Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μακρόν για Ολυμπιακούς Αγώνες 2024: «Δεν μπορεί να υπάρχει ρωσική σημαία στο Παρίσι»

Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν δήλω­σε ότι καμία ρωσι­κή σημαία δεν πρέ­πει να κυμα­τί­ζει στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Παρι­σιού του επό­με­νου έτους, με τη συμ­με­το­χή των Ρώσων αθλη­τών να είναι ένα θέμα που πρέ­πει να απο­φα­σί­σει η Διε­θνής Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή (ΔΟΕ).

Η Ουκρα­νία απεί­λη­σε με μποϊ­κο­τάζ των Αγώ­νων, αν και μπο­ρεί να το απο­σύ­ρει εάν αθλη­τές από τους πολε­μι­κούς συμ­μά­χους Ρωσία και Λευ­κο­ρω­σία αγω­νι­στούν υπό ουδέ­τε­ρη σημαία και όχι με εθνι­κά χρώματα.

«Φυσι­κά, δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει ρωσι­κή σημαία κατά τη διάρ­κεια των Αγώ­νων του Παρι­σιού, νομί­ζω ότι υπάρ­χει συναί­νε­ση σε αυτό το θέμα. Επει­δή η Ρωσία, ως χώρα, δεν είναι ευπρόσ­δε­κτη σε μια επο­χή που έχει δια­πρά­ξει εγκλή­μα­τα πολέ­μου και έχει απε­λά­σει παι­διά», είπε ο Μακρόν. είπε η γαλ­λι­κή αθλη­τι­κή εφη­με­ρί­δα L’Equipe.

«Το πραγ­μα­τι­κό ερώ­τη­μα, για το οποίο πρέ­πει να απο­φα­σί­σει ο Ολυ­μπια­κός Οργα­νι­σμός, είναι ποια θέση μπο­ρεί να δοθεί στους Ρώσους αθλη­τές, ένα θέμα που δεν πρέ­πει να πολιτικοποιηθεί».

Οι Ουκρα­νοί θα πρέ­πει να συμ­με­τέ­χουν στις συνε­δριά­σεις της ΔΟΕ για το θέμα, πρόσθεσε.

Η πλή­ρους κλί­μα­κας εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία έχει σκο­τώ­σει δεκά­δες χιλιά­δες, κατέ­στρε­ψε πόλεις, ξερί­ζω­σε εκα­τομ­μύ­ρια και έπλη­ξε την οικο­νο­μία. Τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τη Λευ­κο­ρω­σία ως βάση για την απο­τυ­χη­μέ­νη επί­θε­σή τους στο Κίε­βο στις αρχές της εισβολής.

Ορι­σμέ­νοι Ουκρα­νοί αθλη­τές βλέ­πουν την τρέ­χου­σα γενι­κή απα­γό­ρευ­ση του έθνους τους να αγω­νί­ζο­νται ενα­ντί­ον Ρώσων και Λευ­κο­ρώ­σων — ανε­ξάρ­τη­τα από τη σημαία που αγω­νί­ζο­νται οι αθλη­τές από αυτές τις δύο χώρες — ως αυτο­τραυ­μα­τι­σμό που βλά­πτει την καριέ­ρα των αθλη­τι­κών σταρ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο