Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Μακρινή Παρουσία»: Κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του Αλέκου Χατζηκώστα

Είναι η πρώ­τη ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή που κυκλο­φο­ρεί ο Βεροιώ­της δημο­σιο­γρά­φος — συνερ­γά­της του Ατέ­χνως — και συγ­γρα­φέ­ας (μέχρι τώρα 8 βιβλί­ων) Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας από τις εκδό­σεις «αλφα πι» με τον χαρα­κτη­ρι­στι­κό τίτλο «Μακρι­νή Παρουσία».

exofyllo alekou xatzikostaΠρό­κει­ται για μία συλ­λο­γή 60 ποι­η­μά­των που αφο­ρούν τον Χρό­νο, τον Τόπο, την Κοι­νω­νία, τον Και­ρό, το Νερό και την Προ­σμο­νή και που έχουν ως «κόκ­κι­νη κλω­στή» που τα ενώ­νει την μακρι­νή αλλά πάντο­τε παρού­σα, παρου­σία του Άλλου. Μία ποί­η­ση που απο­τε­λεί «κατα­φύ­γιο και χαρά­κω­μα» του ποι­η­τή, κου­βα­λώ­ντας ανα­μνή­σεις, ελπί­δες, προσ­δο­κί­ες, σκέ­ψεις και συναισθήματα.

Μία ποί­η­ση όχι ουδέ­τε­ρη και υπερ­το­πι­κή αλλά γήι­νη, κοι­νω­νι­κή και βαθιά ανθρώ­πι­νη. Όπου η φαντα­σία δένει με το όνει­ρο, η γλώσ­σα με τον στο­χα­σμό και η προ­σμο­νή με την ελπίδα

Βιογραφικό

Ο Αλέ­κος Α. Χατζη­κώ­στας γεν­νή­θη­κε στη Βέροια το 1960. Είναι δημο­σιο­γρά­φος και εκδό­της της εφη­με­ρί­δας «Η Άλλη Άπο­ψη της Ημα­θί­ας» και του alli-apopsi.gr και συνερ­γά­της του atexnos.gr

Άρθρα του δημο­σιεύ­ο­νται εδώ και δεκα­ε­τί­ες σε εφη­με­ρί­δες, περιο­δι­κά και site,ενώ έχει συμ­με­τά­σχει με ειση­γή­σεις σε μια σει­ρά ιστο­ρι­κά συνέ­δρια και ημερίδες

Έχει εκδώ­σει τα εξής βιβλία:

- Η Εθνι­κή Αντί­στα­ση στο νομό Ημα­θί­ας (2003) – Αυτοέκδοση

- Η Ημα­θία από τη Βάρ­κι­ζα στον Εμφύ­λιο (2004)

- Η Ημα­θία στον Εμφύ­λιο (2006) – Αυτοέκδοση

- Δυτι­κά του Αλιάκ­μο­να (Διη­γή­μα­τα – 2012) – Αυτοέκδοση

- Σχε­δία Μνή­μης (Διη­γή­μα­τα – 2014) Arts Poetica

- Το παρελ­θόν κρα­τά πολύ (Μυθι­στό­ρη­μα ‑2016) «ΕΝΤΥΠΟΙΣ»

- Μικρές ιστο­ρί­ες, μεγά­λα όνει­ρα (Διη­γή­μα­τα – 2017) «ΕΝΤΥΠΟΙΣ»

- Η Ημα­θία στον 2ο αιώ­να: Στιγ­μές της ιστο­ρί­ας της (Ιστο­ρι­κή μελέ­τη- «Αλφα Πι» 2018)

Επί­σης έχει συμ­με­τά­σχει στους συλ­λο­γι­κούς τόμους

-Ημα­θία : Σκια­γρα­φώ­ντας την ιστο­ρία της μέσα από τις συλ­λο­γές των ΓΑΚ (Έκδο­ση της ΕΜΙΠΗ 2014)

- Η Βέροια του Μεσο­πο­λέ­μου (Γ’ Επι­στη­μο­νι­κή Ημε­ρί­δα Τοπι­κής Ιστο­ρί­ας – Έκδο­ση ΕΜΙΠΗ 2015

- Μιλά­με για τη Νάου­σα του 20ου αιώ­να (Πρα­κτι­κά Α’ Επι­στη­μο­νι­κής Ημε­ρί­δας Τοπι­κής Ιστο­ρί­ας Έκδο­ση της ΕΜΙΠΗ 2017)

- Μιλά­με για τη Βέροια του 20ου αιώ­να 1940 – 1950 (Δ’ Επι­στη­μο­νι­κή Ημε­ρί­δα Τοπι­κής Ιστο­ρί­ας- Έκδο­ση της ΕΜΙΠΗ 2017)

Έχει τιμη­θεί με τον Α’ Έπαι­νο στον 4ο Πανελ­λή­νιο Λογο­τε­χνι­κό Δια­γω­νι­σμό «Δημή­τριος Βικέ­λας» το 2011 για το διή­γη­μα του «Κάποια Μεγά­λη Πέμ­πτη στο χακί» καθώς και στον 6ο Πανελ­λή­νιο Λογο­τε­χνι­κό Δια­γω­νι­σμό «Δημή­τριος Βικέ­λας» για το διή­γη­μά του «Η Κυρια­κή της… Ορθοδοξίας»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο