Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μαρμάρινη κεφαλή του θεού Διονύσου ηλικίας 2.000 ετών εντόπισαν οι αρχαιολόγοi στη Ρώμη

Μια μεγά­λη σε μέγε­θος κεφα­λή του θεού Διό­νυ­σου ήρθε στο φως στη Ρώμη από αρχαιο­λό­γους, οι οποί­οι έκα­ναν ανα­σκα­φές στην καρ­διά της ιτα­λι­κής πρω­τεύ­ου­σας, κοντά στα ερεί­πια της αρχαί­ας Ρωμαϊ­κής Αγοράς.

Οι αρχαιο­λό­γοι πραγ­μα­το­ποιού­σαν ανα­σκα­φές γύρω από τα ερεί­πια του μεσαιω­νι­κού τεί­χους όταν βρή­καν το μαρ­μά­ρι­νο κεφά­λι, το οποίο πιστεύ­ουν πως αντι­κα­το­πτρί­ζει τον Διό­νυ­σο και, ενδε­χο­μέ­νως, απο­τε­λεί μέρος ενός μεγά­λου αγάλματος.

dionusos3

«Οι αρχαιο­λό­γοι έκα­ναν ανα­σκα­φές σε ένα μεσαιω­νι­κό τεί­χος όταν είδαν, κρυμ­μέ­νο μέσα στη γη, ένα κεφά­λι από λευ­κό μάρ­μα­ρο. Ήταν χτι­σμέ­νο μέσα στο τεί­χος, συνι­στώ­ντας κατα­σκευα­στι­κό υλι­κό, όπως συνέ­βαι­νε συχνά τον Μεσαί­ω­να. Μόλις ανα­σύρ­θη­κε από το έδα­φος, απο­κα­λύ­φθη­κε όλο το μεγα­λείο της ομορ­φιάς του. Το πρό­σω­πο είναι εκλε­πτυ­σμέ­νο, νεα­ρής ηλι­κί­ας και ευγε­νι­κό, στοι­χεία που μας κάνουν να πιστεύ­ου­με πως απει­κο­νί­ζει τον Διό­νυ­σο. Το κεφά­λι θα καθα­ρι­στεί και στη συνέ­χεια θα εκτε­θεί», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­ση το «Archaeological Park of the Colosseum».

dionusos2

Ο Διό­νυ­σος ήταν γιος του Δία και της Σεμέ­λης, της θνη­τής κόρης του Κάδμου, ιδρυ­τή και βασι­λιά της Θήβας. Ήταν γνω­στός ως ο θεός του κρα­σιού, του γλε­ντιού, της γονι­μό­τη­τας, του θεά­τρου και της θρη­σκευ­τι­κής έκστα­σης. Λατρευό­ταν από τους αρχαί­ους Έλλη­νες ως ένας από τους δώδε­κα Θεούς του Ολύ­μπου πριν ενσω­μα­τω­θεί στο πάν­θε­ον των Ρωμαϊ­κών θεών ως Βάκχος.

Σύμ­φω­να με τον Claudio Parisi Presicce, διευ­θυ­ντή των αρχαιο­λο­γι­κών Μου­σεί­ων της Ρώμης, το κεφά­λι χρο­νο­λο­γεί­ται μετα­ξύ 1ου αιώ­να π.Χ. και 2ου αιώ­να μ.Χ..

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο