Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΜεΡΑ25: Ντράπηκε και η … «ρήξη»

Το κόλ­πο παλιό και Βαρου­φά­κι­κο, ίδιο κι απα­ράλ­λα­χτο από το 2015: Πιά­νει τη «Ρήξη», της κοτσά­ρει και διά­φο­ρους επι­θε­τι­κούς προσ­διο­ρι­σμούς, τη βάζει μέσα σε εισα­γω­γι­κά, πετά­ει κι ένα πυρο­τέ­χνη­μα για τις τράπεζες.

Μετά έρχε­ται η σει­ρά των γνω­στών παπα­γά­λων: Παίρ­νουν την «πάσα», τον βαφτί­ζουν «επι­κίν­δυ­να αντι­συ­στη­μι­κό», κι έτσι μ’ έναν σμπά­ρο, όλοι τους μαζί πετυ­χαί­νουν …κάμπο­σα τρυγόνια:

Και την έννοια της πραγ­μα­τι­κής ρήξης χτυ­πά­νε αλύ­πη­τα, και ένα κόμ­μα βαθιά συστη­μι­κό, που υπε­ρα­σπί­ζε­ται τις στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές του κεφα­λαί­ου (π,χ. την «πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη»), το προ­μο­τά­ρουν σαν το αντί­θε­τό του. Και καλ­λιερ­γούν την αγω­νία για το «πώς θα κυβερ­νη­θεί ο τόπος», και επι­χει­ρούν να σπεί­ρουν σύγ­χυ­ση στον λαό σχε­τι­κά με το τι πραγ­μα­τι­κά δια­κυ­βεύ­ε­ται στις εκλογές.

Ολο αυτό το «πακέ­το» εμπλου­τί­στη­κε την τελευ­ταία βδο­μά­δα με το «σχέ­διο Δήμη­τρα», για το οποίο όσο περισ­σό­τε­ρο μιλούν τα στε­λέ­χη του ΜέΡΑ25, τόσο απο­κα­λύ­πτε­ται ότι ήταν ένα ακό­μα επει­σό­διο στο σίριαλ της μού­φα αντι­συ­στη­μι­κό­τη­τας που κλη­ρο­νό­μη­σε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το πόσο …ρηξι­κέ­λευ­θη είναι η παρα­πά­νω πρό­τα­ση, για την οποία έγι­νε τόση βαβού­ρα, χαρα­κτη­ρι­στι­κά είναι τα όσα λέει ο Δ. Στρα­τού­λης, πρω­το­κλα­σά­το στέ­λε­χος της ΛΑΕ, που συνερ­γά­ζε­ται με το ΜέΡΑ25, και που μαζί με τον Γ. Βαρου­φά­κη μοι­ρά­ζο­νταν τα υπουρ­γι­κά έδρα­να με τους ακρο­δε­ξιούς ΑΝΕΛ το 2015. Ο ίδιος συστή­νει: «να το απο­μυ­θο­ποι­ή­σου­με (το “σχέ­διο Δήμη­τρα”)»: «Είναι ένα απλό σύστη­μα δωρε­άν ψηφια­κών συναλ­λα­γών που μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στην περί­πτω­ση που υπάρ­χει τρα­πε­ζι­κή κρί­ση (…) Είναι μια εφαρ­μο­γή στο taxisnet που διευ­κο­λύ­νει και την κοι­νω­νία και την οικονομία».

Εξί­σου απο­κα­λυ­πτι­κά για τις …άγριες δια­θέ­σεις «ρήξης» είναι και όσα επί­ση­μα δια­κι­νεί το ΜέΡΑ25. Εκεί λοι­πόν επα­να­λαμ­βά­νε­ται ότι το «Δήμη­τρα» είναι ένα «Δημό­σιο Δωρε­άν σύστη­μα Ηλε­κτρο­νι­κών Συναλ­λα­γών». Απα­ντώ­ντας στο ερώ­τη­μα «σε τι θα ωφε­λή­σει» το «σχέ­διο Δήμη­τρα», το ΜέΡΑ25 ανα­φέ­ρει: «Θα γλι­τώ­σεις το χαρά­τσι των τρα­πε­ζών κάθε φορά που αγο­ρά­ζεις κάτι, οτι­δή­πο­τε, με πλα­στι­κό χρή­μα και κάθε φορά που κάνεις μια ηλε­κτρο­νι­κή πλη­ρω­μή, όπως για το ρεύ­μα, την ύδρευ­ση, τις τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες, κ.λπ.».

Δηλα­δή, ο σαμα­τάς εδώ και πέντε μέρες γίνε­ται για το καπέ­λο με το οποίο οι τρα­πε­ζι­κοί όμι­λοι χαρα­τσώ­νουν τα εκα­τομ­μύ­ρια συναλ­λα­γών και πληρωμών.

Σε άλλο σημείο, το ΜέΡΑ25 ξεκα­θα­ρί­ζει ότι το σχέ­διό του είναι τόσο …ανα­τρε­πτι­κό όσο και τα διά­φο­ρα «pass» της ΝΔ. Λέει επί λέξει: «Οι συναλ­λα­γές θα γίνο­νται σε ευρώ. Οπως ακρι­βώς με τις πλατ­φόρ­μες της ΝΔ (π.χ. market pass) (!) που σου εξα­σφα­λί­ζουν ένα ποσό σε ευρώ το οποίο μετα­φέ­ρεις σε κάποιον». Αρα, το πιο ριζο­σπα­στι­κό που σκέ­φθη­κε να προ­τεί­νει το κόμ­μα Βαρου­φά­κη παρα­μο­νές των εκλο­γών είναι να δώσει εναλ­λα­κτι­κό όνο­μα στο «μετρά­ρι» της φτώ­χειας του λαού. Εκτός από τα «καλά­θια καπα­μά» της ΝΔ, να υπάρ­χει και το …«Δήμη­τρα καπα­μά».

Κατά τ’ άλλα, «δυνα­τό χαρ­τί» του σχε­δί­ου του Βαρου­φά­κη είναι το ότι θα «ενι­σχύ­σει την εγχώ­ρια παρα­γω­γή», «θα συμπιέ­σει το εμπο­ρι­κό έλλειμ­μα», «θα ανα­σά­νει το κρά­τος».

«Η Ευρω­παϊ­κή Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα έχει πιλο­τι­κό πρό­γραμ­μα για ψηφια­κό ευρώ που θα παρα­κάμ­πτει τους τρα­πε­ζί­τες. Κάποια στιγ­μή θα γίνει, για­τί δεν θα μπο­ρεί η ΕΚΤ να αντα­γω­νι­στεί την Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα της Κίνας», είναι άλλο ένα επι­χεί­ρη­μα που δια­τύ­πω­σε ο Γ. Βαρου­φά­κης για το «ριζο­σπα­στι­κό» του σχέ­διο, που …αντι­γρά­φει μέχρι και η ΕΚΤ.

Ουδέν …νεώ­τε­ρον λοι­πόν από το μέτω­πο των αυτα­πα­τών και της ξινι­σμέ­νης σού­πας μιας «ρήξης», η οποία ντρέ­πε­ται ακό­μα και να βγαί­νει από χεί­λη όπως τα παραπάνω.

Τι σόι «ριζο­σπα­στι­κές προ­τά­σεις» είναι αυτές που θέλουν να πεί­σουν ότι υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα να λει­τουρ­γούν το κρά­τος, οι τρά­πε­ζές του, η ίδια η ΕΕ και το βάρ­βα­ρο αυτό σύστη­μα για το καλό του λαού; Πόσο «επι­κίν­δυ­νες» είναι για το κατε­στη­μέ­νο κάτι τέτοιες προ­τά­σεις και «σχέ­δια» για τη διά­σω­ση του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος από «καταρ­ρεύ­σεις» και «οικο­νο­μι­κές επιθέσεις»;

Στις εκλο­γές, ο λαός έχει μια μεγά­λη ευκαι­ρία, να στεί­λει ένα πραγ­μα­τι­κά ανα­τρε­πτι­κό μήνυ­μα. Να μη «σκορ­πί­σουν» σε κάτι τέτοιες απα­τε­ω­νιές η γνή­σια ανη­συ­χία, ο προ­βλη­μα­τι­σμός που εκφρά­ζουν ευρύ­τε­ρα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα, το «κάτι πρέ­πει να γίνει» που όλο και περισ­σό­τε­ροι λένε, ανα­ζη­τώ­ντας πραγ­μα­τι­κά μια εναλ­λα­κτι­κή διέ­ξο­δο από τη σημε­ρι­νή βαρ­βα­ρό­τη­τα και τις παραλ­λα­γές της. Να απορ­ρι­φθούν οι δρό­μοι που οδη­γούν σε νέες απο­γοη­τεύ­σεις, σε περισ­σό­τε­ρο χαμέ­νο χρό­νο, που τον κερ­δί­ζουν το κεφά­λαιο και οι δυνά­στες του λαού.

Πραγ­μα­τι­κή ρήξη είναι αυτή που λέει και μάχε­ται το ΚΚΕ: Απέ­να­ντι στην ΕΕ, απέ­να­ντι στο κεφά­λαιο και την εξου­σία του, στο πλάι του λαού και του αγώ­να του για το σήμε­ρα και το αύριό του, τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του.

Δ.

Ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από τον «Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου» 28–30 Απρί­λη 2023.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο