Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλες κυρίες του ευρωπαϊκού σινεμά

Η επικίνδυνη γοητεία της Τζίνα Λολομπριτζίτα

gina-lollobrigida

Το κοι­νό και οι κρι­τι­κοί κινη­μα­το­γρά­φου μιλού­σαν για αυτήν στη δεκα­ε­τία του ´50 μόνο στον υπερ­θε­τι­κό βαθ­μό. Γεν­νη­μέ­νη το 1927 η «θεά» του ιτα­λι­κού κινη­μα­το­γρά­φου έγι­νε 91 χρο­νών. Η ιστο­ρία που έχει γρά­ψει στο παγκό­σμιο σινε­μά είναι τερά­στια. Και η μονα­δι­κή σαγή­νη της ανεπανάληπτη.

Σοφία Λόρεν, το αντίπαλον δέος

Sofia-Loren
Νεό­τε­ρη της Λολο­μπρι­τζί­τα, η Σοφία Λόρεν ήδη από τις πρώ­τες εμφα­νί­σεις της προ­κά­λε­σε πανι­κό. Ήταν sex symbol αλλά και μια υπέ­ρο­χη ηθο­ποιός. Μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες ντί­βες του ιτα­λι­κού κινηματογράφου.

Moναδική Κλαούντια Καρντινάλε

cardinale

Η Τζί­να Λολο­μπρι­τζί­τα έκα­νε την αρχή. Τα βλέμ­μα­τα του παγκό­σμιου κινη­μα­το­γρά­φου στρά­φη­καν γρή­γο­ρα στην Ιτα­λία. Η Κλα­ού­ντια Καρ­ντι­νά­λε απο­τέ­λε­σε ένα άλλο σύμ­βο­λο μεσο­γεια­κής ομορ­φιάς και υπήρ­ξε μού­σα μεγά­λων σκη­νο­θε­τών, όπως του Φελί­νι και του Βισκόντι.

Μπριζίτ Μπαρντό, η ξανθιά Γαλλίδα

brizit

Η Γαλ­λία του νέου κύμα­τος είχε επί­σης τις δικές της ντί­βες. Η Μπρι­ζίτ Μπαρ­ντό δίχως αμφι­βο­λία σφρά­γι­σε με την χαρα­κτη­ρι­στι­κή ομορ­φιά της αλλά και τους ρόλους της μια ολό­κλη­ρη επο­χή. Ταυ­τί­στη­κε με το νέο γαλ­λι­κό κινη­μα­το­γρά­φο. Από τη δεκα­ε­τία του ’70 άρχι­σε στα­δια­κά να αποσύρεται.

Η σοφιστικέ Κατρίν Ντενέβ

katrin

Άλλο πρό­τυ­πο ομορ­φιάς ενσάρ­κω­νε από την πλευ­ρά της η Κατρίν Ντε­νέβ, που ήδη από τους πρώ­τους ρόλους της κατά­φε­ρε να ξεχω­ρί­σει για τη φινέ­τσα και τη δια­κρι­τι­κή γοη­τεία της. Η καριέ­ρα της μεγά­λη, τα βρα­βεία που απέ­σπα­σε πολ­λά και η αγά­πη του κοι­νού μέχρι σήμε­ρα δεδομένη.

Ρόμι Σνάιντερ, η άτυχη σταρ

romi

Από το 1960 μέχρι το 1980 η Ρόμι Σνάι­ντερ μεγα­λούρ­γη­σε. Γεν­νη­μέ­νη στη Βιέν­νη, η δια­χρο­νι­κή «Πρι­γκή­πισ­σα Σίσ­συ», δεν ήταν το ίδιο τυχε­ρή στην προ­σω­πι­κή της ζωή όσο στην μεγά­λη καριέ­ρα της. Πέθα­νε κάτω από δύσκο­λες συν­θή­κες το 1982.

Ελληνική ομορφιά: Ειρήνη Παππά

pappa

Αν και γεν­νη­μέ­νη στη μικρή και τότε ακό­μα αρκε­τά φτω­χή Ελλά­δα, η Ειρή­νη Παπ­πά κατά­φε­ρε να κάνει μια αξιο­ζή­λευ­τη διε­θνή καριέ­ρα στον παγκό­σμιο κινη­μα­το­γρά­φο. Έγι­νε γνω­στή σε όλο τον κόσμο για την άγρια ελλη­νι­κή ομορ­φιά της στη θρυ­λι­κή ται­νία «Αλέ­ξης Ζορ­μπάς» (1964). Συμ­με­τεί­χε σε πολ­λές ευρω­παϊ­κές ται­νί­ες αλλά και χολυ­γου­ντια­νές παραγωγές.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο