Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλο συλλαλητήριο: «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο — Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο — Πάρ­τε πίσω το νομο­σχέ­διο έκτρω­μα» δια­τρά­νω­σαν χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι που συμ­με­τέ­χουν σε μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο στην Αθή­να ενώ ακο­λού­θη­σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

sullalitirio athina

Κεντρι­κός ομι­λη­τής  στο συλ­λα­λη­τή­ριο των συν­δι­κά­των στα Προ­πύ­λαια ήταν ο Νίκος Παπα­γε­ωρ­γί­ου, μέλος της Διοί­κη­σης της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Εργα­ζο­μέ­νων στον Επι­σι­τι­σμό — Του­ρι­σμό και της Διοί­κη­σης της ΓΣΕΕ, ο οποί­ος στην αρχή της ομι­λί­ας του τόνι­σε ότι «τα Συν­δι­κά­τα όχι μονά­χα εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στον Παλαι­στι­νια­κό λαό αλλά θα συνε­χί­σου­με να στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό των Παλαι­στι­νί­ων παίρ­νο­ντας πρω­το­βου­λί­ες, ενά­ντια στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και την ισραη­λι­νή βαρβαρότητα».

sullalitirio athina0

Ο Ν. Παπα­γε­ωρ­γί­ου υπο­γράμ­μι­σε ότι «όσα ανα­κοί­νω­σε χτες η κυβέρ­νη­ση απα­ντώ­νται από την εργα­τι­κή τάξη με μια πρό­τα­ση: Δού­λοι στον 21ο αιώ­να δεν θα γίνου­με! Όσα ανα­κοί­νω­σε χτες ο υπουρ­γός της εργο­δο­σί­ας απα­ντώ­νται με ένα μονά­χα τρό­πο: Όλοι στο δρό­μο! Όλοι στον αγώ­να για να μη ζήσου­με τον εφιάλ­τη που μας ετοιμάζουν!»

sullalitirio athina1

Είπε ότι το νομο­σχέ­διο «είναι ένας οδο­στρω­τή­ρας πάνω στη θεμέ­λιο λίθο των δικαιω­μά­των μας. Στο χρό­νο εργα­σί­ας. Από εκεί δηλα­δή που ξεκι­νά και τελειώ­νει αυτό που καθο­ρί­ζει: πώς και πόσο θα πλη­ρω­νό­μα­στε, πότε και πόσο θα βλέ­που­με τα παι­διά μας, αν και για πόσο θα μένου­με υγιείς, αν θα πάμε και αύριο για δου­λειά, ή αν θα σακα­τευ­τού­με οριστικά».

«Για­τί τί άλλο περι­μέ­νει κανείς να συμ­βεί αν επε­κτα­θεί η εργά­σι­μη μέρα στις 13 ώρες;» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

sullalitirio athina3

Επι­σή­μα­νε ότι η δίψα των εργο­δο­τών για κέρ­δη δεν έχει όρια, προ­σθέ­το­ντας ότι «η αμέ­ρι­στη, ολο­κλη­ρω­τι­κή στή­ρι­ξη σε όσα παράγ­γει­λε ο ΣΕΒ και οι άλλες εργο­δο­τι­κές οργα­νώ­σεις δεν φαί­νε­ται μόνο στα μέτρα που σμπα­ρα­λιά­ζουν τον στα­θε­ρό ημε­ρή­σιο χρό­νο δου­λειάς και γι’ αυτό η κυβέρ­νη­ση, παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ που νομο­θέ­τη­σε απερ­γο­κτό­νους νόμους, προ­σθέ­τει σε αυτό το έκτρω­μα και τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να τσα­κί­σει ακό­μη και την παρα­μι­κρή αντίδραση».

sullalitirio athina4

Όπως εξή­γη­σε «Εργα­ζό­με­νοι και συν­δι­κα­λι­στές θα απο­λύ­ο­νται. Κι αν ακό­μη η από­λυ­ση κρι­θεί άκυ­ρη από τα δικα­στή­ρια, με ένα δυο μισθούς παρα­πά­νω ως απο­ζη­μί­ω­ση δεν θα βλέ­πεις τη δου­λειά ούτε με τα κιά­λια. Η απερ­γο­σπα­σία όχι μόνο θα επι­τρέ­πε­ται αλλά θα επι­βάλ­λε­ται. Κι όποιος τολ­μή­σει να περι­φρου­ρή­σει το ιερό δικαί­ω­μα στην απερ­γία, αυτό που ξεχώ­ρι­σε τον εργά­τη από το δού­λο, θα έχει δια­πρά­ξει ποι­νι­κό αδί­κη­μα. Μα ακό­μα και κει που κανείς δεν θα θέλει να μπει για δου­λειά θα επι­βάλ­λε­ται το ένα τρί­το των εργα­ζο­μέ­νων να είναι λέει «προ­σω­πι­κό ασφάλειας».

sullalitirio athina5

Επι­σή­μα­νε ότι αυτά τα μέτρα λαμ­βά­νο­νται τώρα για­τί «στην έξο­δο από την παν­δη­μία θα φανεί αυτό που κρυ­βό­ταν και είχε ξεκι­νή­σει και πριν από αυτήν. Η νέα, ακό­μη πιο βαθιά καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση. Αυτή που έφε­ρε η νέα μπά­ζα από τα κέρ­δη των τελευ­ταί­ων 8 χρό­νων, το ξεζού­μι­σμα του λαού και παράλ­λη­λα η αδυ­να­μία των μονο­πω­λί­ων να βρουν κάπου να τα επεν­δύ­σουν για να βγουν και νέα υπερ­κέρ­δη. Τώρα χρειά­ζο­νται περισ­σό­τε­ρο από παλιό­τε­ρα να χτυ­πή­σουν το μισθό μας, να αυξή­σουν τα ωρά­ρια, να μας έχουν στην κυριο­λε­ξία όπως, όπο­τε και όσο θέλουν στη δου­λειά, ή αντί­στοι­χα στην ανερ­γία, ή ακό­μα καλύ­τε­ρα κάπου ανά­με­σα, μισο­α­πα­σχο­λού­με­νους, μισο­ά­νερ­γους. Για­τί τώρα χρειά­ζο­νται να τεντώ­νουν τη δου­λειά μας κατά το πώς αυτό θα απο­φέ­ρει το μέγι­στο από τα κέρ­δη που θέλουν».

sullalitirio athina6

«Να για­τί σήμε­ρα, να για­τί τώρα χτυ­πούν τα δικά μας ιερά και όσια. Το 8ωρο και μαζί το δικαί­ω­μά μας να οργα­νω­νό­μα­στε. Να για­τί φέρ­νουν το ηλε­κτρο­νι­κό φακέ­λω­μα των μελών μας στα Συν­δι­κά­τα. Να για­τί θέλουν τα σωμα­τεία να παί­ζουν το ρόλο του πλα­σιέ όλων των εργο­δο­τι­κών επι­λο­γών. Να για­τί σιχαί­νο­νται όποιον αμφι­σβη­τεί το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό αυτό βάρ­βα­ρο σύστη­μα και τους εκφρα­στές του» πρόσθεσε.

«Είναι σαφές ότι είμα­στε σε τρο­χιά σύγκρου­σης με την κυβέρ­νη­ση και τη μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία» είπε ο Ν. Παπα­γε­ωρ­γί­ου, σημειώ­νο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση έχει στο οπλο­στά­σιό της την κατα­στο­λή την οποία οι εργα­ζό­με­νοι δεν φοβού­νται, ενώ μαζί της η κυβέρ­νη­ση έχει «και όλα τα κόμ­μα­τα που κυβέρνησαν».

sullalitirio athina7

«Κυβέρ­νη­ση και εργο­δό­τες έχουν μαζί τους όλα τα στη­ρίγ­μα­τά της μέσα στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα» πρό­σθε­σε σημειώ­νο­ντας μετα­ξύ άλλων ότι η «περί­φη­μη ηγε­σία της ΓΣΕΕ που επέ­βα­λαν τα ΜΑΤ αυτής της κυβέρ­νη­σης πριν ένα χρό­νο, χτες μόλις έβγα­λε ένα πρώ­το σχό­λιο για το επι­κεί­με­νο εργα­σια­κό νομο­σχέ­διο, ενώ εδώ και μήνες έλε­γε γελοί­ους όσους οργα­νώ­να­με απερ­γί­ες για να μην κατα­τε­θεί. Αλλά και ίδιο το σχό­λιό της είναι ενδει­κτι­κό. Με την έναρ­ξη της δια­δι­κα­σί­ας Δημό­σιας Δια­βού­λευ­σης, όπως λέει, θα παρου­σιά­σει ‑με τη συν­δρο­μή των νομι­κών και του Ινστι­τού­του Εργα­σί­ας- τη λεπτο­με­ρή απά­ντη­ση στις προ­ω­θού­με­νες δια­τά­ξεις. Λες και χρειά­ζε­ται κανείς νομι­κές ή άλλες επι­στη­μο­νι­κές γνώ­σεις για να δια­πι­στώ­σει τί θέλει να κάνει η κυβέρ­νη­ση για να απαντήσει».

sullalitirio athina8

Υπο­γραμ­μί­ζο­ντας «κάτω τα χέρια από το 8ωρο δεν είναι για παζά­ρια και για διά­λο­γο», είπε ότι στα «ψελ­λί­σμα­τα, φύλ­λο συκής, ης ηγε­σί­ας της ΓΣΕΕ για αγω­νι­στι­κή δρά­ση που θα απο­φα­σί­σουν τα όργα­να», «τα πραγ­μα­τι­κά όργα­να, έχουν απο­φα­σί­σει εδώ και μήνες. Γι’ αυτό απερ­γή­σα­με στις 26 Νοέμ­βρη. Γι’ αυτό απερ­γή­σα­με στις 6 Μάη. Γι’ αυτό είμα­στε εδώ σήμε­ρα. Γι’ αυτό και θα σηκώ­σου­με όλο τον κόσμο στο πόδι απέ­να­ντι στα εγκλή­μα­τα που ετοι­μά­ζουν κυβέρ­νη­ση και εργοδότες».

sullalitirio athina9

Καλώ­ντας σε ενη­μέ­ρω­ση και οργά­νω­ση των εργα­ζο­μέ­νων σε όλους τους χώρους δου­λειάς, συγκε­ντρώ­σεις, πορεί­ες, κινη­το­ποι­ή­σεις και απερ­γί­ες ο Ν. Παπα­γε­ωρ­γί­ου τόνι­σε «Το δικό μας ευαγ­γέ­λιο είναι η υπε­ρά­σπι­ση του 8ωρου και η διεκ­δί­κη­ση 7ωρου με 5 μέρες δου­λειά τη βδο­μά­δα. Με αυξή­σεις στους μισθούς για να καλύ­ψου­με τις δικές μας ανά­γκες. Με μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ασφά­λειάς μας στους χώρους δουλειάς».

«Κάθε άλλη συζή­τη­ση Κωστή Χατζη­δά­κη, νεκρο­θά­φτη των εργα­σια­κών μας δικαιω­μά­των απορ­ρί­πτε­ται. Να απο­συρ­θεί τώρα το αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του.

sullalitirio athina11

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο μίλη­σαν ακό­μα οι Ηλί­ας Σιώ­ρας γραμ­μα­τέ­ας της ΕΙΝΑΠ, Γιώρ­γος Δού­κας εργα­ζό­με­νος στο ΣΕΠΕ, Γιώ­τα Ταβου­λά­ρη πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Εργα­ζο­μέ­νων στο Φάρ­μα­κο, Χαρά Μαρού­λη, από την Επι­τρο­πή Αγώ­να Αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων Δικη­γό­ρων και Πανα­γιώ­της Κατά­ρας, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Μισθω­τών Τύπου και Βιο­μη­χα­νί­ας Χάρτου.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο