Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μία σπάνια και αποκαλυπτική ΦΩΤΟ (Όταν ο Σκόμπι ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Αθήνας!)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //  

Είναι γνω­στός ο ρόλος του Άγγλου στρα­τη­γού Σκό­μπι σε όλη τη διάρ­κεια της παρου­σί­ας του στη χώρα από τότε που έφτα­σε στις 18 Οκτώ­βρη στην Ελλά­δα με τον Γ. Παπανδρέου.

Ως στρα­τιω­τι­κός εκφρα­στής της Βρε­τα­νι­κής εμπλο­κής και επι­κυ­ριαρ­χί­ας στη χώρα μας, λει­τούρ­γη­σε με τη μεγα­λύ­τε­ρη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα –ωμή βία- στη συντρι­βή του λαϊ­κού κινήματος.

Να θυμί­σου­με για παρά­δειγ­μα όταν στις 22 Νοέμ­βρη κάλε­σε τους υπουρ­γούς της Αρι­στε­ράς Σβώ­λο και Πορ­φυ­ρο­γέν­νη και τους έκα­νε  παρα­τή­ρη­ση (!) για τα υψη­λά ημε­ρο­μί­σθια που καθό­ρι­σε ο Πορ­φυ­ρο­γέν­νης για τους εργά­τες και υπαλ­λή­λους. Τους είχε ζητή­σει επί­σης μέσα σε 24 ώρες να κάνουν δήλω­ση ότι «απο­κη­ρύτ­τουν τη χρή­ση βίας»…

skompy1Να θυμί­σου­με ακό­μη ότι την 1η του Δεκέμ­βρη, ο λαός της Αθή­νας, πλη­ρο­φο­ρού­νταν από τον Τύπο δια­τα­γή του Σκό­μπι για απο­στρά­τευ­ση όλων των ανταρ­τών. Η δια­τα­γή αυτή, προ­ερ­χό­ταν από έναν ξένο στρα­τιω­τι­κό που λει­τουρ­γού­σε ως επι­κυ­ρί­αρ­χος. Να σημειω­θεί δε, ότι τη δια­τα­γή του αυτή ο Σκό­μπι φρό­ντι­σε να την τυπώ­σει και να την πετά­ξει με βρε­τα­νι­κά αερο­πλά­να πάνω από τις περιο­χές των ανταρ­τών, μην και μεί­νει κανείς απλη­ρο­φό­ρη­τος για το ποιος ήταν το αφε­ντι­κό της Ελλάδας!!!
Ομως, ο Βρε­τα­νός στρα­τη­γός δε στα­μά­τη­σε εκεί. Με διάγ­γελ­μά του προς τον ελλη­νι­κό λαό, την ίδια μέρα, τόνι­ζε χωρίς περι­στρο­φές: «Είμαι απο­φα­σι­σμέ­νος να επι­τύ­χω εφ’ όσον δύνα­μαι την εκτέ­λε­σιν των σκο­πών, οι οποί­οι μου ανε­τέ­θη­σαν από την κυβέρ­νη­σίν μου». Δηλα­δή από την κυβέρ­νη­ση της Μ. Βρε­τα­νί­ας!!! Και συμπλή­ρω­νε: «Στέ­κο­μαι στα­θε­ρά εις το πλευ­ρόν της σημε­ρι­νής συνταγ­μα­τι­κής κυβερ­νή­σε­ως, μέχρις ότου το ελλη­νι­κόν κρά­τος μπο­ρεί να απο­κα­τα­στα­θεί με νόμι­μον ένο­πλον δύνα­μιν εις τας δια­τα­γάς του και να μπο­ρούν να γίνουν ελεύ­θε­ραι εκλο­γαί. Εάν όλοι μαζί δεν επι­τύ­χω­μεν αυτό, το νόμι­σμα δε θα κρα­τη­θή στα­θε­ρόν και ο λαός δε θα τρα­φή. Εγώ θα προ­στα­τεύ­σω σάς και την κυβέρ­νη­σή σας ενα­ντί­ον οιασ­δή­πο­τε από­πει­ρας πρα­ξι­κο­πή­μα­τος οπον­θε­δή­πο­τε προ­ερ­χο­μέ­νης ή άλλης πρά­ξε­ως βιαί­ας και αντι­συ­νταγ­μα­τι­κής». (για τη δια­τα­γή και το διάγ­γελ­μα του Σκό­μπι βλέ­πε: «Λευ­κή Βίβλος ΕΑΜ», σελ. 32 – 33).
Ως «αντα­μοι­βή του» για τη «σωτη­ρία της χώρας από τον κομ­μου­νι­σμό» και τον ιδιαί­τε­ρο ζήλο για τον σκο­πό αυτό η Δημο­τι­κή Αρχή τον έκα­νε και «επί­τι­μο δημό­τη» της Αθή­νας (πιθα­νά τον Αύγου­στο 1945).

Η ΦΩΤΟ που παρου­σιά­ζου­με (μαζί με τη σχε­τι­κή λεζά­ντα) προ­έρ­χε­ται από το προ­πα­γαν­δι­στι­κό έντυ­πο «ΦΩΤΟ-ΝΕΑ» που κυκλο­φο­ρού­σε η ACIS (Άγγλο-Ελλη­νι­κή Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών). Ένα από τα πολ­λά δείγ­μα­τα υπο­τα­κτι­κών που «άνθι­σαν» την περί­ο­δο εκείνη…

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο