Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση: Το Βερολίνο αντιδρά στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT

Οι έντο­νες ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κές διερ­γα­σί­ες που βρί­σκο­νται σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη με αφορ­μή την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία, απο­τυ­πώ­νο­νται και στην υπό­θε­ση του απο­κλει­σμού της Ρωσί­ας από το διε­θνές σύστη­μα τρα­πε­ζι­κών συναλ­λα­γών SWIFT, την ώρα που οι υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης συνέρ­χο­νται στο Παρί­σι για να συζη­τή­σουν την ενί­σχυ­ση των κυρώ­σε­ων κατά της Μόσχας.

Η γαλ­λι­κή πρό­τα­ση συνα­ντά την αντί­δρα­ση της Γερ­μα­νί­ας, με εκπρό­σω­πο του Βερο­λί­νου να δηλώ­νει σήμε­ρα ότι το μέτρο αυτό θα είχε τερά­στιες επι­πτώ­σεις για τις γερ­μα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις και απαι­τεί μεγά­λη προετοιμασία.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση «θέλει να κόψει όλους τους δεσμούς ανά­με­σα στη Ρωσία και το διε­θνές χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύστη­μα», δήλω­σε σήμε­ρα ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών της Γαλ­λί­ας Μπρου­νό Λεμέρ, ο οποί­ος έκα­νε δηλώ­σεις στους δημο­σιο­γρά­φους λίγο πριν από την έναρ­ξη της συνό­δου των υπουρ­γών Οικο­νο­μι­κών στο Παρί­σι και είπε ότι η γαλ­λι­κή οικο­νο­μία «έχει μικρή έκθε­ση στη Ρωσία».
«Θέλου­με να απο­μο­νώ­σου­με οικο­νο­μι­κά τη Ρωσία(…) Θέλου­με να στε­γνώ­σου­με τη χρη­μα­το­δό­τη­ση» της ρωσι­κής οικο­νο­μί­ας, είπε ο Λεμέρ και συμπλή­ρω­σε ότι «στό­χος μας είναι να γονα­τί­σου­με τη ρωσι­κή οικο­νο­μία, αυτό θα πάρει τον ανα­γκαίο χρό­νο». Όσον αφο­ρά το μέτρο του απο­κλει­σμού από το Swift, «είναι η έσχα­τη επι­λο­γή», είπε ο Γάλ­λος υπουρ­γός Οικονομικών.

«Υπάρ­χουν δυνα­τό­τη­τες για πρό­σθε­τα μέτρα, αλλά πρέ­πει να είμα­στε επι­φυ­λα­κτι­κοί ως προς τα απο­τε­λέ­σμα­τά τους: Οι συνέ­πειες πρέ­πει να πλή­ξουν τη ρωσι­κή οικο­νο­μία», τόνι­σε ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Κρί­στιαν Λίντ­νερ στο πλευ­ρό του Γάλ­λου ομο­λό­γου του, εννο­ώ­ντας προ­φα­νώς ότι οι συνέ­πειες δεν πρέ­πει να πλή­ξουν τη γερ­μα­νι­κή οικονομία.

Η Γερ­μα­νία δια­τη­ρεί σχέ­ση υψη­λής εξάρ­τη­σης από τη Ρωσία στον τομέα του φυσι­κού αερί­ου και ο απο­κλει­σμός της Μόσχας από το SWIFT θα μπο­ρού­σε να έχει βαριές συνέ­πειες στην τρο­φο­δο­σία του Βερολίνου.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο