Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

10 μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι με 102 νεκρούς υποβαθμίζεται παραπέρα το εθνικό σύστημα δασοπυροπροστασίας

Επι­κίν­δυ­να κενά και ελλεί­ψεις στο εθνι­κό σύστη­μα δασο­πυ­ρο­προ­στα­σί­ας ‑ενό­ψει καλο­και­ριού, καταγ­γέλ­λει και η WWF. Μετα­ξύ άλλων, η οργά­νω­ση σημειώ­νει ότι «δια­πι­στώ­νε­ται παντε­λής απου­σία τοπι­κών σχε­δί­ων πρό­λη­ψης των δασι­κών πυρ­κα­γιών, εξα­κο­λου­θεί να μη δίνε­ται καμιά πολι­τι­κή και επι­χει­ρη­σια­κή προ­τε­ραιό­τη­τα στην πρό­λη­ψη, ενώ δεν υπάρ­χει σε εθνι­κό επί­πε­δο επανεκτίμηση/ επι­και­ρο­ποί­η­ση του κιν­δύ­νου πυρ­κα­γιάς σε δασι­κές εκτάσεις»

Ανε­ξάρ­τη­τα των πολι­τι­κών εξε­λί­ξε­ων που ενδε­χο­μέ­νως θα επη­ρε­ά­σουν την ψήφι­ση του, το προ­τει­νό­με­νο σχέ­διο νόμου για το «Εθνι­κό Σύστη­μα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας» είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό της δια­χρο­νι­κής αντι­με­τώ­πι­σης της πολι­τεί­ας απέ­να­ντι στο ζήτη­μα των δασι­κών πυρ­κα­γιών:

Τέθη­κε σε δια­βού­λευ­ση πριν προ­λά­βει να εφαρ­μο­στεί και να αξιο­λο­γη­θεί ο υφι­στά­με­νος νόμος πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας (v.4249/2014), ενώ  δεν δίνει λύσεις στο κομ­βι­κό ζήτη­μα της ανε­παρ­κούς στε­λέ­χω­σης των υπη­ρε­σιών πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας. Πέραν αυτού, δημιουρ­γεί νέες δια­δι­κα­σί­ες και ανά­γκες πολύ­πλο­κης προ­σαρ­μο­γής και αυξά­νει την γρα­φειο­κρα­τία αντί να προ­ω­θεί απλού­στε­ρες δια­δι­κα­σί­ες εστια­σμέ­νες στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα ανα­φέ­ρε­ται στην ανακοίνωση.

WWF logo

Ανα­λυ­τι­κά η ανακοίνωση

«10 μήνες μετά την πολύ­νε­κρη τρα­γω­δία της πυρ­κα­γιάς στο Μάτι, κι ένα μήνα μετά την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου, η χώρα μας εξα­κο­λου­θεί να είναι ανέ­τοι­μη απέ­να­ντι στον κίν­δυ­νο των δασι­κών πυρκαγιών.

Θα περί­με­νε κανείς ότι η αύξη­ση και έντα­ση των φυσι­κών κατα­στρο­φών τα τελευ­ταία χρό­νια, οι χιλιά­δες καμέ­νες δασι­κές εκτά­σεις (193.816 στρέμ­μα­τα κατά το 2018) και, το τρα­γι­κό­τε­ρο όλων, η απώ­λεια 102 πολι­τών, που στιγ­μά­τι­σε το περ­σι­νό καλο­καί­ρι, θα σημα­το­δο­τού­σαν τη ριζι­κή αλλα­γή του συστή­μα­τος δασο­προ­στα­σί­ας. Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη την απει­λή της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, που κάθε χρό­νο εντεί­νε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο, είναι σαφές ότι η άμε­ση λήψη μέτρων για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή πρό­λη­ψη και κατα­στο­λή των δασι­κών πυρ­κα­γιών είναι παρα­πά­νω από επιτακτική.

Aμέ­σως μετά τη φονι­κή πυρ­κα­γιά στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή πέρυ­σι τον Ιού­λιο, υπήρ­ξαν επί­ση­μες εξαγ­γε­λί­ες από στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης και τον ίδιο τον Πρω­θυ­πουρ­γό για διε­ρεύ­νη­ση των αιτιών σε βάθος και λήψη μιας σει­ράς από μέτρα με στό­χο να «θωρα­κι­στούν» στο μέλ­λον η χώρα και οι πολί­τες από τις δασι­κές πυρκαγιές.

Έκτο­τε, κάποιες κινή­σεις πραγματοποιήθηκαν:

  • Η «Επι­τρο­πή για τις προ­ο­πτι­κές δια­χεί­ρι­σης πυρ­κα­γιών υπαί­θρου και δασών στην Ελλά­δα» (Επι­τρο­πή Goldammer) που συστά­θη­κε με από­φα­ση του Πρω­θυ­πουρ­γού, δημο­σιο­ποί­η­σε το πόρι­σμά της τον Ιανουά­ριο 2019. Ωστό­σο, η συνέ­χεια είναι άγνω­στη μιας και μετά το πόρι­σμα δεν ακο­λού­θη­σαν συγκε­κρι­μέ­νες δρά­σεις και λύσεις.
  • Εκδό­θη­κε επι­τέ­λους η ΚΥΑ που προ­βλε­πό­ταν στο άρθρο 100 του ν. 4249/2014 για τη συνερ­γα­σία Δασι­κής Υπη­ρε­σί­ας και Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, κάτι που απο­τε­λού­σε τα τελευ­ταία πολ­λά χρό­νια πάγιο αίτη­μα του WWF Ελλάς.
  • Τέθη­κε σε δημό­σια δια­βού­λευ­ση το σχέ­διο νόμου για το «Εθνι­κό Σύστη­μα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας». Το WWF Ελλάς κατέ­θε­σε σχό­λια επί του σχε­δί­ου νόμου στις 15 Μαΐ­ου 2019.

Ανε­ξάρ­τη­τα των πολι­τι­κών εξε­λί­ξε­ων που ενδε­χο­μέ­νως θα επη­ρε­ά­σουν την ψήφι­ση του, το προ­τει­νό­με­νο σχέ­διο νόμου για το «Εθνι­κό Σύστη­μα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας» είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό της δια­χρο­νι­κής αντι­με­τώ­πι­σης της πολι­τεί­ας απέ­να­ντι στο ζήτη­μα των δασι­κών πυρ­κα­γιών: Τέθη­κε σε δια­βού­λευ­ση πριν προ­λά­βει να εφαρ­μο­στεί και να αξιο­λο­γη­θεί ο υφι­στά­με­νος νόμος πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας (v.4249/2014), ενώ  δεν δίνει λύσεις στο κομ­βι­κό ζήτη­μα της ανε­παρ­κούς στε­λέ­χω­σης των υπη­ρε­σιών πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας. Πέραν αυτού, δημιουρ­γεί νέες δια­δι­κα­σί­ες και ανά­γκες πολύ­πλο­κης προ­σαρ­μο­γής και αυξά­νει την γρα­φειο­κρα­τία αντί να προ­ω­θεί απλού­στε­ρες δια­δι­κα­σί­ες εστια­σμέ­νες στην αποτελεσματικότητα.

O Δημή­τρης Καρα­βέλ­λας, Γενι­κός Διευ­θυ­ντής του WWF Ελλάς, σχο­λιά­ζει: «Για ακό­μα μια χρο­νιά εντο­πί­ζου­με τα ίδια προ­βλή­μα­τα, που δεν αφο­ρούν μόνο το σήμε­ρα αλλά ταλαι­πω­ρούν το σύστη­μα δασο­πυ­ρο­προ­στα­σί­ας πάνω από μια δεκα­ε­τία. Για να μην είμα­στε στο ίδιο έργο θεα­τές, πρέ­πει να ληφθούν άμε­σα γεν­ναί­ες πολι­τι­κές απο­φά­σεις και μέτρα, τα οποία το WWF Ελλάς για μια ακό­μα φορά επα­να­φέ­ρει στον δημό­σιο διά­λο­γο. Θα πρέ­πει επι­τέ­λους να φέρου­με την πρό­λη­ψη στο επί­κε­ντρο, αλλά­ζο­ντας τη φιλο­σο­φία του ως τώρα κατα­σταλ­τι­κού μηχα­νι­σμού, η χρη­μα­το­δό­τη­ση οφεί­λει να είναι πιο στο­χευ­μέ­νη και έγκαι­ρη, θα πρέ­πει να εφαρ­μο­στεί η Εθνι­κή Στρα­τη­γι­κή για τα δάση μέσα από τη δασι­κή δια­χεί­ρι­ση πολ­λα­πλών σκο­πών και να σχε­δια­στεί μια ενιαία εθνι­κή εκστρα­τεία ενη­μέ­ρω­σης των πολι­τών. Με άλλα λόγια, να ληφθούν αυτο­νό­η­τα μέτρα που θα μας «θωρα­κί­σουν» από κάτι που τεί­νει να μετα­τρα­πεί σε στα­θε­ρή “καλο­και­ρι­νή μάστι­γα», τις δασι­κές πυρ­κα­γιές»

Για μια ακό­μα χρο­νιά, το WWF Ελλάς επι­ση­μαί­νει τα πλέ­ον κρί­σι­μα κενά και τις πιο επι­κίν­δυ­νες ελλεί­ψεις στο εθνι­κό σύστη­μα δασο­πυ­ρο­προ­στα­σί­ας, που πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν ανε­ξαρ­τή­τως των πολι­τι­κών εξε­λί­ξε­ων, καθώς το θέμα των δασι­κών πυρ­κα­γιών απο­τε­λεί εθνι­κό ζήτη­μα. Ειδικότερα:

  • Εξα­κο­λου­θεί να μη δίνε­ται καμιά πολι­τι­κή και επι­χει­ρη­σια­κή προ­τε­ραιό­τη­τα στην πρό­λη­ψη, μέσα από την έγκαι­ρη δασι­κή διαχείριση.
  • Δια­πι­στώ­νε­ται παντε­λής απου­σία τοπι­κών σχε­δί­ων πρό­λη­ψης των δασι­κών πυρ­κα­γιών που να περι­λαμ­βά­νουν μέτρα για τη δια­χεί­ρι­ση καύ­σι­μης ύλης, προ­τά­σεις για αντι­πυ­ρι­κά έργα και υπο­δο­μές, ανα­γνώ­ρι­ση κιν­δύ­νων κτλ.
  • Κατα­γρά­φε­ται χρη­μα­το­δό­τη­ση περί­που 17 εκατ. ευρώ για γενι­κούς σκο­πούς πυρο­προ­στα­σί­ας για τους 332 Δήμους της χώρας χωρίς ωστό­σο, να υπάρ­χει επαρ­κής έλεγ­χος χρή­σης για τον σκο­πό που προ­ο­ρί­ζο­νται. Αν κάτι μας δίδα­ξαν οι πυρ­κα­γιές του 2018 ήταν ότι φέτος αυτά τα χρή­μα­τα θα έπρε­πε να δοθούν απο­κλει­στι­κά και μόνο για τη σύντα­ξη σύγ­χρο­νων και λει­τουρ­γι­κών σχε­δί­ων πυρο­προ­στα­σί­ας σε όλους τους ΟΤΑ.
  • Συνε­χί­ζε­ται η μεί­ω­ση των πιστώ­σε­ων στη Δασι­κή Υπη­ρε­σία για την πρό­λη­ψη των δασι­κών πυρ­κα­γιών (3 εκατ. ευρώ το 2012, 2,5 εκατ. ευρώ το 2013, 1,6 εκατ. ευρώ το 2019), που σήμε­ρα μετά βίας καλύ­πτουν το 10% των αιτού­με­νων ετή­σιων ανα­γκών και κατά κανό­να απο­δί­δο­νται αργο­πο­ρη­μέ­να, λίγες μέρες πριν την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής (για φέτος στις 10 Απρι­λί­ου 2019).
  • Δεν έχει προ­χω­ρή­σει ακό­μα στην πρά­ξη η δια­χεί­ρι­ση της καύ­σι­μης ύλης σε δάση και δασι­κές εκτά­σεις με την ολο­κλή­ρω­ση του Σχε­δί­ου Στρα­τη­γι­κής Ανά­πτυ­ξης της Δασο­πο­νί­ας 2018–2038 (Εθνι­κή Στρα­τη­γι­κή για τα Δάση).
  • Δεν υπάρ­χει σε εθνι­κό επί­πε­δο επανεκτίμηση/ επι­και­ρο­ποί­η­ση του κιν­δύ­νου πυρ­κα­γιάς σε δασι­κές εκτά­σεις, ώστε να υπάρ­χει κατάλ­λη­λος σχε­δια­σμός δρά­σε­ων πρό­λη­ψης πυρ­κα­γιών, αλλά και στρα­τη­γι­κή ιεράρ­χη­ση των δρά­σε­ων και ενερ­γειών πρό­λη­ψης. Οι επι­κίν­δυ­νες περιο­χές της χώρας για την εκδή­λω­ση πυρ­κα­γιών έχουν να επι­και­ρο­ποι­η­θούν από το 1984, οπό­τε και είχαν θεσμο­θε­τη­θεί για πρώ­τη φορά.
  • Δεν υπάρ­χει συστη­μα­τι­κή διε­ρεύ­νη­ση των αιτιών των πυρ­κα­γιών και ανά­λυ­ση των σχε­τι­κών δεδο­μέ­νων και τάσε­ων σε επί­πε­δο Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας ή Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας, με απο­τέ­λε­σμα να μην υπάρ­χει και η απα­ραί­τη­τη δια­μόρ­φω­ση μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση τους σε τοπι­κό επίπεδο.
  • Δεν έχου­με για ακό­μα μια χρο­νιά την κατάρ­τι­ση μιας εθνι­κής, ενιαί­ας εκστρα­τεί­ας για τη διαρ­κή ενη­μέ­ρω­ση του κοι­νού και συγκε­κρι­μέ­νων ομά­δων-στό­χων για την πρό­λη­ψη των δασι­κών πυρ­κα­γιών, σε συνερ­γα­σία με όλους τους αρμό­διους κρα­τι­κούς φορείς.
  • Τέλος, χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα ασυ­νέ­χειας και ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας είναι η αδυ­να­μία πλή­ρους αξιο­ποί­η­σης του Ευρω­παϊ­κού Αριθ­μού Έκτα­κτης Ανά­γκης 112. Παρό­τι είναι τεχνι­κά εφι­κτό, δεν έχει αξιο­ποι­η­θεί η δυνα­τό­τη­τα του 112 για την ενη­μέ­ρω­ση των κατοί­κων και των επι­σκε­πτών μιας περιο­χής μέσω της κινη­τής τηλε­φω­νί­ας για επι­κεί­με­νο κίν­δυ­νο εξαι­τί­ας φυσι­κών καταστροφών».
[πηγή]

Καισαριανή 🚩 Εκδήλωση για την Πυροπροστασία στην Αττική

Βλ & Και­σα­ρια­νή 🚩 Εκδή­λω­ση για την Πυρο­προ­στα­σία στην Αττική

Η εκδή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μια βδο­μά­δα πριν την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου, ήταν ένα ακό­μα «σήμα κιν­δύ­νου» που εκπέ­μπει το ΚΚΕ, το οποίο καλεί το λαό να είναι σε ετοιμότητα.

  • Και για αυτή την αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δο που ξεκι­νά έχου­με την εγκλη­μα­τι­κή γύμνια του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού στην πρό­λη­ψη και στην αντι­με­τώ­πι­ση έκτα­κτων και επι­κίν­δυ­νων καταστάσεων.
  • Απαι­τεί­ται η πιο μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση και διεκ­δί­κη­ση για να μη ζήσου­με όσα ζήσα­με και πέρυ­σι με την πυρ­κα­γιά στην Ανα­το­λι­κή και Δυτι­κή Αττι­κή, τους εκα­τό νεκρούς συμπο­λί­τες μας, τους τραυ­μα­τί­ες από την κόλα­ση της πυρ­κα­γιάς που ξεκλή­ρι­σε οικο­γέ­νειες, περιου­σί­ες, άφη­σε άστε­γους και απρο­στά­τευ­τους ανθρώ­πους και έκα­νε στά­χτη το Νέο Βου­τζά και το Μάτι Αττικής.
  • Τα τελευ­ταία ειδι­κά χρό­νια το ΚΚΕ με τους εκλεγ­μέ­νους του σε δήμους, Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, με τους βου­λευ­τές του ανα­δει­κνύ­ει και καλεί σε διεκ­δι­κή­σεις και μέτρα για την αλλα­γή της απα­ρά­δε­κτης κατά­στα­σης, αλλά εισπράτ­τει από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και τα στε­λέ­χη του ακό­μα και ειρωνείες!
  • Στις 10 Μάη του 2018, αρχή της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου πέρυ­σι, το ΚΚΕ πραγ­μα­το­ποί­η­σε ημε­ρί­δα με τη συμ­με­το­χή επι­στη­μό­νων και ειδι­κών για την πυρα­σφά­λεια και δασοπροστασία.

(από την τοπο­θέ­τη­ση του Γ.Πρωτούλη)


 

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο