­ά­μυ­να», δίνο­ντας του το ελεύ­θε­ρο να σφα­γιά­ζει Παλαι­στί­νιους …με «ανθρω­πι­στι­κούς κανό­νες». Το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο παρι­στά­νει μάλι­στα το ανή­ξε­ρο για την ισραη­λι­νή θηριω­δία του βομ­βαρ­δι­σμού του νοσο­κο­μεί­ου Αλ Αχλι, ζητώ­ντας «διε­θνή έρευ­να για να εντο­πι­στούν οι υπαίτιοι».

Την ώρα που εντεί­νε­ται το δρά­μα του Παλαι­στι­νια­κού λαού μεθο­δεύ­ει να περι­κο­πούν ακό­μα κι αυτά τα ανε­παρ­κέ­στα­τα ευρω­ε­νω­σια­κά κον­δύ­λια προς την Παλαι­στί­νη, απαι­τώ­ντας «μέτρα κατά της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης», δηλα­δή τη φίμω­ση κάθε προ­βο­λής της αλή­θειας του Παλαι­στι­νια­κού λαού στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, προ­κει­μέ­νου να κυριαρ­χεί ανε­νό­χλη­τη η ισραη­λι­νή προ­πα­γάν­δα. Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ βεβαί­ως κατα­ψή­φι­σε και κατήγ­γει­λε το άθλιο ψήφι­σμα απο­κα­λύ­πτο­ντας, με τοπο­θέ­τη­σή της, τον επι­κίν­δυ­νο χαρα­κτή­ρα του.

Όμως μήπως είναι η πρώ­τη φορά που η ΕΕ και το Κοι­νο­βού­λιό της τοπο­θε­τού­νται κατά αυτόν τον τρό­πο; Οχι βέβαια. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρό­νια τόσο η ΕΕ όσο και το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο δεν κατα­δί­κα­σαν ποτέ το Ισρα­ήλ για τις θηριω­δί­ες του σε βάρος των Παλαιστινίων.

Επει­δή όμως το Παλαι­στι­νια­κό πρό­βλη­μα έχει ιστο­ρία και οι ανα­κοι­νώ­σεις της ΕΕ όσο και τα ψηφί­σμα­τα του ΕΚ δεν απο­τε­λούν καθό­λου και­νούρ­για «φάμπρι­κα» μπο­ρού­με να αντλή­σου­με πολύ­τι­μη πεί­ρα και να βγά­λου­με συμπε­ρά­σμα­τα για τις δια­χρο­νι­κές στο­χεύ­σεις των Ευρω­παί­ων ιμπε­ρια­λι­στών που ξεσκε­πά­ζει τόσο τις αλά καρτ ευαι­σθη­σί­ες τους όσο και την απύθ­με­νη υπο­κρι­σία τους.

  • Για παρά­δειγ­μα, τόσο το 2008 όσο και το 2014 όταν το Ισρα­ήλ εξα­πέ­λυε τις δύο πιο πρό­σφα­τες από τις πολ­λές εισβο­λές του στη Γάζα, η ΕΕ δεν ανα­γνώ­ρι­ζε καν στον Παλαι­στι­νια­κό λαό δικαί­ω­μα αντί­στα­σης. Αντί­θε­τα, μάλι­στα η Κομι­σιόν όχι μόνο δεν κατα­δί­κα­ζε την επί­θε­ση του Ισρα­ήλ στη Γάζα π.χ. το 2008 αλλά προ­έ­τρε­πε «τη Χαμάς και το Ισρα­ήλ να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως όλες τις επι­θέ­σεις που επη­ρε­ά­ζουν τον άμα­χο πλη­θυ­σμό». Δηλα­δή, ενώ το Ισρα­ήλ βομ­βάρ­δι­ζε ανη­λε­ώς τους Παλαι­στί­νιους στη Γάζα, η ΕΕ έκα­νε εκκλή­σεις ίσων αποστάσεων.
  • Στο ίδιο το ψήφι­σμα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου της 12/1/2009 ανα­φε­ρό­ταν ότι «το Ισρα­ήλ εξα­πέ­λυ­σε στρα­τιω­τι­κή επί­θε­ση στη Γάζα σε απά­ντη­ση στις επι­θέ­σεις της Χαμάς με ρου­κέ­τες στο Νότιο Ισρα­ήλ από τότε που η Χαμάς απέ­κτη­σε τον έλεγ­χο στη Λωρί­δα της Γάζας και σε συνέ­χεια της δια­κο­πής της εκε­χει­ρί­ας και της άρνη­σης ανα­νέ­ω­σης της συμ­φω­νί­ας εκε­χει­ρί­ας». Με λίγα λόγια, ξέπλε­νε και δικαιο­λο­γού­σε ξεδιά­ντρο­πα τους βομ­βαρ­δι­σμούς του κρά­τους του Ισρα­ήλ, χωρίς βεβαί­ως να τους κατα­δι­κά­ζει, απο­σιω­πώ­ντας την κατοχή.
  • Όσο για τον τότε Υπα­το Εκπρό­σω­πο της ΕΕ για την Κοι­νή Εξω­τε­ρι­κή Πολι­τι­κή και άλλο­τε ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολά­να δήλω­νε: «Ζητού­με την άμε­ση παύ­ση των στρα­τιω­τι­κών ενερ­γειών και από τις δύο πλευ­ρές. Η ΕΕ έχει επα­νει­λημ­μέ­να κατα­δι­κά­σει τις επι­θέ­σεις με ρου­κέ­τες κατά του Ισρα­ήλ».1 Δηλα­δή όχι μόνο δεν κατα­δί­κα­ζε το επι­τι­θέ­με­νο Ισρα­ήλ αλλά αντί­θε­τα τους Παλαι­στί­νιους που παλεύ­ουν για ελεύ­θε­ρη πατρίδα.

Αλλά και το 2014 κατά την εισβο­λή και τους μεγά­λους βομ­βαρ­δι­σμούς που εξα­πέ­λυ­σε και πάλι το Ισρα­ήλ και τότε η ΕΕ απέ­φευ­γε ακό­μα και να κατο­νο­μά­σει το Ισρα­ήλ πόσο μάλ­λον να το κατα­δι­κά­σει δηλώ­νο­ντας ότι:

«Η Γάζα υπο­φέ­ρει από αφό­ρη­τη βία» (από ποιον άρα­γε;) ενώ προ­κλη­τι­κά προ­σέ­θε­τε: «Κατα­δι­κά­ζου­με σθε­να­ρά τη συνε­χι­ζό­με­νη εκτό­ξευ­ση ρου­κε­τών πάνω από το Ισρα­ήλ».2 Δηλα­δή και κατά την επί­θε­ση του Ισρα­ήλ το 2014 σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού στη Λωρί­δα της Γάζας η ΕΕ κατα­δί­κα­ζε το θύμα κι όχι τον θύτη.

Τα ίδια και στο ψήφι­σμα του ΕΚ το 20143που εξί­σου με τον τίτλο του «σχε­τι­κά με το Ισρα­ήλ και την Παλαι­στί­νη μετά τον πόλε­μο στη Γάζα και τον ρόλο της ΕΕ» σκό­πι­μα θόλω­νε τα νερά για το ποιος ήταν ο θύτης και ποιο το θύμα ενώ τους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς σε βάρος της Γάζας προ­κλη­τι­κά τους προ­έ­βαλ­λε ως «διέ­νε­ξη», η οποία «προ­ξέ­νη­σε ανεί­πω­τη οδύ­νη στους πλη­θυ­σμούς και των δύο ενε­χο­μέ­νων πλευρών».

Μάλι­στα, το εν λόγω ψήφι­σμα πρό­σθε­τε ότι αφο­ρού­σε «τη βίαιη σύγκρου­ση» του Ιου­λί­ου και Αυγού­στου του 2014 μετα­ξύ του Ισρα­ήλ, αφε­νός, και της Χαμάς και άλλων ένο­πλων παλαι­στι­νια­κών ομά­δων αφετέρου.

Να, λοι­πόν, πώς δια­χρο­νι­κά η ΕΕ και το Ευρω­κοι­νο­βού­λιό της υπο­στη­ρί­ζει και ξεπλέ­νει τα εγκλή­μα­τα του Ισρα­ήλ σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού, κι ενώ η ΕΕ ταΐ­ζει τη στρα­τιω­τι­κή πολε­μι­κή μηχα­νή του Ισρα­ήλ με πάνω από 260 εκατ. ευρώ ετη­σί­ως σε εξα­γω­γές όπλων, επεν­δύ­σεις κι επι­δο­τή­σεις του ισραη­λι­νού στρα­τού και των ισραη­λι­νών πολε­μι­κών βιομηχανιών.

Όσο κι αν μοχθούν, ματαιοπονούν

Τα άθλια ψηφί­σμα­τά τους θα βρουν τη θέση τους εκεί που τους αξί­ζει, εκεί που τα στέλ­νουν δια­χρο­νι­κά οι λαοί με την πάλη τους, στα σκου­πί­δια της Ιστορίας.

Ο χαρα­κτή­ρας του Παλαι­στι­νια­κού ως ζήτη­μα κατο­χής τεκ­μη­ριώ­νει ανε­πί­στρε­πτα ότι σε κάθε φάση κι έκβα­ση αυτού του πολέ­μου, το Ισρα­ήλ συντη­ρεί κι επε­κτεί­νει την κατο­χή και ο Παλαι­στι­νια­κός λαός υπε­ρα­σπί­ζε­ται το ανα­φαί­ρε­το δικαί­ω­μά του να έχει πατρί­δα και να διώ­ξει τον κατα­κτη­τή από τα εδά­φη του, να απο­τι­νά­ξει τη βάρ­βα­ρη κατο­χή. Αυτήν την αλή­θεια υπε­ρα­σπί­ζο­νται περή­φα­να εκα­τομ­μύ­ρια δια­δη­λω­τές σε όλον των κόσμο και στην Ελλά­δα, που υπε­ρα­σπί­ζο­νται το δίκαιο του Παλαι­στι­νια­κού λαού ενά­ντια στον Ισραη­λι­νό κατα­κτη­τή δυνά­στη του, κόντρα στην καλο­πλη­ρω­μέ­νη μηχα­νή πολε­μι­κής προ­πα­γάν­δας των ιμπεριαλιστών.

Μέσα στο κου­βά­ρι των σφο­δρών εντει­νό­με­νων γεω­πο­λι­τι­κών αντα­γω­νι­σμών και της δρα­μα­τι­κής επι­δεί­νω­σης της κατά­στα­σης προ­βάλ­λει η ανα­γκαιό­τη­τα ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κής ενί­σχυ­σης της πάλης των λαών και της αλλη­λεγ­γύ­ης τους στον Παλαι­στι­νια­κό λαό, για άμε­σο τερ­μα­τι­σμό της δολο­φο­νι­κής εισβο­λής και σφα­γής του Ισρα­ήλ σε βάρος των Παλαι­στι­νί­ων για τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής κατο­χής, για να απε­μπλα­κεί τώρα η Ελλά­δα από τη στή­ρι­ξη των Ισρα­ήλ και ΗΠΑ, για να ανα­γνω­ρι­στεί το Παλαι­στι­νια­κό κρά­τος με βάση την ομό­φω­νη από­φα­ση της Βου­λής το 2015. Ο αγώ­νας αυτός είναι δίκαιος, απο­τυ­πώ­νει την ιστο­ρι­κή αλή­θεια, εκφρά­ζει τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών όλου του κόσμου, γι’ αυτό και είναι δικαιω­μέ­νος πριν καν νική­σει ακόμα.

Παρα­πο­μπές:
1. Δήλω­ση του Javier Solana, Υπα­του Εκπρο­σώ­που της ΕΕ για την Κοι­νή Εξω­τε­ρι­κή Πολι­τι­κή και Πολι­τι­κή Ασφά­λειας (ΚΕΠΠΑ), 27/12/2008.
2. Κοι­νή δήλω­ση του προ­έ­δρου της Κομι­σιόν Barroso και του προ­έ­δρου του Ευρω­παϊ­κού Van Rompuy σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση στη Γάζα, 3/8/2014.
3. Ψήφι­σμα ΕΚ σχε­τι­κά με το Ισρα­ήλ και την Παλαι­στί­νη μετά τον πόλε­μο στη Γάζα και το ρόλο της ΕΕ 18/9/2014.

 

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου 21 — 22 Οκτώ­βρη 2023
via 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο